casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.904 items

   

Phonothek
Red Moon
Dark Ambient - Jazz - Ritual
08/09/2017 : Phonothek - Red Moon
Cryo Chamber  Cryo Chamber
08/09/2017, Dimi Brands

Ofwel hebben we met Phonothek een nieuwe productieve ster aan het dark ambient firmament staan fonkelen, ofwel had het duo nog voldoende materiaal (8 nummers, goed voor 43 minuten) ter beschikking om amper een jaar na debuut Lost In Fog terug te keren met nieuw plaatwerk, getiteld Red Moon.

Eerlijkheidshalve moeten we bekennen dat Lost In Fog maar lauwtjes ontvangen werd bij ons. Behalve het opmerkelijke weetje dat de vrouwelijke helft van Phonothek, Nina Sublatti, enkele jaren geleden nog deelnam aan het Eurovisie Songfestival is ons immers niet veel bijgebleven van Phonothek. Red Moon is een stap in de goede richting maar weet toch ook niet over de ganse lijn te boeien. Progressie is er zeker en vast, waardoor we onze blik niet van het Georgische duo zullen afweren in de toekomst.

De eerste twee tracks van Red Moon zijn samenwerkingsverbanden. Op het dreigende (vooral de spaarzame strijkers, in dit geval de viool van Giorgi Cagareli, eisen de aandacht op) ‘Yellow Forest’ doen ze het met Keosz; voor ‘Last Melody’ sloeg men de handen in elkaar met Cities Last Broadcast (die we kennen onder het pseudoniem Kammarheit).

Beiden zijn erg te pruimen, zonder echter te overdonderen. Het gebruik van blazers op ‘Last Melody’ levert in combinatie met de aanzwellende (dark) ambient geluiden een puik resultaat op.

Meer nog dan op eersteling Lost In Fog krijgt het gebruik van blaasinstrumenten (trompet, hoorn, bariton en trombone) een prominente rol toegewezen. De mannelijke helft van Phonothek, George Shamanauri, is hiervoor verantwoordelijk.

Blaasinstrumenten zijn het soort instrumenten, en dan drukken we ons nog braafjes uit, waar we nooit fan van zijn geweest, maar we moeten zeggen dat in de totaalbeleving van Phonotheks muziek het gebruik er van geen moment stoort.

Integendeel, deze fusie van (dark) ambient met (dark) jazz bestempelen we bij momenten als vrij opwindend.

Dat Phonothek ook zonder de hulp van anderen erin weet te slagen zijn stempel te drukken bewijzen de zes overige tracks, ook al ondervinden we ook hier, net als bij Lost In Fog een keer te veel het geval was, bij wijlen het ‘net-niet syndroom’.

Een song als ‘Come In The Whisper’ bezit potentieel, maar hier kon men meer mee doen volgens ons. De gefluisterde stemmen bijvoorbeeld zouden we meer in interactie laten gaan met de ambient geluiden. De beste stuurlui staan natuurlijk aan wal, maar mits hier en daar wat verbeteringen zouden we wel met zekerheid kunnen zeggen dat Phonothek een blijvertje zou kunnen worden. Evenzo ‘Cry From The Abyss’, alwaar we toch kreten zouden gebruiken die meer door merg en been weten te snijden. Gelukkig is het maar detailkritiek die maakt dat we Phonothek toch aanstippen als een opwindende nieuwe ontdekking.

Gaandeweg beginnen de onderlinge songs wat op elkaar te gelijken. ‘Margo’, dat de tweede helft van het album opent, hebben we precies in een variatie reeds eerder gehoord, bedenken we dan.

Misschien had het duo effectief beter nog even gewacht en geschaaft aan het materiaal, dan willens nillens zo snel nieuw werk uit te brengen.

Hoe het dan wel moet horen we tijdens de haast sjamanistische dark ambient van ‘In The Smell Of The Wolves’ en de duidelijk tastbare onderhuidse spanning van ‘Mudra’.

Waar we ook positief over zijn is het feit dat Phonothek duidelijk aandacht heeft besteed aan de naadloze overgangen tussen de nummers die er voor zorgen dat de vaart nimmer uit dit album geraakt.

Liefhebbers van avontuurlijke dark ambient zullen zich niet bekocht voelen met dit album, dat we desalniettemin eerder als een tussendoortje bestempelen. Je haalt er wel een album mee in huis van een Eurosong kandidate met naar alle waarschijnlijkheid de meeste ‘street credibility’ ooit. En dat kunnen we van pakweg het compleet belachelijke Lordi niet meteen zeggen, of wel?

Phonothek

Dimi Brands
08/09/2017

HomeContactSitemap
Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 24/11/2021 : Zaterdag Wool-E Fest in Magasin 4

Het regent afgelastingen van concerten, al is dit gelukkig nog niet overal. Optredens mogen immers nog steeds doorgaan mits er zowel naar een Covid Safe Ticket als naar het dragen van een mondmasker wordt gevraagd. En dat is het geval op Wool-E Fest, dat volgende zaterdag doorgaat in het Brusselse Magasin 4. Wool-E Fest, dat doorgaat op ...

lees meer...
NIEUWS 23/11/2021 : Amerikaanse gothic rock band The Wake gaat de remix toer op!

Na vele jaren wachten verscheen rond deze tijd vorig jaar het album “Perfumes And Fripperies” (klik hier voor de Dark Entries review) van deze Amerikaanse cult formatie. De groep gaat ondertussen weer live de hort op en om zich in de kijker te spelen, pakt de groep nu uit met de ep “Mixers And Elixirs” waarop de gothic ...

lees meer...
NIEUWS 22/11/2021 : Het Cold Transmission label heeft weer een paar leuke releases klaar!

Hopelijk liggen ze gauw op de redactietafel voor een kritische review hoor ik u al denken. Feit is dat Cold Transmission naarstig aan de weg blijft timmeren om minder gekende internationale post punk acts (en alles wat onder dat label vegeteert) tot bij ons in de woonkamer te brengen en dat alleen al verdient respect. Recent verscheen er nieuw ...

lees meer...
NIEUWS 21/11/2021 : 'Leidenschaft' van Lacrimosa voor onder de kerstboom?

Er werd een plaat van Lacrimosa beloofd voor 2020, maar er is de afgelopen twee jaar zoveel gebeurd dat we Tilo Wolff kunnen vergeven dat het wat langer geduurd heeft. Al sinds een paar dagen worden er evenwel steeds meer details bekend gemaakt over de nieuwe Lacrimosa. Deze komt op 24 december 2021 uit, net op tijd dus om het als kerstcadeau ...

lees meer...
NIEUWS 21/11/2021 : Dicentra Macrantha: een vernieuwend gothic rock project

Laten we er maar eens als bij de kippen bij zijn. Dicentra Macrantha is een nieuw project uit Leuven, dat net zijn eerste nummers uitgebracht heeft: 'Goddess' en 'Halloween'. Toch gaat het hier ook om een oude bekende. Krys Lunacy van Dicentra Macrantha is immers ook de man die rond 2011 de muziek van de batcave cultgroep The ...

lees meer...
FOTO'S : Winterkälte - @ Porta Nigra Autumn Passage, 13/11/2021 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : DIVE - @ Porta Nigra Autumn Passage, 13/11/2021 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Iszoloscope - @ Porta Nigra Autumn Passage, 13/11/2021 door Luc Luyten

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Porta Nigra Autumn Passage (13/11/2021, JH De Klinker, Aarschot) - Koud vlees en powernoise.

“Zie mij hier nu staan”, verzuchtte Xavier Kruth tijdens het laatste nummer van zijn band Winterstille (met ook Dark Entries collega Gerry Croon in de gelederen). Exact hetzelfde idee hadden we toen we dat moment ons als koopwaar door middel van een barcode moesten laten scannen om de ‘zwarte poort’ van Aarschot ...

lees meer...
INTERVIEW : WHISPERS IN THE SHADOW - Ik ben geen conservatieve songwriter en ik ben niet geïnteresseerd in de status-quo. Ik ben geïnteresseerd in vooruitgang.

Whispers In The Shadow bestaat 25 jaar, en dat mag gevierd worden. Er komt een nieuwe verzamelaar uit, 'Gilding The Lily', die gedeeltelijk bestaat uit nieuwe opnames van de beste nummers uit de afgelopen kwarteeuw. En dat de groep een serieuze evolutie heeft doorgemaakt in die periode, kunt u lezen in het gesprek dat we met frontman ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Sinner’s Day 30 oktober - 1 november, The Max Venues Heusden-Zolder - De eerste Sinner’s Day driedaagse deed even de mijnsite herleven. Het zag er nog een keer ‘zwart’ van het volk. Een eigenzinnige weergave van een beleving.

In covid tijden een onderneming als deze Sinner’s Day uit de grond stampen is geen evidentie. Dat bleek nog maar een keer uit het wegvallen van diverse groepen die vooral om die pandemie reden verstek gaven. Immers covid maakt een Europese toer op poten zetten, waarbij alle landen hun eigen covid ongemakken en dito regeltjes kennen, ...