casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

7.459 items

   

Puissance
Let The State Collapse
Dark Ambient - Martial
21/05/2018 : Puissance - Let The State Collapse
Infinite Fog  Infinite Fog
21/05/2018, Dimi Brands

Onze Russische vrienden van het Infinite Fog label weten hoe ze ons blij kunnen maken. Door een lijvige 3 cd box van het legendarische Zweedse Puissance op de markt te gooien bijvoorbeeld!

Dit duo, bestaande uit Henry Möller (die later het al even geliefde Arditi zou oprichten) en Frederik Söderlund waren bij oprichting in 1993 meteen al een van de absolute paradepaardjes bij hét Zweedse keurmerk bij uitstek: Cold Meat Industry.

Zowel de eerste twee albums (Let Us Lead uit 1996 en Back In Control uit 1998) als de eerste single (Totalitarian Hearts uit 1997) werden door CMI uitgebracht, en sloegen niet alleen meteen goed aan, maar worden ook nu, twintig jaar na datum, nog steeds geroemd door de fans van martial, neoklassiek en andere bombastische dark ambient geluiden.

Let The State Collapse bundelt niet alleen netjes alle singles en EP’s van het duo; bovendien krijg je er nog een hele resem tracks bij die ooit verschenen op compilaties, en wat de fans haast tot een vreugdedansje zou kunnen verleiden: de twee eerste demo cassettes (Krig (1995) en Obey, Hate, Die (1995), voor het eerst dus ook op CD verkrijgbaar.

Nu weten we allemaal wel dat demo’s door de band genomen zelden wereldschokkend materiaal bevatten, maar voor de echte fans zijn het vaak gekoesterde hebbedingetjes. Ten tijde van deze demo’s bediende men zich nog van de eigen Zweedse taal, om later over te schakelen naar het meer universele Engels.

De eerste demo cassette Krig valt onder deze categorie. We horen hier het soort dark ambient dat graag zijn oor te luister heeft gelegd bij een pionier als raison d’être.

Tweede cassette Obey, Hate, Die betekende een kentering, vooral dankzij het nummer ‘Puissance’, dat meteen een blauwdruk zou zijn van de latere koers die het gelijknamige duo later zou bevaren: onheilspellend monnikgezang en dreigend tromgeroffel duwt Puissance meer in de martial richting. Of dark ambient van een zeer apocalyptisch aard, zoals we die in die periode ook terugvinden bij het populaire, en eveneens Zweedse, In Slaughter Natives; en die later verder gecultiveerd zou worden door een act als Coph Nia.

Ook titeltrack ‘Obey Hate Die’ klinkt alsof de hellepoort wagenwijd is opgetrokken, en de wanhopige duivelskoren alles in het werk trachten te stellen om ons mee de dieperik in te sleuren.

Verder op het eerste schijfje vinden we nog integraal de twee songs (‘Global Deathrape’ en ‘These Barren Ponds Called Hearts’) van de dubbele split single The Hearts Of Shadow Gods uit 1996, alwaar naast Puissance ook Arcana, Aphrael en Penitent op terug te vinden waren. Verder ook nog integraal de twee singles Genocidal (2000) en A Call To Arms (2000). Afsluiten doen we met het nummer ‘By The Sword Of Christ’ van de split single To Give Death By The Sword Of Christ (2002), waar op de A kant de Zweedse black metal band Sorhin terug te horen was.

CD2 focust zich op bijdragen aan compilaties. Geen chronologisch overzicht hier, maar een eindresultaat waar duidelijk de vlotte luisterbaarheid als punt op de programma gestaan leek te hebben. Wat ons betreft het leukste schijfje van de drie.

Heb je werkelijk elke scheet van Puissance reeds in huis, kunnen we nog verklappen dat er 3 nooit eerder uitgegeven nummers, zijnde onbekende versies van de nummers ‘Religion Of Force’, ‘Biological Waste’ en ‘Genocidal’ op het einde staan te pronken.

CD3 opent met de EP Hail The Mushroom Cloud (de nucleaire holocaust, samen met misantropie, het meest bezongen thema van deze Zweden) en sluit af met de integrale compilatie War On, die beiden in 1999 verschenen op het Fluttering Dragon label.

Zelf leerden we Puissance kennen middels het nummer ‘Totalitarian Hearts’, tot onze grote tevredenheid ook opgenomen in deze rijke bloemlezing die uit maar liefst 44 nummer bestaat.

We hoorden het nummer tijdens wat we als “de betere fuiven” bestempelden, ergens in een cafékelder te Mechelen, alwaar tijdens de Carpe Noctem fuiven deze nummers, die op andere fuiven eerder uitzondering dan regel waren, wel de aandacht kregen die verdienden. Toen enkele jaren later Triarii furore begon te maken, werd maar eens te meer duidelijk dat Christian Erdmann goed naar deze Zweden geluisterd had. Meteen ook het sterke punt van deze overzichtsbox: de evolutie aan den lijve ondervindend van typische dark ambient klanken uit het boekje, naar een wegbereider voor het apocalyptische martial genre.

De visie die Puissance laat doorschemeren in het desbetreffende nummer zegt veel, zo niet alles, over het wereldbeeld van Puissance: totalitair, nihilistisch en misantropisch.

Lees er de tekst (die in het nummer als een gesproken sample tot ons komt) maar eens op na. Bij Antifa slijpen ze al voor minder hun messen dan voor het volgende:

The army of Puissance of unsurpassed might. A legion of terror with no one to fight. They set, out one day just to wage war on. To conquer the earth the despicable whore.

They came to a crossroad now who should they choose. To wage mindless war on the Black or maybe the Jews? They reached the conclusion the world is too small. This left them no option but to kill them all.

Where should they turn now the left or the right. Who were to be slaughtered the Yellow or the White? They reached the conclusion the world is too small. This left them no option but to kill them all.

When all human garbage had been whisked away. The only survivors faced the new dawn. All that remained was the earth to divide. With their strength came freedom through blind genocide.

Natuurlijk, eigen aan het genre en de beoefenaars ervan, nam Puissance nooit echt een duidelijk standpunt (voor zover we weten), en flirtte als zovelen graag met deze dubbelzinnigheden.

Wij liggen er alvast niet wakker van, en raden iedere fan van hevige bombast deze puike box aan!

Puissance

Dimi Brands
21/05/2018

HomeContactSitemap
lees meer...
INTERVIEW : XTORT - Het is niet zo dat we denken de wereld te veranderen, we houden wel graag een spiegel voor.

Xtort is niet enkel een interessante Nederlandse industrialgroep, het is ook de drijvende kracht achter Wave Invasion, een organisatie die verschillende Nederlandse en één Belgische groep verenigt en mogelijkheden biedt om op diverse plaatsen op te treden. Op 29 maart organiseren we een Dark Entries Night in samenwerking met ...

lees meer...
NIEUWS 21/03/2019 : Nieuwe single Saigon Blue Rain.

Het Franse Saigon Blue Rain laat van zich horen middels de nieuwe single 'BPD', de voorloper van het nieuwe album dat momenteel nog in de pijplijn zit. Op deze single verder nog twee remixen: een psy/electro-industrial mix door Planetdamage en een downtempo versie die zich eerder in dreampop/electronica velden begeeft door Black ...

lees meer...
NIEUWS 21/03/2019 : Empusae op veroveringstocht door China.

Terwijl wij vol spanning wachten op een opvolger van het ijzersterke Lueur (2017), verlegt Empusae, samen met de Zweedse vrienden van Ordo Rosarius Equilibrio en In Slaughter Natives zijn grenzen. Hierbij kijkt men niet op een kilometer meer of minder, want hun gezamenlijke tournee zal hen tot in China brengen. Tussen 12 en 21 april ...

lees meer...
NIEUWS 21/03/2019 : Forms Of Hands 19

Naar goede jaarlijkse gewoonte kan je binnenkort weer proeven van het betere ritmische werk op het Hands-label. De affiche van Forms Of Hands 19 ziet er als volgt uit: vrijdag 26 april: Mono No Aware S.K.E.T. Gatto Nero 16Pad Noise Terrorist Katran Supersimmetria ICD-10 zaterdag 27 april: Winterkälte Geistform Heimstatt ...

lees meer...
NIEUWS 19/03/2019 : R.I.P. Dick Dale (1937-2019) King Of Surf Rock

Gitaarheld Dick Dale (echte naam Richard Anthony Mansour) stierf op 16 maart op 81-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker. Hij werd geboren op 4 mei 1937 in Quincy (Massachusetts) en was van Libanese afkomst. Zijn oom, die in buikdansclubs speelde, leerde hem als kind darbouka spelen, de trechtervormige trommel, en oud, de Arabische luit. ...

lees meer...
INTERVIEW : JO QUAIL - Ik denk dat ik een beetje moeilijk te categoriseren ben.

Tijdens de tweede editie van Black Easter, in 2016, waren we met verstomming geslagen na het concert van Jo Quail. Enkel met haar cello (en een ingenieus looping-systeem) wist ze de zaal in te palmen en aardig wat nieuwe zieltjes te winnen. Organisator Ward De Prins had een goede band met de Londense, en zag er niet tegen op reisjes te maken ...

lees meer...
NIEUWS 17/03/2019 : Wave Gotik Treffen, de tickets zijn er !!

Ze zijn er de fel begeerde WGT tickets!! Dit jaar betaal je voor een ticket € 130... Ik weet het elk jaar een beetje meer maar je krijgt er wel enorm veel voor terug. Vijf dagen vertier en plezier, wat dus neerkomt op iets meer dan € 25 per dag en je reist nog eens gratis met het openbaar vervoer ook. Wilt u uw tent opslaan op de ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : PORTA WOOL-E: DER KLINKE, A SLICE OF LIFE, DEAD HIGH WIRE, HATCHLING - Donker feestje voor 10 jaar Wool-E

We worden oud. New wave is intussen 40 jaar, Dark Entries heeft er al 25 op de teller staan en zelfs Wool-E viert reeds zijn tiende verjaardag. Wool-E, dat is in de eerste plaats de Wool-E Shop, die in 2009 als online patenwinkel opende en sindsdien ook als cd-stand op heel wat optredens en festivals aanwezig was. Later werd Wool-E Shop ook ...

lees meer...
FOTO'S : Der Klinke - @ De Klinker Aarschot, 09/03/2019 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : A Slice of Life - @ De Klinker Aarschot, 09/03/2019 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Dead High Wire - @ De Klinker Aarschot, 09/03/2019 door Luc Luyten

lees meer...
CONCERT BESPREKING : LAIBACH - Laibach is een parodie van zichzelf geworden

Laibach is een parodie van zichzelf geworden! En ze schamen zich er niet eens voor. Meer zelfs, ze hebben er bewust voor gekozen. Nog nooit blonk de groep zo uit in humor en zelfrelativering. Nu hernemen ze al nummers van ‘The Sound Of Music’, en alhoewel ze dat op hun karakteristieke onheilspellende toon doen, is het manifest ...