casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.406 items

   

Plyxy
Gloryland
Dark Ambient - Drone
10/12/2018 : Plyxy - Gloryland
Hallow Ground  Hallow Ground
10/12/2018, Dimi Brands

Ros Knopov werd geboren in Dnepropetrovsk, bij ons bekend als Dnipro, ten zuiden van de Oekraïense hoofdstad Kiev.

In die tijd was deze stad, dankzij zijn activiteiten op het gebied van nucleaire industrie, wapens en lange-afstandsraketten een centraal onderdeel van de Sovjetindustrie. Meer zelfs, Dnipro was toen een gesloten stad (en dit tot in de jaren 90 van de vorige eeuw).

Deze term gold in de Sovjettijd (USSR: 1922-1991) voor steden met reis- en verblijfsrestricties. Vanwege de gevoelige (militaire en nucleaire) objecten die er gestockeerd zijn werden deze uit veiligheidsoverwegingen gesloten. Het was voor buitenlanders en in sommige gevallen ook voor Sovjetburgers verboden naar deze steden te reizen. Van deze vaak door gedwongen tewerkstelling (goelag -lang leve het communisme!) gebouwde steden werden de belangrijkste na de val van de Sovjet-Unie geopend.

Je zal er maar opgroeien..., de hypothetische vragen die steevast beginnen met “wat als...” zullen ongetwijfeld de kop opsteken.

Deze vraagaanhef is meteen het uitgangspunt voor deze plaat (die eerder dit jaar reeds op gelimiteerde cassette uitkwam).

Knopov immigreerde in 1989 als kind naar New York. We kunnen ons voorstellen dat het een heuse cultuurshock geweest moet zijn voor kleine Ros. Op Gloryland duikt hij nog eens diep in de herinneringen van zijn ongelukkige kindertijd. Plyxy toont de onbetrouwbaarheid van zijn herinneringen door deze open en bloot op tafel te leggen. De vijf songs op deze LP zijn nogal divers te noemen al catalogiseren we voor het gemak onder de grote dark ambient noemer, met uitzondering van afsluiter ‘March Of The Youth’ dat op het einde de poort achter zich dichttrekt met een fijne streep ritmische noise.

Wat de diverse songs wel bindt is een haast ondoorzichtige laag van droomachtige texturen die telkens aanwezig is.

Plyxy schildert dus voornamelijk met grijswaarden, waarbij het beeld zich eerder onder het oppervlak bevindt. Wie kijken wil, zal al snel een verfijnd beeld ontdekken.

Bij de eerste luisterbeurt dachten we dan ook dat gezien het interessante uitgangspunt van deze plaat, er meer in had gezeten.

Doch, volhouders als we zijn, ontdekten we na grondig onderzoek dat de zoektocht van Plyxy naar zijn verleden minder een sentimentele reis doch eerder een radicale confrontatie met het geheugen geworden is. We ontdekten verder dat Gloryland gebruik maakt van field recordings uit zowel New York- als Sovjetfilms. Uit de perstekst leerden we ook nog dat de geluiden uit zijn verzameling analoge en digitale keyboards opnieuw gefilterd werden, om opnieuw gestructureerd te worden via de modulaire synthesizeropstelling van de producent die fungeert als de laatste redactionele laag in het creatieve proces.

Het eindresultaat is weelderig en warm, maar ook ingetogen en afstandelijk. Waarschijnlijk net zoals Knopov terugkijkt op zijn periode in de Sovjet-Unie?

Plyxy

Dimi Brands
10/12/2018

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 22/10/2020 : Trail of Tears: terug van weggeweest!

Mag er ook goed nieuws zijn? Na jaren afwezigheid is Trail Of Tears terug. Tijdens de periode 1996-1998 verschenen enkele interessante spelers op het toneel die het genre gothic metal een niveau hoger tilden. Denk aan Tristania, The Sins of thy Beloved en zeker ook Trail of Tears met het heerlijke ‘Disclosure in Red’. Zeven ...

lees meer...
NIEUWS 22/10/2020 : Geen livestream voor 40ste verjaardag Laibach

'Het doel van het coronavirus is om Laibach te verhinderen om zijn veertigste verjaardag te vieren', zo konden we onlangs lezen op de website van de Sloveense industrialmeesters. Ze hadden het nochtans groots gezien. Ze gingen een evenement van maar liefst zeven uur organiseren op een symbolische plek. De Delavski Dom Trbolvje is de ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 19/10/2020 : Livestream De Delvers afgelast

Gisteren nog hebben we de livestream van De Delvers aangekondigd, vandaag al moeten we met spijt aankondigen dat het optreden niet doorgaat. De oorzaak ligt uiteraard bij de coronapandemie. De Kinky Star neemt weliswaar alle mogelijke maatregelen, maar blijft redelijk klein, en De Delvers zijn met vijf. Bovendien is hun toetseniste hoogzwanger, ...

lees meer...
NIEUWS 18/10/2020 : Dark Entries Night: livestream De Delvers i.s.m. Kinky Star (afgelast!)

Vervloekte corona. Door het virus hebben we al drie afleveringen van onze Dark Entries Nights moeten uitstellen. We houden die steeds in de Gentse Kinky Star, en wie deze gezellige plek kent weet dat er weinig ruimte is voor social distancing. En dus gaan er sinds maart geen concerten met publiek door, en dat zal zo nog een tijdje blijven. ...

lees meer...
NIEUWS 18/10/2020 : Psy'Aviah haalt Klara

Het is een link die u misschien niet meteen zou leggen: de electro-crossovergroep Psy'Aviah en de klassieke muziekzender Klara. Maar dan bent u nog niet op de hoogte dat Psy'Aviahs laatste - 'The Earth Keeps Spinning, Without Being Noticed' een dark ambient-cd geworden is met uitgestrekte klankvelden. Bovendien maakt Psy-Aviah-meesterbrein ...

lees meer...
INTERVIEW : KREGEL - Ik denk dat we de zomerhit van Radio 2 niet gaan halen en ook over de Lage Landen Lijst heb ik zo mijn twijfels.

Omdat we ons bij Dark Entries niet graag uitspreken over een bepaald virus dat het hele doen en laten van de samenleving in zijn greep houdt roepen wij 2020 volmondig uit als het jaar van Kregel. Ze vieren dit jaar hun vierde verjaardag en zagen dit als het ideale moment om hun eerder opgenomen demo's voor het eerst op de grote wereld ...