casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

6.901 items

   

Phonothek
Red Moon
Dark Ambient - Jazz - Ritual
08/09/2017 : Phonothek - Red Moon
Cryo Chamber  Cryo Chamber
08/09/2017, Dimi Brands

Ofwel hebben we met Phonothek een nieuwe productieve ster aan het dark ambient firmament staan fonkelen, ofwel had het duo nog voldoende materiaal (8 nummers, goed voor 43 minuten) ter beschikking om amper een jaar na debuut Lost In Fog terug te keren met nieuw plaatwerk, getiteld Red Moon.

Eerlijkheidshalve moeten we bekennen dat Lost In Fog maar lauwtjes ontvangen werd bij ons. Behalve het opmerkelijke weetje dat de vrouwelijke helft van Phonothek, Nina Sublatti, enkele jaren geleden nog deelnam aan het Eurovisie Songfestival is ons immers niet veel bijgebleven van Phonothek. Red Moon is een stap in de goede richting maar weet toch ook niet over de ganse lijn te boeien. Progressie is er zeker en vast, waardoor we onze blik niet van het Georgische duo zullen afweren in de toekomst.

De eerste twee tracks van Red Moon zijn samenwerkingsverbanden. Op het dreigende (vooral de spaarzame strijkers, in dit geval de viool van Giorgi Cagareli, eisen de aandacht op) ‘Yellow Forest’ doen ze het met Keosz; voor ‘Last Melody’ sloeg men de handen in elkaar met Cities Last Broadcast (die we kennen onder het pseudoniem Kammarheit).

Beiden zijn erg te pruimen, zonder echter te overdonderen. Het gebruik van blazers op ‘Last Melody’ levert in combinatie met de aanzwellende (dark) ambient geluiden een puik resultaat op.

Meer nog dan op eersteling Lost In Fog krijgt het gebruik van blaasinstrumenten (trompet, hoorn, bariton en trombone) een prominente rol toegewezen. De mannelijke helft van Phonothek, George Shamanauri, is hiervoor verantwoordelijk.

Blaasinstrumenten zijn het soort instrumenten, en dan drukken we ons nog braafjes uit, waar we nooit fan van zijn geweest, maar we moeten zeggen dat in de totaalbeleving van Phonotheks muziek het gebruik er van geen moment stoort.

Integendeel, deze fusie van (dark) ambient met (dark) jazz bestempelen we bij momenten als vrij opwindend.

Dat Phonothek ook zonder de hulp van anderen erin weet te slagen zijn stempel te drukken bewijzen de zes overige tracks, ook al ondervinden we ook hier, net als bij Lost In Fog een keer te veel het geval was, bij wijlen het ‘net-niet syndroom’.

Een song als ‘Come In The Whisper’ bezit potentieel, maar hier kon men meer mee doen volgens ons. De gefluisterde stemmen bijvoorbeeld zouden we meer in interactie laten gaan met de ambient geluiden. De beste stuurlui staan natuurlijk aan wal, maar mits hier en daar wat verbeteringen zouden we wel met zekerheid kunnen zeggen dat Phonothek een blijvertje zou kunnen worden. Evenzo ‘Cry From The Abyss’, alwaar we toch kreten zouden gebruiken die meer door merg en been weten te snijden. Gelukkig is het maar detailkritiek die maakt dat we Phonothek toch aanstippen als een opwindende nieuwe ontdekking.

Gaandeweg beginnen de onderlinge songs wat op elkaar te gelijken. ‘Margo’, dat de tweede helft van het album opent, hebben we precies in een variatie reeds eerder gehoord, bedenken we dan.

Misschien had het duo effectief beter nog even gewacht en geschaaft aan het materiaal, dan willens nillens zo snel nieuw werk uit te brengen.

Hoe het dan wel moet horen we tijdens de haast sjamanistische dark ambient van ‘In The Smell Of The Wolves’ en de duidelijk tastbare onderhuidse spanning van ‘Mudra’.

Waar we ook positief over zijn is het feit dat Phonothek duidelijk aandacht heeft besteed aan de naadloze overgangen tussen de nummers die er voor zorgen dat de vaart nimmer uit dit album geraakt.

Liefhebbers van avontuurlijke dark ambient zullen zich niet bekocht voelen met dit album, dat we desalniettemin eerder als een tussendoortje bestempelen. Je haalt er wel een album mee in huis van een Eurosong kandidate met naar alle waarschijnlijkheid de meeste ‘street credibility’ ooit. En dat kunnen we van pakweg het compleet belachelijke Lordi niet meteen zeggen, of wel?

Phonothek

Dimi Brands
08/09/2017

HomeContactSitemap
lees meer...
FOTO'S : Heilung - @ Graspop door Luc Luyten, 21/06/2018

lees meer...
FOTO'S : Ghost - @ Graspop door Luc Luyten, 21/06/2018

lees meer...
NIEUWS 20/06/2018 : M'era Luna 2018 : de verdeling der bands

Het zal op 11 en 12 augustus weer een heuse volksverhuizing zijn als M’era Luna voor zijn 2018-editie zijn poorten der duisternis zal openen. Het is nog even wachten op een exact tijdsschema, maar de organisatie heeft netjes zijn bands weten te verdelen over de twee dagen. Vrijdag 10 augustus kan je er op het vliegveld van Hildesheim ...

lees meer...
INTERVIEW : THE CRAVATS - Als je zin hebt om te zingen, te dansen, een gitaar te verkrachten of in een emmer te schreeuwen, dan kan dat en iemand op deze wereld zal het geweldig vinden.

The Cravats begon in 1977 punk op de wereld af te vuren, maar hield het in de jaren 80 voor bekeken. In 2009 hielden ze een reünie voor het Rebellion Festival in Engeland - het grootste punkfestival ter wereld - en sindsdien zijn ze gewoon verder blijven optreden. Op 9 november staan ze op de planken van Het Depot in Leuven voor het Breaking ...

lees meer...
NIEUWS 20/06/2018 : Ground Nero: tijdreizigers uit de jaren 80

Tijdreizigers uit de jaren 80, zo wordt Ground Nero voorgesteld in het nieuwe promotiefilmpje van Danse Macabre, het platenlabel waar onze Limburgse vrienden onderdak gevonden hebben voor de uitgave van de nieuwe ep 'Scales'. Ze spelen de gothic rock uit de jaren 80, maar dan nu, zo leggen Nomad, Peter en Gwijde de Eerste uit in het ...

lees meer...
NIEUWS 20/06/2018 : Psy'Aviah voelt de grote scheiding

Met 'Lightflare' kwam Psy'Aviah terug met een conceptalbum rond burn out en depressie. Onze huidige maatschappij is zo hectisch en de informatie waarmee we geconfronteerd worden zo overvloedig dat velen er onder door gaan. Op de recente ep 'Looking For The Sun' gaat Yves Schelpe op het thema door. De ep bevat drie nieuwe ...

lees meer...
NIEUWS 20/06/2018 : PSYCHOstef toont u de weg naar de andere kant

Stefaan Vantyghem kent u misschien als gitarist bij Powerstone, Your Life On Hold of Psychogeneration, of als geluidsman bij de B52 in Eernegem, maar hij heeft ook zijn soloproject PSYCHOstef waarmee hij een mix maakt van black, doom, gothic en andere soorten van metal. Zijn laatste worp heet 'The Other Side' en gaat over de andere ...

lees meer...
FOTO'S : ONRUST - Trouwfe(e)st #2, JH Wommel, Wommelgem, Belgium, 16/06/2018 door Benny Serneels

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Trouwfe(e)st #2 - Een eigenzinnige huwelijksverjaardag

Trouwfe(e)st 2 is het vervolg op Trouwfe(e)st, het minifestival voor het huwelijk van Dimi en Sigrid, verleden jaar. Een jaar later vonden ze het de moeite om opnieuw een aantal groepen uit te nodigen in Jeugdhuis Wommel, en opnieuw bevonden deze groepen zich eerder in het bereik van dark ambient en neofolk…. UrZon is het Noise-project ...

lees meer...
INTERVIEW : THE KIDS - Mensen verwachten onze klassiekers en dat zijn de songs van de eerste twee LP's

Welke groep zette België op de wereldpunkkaart. The Kids natuurlijk! Op zaterdag 10 november spelen ze op Breaking Barriers, het Leuvense festival dat hoopt te bewijzen dat punk nog steeds niet dood is. Malcolm Nix had een gesprek met frontman Ludo Mariman. Eigenlijk hebben we geen behoefte aan een inleiding, want elke Belgische muziekliefhebber ...

lees meer...
NIEUWS 12/06/2018 : Trouwfe(e)st: het trouwfeest met instemming van Dark Entries

Trouwfeesten... Ons advies als Dark Entries luidt dat u ze moet vermijden als de pest. Maar nu en dan maken we wel eens een uitzondering. Als iemand voor zijn trouwfeest - in dit geval gaat het zelfs om de verjaardag van een trouwfeest - gratis optredens organiseert met donkere groepen, bijvoorbeeld. Dimi en Sigrid - het mannelijk deel van ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Judgement Fest - Feest in de catacomben van de muzikale onderwereld...

Ja, wij horen bij de mensen die vol vreugde uitkijken naar De dag des oordeels. En als De dag des oordeels een feestje houdt, Judgement Fest, dan willen we er graag bij zijn. De dag des oordeels, dat is natuurlijk het radioprogramma van Danny Quetin op Radio VRD, het donkerste programma op Limburgs leukste, elke maandagavond om 22u rechtstreeks ...