casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.355 items

   

Proscriptor
The Venus Bellona
Ambient - Black Metal - Dungeon Synth - Folk / Ethnic / Tribal - Medieval - Psychedelic - Ritual - Spoken word
26/11/2018 : Proscriptor - The Venus Bellona
Faust  Faust
26/11/2018, Dimi Brands

Soms zoeken we het te ver. In onze review van Kauan Koskematon/Halki Lumisen Metsän (Jääportit) op het Faust label koppelden we de naam van het label aan de Emperor drummer met dezelfde naam.

Hoe we hiertoe kwamen? Faust is een sublabel van Old Captain dat zich toespitst op het dungeon synth genre. Wie dungeon synth zegt, zegt Mortiis. Mortiis op zijn beurt begon zijn muzikale carrière bij Emperor...

Niet dus, ook hier was het de meest voor de hand liggende reden die voor deze naam zorgde: de sage gebaseerd op de Duitse magiër en medicus Johann Faust, die volgens de legende een pact met de duivel had gesloten.

Nu dit misverstand uit de wereld geholpen is, lappen we er nog eentje bij: namelijk dat het dungeon synth genre een broertje dood heeft aan variatie.

Dat dit genre, net zoals alle genres, een beest met vele koppen blijkt, zo leert ons het heruitgebrachte (oorspronkelijk uit 1995) debuut van Absu (de Amerikaanse metalband die we eerder al tegenkwamen bij Faust in de persoon van gitarist/bassist Equitant) drummer Proscriptor.

Hoewel Amerikaan (echte naam Russley Randell Givens) zou zijn alter ego Proscriptor McGovern zoals u kan zien aan de achternaam, een Schotse achtergrond hebben.

Het duurt niet lang of de schelle doedelzakklanken vliegen ons om de oren (‘Our Blood And Veins From The McGovern Regiment’).

Toevallig las ik net vandaag in de tegenwoordige bestseller ‘Mijn Papa Was Bij De SS’ (Wim Claeys) de volgende zin: “Mensen denken bij een doedelzak altijd aan de Schotse versie -en ik geef ze geen ongelijk als ze dan spontaan pijn krijgen aan hun oren. Een Schotse doedelzak is niet gemaakt om muziek op te spelen, die heeft maar één doel: mensen angst aanjagen.

Ik ben dus niet alleen met mijn allergie voor dit vermaledijde blaasinstrument en gelukkig voor mij word ik er tijdens dit album maar 1 keer mee geconfronteerd.

Het minste wat je van The Venus Bellona kan zeggen is dat het een plaat is boordevol afwisseling. Letterlijk boordevol, want op een goede 40 minuten jaagt Proscriptor er maar liefst 21 nummers door, lustig van genre naar genre springend.

Deze variatie gaat van spoken word passages waarbij zijn schelle stem nog het meest doet denken aan Jello Biafra (‘I Am The One’, ‘We Procured The Non-Existence Of Xalteun’), zweverige nummers in de stijl van een groep als Trobar de Morte met akoestische gitaren en exotisch getrommel (‘Hi Ri Ri Tha E Tighinn’, ‘Tractatus’, ‘De La Fletus Des Athroll (After The Massacre Of Glencoe) Part II’ en ‘Commading The Dragon Of Keppoch’), meer rituele nummers zoals bijvoorbeeld ‘Serpentine Of Six-Fold Stars’ waarbij een kakofonie aan stemmen een occult ritueel tot leven trachten te roepen. In mijn oren blijft het echter bij trachten. Hierbij dient dan wel weer gezegd te worden dat je al van heel goeden huize dient te zijn, wil je ondergetekende meekrijgen in zo’n rituele trip. Het ligt misschien dus eerder aan mezelf, dan aan Proscriptor dat ook hij (een troost: hij is niet alleen) hier niet in weet te slagen. Maar ook horen we net iets te veel korte niemendalletjes die niet bepaald een meerwaarde vormen aan de luisterervaring, en die je eerder het gevoel geven naar een hoorspel te luisteren in plaats van naar een muziekalbum.

Enkele nummers die we nog de moeite van het vermelden waard vinden: ‘Lady Day Eve’, wat ons betreft het meest ‘gotische’ nummer van deze plaat, en ook het nummer dat nog het best past binnen het dungeon synth keurslijf; ‘Madeleine’ waarin Proscriptor wel heel erg zijn best doet om als Anna Varney te klinken. Het nummer in kwestie komt helaas niet eens in de schaduw van een ‘matige’ Sopor Aeternus. Pathetiek en wanhoop ten top, maar er helaas ook losjes over. En zo kent Proscriptor nog wel momenten die onder deze beschrijving passen; in ‘The Barren Stones Of Lughnasadh’ laat Proscriptor horen dat hij in de eerste plaats een drummer is, en wrijft dat er dubbel en dik in. Het irritante trekje van drummers om op zo kort mogelijke tijd zoveel mogelijk vellen en cimbalen te raken, hoort er tijdens dit instrumentaal intermezzo helaas ook bij; de reden waarom men koos voor ‘I Ran’ van A Flock Of Seagulls als cover op dit album daar hebben we ook het raden naar. Deze interpretatie klinkt trouwens alsof ze recht uit het repetitiekot van een black metal band komt gevlogen en is niet bepaald om over naar huis te schrijven; wanneer het echt boeiend wordt, en dan hebben we het over de ongebreidelde mogelijkheden van de synthesizer die strijkers en percussie voorzien aan ‘We Raise Our Silver Goblets In Triumph’, is het nummer met niet eens twee minuten op de teller van veel te korte duur.

De vraag die vooral rest op het einde is hoe serieus we dit allemaal dienen te nemen. Zeker als we in het boekje lezen dat de legenden waarover The Venus Bellona verhaalt, reeds in het jaar 1269 de geest van Proscriptor bereikten.

Als we de rest van de tekst lezen, en de over the top foto’s van dit heerschap bekijken, vrezen we niet alleen dat deze meneer dit occultisme zelf heel serieus neemt, en vrezen wij bijgevolg ook een beetje om zijn mentale gezondheid.

Wij blijven dus met een dubbel gevoel achter na deze plaat. Wie graag veel afwisseling hoort kan met The Venus Bellona heel wat aan. Degenen die liever een duidelijke rode draad in een album terugvinden kunnen hun licht beter opsteken bij de twee andere Faust releases.

Proscriptor

Dimi Brands
26/11/2018

HomeContactSitemap
lees meer...
FOTO'S : Star-Industry - @ Liège New Wave Festival 19/09/2020 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Dear Deer - @ Liège New Wave Festival 19/09/2020 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Larva - @ Liège New Wave Festival 19/09/2020 door Luc Luyten

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 18/09/2020 : Gothic rockers der lage landen verenigt u! The Wake komt met nieuw album “Perfumes And Fripperies”

Liefhebbers en liefhebsters van gothic rock opgelet! Het Amerikaanse The Wake (opgericht in 1986 in Columbus USA), één van de meest onderschatte old school gothic rock bands van de tweede golf, pakt tegen Halloween uit met een nagelnieuw album, “Perfumes And Fripperies” waarvan het nummer “Hammer Hall” ...

lees meer...
NIEUWS 18/09/2020 : Dead Can Dance op tournee, twee data in Antwerpen

Dead Can Dance kan er prat op gaan zowat op zijn eentje de neoklassieke variant op darkwave te hebben uitgevonden. Ze zijn de onbetwiste pioniers in het genre, die intussen veel navolging heeft gekregen. Lisa Gerrard en Brendan Perry hebben in 2019 een zeer succesvolle tournee gemaakt na de uitgave van 'Dionysus', en ze willen dat ...

lees meer...
NIEUWS 18/09/2020 : Gratis download van Zauber

U houdt van sterk georkestreerde electro? Dan hopen we dat u al gehoord hebt van Zauber, het electroproject van Fransman Ludovic Dhenry. Zauber geeft een nummer gratis weg via bandcamp, een voorafname op de nieuwe plaat waar Zauber momenteel aan werkt. Het is niet het enige waar Ludovic zich momenteel mee bezig is. De nieuwe plaat van Exponentia ...

lees meer...
NIEUWS 18/09/2020 : Abstrackt Black: Dat we moesten sterven

In principe ging op 19 september onze Dark Entries Night door met De Delvers en Abstrackt Black, in de Kinky Star te Gent. Voorlopig gaat deze concertenreeks helaas niet door, maar dat betekent nog niet dat de groepen zelf niets meer van zich laten horen. Abstrackt Black bracht een paar dagen geleden bijvoorbeeld nog een nummer uit: 'Dat ...

lees meer...
INTERVIEW : HUGS OF THE SKY (finalist Humo's Rock Rally 2020) - Na wat research staan we nog harder te popelen om Andrew Eldritch te ontmoeten.

Na het horen van hun laatste album Virtual Lullaby Circus tipten we hen reeds als favorieten in de momenteel lopende Humo’s Rock Rally. En zie, we hadden het maar weer eens bij het rechte eind: kwaliteit komt altijd bovendrijven en bijgevolg stootte het Limburgse Hugs Of The Sky door tot de finale van dit prestigieuze concours. Even ...

lees meer...
NIEUWS 16/09/2020 : Athamay geeft een teken van leven...

'Wie?' hoor ik u al denken. Athamay, een groepje dat in de tweede helft van de jaren 90 via het Britse Nightbreed label wat furore genoot met donkere gotisch aandoende electro fetish muziek die de wereld van de bdsm celebreerde. De groep scoorde ook bij ons een paar eenvoudige maar doeltreffende hitjes als “Domination” ...

lees meer...
INTERVIEW : RAYA SCHADUWJAAGSTER - Ik ben echt een dummie als het aankomt op mediteren en ademen.

Onlangs, tijdens volle maan, volgend op Lugghnasadh bracht Sven Visterin (Ernst H. Störzhendr/The Horny Hour (Radio Centraal)) in samenwerking met Sombre Soniks de compilatie The Central Throne uit. Het is een album dat gaat over hartcoherentie. Bij een album dat ademhalingsoefeningen moet begeleiden denken wij spontaan aan het soort ...