canli casino

Dark Entries Logo

6.689 items

   

Phonothek
Red Moon
Dark Ambient - Jazz - Ritual
08/09/2017 : Phonothek - Red Moon
Cryo Chamber  Cryo Chamber
08/09/2017, Dimi Brands

Ofwel hebben we met Phonothek een nieuwe productieve ster aan het dark ambient firmament staan fonkelen, ofwel had het duo nog voldoende materiaal (8 nummers, goed voor 43 minuten) ter beschikking om amper een jaar na debuut Lost In Fog terug te keren met nieuw plaatwerk, getiteld Red Moon.

Eerlijkheidshalve moeten we bekennen dat Lost In Fog maar lauwtjes ontvangen werd bij ons. Behalve het opmerkelijke weetje dat de vrouwelijke helft van Phonothek, Nina Sublatti, enkele jaren geleden nog deelnam aan het Eurovisie Songfestival is ons immers niet veel bijgebleven van Phonothek. Red Moon is een stap in de goede richting maar weet toch ook niet over de ganse lijn te boeien. Progressie is er zeker en vast, waardoor we onze blik niet van het Georgische duo zullen afweren in de toekomst.

De eerste twee tracks van Red Moon zijn samenwerkingsverbanden. Op het dreigende (vooral de spaarzame strijkers, in dit geval de viool van Giorgi Cagareli, eisen de aandacht op) ‘Yellow Forest’ doen ze het met Keosz; voor ‘Last Melody’ sloeg men de handen in elkaar met Cities Last Broadcast (die we kennen onder het pseudoniem Kammarheit).

Beiden zijn erg te pruimen, zonder echter te overdonderen. Het gebruik van blazers op ‘Last Melody’ levert in combinatie met de aanzwellende (dark) ambient geluiden een puik resultaat op.

Meer nog dan op eersteling Lost In Fog krijgt het gebruik van blaasinstrumenten (trompet, hoorn, bariton en trombone) een prominente rol toegewezen. De mannelijke helft van Phonothek, George Shamanauri, is hiervoor verantwoordelijk.

Blaasinstrumenten zijn het soort instrumenten, en dan drukken we ons nog braafjes uit, waar we nooit fan van zijn geweest, maar we moeten zeggen dat in de totaalbeleving van Phonotheks muziek het gebruik er van geen moment stoort.

Integendeel, deze fusie van (dark) ambient met (dark) jazz bestempelen we bij momenten als vrij opwindend.

Dat Phonothek ook zonder de hulp van anderen erin weet te slagen zijn stempel te drukken bewijzen de zes overige tracks, ook al ondervinden we ook hier, net als bij Lost In Fog een keer te veel het geval was, bij wijlen het ‘net-niet syndroom’.

Een song als ‘Come In The Whisper’ bezit potentieel, maar hier kon men meer mee doen volgens ons. De gefluisterde stemmen bijvoorbeeld zouden we meer in interactie laten gaan met de ambient geluiden. De beste stuurlui staan natuurlijk aan wal, maar mits hier en daar wat verbeteringen zouden we wel met zekerheid kunnen zeggen dat Phonothek een blijvertje zou kunnen worden. Evenzo ‘Cry From The Abyss’, alwaar we toch kreten zouden gebruiken die meer door merg en been weten te snijden. Gelukkig is het maar detailkritiek die maakt dat we Phonothek toch aanstippen als een opwindende nieuwe ontdekking.

Gaandeweg beginnen de onderlinge songs wat op elkaar te gelijken. ‘Margo’, dat de tweede helft van het album opent, hebben we precies in een variatie reeds eerder gehoord, bedenken we dan.

Misschien had het duo effectief beter nog even gewacht en geschaaft aan het materiaal, dan willens nillens zo snel nieuw werk uit te brengen.

Hoe het dan wel moet horen we tijdens de haast sjamanistische dark ambient van ‘In The Smell Of The Wolves’ en de duidelijk tastbare onderhuidse spanning van ‘Mudra’.

Waar we ook positief over zijn is het feit dat Phonothek duidelijk aandacht heeft besteed aan de naadloze overgangen tussen de nummers die er voor zorgen dat de vaart nimmer uit dit album geraakt.

Liefhebbers van avontuurlijke dark ambient zullen zich niet bekocht voelen met dit album, dat we desalniettemin eerder als een tussendoortje bestempelen. Je haalt er wel een album mee in huis van een Eurosong kandidate met naar alle waarschijnlijkheid de meeste ‘street credibility’ ooit. En dat kunnen we van pakweg het compleet belachelijke Lordi niet meteen zeggen, of wel?

Phonothek

Dimi Brands
08/09/2017

HomeContactSitemap
lees meer...
INTERVIEW : ONRUST - Jonge mensen die actief dingen willen trekken, het blijft een must.

Op de affiche van onze volgende Dark Entries Night, op zaterdag 24 maart, prijkt de naam van een van de rijzende sterren van de nationale elektronische scene: Onrust. Fan van het eerste uur zijnde, schoven we graag met miss Onrust, Wendy Mulder, aan tafel om jullie een blik achter dit fantastische project te gunnen. DE: Hoi Wendy, ...

lees meer...
NIEUWS 24/02/2018 : Dark Entries wenst u een fijne International EBM Day

Vandaag is het 24.2, ofwel International EBM Day. Voor de liefhebbers van Electronic Body Music is het natuurlijk elke dag EBM Day, maar op 24 februari wordt dit genre extra in de kijker gezet. In de numerologie van de donkere elektronische scene is 242 immers een heilig nummer. Onze eigenste Front 242 wordt algemeen beschouwd als één ...

lees meer...
NIEUWS 23/02/2018 : Rabbit Hole Music of Celestial Metal?

Tuomas Holopainen, het creatieve brein achter Nightwish besloot tijdens de pauze die Nightwish inlaste, niet met de vingers te draaien. Samen met Johanna Kurkela (zang & viool) en Troy Donockley (gitaar en een resem folkinstrumenten) stampten ze het muzikaal project Auri uit de permafrost. Muzikaal te omschrijven als Rabbit Hole Music ...

lees meer...
NIEUWS 23/02/2018 : Hoe zou het nog zijn met DaGeist?

Onze Franse vrienden van Dageist hebben na hun plaat '40' en hun single 'Vampire' beloofd om het even wat rustiger aan te doen, maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Ze moesten nog een single uitbrengen en ze hadden veel slechter kunnen doen dan met het nummer 'Virgin' dat opnieuw een duister pareltje is dat ...

lees meer...
NIEUWS 23/02/2018 : Het einde is nabij voor Merciful Nuns!

Het einde is nabij! Neen, u hoort het niet van de getuigen van jehova, wel van Merciful Nuns. Ze pakken immers maar wat graag uit met apocalyptische en grootse boodschappen. Omdat ze niet meer wisten waar ze het einde nu van moesten aankondigen, hebben ze maar hun eigen einde aangekondigd. Maar de doodstrijd zal nog even duren. Er staat nog ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 22/02/2018 : WGT update!

Het is de tijd van het jaar, regelmatig valt Dark Entries u lastig met nieuws over officieel bevestigde namen voor het aanstormende Wave Gotik Treffen dat traditiegetrouw pinksteren tot een hoogmis maakt voor de liefhebber van gothic, new wave en al wat daar ook maar enige connectie mee maakt. Opnieuw werden recent een 20-tal namen togevoegd ...

lees meer...
FOTO'S : THE SOFT MOON - Botanique, Brussels, Belgium, 17/02/2018 door Benny Serneels

lees meer...
FOTO'S : SARIN - Botanique, Brussels, Belgium, 17/02/2018 door Benny Serneels

lees meer...
FOTO'S : PUNISH YOURSELF - Magasin 4, Brussels, Belgium, 16/02/2018 door Benny Serneels

lees meer...
INTERVIEW : PSY'AVIAH - Voor mij was muziek belangrijk, omdat ik me daarin kan verliezen en daarin troost kan vinden

De strijd van het individu om overeind te blijven in onze hectische maatschappij. Het is een actueel thema waar niet enkel boeken over worden geschreven, maat ook muziek over wordt gemaakt. De nieuwe plaat van Psy'Aviah - 'Lightflare' - is rond het thema opgebouwd. We vroegen Yves Schelpe naar zijn inspiratie en zijn motivatie ...