casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.406 items

   

Rapoon
Seeds In The Tide Volume 04
Ambient - Experimental - Tribal / Ritual
29/03/2016 : Rapoon - Seeds In The Tide Volume 04
Zoharum
29/03/2016, Henk Vereecken

Weer een Rapoon release op het Poolse Zoharum label. Dit label is blijkbaar bezig zowat de hele back catalogue van Rapoon heruit te geven. En dit telkens met een extra schijf erbij met remixen. Daarnaast brengt het label ook nog een reeks Rapoon releases uit met ‘extremely rare, unreleased or compilation tracks’ onder de naam “Seeds In The Tide”. Dit is de vierde uitgave in deze reeks en ook daar zit steeds een tweede extra schijf bij maar dan met live opnames. Hier is dit het ‘previously unreleased’ concert “Live at Rhiz, Vienna, 2006” en ook nu weer betreur ik dat men niet de moeite heeft genomen om een track indeling te maken. Het ganse concert staat er dus op als één 45 minuten durende track. Niet handig en allerminst overzichtelijk.

De eerste cd met de rariteiten kreeg ook een aparte titel mee: “Keepsakes And Oddities From 2005-2007”. De tracks komen dus van allerhande compilaties (vaak cdr uitgaves) van onder meer de labels Thisco en Ars Macabre.

De eerste track is een brok van 20 minuten afkomstig van een cdr EP in 2005 verschenen op Thisco. “Seven Pillars Of Fire” heet het ding en het begint met drones, gevolgd door field recordings (stridulerende cicaden en dies meer). In de experimenteel ambiente dronescape duiken na de elfde minuut ook geloopte samples op en etnische stemsamples.

De tweede track “Hosanna” bestaat grotendeels uit geloopte ambient, maar een stuk interessanter is de derde track, de ‘variatie’ (eigenlijk een compleet ander nummer) “Hosanna #2” waarbij de ambient gecombineerd wordt met het enigmatische en sacrale geluid van zingende monniken, een gimmick die – toegegeven – niet meer echt origineel te noemen is maar persoonlijk kan ik er maar niet genoeg van krijgen.

We gaan nu niet elk van de 11 tracks (77 minuten speelduur) apart bespreken. “Plainsong” is nog een hoogvlieger (afkomstig van de compilatie “Otherness” in 2007 uitgekomen op Sonic Arts Network). Ook hier weer geloopte religieuze koorzangen (of daar lijkt het toch op) en experimentele ambient waarin regelmatig vreemde geluiden en korte (stem)samples opduiken en waarin vooral veel gebruik wordt gemaakt van loops. Ook “Full Moon Eye”, een droney dark ambient track waarin her en der quasi onverstaanbare stemsamples opduiken is een van de betere. Het is blijkbaar een adaptatie van een compositie van de modern klassieke componist György Ligeti, afkomstig van een online "György Ligeti Tribute" die je hier kan terugvinden.

Mijn favoriete track heet “A Time Before” en is afkomstig van de "Something Different" compilatie op Ars Macabre uit 2007; uitermate intrigerende dark ambient met alweer mystieke geloopte koorzangen die het geheel een rituele toets geven. Vermeldenswaardig is zeker nog een donkere titelloze track waar over de muziek heen met een raar stemmetje een verhaal wordt verteld (het origineel “Untitled” verscheen op de "Anthibothis" compilatie op het Thisco label in 2007).

Er staat ook één remix op deze compilatie, door de mij onbekende Xela, een rustig ambient stuk “Gal-fel (Informes)”, melancholisch maar ontegensprekelijk vol positieve energie die in de frisse (semi)akoestische gitaarklanken weerspiegeld wordt.

Nog een woordje over het brein achter de act: Rapoon is het ethno-ambient solo project van de Brit Robin Storey, die in 1980 mede-oprichter was van de industriële pioniers Zoviet France. Het eerste album van Rapoon, “Dream Circle”, verscheen in 1992, het jaar dat Robin Storey Zoviet France vaarwel zei. Met Rapoon zou hij zich uitleven in zijn voorliefde voor tribal en experimentele ambient en inmiddels heeft Rapoon al meer dan 50 (!) releases op zijn naam staan.

Bij deze release moest ik weer herhaaldelijk aan Muslimgauze denken, al zijn de religieuze samples hier bij Rapoon zo te horen vaker van christelijke dan van islamitische origine. Interessant document weer, al wil ik hier wel in de kantlijn de opmerking maken dat de “Seeds In The Tide” uitgave-reeks me eerder bedoeld lijkt voor doorwinterde Rapoon fans dan voor wie kennismaking wil maken met deze act, want dan kan ik eerder een regulier album aanbevelen.

Facebook

Henk Vereecken
29/03/2016

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 22/10/2020 : Trail of Tears: terug van weggeweest!

Mag er ook goed nieuws zijn? Na jaren afwezigheid is Trail Of Tears terug. Tijdens de periode 1996-1998 verschenen enkele interessante spelers op het toneel die het genre gothic metal een niveau hoger tilden. Denk aan Tristania, The Sins of thy Beloved en zeker ook Trail of Tears met het heerlijke ‘Disclosure in Red’. Zeven ...

lees meer...
NIEUWS 22/10/2020 : Geen livestream voor 40ste verjaardag Laibach

'Het doel van het coronavirus is om Laibach te verhinderen om zijn veertigste verjaardag te vieren', zo konden we onlangs lezen op de website van de Sloveense industrialmeesters. Ze hadden het nochtans groots gezien. Ze gingen een evenement van maar liefst zeven uur organiseren op een symbolische plek. De Delavski Dom Trbolvje is de ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 19/10/2020 : Livestream De Delvers afgelast

Gisteren nog hebben we de livestream van De Delvers aangekondigd, vandaag al moeten we met spijt aankondigen dat het optreden niet doorgaat. De oorzaak ligt uiteraard bij de coronapandemie. De Kinky Star neemt weliswaar alle mogelijke maatregelen, maar blijft redelijk klein, en De Delvers zijn met vijf. Bovendien is hun toetseniste hoogzwanger, ...

lees meer...
NIEUWS 18/10/2020 : Dark Entries Night: livestream De Delvers i.s.m. Kinky Star (afgelast!)

Vervloekte corona. Door het virus hebben we al drie afleveringen van onze Dark Entries Nights moeten uitstellen. We houden die steeds in de Gentse Kinky Star, en wie deze gezellige plek kent weet dat er weinig ruimte is voor social distancing. En dus gaan er sinds maart geen concerten met publiek door, en dat zal zo nog een tijdje blijven. ...

lees meer...
NIEUWS 18/10/2020 : Psy'Aviah haalt Klara

Het is een link die u misschien niet meteen zou leggen: de electro-crossovergroep Psy'Aviah en de klassieke muziekzender Klara. Maar dan bent u nog niet op de hoogte dat Psy'Aviahs laatste - 'The Earth Keeps Spinning, Without Being Noticed' een dark ambient-cd geworden is met uitgestrekte klankvelden. Bovendien maakt Psy-Aviah-meesterbrein ...

lees meer...
INTERVIEW : KREGEL - Ik denk dat we de zomerhit van Radio 2 niet gaan halen en ook over de Lage Landen Lijst heb ik zo mijn twijfels.

Omdat we ons bij Dark Entries niet graag uitspreken over een bepaald virus dat het hele doen en laten van de samenleving in zijn greep houdt roepen wij 2020 volmondig uit als het jaar van Kregel. Ze vieren dit jaar hun vierde verjaardag en zagen dit als het ideale moment om hun eerder opgenomen demo's voor het eerst op de grote wereld ...