casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.911 items

   

Philippe Petit
Buzzing but not hung up on hip
Eclectisch - Electroacoustic - Experimental
11/12/2017 : Philippe Petit - Buzzing but not hung up on hip
Atypeek music  Atypeek music
11/12/2017, Peter De Koning

Ooit was het leven eenvoudig. Het sportpaleis heette nog niet het sportpladijs, Calimero vond de wereld oneerlijk en ex-Joegoslavië was toen nog gewoon Joegoslavië.
Het was ook in deze eenvoudige tijden dat punkers een rothekel hadden aan metalvolk, schaamhaar een statussymbool was en mensen het onderscheid nog kenden tussen de persoonlijke voornaamwoorden hen en hun.

Nu is alles om zeep. Een nieuwe generatie muzikanten denkt dertig stijlen te kunnen combineren op één plaat en verloochent zelfs het basisconcept van het trage eerste introductienummer om langzaam op gang te komen.

Één van die hipsters die zich hieraan schuldig maakt, is Philippe Petit. De man stal zijn naam van de waaghals die in 1974 al touwdansend de afstand tussen beide twin towers overbrugde. En ja, toen waren die nog statig en fier.

Dit album is echt een meting pot, een amalgaam, een zootje bij elkaar geharkt muzikaal compost. Intro Buzz… Buzz… is een drammerige polyritmische jazzfantasie. Vreselijk ontwaken, uiterst irritant en gelukkig geen referentie voor de rest van het album. Dan liever het basaal punky maar zeer efficiënte Second to last thoughts dat hij samen fabriceerde met MDME SPKR. Dat Philippe Petit (& friends) meteen hierna twee gestoorde geluidscollages op ons loslaat die wat doen denken aan de elektroakoestische collages van Georg Katzer, verklaart meteen het woord eclectisch bovenaan deze recensie. Dat refereert trouwens absoluut niet aan het eclectisme binnen één nummer, want die zijn als entiteiten op zich vrij consequent qua stijl.

Eclectisme dus. Samen met een zekere (((Taco))) haalt Philippe tabla’s en sitar boven en doorzeeft hij die Oosterse klanken met bizarre geluidjes. Een waanzinnig sterk nummer is dit, het lijkt wel het Indische tribuut aan het legendarische Psyche Rock van Pierre Henry.

Eclectisme dus (deel 4). Na rock ’n roll, experiment en psychedelica hadden we ook nog melancholie te goed. We weten niet wie of wat “Eugenia” is, maar de subtiele klanken van de snaren in dit nummer bedwelmen ons helemaal. Dat Philippe Petit ondanks zijn dertien stijlen in een dozijn toch structuur weet te bewaren, bewijst de twintig minuten durende soundscape die hij erachter kleeft en die hij maakte met Peter Hollo. Dit nummer neemt eerst de melancholie van Eugenia over maar glijdt daarna af naar een compleet gestoorde psychotische trip. Als dit de nieuwste hallucinogene auditieve drugs is, wil ik er ook een paar plakjes van.

Alsof deze plaat nog niet vreemd genoeg was, borduurt Philippe Petit met Songe d’Azur alweer een kleine maar gestoorde collage. Cymbalomentums legt een sterke nadruk op melodische percussieve klanken en gaat weer voor het Oosters-psychedelische effect. Er geslaagd in dit nummer is de ruimtelijkheid. Het lijkt wel gemaakt voor de hoofdtelefoon.

Van Stellar Fright, samen met James Johnston, onthouden we vooral de lekkere drone en de thereminachtige sinus. Alweer is dit een nummer dat als album op zichzelf kan staan. We denken dan meteen aan een label zoals het Belgische Silken Tofu of Wool-E Tapes

A Farewell to U, is een waardige afsluiter (al is er ook nog een bonustrack). Het nummer lijkt zo geplukt van Musick to Play in the Dark van Coil en het is ronduit jammer dat dit werkje slechts vier minuten duurt.

Electroacoustic Behaviours is de bonustrack maar hij vat de rest van het werk perfect samen. Het zou een plaatje van Nurse With Wound kunnen zijn, en wie ons kent weet dat we dit als een groot compliment beschouwen.

Experimentele muziek begint (opnieuw) met dit album. Koop het.

Nog meer overtuigingskracht nodig? De man maakte reeds muziek met Lydia Lunch, Cindytalk en Cosey Fanni Tutti! Hij mag ons alleszins ook eens opbellen om samen iets te produceren.

Peter De Koning
11/12/2017

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 03/12/2021 : Sygo Cries is klaar met “Talking About Walls”

Enige tijd geleden al stelden we hier bij Dark Entries de echte hergeboorte of definitieve herstart van de cold wave / post punk formatie Sygo Cries voor. Eén van de vele projecten van Mika Goedrijk die vooral bekendheid geniet met het industrial tribal techno project This Morn’Omina, maar ook eerder actief was met Nebula-H en ...

lees meer...
NIEUWS 03/12/2021 : Brandende nachten in Kroatië: Ewiniar

Samen met je partner muziek maken, dat is inderdaad fantastisch (trust me, I know). En zo dachten Marin and Katarina Tramontana uit Split (Kroatië) er ook over. Onder de bandnaam Ewiniar brengt dit duo u het stevige debuutalbum ‘Burning the Night’. De negen tracks op dit album baden ergens tussen goth rock en metal. Zelf was ...

lees meer...
NIEUWS 03/12/2021 : Nieuw album van Michael J Sheehy op Bandcamp Friday...

Bandcamp Friday is er weer…!! U weet wel, uw geliefde artiesten genieten een hoger percentage van de opbrengst indien u hun materiaal via Bandcamp op een vrijdag koopt… Deze vrijdag vragen we even uw aandacht voor het nieuwe album van Michael J Sheehy (Dream City Film Club, Miraculous Mule, United Sounds of Joy, solo), The ...

lees meer...
NIEUWS 01/12/2021 : Sinner’s Day 2022 al in volle voorbereiding

Misschien hebt u de editie van dit jaar nog niet helemaal verteerd, toch pakt de Sinner’s Day organisatie nu al uit met een reeks nieuwe namen! Zo werden recent aan de affiche toegevoegd; The Birthday Massacre, The Exploited, Actors, Zware Machine, NOYCE™ (met een exclusief verjaardagsconcert voor België), Tiny Magnetic Pets, ...

lees meer...
NIEUWS 30/11/2021 : Wat is er loos met Lacrimosa?

Er komt een nieuwe plaat van Lacrimosa aan. 'Leidenschaft' zal er net op tijd zijn om onder de kerstboom te liggen. Langzamerhand krijgen we meer informatie over de plaat. En ja, de eerste video is een feit. 'Raubtier' is het eerste volledige nummer dat we kunnen beluisteren uit de nieuwe plaat. En we krijgen er zelfs beelden ...

lees meer...
FOTO'S : The Breath of Life - @ Wool-E Fest: Belgian underground music, 27/11/2021 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Enzo Kreft - @ Wool-E Fest: Belgian underground music, 27/11/2021 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : The Ultimate Dreamers - @ Wool-E Fest: Belgian underground music, 27/11/2021 door Luc Luyten

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Porta Nigra Autumn Passage (13/11/2021, JH De Klinker, Aarschot) - Koud vlees en powernoise.

“Zie mij hier nu staan”, verzuchtte Xavier Kruth tijdens het laatste nummer van zijn band Winterstille (met ook Dark Entries collega Gerry Croon in de gelederen). Exact hetzelfde idee hadden we toen we dat moment ons als koopwaar door middel van een barcode moesten laten scannen om de ‘zwarte poort’ van Aarschot ...

lees meer...
INTERVIEW : WHISPERS IN THE SHADOW - Ik ben geen conservatieve songwriter en ik ben niet geïnteresseerd in de status-quo. Ik ben geïnteresseerd in vooruitgang.

Whispers In The Shadow bestaat 25 jaar, en dat mag gevierd worden. Er komt een nieuwe verzamelaar uit, 'Gilding The Lily', die gedeeltelijk bestaat uit nieuwe opnames van de beste nummers uit de afgelopen kwarteeuw. En dat de groep een serieuze evolutie heeft doorgemaakt in die periode, kunt u lezen in het gesprek dat we met frontman ...