casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.965 items

   

Rapoon
Blue Days
Ambient - Experimental - Tribal / Ritual
28/04/2016 : Rapoon - Blue Days
Zoharum  Zoharum
28/04/2016, Henk Vereecken

Alweer een Rapoon release op het Poolse Zoharum label! Na drie goed ontvangen nieuwe albums, “Time-loop Anomalies” (2012), “To West and Blue” (2013) en “Fall of Drums” (2014) en een reeks reissues en uitgaven met archiefmateriaal, brengt Rapoon op Zoharum nog eens een nagelnieuw album uit: “Blue Days” (12 tracks, 60 minuten) en het verschilt wezenlijk van de drie voorgangers. Terwijl op deze drie vorige albums lange, zich traag ontwikkelende composities domineerden, staan er hier 14 composities verzameld waarvan de langste minder dan 8 minuten duurt en de twee kortste amper 40 seconden.

Rapoon is het ethno-ambient solo project van Robin Storey. In 1980 was deze Brit mede-oprichter van de industriële pioniers van Zoviet France. Het eerste album van Rapoon, “Dream Circle”, verscheen in 1992, het jaar dat Robin Storey Zoviet France vaarwel zei. Met Rapoon zou hij zich uitleven in zijn voorliefde voor tribal en experimentele ambient en inmiddels heeft Rapoon al meer dan 50 (!) releases op zijn naam staan, uitgebracht in 3 decennia. Naast Rapoon en Zoviet France is (was) deze bezige bij trouwens nog actief in een reeks andere projecten zoals Reformed Faction, Hank & Slim en New Cult Of The Sun Moon.

Andere dingen echter zijn nog net hetzelfde gebleven. Robin Storey leeft zich hier weer uit met zijn bijzondere voorliefde voor knutselwerk met loops en hij maakt ook nog altijd graag gebruikt van ‘windinstrumenten’ en van etnisch geïnspireerde ritmiek voor een hypnotisch en meditatief effect. Zo’n nadrukkelijk ritmische track met zelfs sjamanistische inslag is bijvoorbeeld “In Black”. Ook “No One Came” is ritmisch maar klinkt meer industrieel: we horen elektronica met geloopte stemmen, vreemde beateffecten en spoken word. In sommige composities zitten ook echt gezongen stukken, maar die zijn zeldzamer.

“With Dance Of Trees”: kan een titel meer paganistisch-sjamanistisch klinken dan dit? En het nummer klinkt zoals de titel suggereert. We zien in gedachten een stam al trommelend en musicerend rond een boom dansen en laten in het midden of het Kelten zijn of Siberiërs, Indianen of Afrikanen…? Het is alsof Rapoon in de weer is met culturele archetypes. Elk volk kende zo zijn sjamanen in een ver en grijs verleden en die kennis, samen met het ecologisch bewustzijn, sluimert nog ergens diep in elk van ons, zelfs in deze moderne (post)industriële maatschappij vol ontkenning en vervreemding. Kwestie van te ontwaken eer het te laat is.

Ook de gesamplede monnikenkoorzangen (of iets wat erop lijkt, ook dit gebruikte Storey al meermaals in het verleden) zijn weer van de partij in “The Angels Called” en in “In Golden Church” die dus even religieus klinken als de titels doen vermoeden.

De twee opeenvolgende korte 40-seconden tracks heten respectievelijk “In Static Bursts” en “Small Lights”: een noiseachtige industrial track wordt gevolgd door zijn tegenpool, die dan weer zeer ‘Tibetaans’ klinkt met belletjes en klankschalen (?) en waar we weer helemaal zen van worden.

Op “Endless” waagt Robin Storey zich met diepe stem aan sjamanistisch geïnspireerd gezang over een achtergrond van elektronica af en toe doorbroken door helder klingelende belletjes en het gaat hem niet slecht af. Het album eindigt ritmisch en geheimzinnig met het titelnummer waarbij Storey zich weerom van zijn beste rituele kant laat zien.

“Blue Days” zit vervat in een erg verzorgd en smaakvol vorm gegeven digipak, gelimiteerd op 500 copies en de cover is gebaseerd op schilderwerk van Robin Storey.

Facebook

Henk Vereecken
28/04/2016

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 18/01/2022 : Het Eindejaarslijstje van Henk Vereecken (Moonchild)

ALBUM TOP 10 2021 Het tweede pandemiejaar 2021 was weer een vruchtbaar jaar aan het muzikale front en leverde een mooi internationaal Top 10 gezelschap op met ook drie Belgische acts. 1. Enzo Kreft: Different World Enzo Kreft overleefde de jaren 80 en staat nog steeds (of liever: weer) aan het wave front. Minimal wave uit Mechelen ...

lees meer...
NIEUWS 17/01/2022 : Dirk Da Davo brengt Kings Of Fools uit

Dirk Da Davo heeft een naam die onuitwisbaar tot het einde der tijden zal gelinkt worden aan The Neon Judgement. Dat sentiment der veler jeugd is al even opgehouden met bestaan. Laat Da Davo er vooral niet de man naar zijn om bij ondertussen vergrendelde pakken te blijven zitten. Met Neon Electronics al even in een uitgebreide bezetting, geheel ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 04/01/2022 : Het eindejaarslijstje van Danny Quetin

Het eindejaarslijstje van Danny Quetin 2021. Het jaar waar zowat iedereen naar uit keek. Een jaar waar normaal weer normaal mocht zijn. Op enkele opflakkeringen na was het meer van hetzelfde. Tante Mie deed aan gezinsuitbreiding en legde de wereld andermaal het zwijgen op. 2021. Het jaar waarin de zomer eentje was van De Zondvloed. ...

lees meer...
NIEUWS 02/01/2022 : Het eindejaarslijstje van Xavier Kruth

Laat me starten met jullie allemaal een gelukkig, gezond en muzikaal interessant 2022 toe te wensen. Als ik terugkijk op 2021, dan kijk ik alweer terug op een jaar dat gekleurd werd door de coronapandemie. Artiesten aarzelden om nieuw werk uit te geven, maar minder dan in 2020, en de platen behandelden vaak de gevolgen van corona. Een overzicht ...

lees meer...
NIEUWS 01/01/2022 : To beard or not to beard?

Onder het motto: “het moet niet altijd kommer ende kwel ofte doom ende gloom zijn” duikt Ashtoreth in de gedaante van Sjaack Sjamaan om voor alle kinderkes groot en klein het oude kinder zeemanslied ‘Al die willen te Kap’ren vaeren’ te brengen. Ashtoreth, of Sjaack beter gezegd, zelf een man met baard werkte ...