casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.965 items

   

R.O.T.
Klein Eiland
Experimental - Soundscape
25/09/2020 : R.O.T. - Klein Eiland
Morc  Morc
25/09/2020, Dimi Brands

Niet alleen voor u, muziekliefhebber, is deze veel te lang durende periode zonder concerten geen lachtertje. We denken bijvoorbeeld aan onze concertfotograaf Luc Luyten waarvan we ons heel goed kunnen voorstellen dat hij serieus “zijn kas aan het opfretten is”.

Gelukkig heeft hij met urbex, het hip samengestelde woord voor urban exploring, nog een leuke hobby achter de hand. De foto’s die hij trok sprongen ook in het oog van Peter Bjärgö, geen onbekende in Aarschot zo getuigen zijn vele passages op Porta Nigra, die voor het laatste album van Sophia (Unclean) als artwork voor enkele kiekjes van Luc koos.

Vanuit dit gegeven denken we dat Luc een plaatje als Klein Eiland van R.O.T. ook wel zou kunnen appreciëren.

In de late jaren 90 begon R.O.T. als een spin-off van Toss. Aanvankelijk gestart als een duo groeide het al snel uit tot een heus collectief dat gretig geluiden begon te onderzoeken onder de noemer ‘free-music’.

R.O.T. Nam de vorm aan van een hoofdzakelijk akoestische big band waarbinnen heel wat verschillende analoge geluidsbronnen werden geïntroduceerd (gitaren, windinstrumenten, percussie, gemodificeerde electronica en allerhande objecten,...) om later net zo vrolijk alles wat aan een traditionele rockband refereerde overboord te gooien.

Binnen het R.O.T.-universum is de geluidsbron slechts een klein onderdeel van het globale geluid; even belangrijk geldt het geluid en de structuur van de plaats waar de muziek opgenomen werd.

Zoals de titel aangeeft is deze keer station Klein-Eiland, een voormalig goederenstation langs spoorlijn 96A ten zuiden van Brussel-Zuid in de gemeente Anderlecht hier mee verantwoordelijk voor de gepresenteerde geluiden.

Meer bepaald een vervallen gebouw in deze omgeving dat nu vervangen is door een appartementsblok. R.O.T. wil op deze manier de herinnering aan het oorspronkelijke gebouw behouden, en geeft nostalgici het enige wat nog rest van dit gebouw gepresenteerd op een schoteltje.

Dergelijk bouwwerk heeft toch altijd iets griezeligs over zich hangen, en is daarom ook zo’n dankbare bron voor artiesten binnen dit vakgebied, of het nu gaat om geluids- dan wel beeldende kunstenaars. Als de muren konden praten, om nog maar te zwijgen over de welig tierende schimmels die bewijs zijn van een vergevorderde graad van verlatenheid dan zou er urenlang uitgeboomd kunnen worden over het rijke verleden waarbij je enkel geboeid kan blijven luisteren naar al deze verhalen. Zelfs de koelste kikker zal dan bijwijlen even opschrikken bij onverwachte geluiden zoals vallende objecten, voetstappen in de verte of de wind die doorheen de verlaten ruimte blaast. Tijdens het achtste titelloze nummer horen we een geluid waarvan we vermoeden dat het van een cimbaal komt en wat zodanig klinkt dat het haast lijkt op een astmatische Darth Vader, zoals u weet van zichzelf reeds kort van adem.

Een bezoek aan een spookachtig pand slaan we niet snel af, maar ons uitstapje naar Klein Eiland ervaren we als net iets te lang. Qua shockeffect had een korter verblijf waarschijnlijk effectiever geweest zijn want nu beginnen de geluidjes na een tijd als vertrouwd aan te voelen. Of zijn we één geworden met het plaats delict, dat is natuurlijk ook een mogelijkheid en dat zal ongetwijfeld de betrachting van R.O.T. geweest zijn.

We blijven echter vooral met de nasmaak zitten dat bij sommige nummers het urbex-gegeven gerust wat dikker in de verf gezet mocht worden. Wat ons terdege bewust maakt dat dit uitgangspunt naast een heleboel mogelijkheden ook tal van beperkingen met zich meedraagt.

Dimi Brands
25/09/2020

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 18/01/2022 : Het Eindejaarslijstje van Henk Vereecken (Moonchild)

ALBUM TOP 10 2021 Het tweede pandemiejaar 2021 was weer een vruchtbaar jaar aan het muzikale front en leverde een mooi internationaal Top 10 gezelschap op met ook drie Belgische acts. 1. Enzo Kreft: Different World Enzo Kreft overleefde de jaren 80 en staat nog steeds (of liever: weer) aan het wave front. Minimal wave uit Mechelen ...

lees meer...
NIEUWS 17/01/2022 : Dirk Da Davo brengt Kings Of Fools uit

Dirk Da Davo heeft een naam die onuitwisbaar tot het einde der tijden zal gelinkt worden aan The Neon Judgement. Dat sentiment der veler jeugd is al even opgehouden met bestaan. Laat Da Davo er vooral niet de man naar zijn om bij ondertussen vergrendelde pakken te blijven zitten. Met Neon Electronics al even in een uitgebreide bezetting, geheel ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 04/01/2022 : Het eindejaarslijstje van Danny Quetin

Het eindejaarslijstje van Danny Quetin 2021. Het jaar waar zowat iedereen naar uit keek. Een jaar waar normaal weer normaal mocht zijn. Op enkele opflakkeringen na was het meer van hetzelfde. Tante Mie deed aan gezinsuitbreiding en legde de wereld andermaal het zwijgen op. 2021. Het jaar waarin de zomer eentje was van De Zondvloed. ...

lees meer...
NIEUWS 02/01/2022 : Het eindejaarslijstje van Xavier Kruth

Laat me starten met jullie allemaal een gelukkig, gezond en muzikaal interessant 2022 toe te wensen. Als ik terugkijk op 2021, dan kijk ik alweer terug op een jaar dat gekleurd werd door de coronapandemie. Artiesten aarzelden om nieuw werk uit te geven, maar minder dan in 2020, en de platen behandelden vaak de gevolgen van corona. Een overzicht ...

lees meer...
NIEUWS 01/01/2022 : To beard or not to beard?

Onder het motto: “het moet niet altijd kommer ende kwel ofte doom ende gloom zijn” duikt Ashtoreth in de gedaante van Sjaack Sjamaan om voor alle kinderkes groot en klein het oude kinder zeemanslied ‘Al die willen te Kap’ren vaeren’ te brengen. Ashtoreth, of Sjaack beter gezegd, zelf een man met baard werkte ...