canli casino

Dark Entries Logo

6.380 items

   

QDOR
I. (Devote/Superior Edition)
Drone - Noise - Ritual
09/02/2017 : QDOR - I. (Devote/Superior Edition)
Old Europa Cafe
09/02/2017, Dimi Brands

Wij zouden onszelf niet zo snel als devote zieltjes omschrijven, maar belangstelling voor het religieuze is ons evenmin vreemd.

Zeker als onze favoriete pater, in de gedaante van Frater Rudolf van het Italiaanse kwaliteitslabel Old Europa Café, ons een cassette in de handen schuift van QDOR: 4 in rode lakens gehulde monniken die opereren vanuit de anonimiteit waardoor het mysterie alvast gevoed wordt, zijn we er dan ook als de kippen bij om ons in deze cultus, in 2014 opgericht in het Italiaanse Pordenone, te verdiepen.

De QDOR sekte grijpt terug naar een oud animistisch geloofssysteem, beïnvloed door de kosmogonie van Menocchio. In het boek ‘Il Formaggio E I Vermi’ (The Cheese And The Worms) (1976) liet schrijver Carlo Ginzburg de lezer kennismaken met Menocchio (1532-1599) ook wel Domenico Scandella genoemd, een Italiaanse molenaar wiens filosofische lessen hem de titel van een ketter ten tijde van de Inquisitie opleverde. Op bevel van Paus Clement VIII stierf hij op 67-jarige leeftijd op de brandstapel.

Menocchio had “de neiging om religie te reduceren tot moraal”, was de rechtvaardiging voor zijn godslastering die gebruikt werd tijdens zijn proces, omdat hij geloofde dat de enige zonde was om de naaste te schaden. Het lasteren veroorzaakte immers ook geen enkele schade aan anderen dan de godslasteraar. Hij ging zelf zo ver te zeggen dat Jezus uit de mens geboren werd en Maria bijgevolg geen maagd was, dat de paus geen macht van God gegeven had (maar gewoon een illustratie is van de kwaliteiten van een goede man), en dat Christus niet gestorven is om “de mensheid te verlossen.”

In die tijden viel dit uiteraard niet in goede aarde en gewaarschuwd door zowel zijn inquisiteurs als zijn familie, om zijn wegen aan de kaak te stellen en te handhaven aan de overtuigingen van de Rooms-Katholieke Kerk, keerde Menocchio terug naar zijn dorp.

Maar vanwege zijn aard, kon hij het niet laten om zijn theologische ideeën te verkondingen aan degenen die wilden luisteren. Aanvankelijk schreef hij zijn ideeën toe aan “duivelse inspiratie en de invloed van de duivel zelf” alvorens toe te geven dat hij ze gewoon zelf uit de duim gezogen had.

Een fragmentje uit The Cheese And The Worms ter illustratie: Menocchio said: “I have said that, in my opinion, all was chaos, that is, earth, air, water, and fire were mixed together; and out of that bulk a mass formed -just as cheese is made out of milk – and worms appeared in it, and these were the angels. The most holy majesty decreed that these should be God and the angels, and among that number of angels there was also God, he too having been created out of that mass at the same time, and he was named lord with four captains, Lucifer, Michael, Gabriel and Raphael. That Lucifer sought to make himself lord equal to the king, who was the majesty of God, and for this arrogance God ordered him driven out of heaven with all his host and his company; and this God later created Adam and Eve and people in great number to take the places of the angels who had been expelled. And as the multitude did not follow God’s commandments, he sent his Son, whom the Jews seized, and he was crucified.”

De katholieke Genesis krijgt hier dus een grondige herformulering: van een heterogene chaos gemaakt van stremsel en witte wormen die uitgroeien tot aartsengelen. Meteen ook goed voor de opener van de casette: ‘I.Genesi’: in dit eerste hoofdstuk zijn we getuige van de schepping van de wereld, opborrelend zoals de massa stremsel waarover sprake, om dan verrassend aan de slag te gaan met cut-up technieken (dat het veranderingsproces van de wormen naar engelen moet voorstellen?). Devote zang en soundschapes worden in het wilde weg boven en door elkaar geknipt en geplakt. Een benadering die we nog niet vaak gehoord hebben in het dark ambient/ritual genre.

Maar er is meer, want QDOR mengt deze ketterse mythe met een andere eigenaardige Friuli cultus (een geografisch gebied dat Pordenone omvat) uit de zestiende eeuw onder de naam “i Benandanti” (Good Walkers, een agrarisch visionaire traditie, waarin de leden beweerden uit hun lichaam te kunnen treden tijdens hun slaap om dan de strijd aan te gaan met boosaardige heksen.) Uit deze combinatie werd het ontologische stelsel van QDOR geboren (als zijnde de hoogste entiteit of energie).

De leden van deze sekte doen een specifiek ritueel alwaar ze een oud folk muziekinstrument gemaakt van hout, raccola of tric trac genaamd, bespelen dat gebruikt wordt als een instrument om een kakofonie aan geluiden voort te brengen, ten tijde van de brandstapels, alwaar de ketters in de zestiende eeuw met de regelmaat van de klok op belandden.

Ieder lid, kan zijn gedachten kanaliseren naar QDOR, door zichzelf scherp te stellen, en het zal de uiteindelijke realiteit veranderen. “In modo che esso modifichi la realtà.”

Deze veranderingen zullen zich enkel voltrekken wanneer de adept volledig gedesoriënteerd is, gelijk in een tijdelijke doodsstatus.

QDOR kan je dan ook schetsen als een chaotische vlek, of als een worm, niet alleen de voorloper van de aartsengel volgens hen, maar tevens het hermafrodiete dier dat het dichtst in de buurt des doods staat.

Tijdens ‘II.Gaia’ dalen de aartsengelen neer op aarde en gaan conversaties aan met de sterfelijken. Of moeten we zeggen opstijgen, als we terugdenken aan de wormen. Gaia, oftewel de oermoeder uit de Griekse mythologie, die ontstond uit de chaos aan het begin van de dingen, beeldt men namelijk ook vaak uit oprijzend uit de grond.

De boodschappen die de aartsengelen overbrengen lijken, als we ons moeten baseren op deze track, van nogal onheilspellende aard. Drones en vreemde achtergrondgeluiden maken het akelige plaatje compleet.

Eens vertrouwd met de QDOR cultus is het tijd om ons op te maken voor een ceremonie: ‘III.Pollution’ belooft ons het geluid van het QDOR ritueel, haal dus alvast uw ratel (enkel van toepassing indien u de ‘Superior’ editie aangeschaft heeft, maar daarover later meer) uit het handgemaakte koffertje.

Dat deze dingen in staat zijn een hels lawaai te produceren (in een bewerkte versie) is bij aanvang van deze derde track al meteen duidelijk. Het lijkt wel of deze nieuwe sekte in geen tijd al een heleboel zieltjes voor zich heeft gewonnen. Vonden we de tweede track al tamelijk beangstigend, dan zijn deze duivelse klanken nog een overtreffende trap te noemen. Dit ritueel van 15 minuten begin je dus beter niet onvoorbereid!

Zo hebben we meteen al de 3 tracks gehad die de ‘Devote Edition’ vormen. Deze kan je voor de schappelijke prijs van 15 euro aanschaffen, waar je bovenop deze rode cassette dan nog een handgebonden QDOR bijbel van 16 geïllustreerde pagina’s, een handgemaakte QDOR beschermengel talisman, en een digitale download bijkrijgt. Alsof dit alles nog niet mooi genoeg is, zit het geheel ook nog eens netjes verpakt in een handgemaakt zakje van ruw katoen met daarop het QDOR embleem.

Wees er wel snel bij, wil je je bij de QDOR sekte voegen, of gewoonweg eens wil luisteren wat ze zoal te bieden hebben, want deze Devote Edition komt in een gelimiteerde oplage van 50 stuks.

Nog niet exclusief genoeg, of gewoonweg geld te veel? Dan kan je je heil zoeken bij de ‘Superior Edition’, waarvan er slechts 23 exemplaren beschikbaar zijn, en waarvoor je 59 euri dient op te hoesten.

Als bonus krijg je dan naast alles van de Devote Edition nog een extra (witte) cassette met daarop het vierde deel van de cultus: ‘IV.La Via Dei Fiori’, dat een poging heet te zijn om de sensaties te beschrijven van een adept van de cultus die het ritueel ondergaat.

Wat we horen in een klein half uur is een fijne samensmelting van de drie voorgaande tracks, aan elkaar gelijmd door stevige industriële lijm. Wat ons betreft ook het meest interessante nummer van QDOR, maar niet in die mate dat we er 60 euro voor zouden ophoesten.

QDOR zelf en Frater Rudolf zijn verstandig genoeg om dit in te zien, en dus krijg je bij de Superior Edition ook nog een handgemaakte houten ratel, waarmee je zelf aan de slag kan om een ritueel op te roepen, handig daarbij is ook dat de handgemaakte houten doos van de Superior Edition gebruikt kan worden als altaar. De talisman is ook aanwezig, naast een meer uitgebreide versie van de QDOR bijbel (84 geïllustreerde pagina’s).

Toch een beetje een dubbeltje op zijn kant: het achterliggende idee en de uitgave vinden we waarlijk fantastisch, de muzikale invulling daar hadden we echter net iets meer van verwacht.

QDOR

Dimi Brands
09/02/2017

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 18/09/2017 : Dark Entries zoekt vers bloed

Ware vampieren zijn wij, die in de duisternis jagen op warmbloedige wezens om onze dorst aan te laven… Yep, we zoeken naar vers bloed om ons magazine te versterken. Uiteraard gaat onze voorkeur hierbij uit naar jonge maagden, maar op onze leeftijd en met ons uiterlijk kunnen we niet al te veeleisend zijn. Je geslacht, leeftijd of uiterlijk ...

lees meer...
NIEUWS 17/09/2017 : Gary Numan: When The World Comes Apart

Juicht en feest allen, doch doe het op duistere en ingetogen manier. Gary Numan leeft nog! Meer nog: hij brengt een nieuwe plaat uit: 'Savage: Songs From A Broken World'. Deze ligt sinds vorige week in de betere platenzaak. De plaat bouwt voort op het geluid dat Numan al sinds midden jaren 90 koestert: een aanvulling van zijn oorspronkelijke ...

lees meer...
INTERVIEW : STRUGGLER - Van doorbreken was geen sprake, alles moest tot stand komen vanuit een D.I.Y.- cultuur.

Op 11 november 1918 zwegen (voor een paar jaar toch) de wapens, maar op 11 november 2017 breekt in Het Depot opnieuw het rebelse punkgeluid in Het Depot voor Breaking Barriers los. Bezieler Malcolm Nix zal op Dark Entries iedere band op de vragenbank pijnigen. Vandaag is dat: Struggler! Laten we beginnen bij het begin. Ik kan me voorstellen ...

lees meer...
NIEUWS 14/09/2017 : R.I.P. Grant Hart

Nog een overlijdensbericht: vandaag verloor drummer Grant Hart op 56-jarige leeftijd de strijd tegen kanker. Hart stond samen met Bob Mould en Greg Norton in 1979 mee aan de wieg van de legendarische punk/hardcore formatie Hüsker Dü. Deze band viel vooral op door naast loeiharde muziek te brengen tegelijkertijd het melodieuze ...

lees meer...
NIEUWS 14/09/2017 : R.I.P. Dennis Schneider (Waffenruhe)

Gisteren bereikte ons via sociale media het droevige nieuws dat vorige week (6 september 2017) Dennis Schneider er voor koos om uit het leven te stappen. Schneider kennen we vooral van het in dark folk/martial middens hoog aangeschreven project Waffenruhe dat de afgelopen 10 jaar tal van sterke releases op de markt bracht die gekenmerkt ...

lees meer...
INTERVIEW : DONDER, HEL & HAGEL - Het thema dat in al onze projecten terugkomt, is het creëren van een maatschappij zonder hiërarchie die in harmonie met zichzelf en de natuur leeft.

Donder, Hel & Hagel staat dit jaar op Breaking Barriers, je ondertussen jaarlijkse punkafspraakje in Het Depot. Malcolm Nix had een gezellig onderonsje met zanger Hans en bassist Anton. We zullen maar meteen met de deur in huis vallen. Jullie maken alle drie al zeer lang muziek, maar dit is natuurlijk wel een nieuwe band. Kunnen jullie ...

lees meer...
NIEUWS 13/09/2017 : Ono Scream: That Salty Taste

Ono Scream is ons - en niet enkel ons - opgevallen dankzij hun steengoede debuut-cd. 'Met één voet duidelijk in het roemrijke verleden, en met de andere voet mee met de muzikale ontwikkelingen, brengen ze hier een staaltje post-punk dat raakt door zijn intensiteit en authenticiteit', hebben wij er toen over geschreven, ...

lees meer...
FOTO'S : Struggler - @ Café Café Hasselt

lees meer...
FOTO'S : Funeral Dress - @ Rats 'n Tivoli Harelbeke

lees meer...
FOTO'S : Definitivos - @ Rats 'n Tivoli Harelbeke