casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.967 items

   

Puissance
Let The State Collapse
Dark Ambient - Martial
21/05/2018 : Puissance - Let The State Collapse
Infinite Fog  Infinite Fog
21/05/2018, Dimi Brands

Onze Russische vrienden van het Infinite Fog label weten hoe ze ons blij kunnen maken. Door een lijvige 3 cd box van het legendarische Zweedse Puissance op de markt te gooien bijvoorbeeld!

Dit duo, bestaande uit Henry Möller (die later het al even geliefde Arditi zou oprichten) en Frederik Söderlund waren bij oprichting in 1993 meteen al een van de absolute paradepaardjes bij hét Zweedse keurmerk bij uitstek: Cold Meat Industry.

Zowel de eerste twee albums (Let Us Lead uit 1996 en Back In Control uit 1998) als de eerste single (Totalitarian Hearts uit 1997) werden door CMI uitgebracht, en sloegen niet alleen meteen goed aan, maar worden ook nu, twintig jaar na datum, nog steeds geroemd door de fans van martial, neoklassiek en andere bombastische dark ambient geluiden.

Let The State Collapse bundelt niet alleen netjes alle singles en EP’s van het duo; bovendien krijg je er nog een hele resem tracks bij die ooit verschenen op compilaties, en wat de fans haast tot een vreugdedansje zou kunnen verleiden: de twee eerste demo cassettes (Krig (1995) en Obey, Hate, Die (1995), voor het eerst dus ook op CD verkrijgbaar.

Nu weten we allemaal wel dat demo’s door de band genomen zelden wereldschokkend materiaal bevatten, maar voor de echte fans zijn het vaak gekoesterde hebbedingetjes. Ten tijde van deze demo’s bediende men zich nog van de eigen Zweedse taal, om later over te schakelen naar het meer universele Engels.

De eerste demo cassette Krig valt onder deze categorie. We horen hier het soort dark ambient dat graag zijn oor te luister heeft gelegd bij een pionier als raison d’être.

Tweede cassette Obey, Hate, Die betekende een kentering, vooral dankzij het nummer ‘Puissance’, dat meteen een blauwdruk zou zijn van de latere koers die het gelijknamige duo later zou bevaren: onheilspellend monnikgezang en dreigend tromgeroffel duwt Puissance meer in de martial richting. Of dark ambient van een zeer apocalyptisch aard, zoals we die in die periode ook terugvinden bij het populaire, en eveneens Zweedse, In Slaughter Natives; en die later verder gecultiveerd zou worden door een act als Coph Nia.

Ook titeltrack ‘Obey Hate Die’ klinkt alsof de hellepoort wagenwijd is opgetrokken, en de wanhopige duivelskoren alles in het werk trachten te stellen om ons mee de dieperik in te sleuren.

Verder op het eerste schijfje vinden we nog integraal de twee songs (‘Global Deathrape’ en ‘These Barren Ponds Called Hearts’) van de dubbele split single The Hearts Of Shadow Gods uit 1996, alwaar naast Puissance ook Arcana, Aphrael en Penitent op terug te vinden waren. Verder ook nog integraal de twee singles Genocidal (2000) en A Call To Arms (2000). Afsluiten doen we met het nummer ‘By The Sword Of Christ’ van de split single To Give Death By The Sword Of Christ (2002), waar op de A kant de Zweedse black metal band Sorhin terug te horen was.

CD2 focust zich op bijdragen aan compilaties. Geen chronologisch overzicht hier, maar een eindresultaat waar duidelijk de vlotte luisterbaarheid als punt op de programma gestaan leek te hebben. Wat ons betreft het leukste schijfje van de drie.

Heb je werkelijk elke scheet van Puissance reeds in huis, kunnen we nog verklappen dat er 3 nooit eerder uitgegeven nummers, zijnde onbekende versies van de nummers ‘Religion Of Force’, ‘Biological Waste’ en ‘Genocidal’ op het einde staan te pronken.

CD3 opent met de EP Hail The Mushroom Cloud (de nucleaire holocaust, samen met misantropie, het meest bezongen thema van deze Zweden) en sluit af met de integrale compilatie War On, die beiden in 1999 verschenen op het Fluttering Dragon label.

Zelf leerden we Puissance kennen middels het nummer ‘Totalitarian Hearts’, tot onze grote tevredenheid ook opgenomen in deze rijke bloemlezing die uit maar liefst 44 nummer bestaat.

We hoorden het nummer tijdens wat we als “de betere fuiven” bestempelden, ergens in een cafékelder te Mechelen, alwaar tijdens de Carpe Noctem fuiven deze nummers, die op andere fuiven eerder uitzondering dan regel waren, wel de aandacht kregen die verdienden. Toen enkele jaren later Triarii furore begon te maken, werd maar eens te meer duidelijk dat Christian Erdmann goed naar deze Zweden geluisterd had. Meteen ook het sterke punt van deze overzichtsbox: de evolutie aan den lijve ondervindend van typische dark ambient klanken uit het boekje, naar een wegbereider voor het apocalyptische martial genre.

De visie die Puissance laat doorschemeren in het desbetreffende nummer zegt veel, zo niet alles, over het wereldbeeld van Puissance: totalitair, nihilistisch en misantropisch.

Lees er de tekst (die in het nummer als een gesproken sample tot ons komt) maar eens op na. Bij Antifa slijpen ze al voor minder hun messen dan voor het volgende:

The army of Puissance of unsurpassed might. A legion of terror with no one to fight. They set, out one day just to wage war on. To conquer the earth the despicable whore.

They came to a crossroad now who should they choose. To wage mindless war on the Black or maybe the Jews? They reached the conclusion the world is too small. This left them no option but to kill them all.

Where should they turn now the left or the right. Who were to be slaughtered the Yellow or the White? They reached the conclusion the world is too small. This left them no option but to kill them all.

When all human garbage had been whisked away. The only survivors faced the new dawn. All that remained was the earth to divide. With their strength came freedom through blind genocide.

Natuurlijk, eigen aan het genre en de beoefenaars ervan, nam Puissance nooit echt een duidelijk standpunt (voor zover we weten), en flirtte als zovelen graag met deze dubbelzinnigheden.

Wij liggen er alvast niet wakker van, en raden iedere fan van hevige bombast deze puike box aan!

Puissance

Dimi Brands
21/05/2018

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 24/01/2022 : Mildreda scoort in de cinema!

Het dark electro project van Oostendenaar Jan De Wulf is met de clip van “Liaisons Dangereuses” (welke u uiteraard hieronder vindt) zomaar even geselecteerd door het Brusselse festival van de onafhankelijke film en wel in de categorie “The Rabbit Holes”. Een categorie waarin kortfilms worden opgenomen met een surreëel ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2022 : Lacrimosa: Celebrate The Darkness

Leven is lijden. Het is een oude boeddhistische wijsheid die ook Lacrimosa zich eigen gemaakt heeft. Neen, het leven is niet altijd prettig, en houdt ook pijn en teleurstelling in. Maar aangezien we daar toch niets aan kunnen doen, vatten we het beter goed op. Meer zelfs: laten we de duisternis in ons leven vieren. Daar komt de boodschap van ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2022 : Nieuwe Terra Relicta-compilatie: Call Me Darkness

Dark Entries mag dan al het grootste Nederlandstalige gothzine zijn, we zijn op geen enkele manier het enige interessante gothzine. Hebt u al gehoord van onze Sloveense collega's van Terra Relicta? Zij doen het in het Engels. Hun website is zeer aanbevelenswaardig, vooral daar ze niet enkel besprekingen en interviews doen, maar ook een ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2022 : 400ste Dag des oordeels

Kunt u geloven dat we al 399 Dagen des oordeels hebben gekend? Met De dag des oordeels bedoelen we natuurlijk het radioprogramma van onze collega Danny Quetin, die elke maandagavond tussen 22 en 24u de beste post-punk, gothic en electro uitzendt op Radio Benelux. Dat staat gelijk aan 8 jaar hard labeur, en voor aflevering 400 heeft Danny dan ...

lees meer...
NIEUWS 21/01/2022 : Nieuw live audio-document 'Kvitravn –First Flight of the White Raven' van Wardruna

Een jaar na de release van zijn meest recente studio-album 'Kvitravn' (en als opmaat naar de komende live data), presenteert Nordic/dark folk/ambient band Wardruna zijn live-document 'Kvitravn –First Flight of the White Raven'. Dit is een luxe release op 2CD en op digitale formaten waaronder het originele studioalbum ...