casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.579 items

   

Rammstein
Rammstein
Neue Deutsche Härte
31/05/2019 : Rammstein - Rammstein
Universal Music Group  Universal Music Group
31/05/2019, Jirka Liessens

De langverwachte nieuwe plaat van Rammstein zorgde vanaf de eerste teaser al voor controverse in en buiten Duitsland. Men nam het niet zo goed op dat de bandleden in de video in de karakteristieke gestreepte kledij uit de Holocaust getoond werden. Gelukkig was het hele nummer veel genuanceerder en zo blijkt ook het hele album. Het album is naamloos en wit met op voorkant een lucifer. We nemen u daarom in de komende tekst mee naar een bespreking van de muziek achter dit raadselachtige hoesje.

Ze vallen met het eerder controversieel verklaarde ‘Deutschland’ met de deur in huis en na een van hun typische intro’s volgt een zeer krachtig nummer. Hierin stellen ze dat nationalisme in Duitsland al meer kwaad dan goed heeft gedaan.‘Deutschland’ is online ook voorzien van een lange clip, maar die is grotendeels overbodig gezien dit nummer voor zich spreekt.

Op het tweede nummer laat de groep zijn licht schijnen over een gebrek aan vrijheid en de vlucht in de muziek. Hier zit een duidelijke knipoog naar WOII, zoals ook blijkt uit de videoclip. Ze vatten het met een kwinkslag op maar ‘Radio ‘ zakt echter muzikaal na een sterke eerste strofe in elkaar bij het refrein. Het blijft te weinig gedurfd, nadat je het gehoord hebt verdwijnt het snel weer uit je hoofd. Het lijkt wel een meezinger, bijna een soort popnummer met gitaren in. Maar voor een echte pophit kan het dan ook weer niet doorgaan. Hier valt uiteraard ook de tekstuele gelaagdheid op die een radiohit over een vlucht in de muziek heeft. Net zoals de gemiddelde hit ben je het dan ook snel beu.

‘Zeig dich’ opent met een koorgezang en waagt zich snel aan het betere gitaarwerk. Het is op de wijze van Rammstein een kerkelijk gebedje, maar eentje dat pleit om je zoveel mogelijk te tonen in plaats van te verstoppen. Een relatief duidelijke sneer naar hypocrisie in onder andere het hoofddoekendebat. Tot nu toe het meest het gewaagde en enthousiasmerende nummer op het album.

‘Ausländer’, het nummer waar het idee van de plaat misschien vandaan komt, is iets te braaf en bevat over het algemeen te weinig gitaar om een typisch Rammstein nummer te zijn. Tekstueel een duidelijke commentaar op het vluchtelingenbeleid en op racisme. Ook daar blijven we op onze honger zitten, het nummer mist diepgang. Wel goed om een hit mee te scoren, want een erg toegankelijk nummer.

Tijdens het zesde nummer heeft Rammstein het weeral op angstaanjagende wijze over seks, wat door de jaren heen wel hun handelsmerk kan genoemd worden. Verkrachting blijkt hier het hoofdthema en de onontkoombare drang naar seksualiteit als excuus. Het is een nummer dat vooral live goed zal scoren vanwege de mooie opbouw en het gewoon moeten meebrullen van ‘Sex’. Het blijft een nummer met veel gelaagdheid en wanneer frontzanger Till ‘Komm zu mir’ zingt zal het daarom de rillingen over menige ruggen doen lopen, zeker in tijden van #metoo.

‘Puppe’ is zowel tekstueel als muzikaal bijzonder sterk, met als thema prostitutie en de mensenhandel die ook minderjarigen omvat. Het boet niet in aan overtuigingskracht, ondanks zijn rustige start. Rammstein weet de schade die dit bij een kind doet ongelooflijk goed te vatten en durft dit moeilijke thema aankaarten. Dit nummer is er een dat zijn weerga niet kent en waarschijnlijk het beste op het album.

‘Was ich liebe’, een nummer over bindingsangst, komt ondanks goedbedoeld zeurderig over. Weinig van de typische gelaagdheid.

Het volgende nummer is een veel te melige balade over een femme fatale die er niet in slaagt te beroeren. Het emotionele nummer mist ruggengraat en doet enkel een beetje zielig aan.‘Diamant’ zal zeker geen nieuwe ‘Ohne Dich’ worden.

Wat op de vorige 2 nummers fout loopt voor Rammstein, zetten ze met ‘Weit weg’ terug wat rechter. Een gedurfd begin en mooi tempo die leiden tot een prachtig refrein waar de drangt tot meezingen niet geveinsd is. Een voyeuristisch nummer, maar ook een sneer naar eenzaamheid in een urbaniserende wereld. Niet op het niveau van de andere nummers, maar een verademing na de twee voorgaande.

Op ‘Tattoo’ horen we Rammstein zoals we ze kennen, hard en genadeloos. Hierin bezingt Lindemann zijn liefde voor – u raadt het al – de tattoo. Een nummer met kleine tekstuele verwijzing naar de nood om iets vasts te hebben in een steeds veranderende wereld. Dit is een nummer dat de fans zeker zullen smaken.

Op het laatste nummer nemen ze het moeilijke thema pedofilie en kinderlokkers onder de loep. Het blijft muzikaal een relatief braaf nummer, maar geeft wel onmiddellijk kippenvel wegens de hoge verstaanbaarheid en het angstaanjagende thema. Hier valt ook de mooie gitaarsolo in de brug op te merken.

Samengevat is de nieuwe plaat van Rammstein zeker de moeite waard om aan te schaffen. Sommige nummers missen aan kracht, maar de tekstuele gelaagdheid en de betere nummers compenseren hier ruim voor. De manier waarop de band inspeelt op de actualiteit en met hun typische dubbelzinnigheden hierover zingt, verschilt in positieve zin erg van de vorige albums. Ze laten het simpele choqueren achter zich, zonder het beklemmende gevoel binnen het album te verliezen. Alleen daarom al is dit zeker een belangrijk album voor de band en een verplichte aankoop voor de fans. Zoals Till het in ‘Sex’ zingt: ‘Du willst es doch auch?’

Rammstein

Jirka Liessens
31/05/2019

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 24/01/2021 : Epica zwemt tegen de stroom van het leven in

Epica heeft een nieuwe plaat klaar voor jullie. Op 26 februari komt 'Omega' uit, en dat is de opvolger voor het onder lof bedolven 'The Holographic Principle' uit 2016. Na video's voor 'Abyss Of Time' en 'Freedom - The Wolves Within', is de derde single een mooie ballade op piano: 'Rivers'. '"Rivers" ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 22/01/2021 : Vaselyne: Waiting to Exhale

Zegt de naam Frank Weyzig u iets? Niet erg als het geen belletje doet rinkelen, maar hij zat in de eerste opstelling van Clan of Xymox en richtte daarna Born For Bliss op, en dat zijn twee groepen waar u hopelijk wel al van gehoord hebt. Sinds jaren heeft hij ook een project met de Nederlandse zangeres Yvette Winkler, die u misschien ook kent ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2021 : Dark Entries zoekt... jou?

Inderdaad, wie weet kan jij ons een dienst bewijzen! Graag houden we ons webzine zo up to date mogelijk, het feit dat we vorig jaar onze 25ste verjaardag mochten vieren bewijst toch wel dat de vrijwilligers die onze redactie telt hiervoor stuk voor stuk telkens weer hun beste beentje voorzetten. Maandelijks worden we bedolven onder de ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2021 : 'All or Nothing', aldus Moonspell

Dark metal sensatie uit Portugal, Moonspell, draait al bijna 30 jaar mee in het vak. Op 26 februari 2021 doet ze opnieuw een gooi naar liefhebbers van donkere goth metalen met album ‘Hermitage’ en dit via metal gigant Napalm Records. Naar eigen zeggen staat dit album symbool voor een epische reis doorheen de donkere dagen van het ...

lees meer...
NIEUWS 21/01/2021 : De link tussen Joe Biden en Ministry: Varicella.

Vandaag neemt nieuwbakken (gezien zijn leeftijd misschien niet de beste woordkeuze, maar kom) president Joe Biden zijn intrek in het Witte Huis. Laat ons dat voorzien van een passend nummertje, zo dacht de Amerikaanse industrial metal band Varicella. Speciaal ter gelegenheid van de inauguratie nam de band, voor de gelegenheid samen ...

lees meer...
INTERVIEW : LUC WAEGEMAN - Passie en bezieling, daar draait het om.

De verrassende (en toch ook weer niet) nummer 1 in mijn eindejaarslijstje: de Limburgers van Kregel! Een interview met hen kon je hier reeds lezen, daarom leek het ons het ideale moment om eens een babbeltje te slaan met hun werkgever. Wagonmaniac Music bracht namelijk naast de 4 Kregel EP’s nog tal van sterk materiaal uit, en dit in ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Goethes Erben - Online uitzending NCN Special in lockdown

Een online concert van Goethes Erben, en dat terwijl er in Duitsland een strenge lockdown aan de gang is? Neen, dat is het niet. Het concert dat op zaterdag 26 december werd uitgezonden, was eigenlijk al eerder opgenomen, met name op 4 september, toen Goethes Erben optrad op het NCN festival in de buurt van Leipzig. Het gaat om een concert ...