casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.406 items

   

Philippe Petit
A Descent Into The Maelstrom
Experimental - Industrial
23/10/2019 : Philippe Petit - A Descent Into The Maelstrom
Opa Loka Records  Opa Loka Records
23/10/2019, Dimi Brands

Philippe Petit laat zich graag introduceren als een muzikale reisagent, en voor wie zich al in het uitgebreide oeuvre van deze Fransman heeft verdiept is de muzikale landkaart al even uitvoerig verkent.

Onze typische Belgische bescheidenheid kleurt schaamrood wanneer we zijn uitgebreide bio lezen waarin de nodige snoeverij niet ontbreekt. Van een man met dergelijke staat van dienst kunnen we dit alles echter nog verdragen.

Voor Descent Into The Maelstrom liet hij zich inspireren door de gelijknamige roman van Edgar Allan Poe.

In dit verhaal vertelt een man (hoewel hij jong is ziet hij er uit als een oude man) hoe hij samen met zijn broer op hun vissersboot werden meegesleept in de beruchte draaikolk bij de Lofoden eilanden. Ze wisten dat niemand kon ontsnappen aan de meedogenloze zuigkracht. De broer klampte zich in doodsangst vast aan het dek. Maar de verteller overwon zijn ergste vrees en keek om zich heen. Al spoedig constateerde hij dat grote dingen (een ander schip, een zware kist) veel sneller in de draaikolk zakten dan kleine voorwerpen. Dus sprong hij overboord en besloot om zich vast te klampen aan een plank. Hij zag zijn eigen boot met zijn broer nog aan boord steeds sneller naar beneden glijden en in de diepte te pletter slaan. Kort daarna was het dood tij en bedaarde de zee alsof er nooit iets gebeurd is.

De breekbare gestalte en witte haren zijn een gevolg van deze traumatische gebeurtenis. Het verhaal is een verhaal in een verhaal, want aanvankelijk wordt er in dit kortverhaal veel aandacht besteed aan het feit dat de man en de naamloze verteller de top van een heuvel bereiken na een steile beklimming. Hierna pas vertelt de schijnbaar oude man zijn verhaal.

Beschouw Petit gerust als de protagonist in dit verhaal. Hij neemt je eveneens mee naar de rand van een steile klif van waar je de tumultueuze golven van een “gesynthetiseerde wervelwind” hoort. Onophoudelijk gillend en brullend waardoor een kolkende oceaan van geluid voor de geest verschijnt.

‘Descent’ lijkt je de volle 21 minuten lang krachtig naar de akelige zeebodem te zuigen, met geluiden die inderdaad overeenstemmen met woeste golven, maar dan op een manier dat je er horendol van wordt.

Verantwoordelijk hiervoor is een mythische vintage machine: de Buchla Easel, of “The Electric Music Box” zoals op het keyboard van het originele instrument te lezen valt. Petit sloot het instrument aan aan een versterker en nam dit op op twee verschillende sporen, elk verschillend bewerkt met een GRM “combfilter”.

Een werkwijze die resultaten zou opleveren die naast de voor de hand liggende kosmische vergelijking ook nog schermt met termen als psychedelische shoegaze (als in My Bloody Valentine meets Grateful Dead). Dat laatste komt (hoewel vrij sporadisch) tot uiting in het derde nummer ‘Into The Maelstrom’, dat vooral toch ook net als ‘Descent’ een geflipt van de hak op de tak springende reeks klanken is.

Hiertussen is het een kleine vier minuten dood tij (‘...’), geen overbodige luxe bij deze woeste baren. Te vermijden bij zeeziekte. Die hard Nurse With Wound fans daarentegen moeten dit zeker eens beluisteren.

Philippe Petit

Dimi Brands
23/10/2019

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 22/10/2020 : Trail of Tears: terug van weggeweest!

Mag er ook goed nieuws zijn? Na jaren afwezigheid is Trail Of Tears terug. Tijdens de periode 1996-1998 verschenen enkele interessante spelers op het toneel die het genre gothic metal een niveau hoger tilden. Denk aan Tristania, The Sins of thy Beloved en zeker ook Trail of Tears met het heerlijke ‘Disclosure in Red’. Zeven ...

lees meer...
NIEUWS 22/10/2020 : Geen livestream voor 40ste verjaardag Laibach

'Het doel van het coronavirus is om Laibach te verhinderen om zijn veertigste verjaardag te vieren', zo konden we onlangs lezen op de website van de Sloveense industrialmeesters. Ze hadden het nochtans groots gezien. Ze gingen een evenement van maar liefst zeven uur organiseren op een symbolische plek. De Delavski Dom Trbolvje is de ...

lees meer...
NIEUWS 19/10/2020 : Livestream De Delvers afgelast

Gisteren nog hebben we de livestream van De Delvers aangekondigd, vandaag al moeten we met spijt aankondigen dat het optreden niet doorgaat. De oorzaak ligt uiteraard bij de coronapandemie. De Kinky Star neemt weliswaar alle mogelijke maatregelen, maar blijft redelijk klein, en De Delvers zijn met vijf. Bovendien is hun toetseniste hoogzwanger, ...

lees meer...
NIEUWS 18/10/2020 : Dark Entries Night: livestream De Delvers i.s.m. Kinky Star (afgelast!)

Vervloekte corona. Door het virus hebben we al drie afleveringen van onze Dark Entries Nights moeten uitstellen. We houden die steeds in de Gentse Kinky Star, en wie deze gezellige plek kent weet dat er weinig ruimte is voor social distancing. En dus gaan er sinds maart geen concerten met publiek door, en dat zal zo nog een tijdje blijven. ...

lees meer...
NIEUWS 18/10/2020 : Psy'Aviah haalt Klara

Het is een link die u misschien niet meteen zou leggen: de electro-crossovergroep Psy'Aviah en de klassieke muziekzender Klara. Maar dan bent u nog niet op de hoogte dat Psy'Aviahs laatste - 'The Earth Keeps Spinning, Without Being Noticed' een dark ambient-cd geworden is met uitgestrekte klankvelden. Bovendien maakt Psy-Aviah-meesterbrein ...

lees meer...
INTERVIEW : KREGEL - Ik denk dat we de zomerhit van Radio 2 niet gaan halen en ook over de Lage Landen Lijst heb ik zo mijn twijfels.

Omdat we ons bij Dark Entries niet graag uitspreken over een bepaald virus dat het hele doen en laten van de samenleving in zijn greep houdt roepen wij 2020 volmondig uit als het jaar van Kregel. Ze vieren dit jaar hun vierde verjaardag en zagen dit als het ideale moment om hun eerder opgenomen demo's voor het eerst op de grote wereld ...