canli casino

Dark Entries Logo

6.384 items

   

Phonothek
Red Moon
Dark Ambient - Jazz - Ritual
08/09/2017 : Phonothek - Red Moon
Cryo Chamber  Cryo Chamber
08/09/2017, Dimi Brands

Ofwel hebben we met Phonothek een nieuwe productieve ster aan het dark ambient firmament staan fonkelen, ofwel had het duo nog voldoende materiaal (8 nummers, goed voor 43 minuten) ter beschikking om amper een jaar na debuut Lost In Fog terug te keren met nieuw plaatwerk, getiteld Red Moon.

Eerlijkheidshalve moeten we bekennen dat Lost In Fog maar lauwtjes ontvangen werd bij ons. Behalve het opmerkelijke weetje dat de vrouwelijke helft van Phonothek, Nina Sublatti, enkele jaren geleden nog deelnam aan het Eurovisie Songfestival is ons immers niet veel bijgebleven van Phonothek. Red Moon is een stap in de goede richting maar weet toch ook niet over de ganse lijn te boeien. Progressie is er zeker en vast, waardoor we onze blik niet van het Georgische duo zullen afweren in de toekomst.

De eerste twee tracks van Red Moon zijn samenwerkingsverbanden. Op het dreigende (vooral de spaarzame strijkers, in dit geval de viool van Giorgi Cagareli, eisen de aandacht op) ‘Yellow Forest’ doen ze het met Keosz; voor ‘Last Melody’ sloeg men de handen in elkaar met Cities Last Broadcast (die we kennen onder het pseudoniem Kammarheit).

Beiden zijn erg te pruimen, zonder echter te overdonderen. Het gebruik van blazers op ‘Last Melody’ levert in combinatie met de aanzwellende (dark) ambient geluiden een puik resultaat op.

Meer nog dan op eersteling Lost In Fog krijgt het gebruik van blaasinstrumenten (trompet, hoorn, bariton en trombone) een prominente rol toegewezen. De mannelijke helft van Phonothek, George Shamanauri, is hiervoor verantwoordelijk.

Blaasinstrumenten zijn het soort instrumenten, en dan drukken we ons nog braafjes uit, waar we nooit fan van zijn geweest, maar we moeten zeggen dat in de totaalbeleving van Phonotheks muziek het gebruik er van geen moment stoort.

Integendeel, deze fusie van (dark) ambient met (dark) jazz bestempelen we bij momenten als vrij opwindend.

Dat Phonothek ook zonder de hulp van anderen erin weet te slagen zijn stempel te drukken bewijzen de zes overige tracks, ook al ondervinden we ook hier, net als bij Lost In Fog een keer te veel het geval was, bij wijlen het ‘net-niet syndroom’.

Een song als ‘Come In The Whisper’ bezit potentieel, maar hier kon men meer mee doen volgens ons. De gefluisterde stemmen bijvoorbeeld zouden we meer in interactie laten gaan met de ambient geluiden. De beste stuurlui staan natuurlijk aan wal, maar mits hier en daar wat verbeteringen zouden we wel met zekerheid kunnen zeggen dat Phonothek een blijvertje zou kunnen worden. Evenzo ‘Cry From The Abyss’, alwaar we toch kreten zouden gebruiken die meer door merg en been weten te snijden. Gelukkig is het maar detailkritiek die maakt dat we Phonothek toch aanstippen als een opwindende nieuwe ontdekking.

Gaandeweg beginnen de onderlinge songs wat op elkaar te gelijken. ‘Margo’, dat de tweede helft van het album opent, hebben we precies in een variatie reeds eerder gehoord, bedenken we dan.

Misschien had het duo effectief beter nog even gewacht en geschaaft aan het materiaal, dan willens nillens zo snel nieuw werk uit te brengen.

Hoe het dan wel moet horen we tijdens de haast sjamanistische dark ambient van ‘In The Smell Of The Wolves’ en de duidelijk tastbare onderhuidse spanning van ‘Mudra’.

Waar we ook positief over zijn is het feit dat Phonothek duidelijk aandacht heeft besteed aan de naadloze overgangen tussen de nummers die er voor zorgen dat de vaart nimmer uit dit album geraakt.

Liefhebbers van avontuurlijke dark ambient zullen zich niet bekocht voelen met dit album, dat we desalniettemin eerder als een tussendoortje bestempelen. Je haalt er wel een album mee in huis van een Eurosong kandidate met naar alle waarschijnlijkheid de meeste ‘street credibility’ ooit. En dat kunnen we van pakweg het compleet belachelijke Lordi niet meteen zeggen, of wel?

Phonothek

Dimi Brands
08/09/2017

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 23/09/2017 : Depeche Mode herneemt 'Heroes' van Bowie

Een opmerkelijke verrassing en een opmerkelijke cover. Depeche Mode maakte hun versie wereldkundig van de Bowie-klassieker 'Heroes', en ja hoor, het nummer krijgt een opmerkelijke behandeling die geen kopie is maar waarin het origineel een heel andere stijl en sfeer kent. Luistert u zelf! (xk)

lees meer...
NIEUWS 22/09/2017 : Allerheiligen volgens Moonspell

Het Portugese Moonspell beloofde een plaat over de aardbeving van Lissabon in 1755, en ze hebben woord gehouden. De plaat ligt vanaf november in de winkels, en er is een video uit voor het nummer 'Todos Os Santos', oftewel 'Alle heiligen' of 'Allerheiligen'. De aarbeving heeft niet enkel vele mensenlevens gekost, hij ...

lees meer...
NIEUWS 22/09/2017 : Cradle of Filth onderzoekt victoriaanse romantiek

Het lijkt wel of we de afgelopen jaren vooral nieuws kregen van zijprojecten van leden en ex-leden van Cradle of Filth. Daar komt vandaag verandering in, want 'Cryptoriana - The Seductiveness Of Decay' - de twaalfde cd van de Britten - komt vandaag uit. Zeggen dat Cradle of Filth een voorkeur heeft voor zwarte romantiek is een open ...

lees meer...
INTERVIEW : RED ZEBRA - De wereld gaan we niet meer veroveren, maar nog plannen genoeg.

11 november is een symbolische dag voor het zwijgen van de wapens, maar niet voor het punkgeweld in Het Depot, en dat met een tweede editie van Breaking Barriers. Een van de bands op het podium is Red Zebra. Malcolm Nix had een diepgaand gesprek met zebra van het eerste uur Peter Slabbynck. Red Zebra bestaat weer! De hoeveelste versie ...

lees meer...
NIEUWS 21/09/2017 : Zaterdag New Wave Festival met heel wat Belgisch talent

Deze zaterdag gaat in Awirs, in de provincie Luik, het New Wave Festival door. Daar kan u terecht voor een mooi overzicht van wat ons Belgenlandje vandaag allemaal in het genre te bieden heeft. Hoodact is Honeymoon Cowboys, nog steeds aangeduid met (ex-Siglo XX) tussen haakjes, daar er verschillende ex-leden van de cultformatie in de groep ...

lees meer...
NIEUWS 21/09/2017 : Adam Usi heeft de Dachau blues

Adam Usi heeft een obsessie met de joodse geschiedenis, en vooral met de donkerste aspecten ervan. Zijn nieuwe clip voor het nummer 'Transnistria' behandelt het verhaal van een jood die - zolang hij kan - de vuile klusjes in het concentratiekamp zal blijven voltooien, zoals het scheppen van kool voor de ovens. Voor de video werden ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
INTERVIEW : STRUGGLER - Van doorbreken was geen sprake, alles moest tot stand komen vanuit een D.I.Y.- cultuur.

Op 11 november 1918 zwegen (voor een paar jaar toch) de wapens, maar op 11 november 2017 breekt in Het Depot opnieuw het rebelse punkgeluid in Het Depot voor Breaking Barriers los. Bezieler Malcolm Nix zal op Dark Entries iedere band op de vragenbank pijnigen. Vandaag is dat: Struggler! Laten we beginnen bij het begin. Ik kan me voorstellen ...

lees meer...
FOTO'S : Struggler - @ Café Café Hasselt

lees meer...
FOTO'S : Funeral Dress - @ Rats 'n Tivoli Harelbeke

lees meer...
FOTO'S : Definitivos - @ Rats 'n Tivoli Harelbeke