casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.913 items

   

Rapoon
Seeds In The Tide Volume 05
Ambient - Dark Ambient - Experimental - Tribal / Ritual
04/09/2018 : Rapoon - Seeds In The Tide Volume 05
Zoharum
04/09/2018, Henk Vereecken

Alweer een Rapoon release op het Poolse experimental-industrial-(dark) ambient label Zoharum. Dit label is bezig zowat de hele back catalogue van Rapoon heruit te geven. Tussendoor verschijnen er op het label ook gewoon nieuwe albums van Rapoon zoals vorig jaar “Airstrikes” en in 2015 “Blue Days”. En daarnaast brengt het label ook nog een reeks Rapoon releases uit met ‘extremely rare, unreleased or compilation tracks’ onder de naam “Seeds In The Tide”. Dit is de vijfde uitgave in deze reeks die telkens twee cd’s telt. Deel 4 verscheen in 2015.

Rapoon is het project van Robin Storey. In 1980 richtte deze Brit mee Zoviet France op, medepioniers in het industrial genre. Rapoon is zijn ethno-ambient solo project sinds 1992, het jaar dat Robin Storey Zoviet France vaarwel zei. Met Rapoon zou hij zich uitleven in zijn voorliefde voor tribale en experimentele ambient en inmiddels heeft Rapoon al een 60 (!) tal albums op zijn naam staan naast nog een aantal samenwerkingsverbanden en compilaties. Referenties zijn onder meer Zoviet France (duh) maar zeker ook een act als Muslimgauze.

Op deze nieuwe uitgave van “Seeds In The Tide” staan 17 tracks, naar gewoonte verdeeld over twee schijfjes, met de respectievelijke titels “Keepsakes and Oddities from 2008-2009” en “Keepsakes and Oddities from 2010-2011”.

Er zitten drie ultralange tracks tussen van om en bij de 20 minuten: “One Last Breath”, “We Walk In Diamond” en “The Longing Of Memory”, maar evengoed een aantal kortere tracks met als kortste (net geen drie minuten) de samen met de Rus Cisfinitum live gebrachte track “Live in Ikra, Moscow 2006” .

Ook een aantal tracks die samenwerkingsverbanden met andere artiesten in de spotlight brengen staan er dus op, zoals de geheimzinnige ritual track “Oshkar” met nog een andere Rus: Vazhes. “With A Why And An Ear” en “With An Ear And A Why” waren origineel een 7” op Tourette Records in samenwerking met Mark Spybey (van Dead Voices On Air en vroeger ook in Zoviet France). “Für Kurt" is dan weer een remix voor krautrock act en elektronische pionier Roedelius (2011).

Mijn favoriete track is het erg ritual en etnisch getinte “May 7 2011” met zijn tribale ritmes en bevreemdende vocals. De compositie klinkt als het elektronisch bewerkte ritueel van een nog niet ontdekte stam. Het komt van de “Home Patterning” compilatie op het Periphery label (2010). “Stolen Diaries And Marijuana Dreams”, mijn andere favoriet, is een lange (11 minuten) etnische ritual track die me met zijn vage oosterse invloeden weer wat doet denken aan Muslimgauze. Er zitten vocale samples in en spoken word. Deze track stamt van een split 12” vinylplaat met Mykel Boyd op het obscure Amerikaanse Somnimage label.

Het tweede schijfje begint met “Breath Of Gold”, een vinyl 7” op het Ultra-Mail Prod. Label uit Hong-Kong (2010). Al ooit van gehoord? Wij ook niet… Het eerste schijfje begint dan weer met de magistrale maar ultralange naar Ah Cama-Sotz lonkende compositie “One Last Breath”, afkomstig van de op 300 exemplaren verschenen “Sacral Symphony” compilatie van het Belgische label EE Tapes (en dat kennen we dan weer wel maar toch vooral omdat er een Belg achter zit die ons ook graag zijn releases toestuurt). “In Silence (Walk Away)” verscheen in 2009 op 100 exemplaren op de “Elementality Revisited” cdr compilatie van het Franse experimental/drone/ambient label Basses Frequences. “Lost Terrain” plus een remix van dezelfde track komen van een split 12” vinylplaat met Relapxych.0, een samenwerking tussen de Duitse labels Droehnhaus en Psych.KG.

Maar niet alle originele uitgaven waren even obscuur. Het korte “We Whisper Revolutions In The Cafe’s Of Europe” komt bijvoorbeeld van de “Old Europe Cafe” compilatie uit 2008. Ook “We Walk In Diamond” (met zijn dikke 21 minuten de allerlangste track) komt van op een op Old Europe Cafe verschenen tribuut album voor de Italiaanse futurist Luigi Russolo (1885-1947): “Manifesto Rumorarmonico Post Futurista - Tributo A Luigi Russolo” (2008).

Een ander bij de incrowd bekend underground label waar we een op een compilatie verschenen track van te horen krijgen is Zoharum zélf. De 10 minuten lange drone dark ambient track “Human Energy Field (full version)” verscheen (weliswaar in een kortere versie) op de hopeloos uitverkochte “From Earth To Sirius” compilatie (2011).

De schijfjes zitten in een digipak sleeve en het album is strikt gelimiteerd op 500 copies. het artwork is ook weer gebaseerd op een schilderij van Robin Storey himself. Deze uitgave is vooral interessant voor de (pseudo)ethnomusicologen onder ons en voor fans van Rapoon en Zoviet France.

Website

Facebook

Bandcamp

Henk Vereecken
04/09/2018

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 07/12/2021 : Gedenk Mortemia!

Na elf jaar stilte is de Noorse multi-instrumentalist, producer en artiest Morten Veland (ex-Tristania, Sirenia) terug met zijn soloproject Mortemia. En met een gloednieuw concept. ‘The Pandemic Pandemonium Sessions’ is een serie goth metal liedjes die elke maand op het internet losgelaten worden. Fijn om weten, telkens met een ...

lees meer...
NIEUWS 03/12/2021 : Sygo Cries is klaar met “Talking About Walls”

Enige tijd geleden al stelden we hier bij Dark Entries de echte hergeboorte of definitieve herstart van de cold wave / post punk formatie Sygo Cries voor. Eén van de vele projecten van Mika Goedrijk die vooral bekendheid geniet met het industrial tribal techno project This Morn’Omina, maar ook eerder actief was met Nebula-H en ...

lees meer...
NIEUWS 03/12/2021 : Brandende nachten in Kroatië: Ewiniar

Samen met je partner muziek maken, dat is inderdaad fantastisch (trust me, I know). En zo dachten Marin and Katarina Tramontana uit Split (Kroatië) er ook over. Onder de bandnaam Ewiniar brengt dit duo u het stevige debuutalbum ‘Burning the Night’. De negen tracks op dit album baden ergens tussen goth rock en metal. Zelf was ...

lees meer...
NIEUWS 03/12/2021 : Nieuw album van Michael J Sheehy op Bandcamp Friday...

Bandcamp Friday is er weer…!! U weet wel, uw geliefde artiesten genieten een hoger percentage van de opbrengst indien u hun materiaal via Bandcamp op een vrijdag koopt… Deze vrijdag vragen we even uw aandacht voor het nieuwe album van Michael J Sheehy (Dream City Film Club, Miraculous Mule, United Sounds of Joy, solo), The ...

lees meer...
NIEUWS 01/12/2021 : Sinner’s Day 2022 al in volle voorbereiding

Misschien hebt u de editie van dit jaar nog niet helemaal verteerd, toch pakt de Sinner’s Day organisatie nu al uit met een reeks nieuwe namen! Zo werden recent aan de affiche toegevoegd; The Birthday Massacre, The Exploited, Actors, Zware Machine, NOYCE™ (met een exclusief verjaardagsconcert voor België), Tiny Magnetic Pets, ...

lees meer...
FOTO'S : The Breath of Life - @ Wool-E Fest: Belgian underground music, 27/11/2021 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Enzo Kreft - @ Wool-E Fest: Belgian underground music, 27/11/2021 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : The Ultimate Dreamers - @ Wool-E Fest: Belgian underground music, 27/11/2021 door Luc Luyten

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Porta Nigra Autumn Passage (13/11/2021, JH De Klinker, Aarschot) - Koud vlees en powernoise.

“Zie mij hier nu staan”, verzuchtte Xavier Kruth tijdens het laatste nummer van zijn band Winterstille (met ook Dark Entries collega Gerry Croon in de gelederen). Exact hetzelfde idee hadden we toen we dat moment ons als koopwaar door middel van een barcode moesten laten scannen om de ‘zwarte poort’ van Aarschot ...

lees meer...
INTERVIEW : WHISPERS IN THE SHADOW - Ik ben geen conservatieve songwriter en ik ben niet geïnteresseerd in de status-quo. Ik ben geïnteresseerd in vooruitgang.

Whispers In The Shadow bestaat 25 jaar, en dat mag gevierd worden. Er komt een nieuwe verzamelaar uit, 'Gilding The Lily', die gedeeltelijk bestaat uit nieuwe opnames van de beste nummers uit de afgelopen kwarteeuw. En dat de groep een serieuze evolutie heeft doorgemaakt in die periode, kunt u lezen in het gesprek dat we met frontman ...