casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

9.078 items

   

Puce Mary
The Drought
Drone - Noise - Power Electronics
15/09/2019 : Puce Mary - The Drought
Pan  Pan
15/09/2019, Dimi Brands

We dachten eerst dat het om een schrijffout ging toen we onlangs bij de promomail aangaande Puce Mary’s ‘nieuwe’ album The Drought als releasedatum 5 oktober 2018 zagen staan.

Dit was tot nog toe enkel een digitale uitgave, sinds april 2019 is dit album van het Deense wonderkind ook verkrijgbaar op cd en vinyl.

Ik hoorde deze plaat voor het eerst in een ietwat bevreemdende situatie. Net op het moment dat de zomerse hittegolf zijn hoogtepunt bereikte met een piek van 42°C bevond ik me in het ziekenhuis voor een slaaponderzoek.

Afkoeling was uit den boze, en met deze misselijkmakende temperaturen slaap hoogstwaarschijnlijk evenmin. De doemdenkerige soundtrack die me hierbij begeleide beloofde wat dat laatste betreft ook niet veel positieve vooruitzichten.

Verbonden met een hele resem draden om iedere hersengolf vast te kunnen leggen, luisterde ik als een ontmaskerde Darth Vader naar The Drought. Het moet geen zicht geweest zijn, maar in deze toestand waarin ik me half mens half robot voelde, leek het achteraf gezien nog zo vreemd niet.

Enkele maanden daarvoor stond de Deense nog op het Nederlandse Best Kept Secret Festival. Hoewel de naam anders doet vermoeden vind je hier op de affiche toch tal van grote namen (de boel moet verkopen natuurlijk) zoals Kraftwerk, Charlotte Gainsbourg, Guided By Voices, Spiritualized, Stereolab en Primal Scream. Maar muzikale ontdekkingsreizigers vinden er dus net zo zeer een naam als Puce Mary, iets wat wij alleen maar toejuichen.

Compleet gerechtvaardigd ook, we namen daarnet niet voor niets de term wonderkind in de mond. Een genre als power electronics verwacht je immers niet op een mainstream (laat ons een kat een kat noemen) festival zoals Best Kept Secret, maar wij zien Puce Mary als de geknipte kandidate om een breder publiek te laten kennismaken met deze extreme niche.

Denk hierbij zeker niet dat deze dame (Frederikke Hoffmeier) hiervoor de minste toegeving doet. Ze mag op The Drought dan wel minder gebruik maken van pure feedback en noise, toch is de combinatie van zware drones, kille vocalen en weidse ambient-klanken die klinken als de soundtrack van een zich langzaam voltrekkende apocalyps nu niet bepaald iets wat we meteen op de nationale radio mogen verwachten.

Maar haar legertje volgelingen groeit, en dat is meer dan terecht. Hoffmeier bewees in het verleden reeds dat zij gezien kan worden als dé toekomst van het power electronics genre. Wanneer dat betekent dat we in de toekomst een generatie artiesten mogen verwachten die zich door haar lieten inspireren, dan is het genre niet alleen gered, maar dan voorspellen we ook een teruggevonden tweede adem die misschien wel broodnodig is.

‘To Possess Is To Be In Control’, luidt een van de songtitels op The Drought. Niet alleen is deze song die snerpende noise laat contrasteren met lyrische herhaling een van de favorieten op dit album, qua statement kan het tevens tellen: Puce Mary heeft duidelijk de controle, bezeten als we zijn.

‘Red Desert’ haalt zijn inspiratie bij de gelijknamige film van de Italiaanse regisseur Michelangelo Antonioni uit 1964. Zijn films hebben vaak het thema vervreemding als hoofdonderwerp, wat helemaal in Puce Mary’s straatje past.

Maar de voornaamste invloed op deze nummers is het introspectief onderzoek dat Hoffmeier voert, en op dit album samenbrengt met schrijvers zoals Charles Baudelaire en Jean Genet en vertonen een voortdurende machtsstrijd in het zelf naar behoud. Het getraumatiseerde lichaam dient als een droog landschap waarvan verduisterde herinneringen en ontsnappingsmechanismen de realiteit in fictie vouwen, waardoor zin voor verlangen, verlies en controle wordt begrepen.

Het zeven minuten durende epos ‘The Size Of Our Desires’ fungeert als het emotionele omslagpunt op dit album. Tussen de onheilspellende drone en dichte feedback fladderen bijna beat-achtige melodieën, terwijl de tekst een romantische oproept onthult om te worden meegesleept naar het midden van een wereld die steeds onbewoonbaarder wordt.

The Drought is wederom een knap staaltje confronterende muziek geworden. Door de vocabulaire van deze muziek uit te breiden naar een achterliggend, groter verhaal dar wordt bepaald door technische en emotionele groei kunnen we concluderen dat er van ‘droogte’ nog lang geen sprake is bij Puce Mary. Ondanks het slaaponderzoek slapen we nog steeds dramatisch slecht, maar een nachtelijke compagnon als Puce Mary hebben is hierbij een meer dan welkome troost.

Puce Mary

Dimi Brands
15/09/2019

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 04/07/2022 : Leeds is gothic city!

U dacht natuurlijk aan Leipzig. Ook. Maar de stad Leeds kent een gothic rock verleden dat als historisch erfgoed moet gekoesterd (denk maar aan bands als The Sisters Of Mercy, The Rose Of Avalanche, March Violets, Salvation, Red Lorry Yellow Lorry,...) Mocht u tussen 7 en 10 juli nog vrij zijn en niks hebben gepland, ga dat horen en zien in ...

lees meer...
NIEUWS 03/07/2022 : Gothic magazine trekt er de stekker uit...

Tenminste grote bezieler en cult figuur bij onze Oosterburen Martin Sprissler besloot recent de stekker uit zijn geesteskind te trekken en biedt zijn titel aan voor overname. Een tweetal jaar geleden was er na een lange pauze sprake van een doorstart maar deze bleek niet helemaal te lopen zoals verwacht. Momenteel is Gothic Magazine 90 in ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : Enzo Kreft met eerste clip als voorbode van het nieuwe album 'Shelter'

De naam Enzo Kreft hoeft geen introductie meer, deze oude krijger werd met de albums “Control” (2019) en “Different World” (2021) weerom ‘wereldberoemd’ in onze scene en scoorde zelfs torenhoog in de eindejaarslijstjes van menig Dark Entries schrijver. Reden, aanstekelijk electro, zowat de overtreffende ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : The Seven Whores Of The Apocalypse, eigentijdse dark electro

De Duitse Dark Dimensions labelgroep ging het trio Chris, Tom en Jason halen in Amerika om hier bij ons hun debuut de ep “Wicked Hands” bij Scanner uit te brengen. Het geluid van deze debuut ep ligt ergens tussen een actuele Placebo Effect en een minder technoïde versie van hun landgenoten Velvet Acid Christ in hun eerste ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Crime and the City Solution @ Can't Live in a Livingroom XIV, Haacht, 11 juni 2022 - ...omdat een cultband in de living nog altijd beter is dan gewoon een avondje TV kijken...

In tussentijd is de tournee van Crime and the City Solution achter de rug en zitten ze alweer in uitvalsbasis Berlijn te broeden op een nieuw studioalbum… Ook de heruitgave van hun backcatalogue door Mute geeft ons iets extra om naar uit te kijken. Voorlopig houden we uw nieuwsgierigheid alvast warm met dit concertverslag van hun huiskamerconcert ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Zondigen op zondag; Sinner’s Day zomert - Als loonslaaf kon ik van deze editie, na veel vijven en zessen, enkel de zondag mee pikken. Gelukkig de dag die mijn goth rockend hartje sneller deed slaan.

Over de vrijdag en zaterdag kan ik hier dus helaas niets kwijt, maar ik twijfel er niet aan dat anderen dat zeker even literair in mijn plaats zullen doen. Laat deze korte review dan ook veeleer een impressie zijn dan een festivalverslag of nog de beleving van één dag. Gelukkig heb ik voor de wintereditie, onder het aloude motto; ...

lees meer...
NIEUWS 27/06/2022 : Sinner’s Day Summer 2023, de eerste namen!

Ja u leest dit goed, de 2022 editie is nog maar net afgelopen en de organisatie gooit nu al een reeks namen voor onze voeten voor volgend jaar en struikelen zult u. Op deze affiche heel wat exclusiviteiten voor 2023; Project Pitchfork, Modern English, When In Rome, Corpus Delicti, Tyske Ludder, Golden Apes, NNHMN, Dorsetshire, Solor Dolorosa, ...

lees meer...
FOTO'S : Within Temptation - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Heilung - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Amenra - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten