casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

7.842 items

   

Puce Mary
The Drought
Drone - Noise - Power Electronics
15/09/2019 : Puce Mary - The Drought
Pan  Pan
15/09/2019, Dimi Brands

We dachten eerst dat het om een schrijffout ging toen we onlangs bij de promomail aangaande Puce Mary’s ‘nieuwe’ album The Drought als releasedatum 5 oktober 2018 zagen staan.

Dit was tot nog toe enkel een digitale uitgave, sinds april 2019 is dit album van het Deense wonderkind ook verkrijgbaar op cd en vinyl.

Ik hoorde deze plaat voor het eerst in een ietwat bevreemdende situatie. Net op het moment dat de zomerse hittegolf zijn hoogtepunt bereikte met een piek van 42°C bevond ik me in het ziekenhuis voor een slaaponderzoek.

Afkoeling was uit den boze, en met deze misselijkmakende temperaturen slaap hoogstwaarschijnlijk evenmin. De doemdenkerige soundtrack die me hierbij begeleide beloofde wat dat laatste betreft ook niet veel positieve vooruitzichten.

Verbonden met een hele resem draden om iedere hersengolf vast te kunnen leggen, luisterde ik als een ontmaskerde Darth Vader naar The Drought. Het moet geen zicht geweest zijn, maar in deze toestand waarin ik me half mens half robot voelde, leek het achteraf gezien nog zo vreemd niet.

Enkele maanden daarvoor stond de Deense nog op het Nederlandse Best Kept Secret Festival. Hoewel de naam anders doet vermoeden vind je hier op de affiche toch tal van grote namen (de boel moet verkopen natuurlijk) zoals Kraftwerk, Charlotte Gainsbourg, Guided By Voices, Spiritualized, Stereolab en Primal Scream. Maar muzikale ontdekkingsreizigers vinden er dus net zo zeer een naam als Puce Mary, iets wat wij alleen maar toejuichen.

Compleet gerechtvaardigd ook, we namen daarnet niet voor niets de term wonderkind in de mond. Een genre als power electronics verwacht je immers niet op een mainstream (laat ons een kat een kat noemen) festival zoals Best Kept Secret, maar wij zien Puce Mary als de geknipte kandidate om een breder publiek te laten kennismaken met deze extreme niche.

Denk hierbij zeker niet dat deze dame (Frederikke Hoffmeier) hiervoor de minste toegeving doet. Ze mag op The Drought dan wel minder gebruik maken van pure feedback en noise, toch is de combinatie van zware drones, kille vocalen en weidse ambient-klanken die klinken als de soundtrack van een zich langzaam voltrekkende apocalyps nu niet bepaald iets wat we meteen op de nationale radio mogen verwachten.

Maar haar legertje volgelingen groeit, en dat is meer dan terecht. Hoffmeier bewees in het verleden reeds dat zij gezien kan worden als dé toekomst van het power electronics genre. Wanneer dat betekent dat we in de toekomst een generatie artiesten mogen verwachten die zich door haar lieten inspireren, dan is het genre niet alleen gered, maar dan voorspellen we ook een teruggevonden tweede adem die misschien wel broodnodig is.

‘To Possess Is To Be In Control’, luidt een van de songtitels op The Drought. Niet alleen is deze song die snerpende noise laat contrasteren met lyrische herhaling een van de favorieten op dit album, qua statement kan het tevens tellen: Puce Mary heeft duidelijk de controle, bezeten als we zijn.

‘Red Desert’ haalt zijn inspiratie bij de gelijknamige film van de Italiaanse regisseur Michelangelo Antonioni uit 1964. Zijn films hebben vaak het thema vervreemding als hoofdonderwerp, wat helemaal in Puce Mary’s straatje past.

Maar de voornaamste invloed op deze nummers is het introspectief onderzoek dat Hoffmeier voert, en op dit album samenbrengt met schrijvers zoals Charles Baudelaire en Jean Genet en vertonen een voortdurende machtsstrijd in het zelf naar behoud. Het getraumatiseerde lichaam dient als een droog landschap waarvan verduisterde herinneringen en ontsnappingsmechanismen de realiteit in fictie vouwen, waardoor zin voor verlangen, verlies en controle wordt begrepen.

Het zeven minuten durende epos ‘The Size Of Our Desires’ fungeert als het emotionele omslagpunt op dit album. Tussen de onheilspellende drone en dichte feedback fladderen bijna beat-achtige melodieën, terwijl de tekst een romantische oproept onthult om te worden meegesleept naar het midden van een wereld die steeds onbewoonbaarder wordt.

The Drought is wederom een knap staaltje confronterende muziek geworden. Door de vocabulaire van deze muziek uit te breiden naar een achterliggend, groter verhaal dar wordt bepaald door technische en emotionele groei kunnen we concluderen dat er van ‘droogte’ nog lang geen sprake is bij Puce Mary. Ondanks het slaaponderzoek slapen we nog steeds dramatisch slecht, maar een nachtelijke compagnon als Puce Mary hebben is hierbij een meer dan welkome troost.

Puce Mary

Dimi Brands
15/09/2019

HomeContactSitemap
lees meer...
INTERVIEW : Gore op Breaking Barriers !! - Vroeger was niets beter want de mens is niet in staat echt te veranderen.

Breaking Barriers vindt dit jaar voor de 4de keer plaats in Het Depot te Leuven. Onze locale correspondent met de vlotte pen, Malcolm Nix, stort zich met jeugdig enthousiasme op het legertje groepen dat er optreedt op zaterdag 9 en zondag 10 november. Breaking Barriers viert anno 2019 het punkgenre in al zijn facetten en subgenres vandaar ...

lees meer...
INTERVIEW : GROUND NERO - De financiële afhankelijkheid in een kapitalistische consumptiemaatschappij zorgt ervoor dat het gevoel van vrijheid steeds minder wordt.

'Divergence'. Het is de nieuwe plaat van Ground Nero en hij is verrassend goed. De groep zoekt alle mogelijkheden van de gothic rock op en weet met sterke nummers te voorschijn te komen. Maar dat is nog niet alles. 'Divergence' is een heuse conceptplaat geworden over het ongebreidelde kapitalisme en wat het met de wereld doet, ...

lees meer...
NIEUWS 11/10/2019 : Floor, de beste zangeres?

Het zijn drukke tijden voor Nightwish. Terwijl zangeres Floor Jansen de afgelopen twee maanden in eigen land een landelijke bekendheid werd door haar deelname aan de TV-show 'Beste Zangers', werkt de Finse metalband aan een nieuw studio-album voor 2020 en wordt op vrijdag 6 december het monumentale document 'Decades: Live In ...

lees meer...
NIEUWS 10/10/2019 : Zaterdag So What-punkfestival in Aarschot

Sham 69, Ramonas, Unite Against Society, Capital Scum en Nope, ze staan allemaal op de affiche van het derde So What-festival dat deze zaterdag in De Klinker in Aarschot. Wie nog eens een stevige portie punk wil zoals dat in gouden tijden gemaakt werd, weet waar hij moet zijn. De Klinker: Demervalei 14, 3200 Aarschot Deuren: 17u Facebook ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : October Ritus (Rome, Awen, By The Spirits, La Merde), 04/10/2019, De Wommel, Wommelgem - Kali Yuga Über Alles!

FolkWorld, een Duits label dat ook al eens graag een concert organiseert luidde oktober in met een dubbele affiche. Op donderdag (de nationale Duitse feestdag) sloegen ze hun kampen onder de noemer October Chorus op in Mühltal (nabij Darmstadt) met behalve een andere headliner (Changes) dezelfde line-up. 's Anderdaags verhuisde het ...

lees meer...
FOTO'S : Ground Nero - @ De Klinker Aarschot, 05/10/2019 door Luc Luyten

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Ground Nero – Divergence CD Release Show - 5 oktober 2019 – De Klinker Aarschot

‘Beyond Scales there is Divergence’. Heden ten dage is het zowat de sleutelzin in het leven van Ground Nero. Een trilogie zonder echt een trilogie te zijn, maar na 2 EP’s (Beyond en Scales) is er nu het eerste full-album Divergence. Een album waarmee ze met glans laten horen dat de band sedert hun oprichting enkel maar ...

lees meer...
NIEUWS 02/10/2019 : Walhalla pakt uit met exclusieve rerelease van Ton Lebbink's cult plaat “Luchtkastelen”

Ton Lebbink (1943-2017) was de voormalige drummer van de Nederlandse new wave band en kunstcollectief Mecano en tevens portier bij het wereldberoemde poppodium Paradiso in Amsterdam. In de vroege jaren tachtig van de vorige eeuw was hij één van de allereerste Nederlandse popdichters, samen met anderen zoals Diana Ozon en Bart ...

lees meer...
NIEUWS 30/09/2019 : Soft Riot en Kezdown treden donderdag op in Brussel

De Fantomatic.Nights zijn het kleine broertje van de Fantastique.Nights, en om de haverklap bieden ze je gratis concerten aan in het centrum van Brussel. Deze gaan door in Café Central, op wandelafstand van de AB, en er komen deze keer opnieuw twee heel aanbevelenswaardige groepen af. Soft Riot komt helemaal uit Canada en maakt ...

lees meer...
NIEUWS 30/09/2019 : Enzo Kreft: Biometrics

Enzo Kreft heeft een plaat uitgebracht - 'Control' - over de keerzijde van de technologie die ons omringt en steeds meer ons leven beheerst. Een boodschap die hij wil uitdragen, ook met een nieuwe clip. 'Biometrics' is een goed voorbeeld van wat de nieuwe plaat inhoudt. 'Bij biometrie worden technieken toegepast waarbij ...

lees meer...
FOTO'S : Kollaps - @ Tour à Plomb Brussel 26/09/2019 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Nytt Land - @ Tour à Plomb Brussel, 26/09/2019 door Luc Luyten