casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.907 items

   

raison d'ętre & Troum
XIBIPIIO.In And Out Of Experience
Dark Ambient - Drone
23/12/2017 : raison d'ętre & Troum - XIBIPIIO.In And Out Of Experience
Transgredient Records
23/12/2017, Dimi Brands

XIBIPIIO.In And Out Of Experience is het tweede deel in de samenwerking tussen Raison D’Être en Troum, dat voorafgegaan werd door De Aeris In Sublunaria Influxu in 2015.

We mogen hier gerust spreken van twee levende legendes die elkaar vonden, want op dark ambient vlak kunnen we raison d’être met recht en reden een pionier noemen, net zoals we dat van Troum kunnen in het drone genre.

Dat een “clash of the titans” niet automatisch garant staat voor een dubbele portie vuurwerk, daar kunnen we tal van voorbeelden van opsommen. Helaas is deze XIBIPIIO er eentje van.

Misschien ligt het aan de hooggespannen verwachtingen die we op voorhand koesterden, want na de 62 minuten die deze trip voortduurt, blijven we vooral op onze honger zitten, omdat er uiteindelijk maar weinig blijven hangen is.

Natuurlijk horen we tijdens dit uur wel geluiden van hoogstaande kwaliteit, maar geen een van de negen nummers weet de middelmaat te overstijgen, iets wat we aanvankelijk stiekem wel verwachtten.

Dit tweede deel is geen simpele opvolger van zijn voorganger, want de werkwijze is toch wel enigszins anders te noemen. Het bronmateriaal voor XIBIPIIO kwam van raison d’être, en werd in handen gegeven van Troum om er volop mee aan de slag te gaan.

Het duo voegde er tal van extra elementen bij gaande van stemmen, fluiten, accordeon, cello, viool, didgeridoo, dombura (een soort luit), tapes en de zogenaamde “gevonden geluiden”.

Het resultaat is een zeer atmosferisch werkstuk dat volgens de info die men ons gaf “bestaat uit negen werelden die slechts bestaan op het moment dat je je erin onderdompelt.”

Deze wereld die men tracht te schetsen haalde zijn inspiratie bij de Pirahã stam uit het Amazone woud in Brazilië. Een stam die volgens antropologisch linguïst Daniel Everett uiterst begaafd op alle mogelijke manieren zijn om hun voortbestaan in de jungle te garanderen: ze kennen het nut en de locatie van alle belangrijke planten in hun gebied; ze begrijpen het gedrag van lokale dieren en weten hoe ze te vangen en te vermijden; en ze kunnen naakt de jungle in, zonder gereedschap of wapens, om drie dagen later terug te keren met manden vol fruit, noten en klein wild.

Onze mand na het beluisteren van XIBIPIIO blijkt dus minder rijkelijk gevuld. Ons advies luidt dan ook deze plaat te beluisteren zonder je blind te staren op de grote namen die op het hoesje prijken, om je zo compleet leeg van geest te laten onderdompelen in deze zogenaamde tijdelijke werelden. Tip: begin je auditieve reis misschien met het vijfde nummer: het 11 minuten durende 'Hang'-E-Lah'.

raison d'être

Troum

Dimi Brands
23/12/2017

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 01/12/2021 : Sinner’s Day 2022 al in volle voorbereiding

Misschien hebt u de editie van dit jaar nog niet helemaal verteerd, toch pakt de Sinner’s Day organisatie nu al uit met een reeks nieuwe namen! Zo werden recent aan de affiche toegevoegd; The Birthday Massacre, The Exploited, Actors, Zware Machine, NOYCE™ (met een exclusief verjaardagsconcert voor België), Tiny Magnetic Pets, ...

lees meer...
NIEUWS 30/11/2021 : Wat is er loos met Lacrimosa?

Er komt een nieuwe plaat van Lacrimosa aan. 'Leidenschaft' zal er net op tijd zijn om onder de kerstboom te liggen. Langzamerhand krijgen we meer informatie over de plaat. En ja, de eerste video is een feit. 'Raubtier' is het eerste volledige nummer dat we kunnen beluisteren uit de nieuwe plaat. En we krijgen er zelfs beelden ...

lees meer...
NIEUWS 30/11/2021 : Nog meer video's uit 'The Book Of Fire' van Mono Inc.

Het blijft maar video's regenen uit de laatste plaat van Mono Inc. Intussen hebben al 9 van de 12 nummers op het laatste opus 'THe Book Of Fire' een video gekregen. De laatste nieuwe is 'Nemesis', een meer ingetogen nummer. Waarom zoveel video's? Wel, omdat 'The Book Of Fire' een immens succes is, en daar wil ...

lees meer...
FOTO'S : The Breath of Life - @ Wool-E Fest: Belgian underground music, 27/11/2021 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Enzo Kreft - @ Wool-E Fest: Belgian underground music, 27/11/2021 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : The Ultimate Dreamers - @ Wool-E Fest: Belgian underground music, 27/11/2021 door Luc Luyten

lees meer...
NIEUWS 24/11/2021 : Zaterdag Wool-E Fest in Magasin 4

Het regent afgelastingen van concerten, al is dit gelukkig nog niet overal. Optredens mogen immers nog steeds doorgaan mits er zowel naar een Covid Safe Ticket als naar het dragen van een mondmasker wordt gevraagd. En dat is het geval op Wool-E Fest, dat volgende zaterdag doorgaat in het Brusselse Magasin 4. Wool-E Fest, dat doorgaat op ...

lees meer...
NIEUWS 23/11/2021 : Amerikaanse gothic rock band The Wake gaat de remix toer op!

Na vele jaren wachten verscheen rond deze tijd vorig jaar het album “Perfumes And Fripperies” (klik hier voor de Dark Entries review) van deze Amerikaanse cult formatie. De groep gaat ondertussen weer live de hort op en om zich in de kijker te spelen, pakt de groep nu uit met de ep “Mixers And Elixirs” waarop de gothic ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Porta Nigra Autumn Passage (13/11/2021, JH De Klinker, Aarschot) - Koud vlees en powernoise.

“Zie mij hier nu staan”, verzuchtte Xavier Kruth tijdens het laatste nummer van zijn band Winterstille (met ook Dark Entries collega Gerry Croon in de gelederen). Exact hetzelfde idee hadden we toen we dat moment ons als koopwaar door middel van een barcode moesten laten scannen om de ‘zwarte poort’ van Aarschot ...

lees meer...
INTERVIEW : WHISPERS IN THE SHADOW - Ik ben geen conservatieve songwriter en ik ben niet geďnteresseerd in de status-quo. Ik ben geďnteresseerd in vooruitgang.

Whispers In The Shadow bestaat 25 jaar, en dat mag gevierd worden. Er komt een nieuwe verzamelaar uit, 'Gilding The Lily', die gedeeltelijk bestaat uit nieuwe opnames van de beste nummers uit de afgelopen kwarteeuw. En dat de groep een serieuze evolutie heeft doorgemaakt in die periode, kunt u lezen in het gesprek dat we met frontman ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Sinner’s Day 30 oktober - 1 november, The Max Venues Heusden-Zolder - De eerste Sinner’s Day driedaagse deed even de mijnsite herleven. Het zag er nog een keer ‘zwart’ van het volk. Een eigenzinnige weergave van een beleving.

In covid tijden een onderneming als deze Sinner’s Day uit de grond stampen is geen evidentie. Dat bleek nog maar een keer uit het wegvallen van diverse groepen die vooral om die pandemie reden verstek gaven. Immers covid maakt een Europese toer op poten zetten, waarbij alle landen hun eigen covid ongemakken en dito regeltjes kennen, ...