casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.277 items

   

Philip Samartzis & Eric La Casa
Captured Space
Veldopnames
31/03/2020 : Philip Samartzis & Eric La Casa - Captured Space
Crónica  Crónica
31/03/2020, Dimi Brands

Breekt het angstzweet u reeds uit wanneer u in deze tijd van lockdown denkt aan uw zomervakantie, die met de onzekerheid die er nog steeds heerst wel eens in het water zou kunnen vallen?

De kans is groot. Moest een annulatie echt aan de orde zijn dan is de wetenschap dat u in het experimentele veld van de field recordings tal van platen vindt waarmee u vanuit uw luie zetel denkbeeldig alle uithoeken van de wereld kan bezoeken in de meeste gevallen maar een schrale troost.

Misschien bent u van plan om Zuid-Afrika te bezoeken, trek dan alvast samen met Australiër Philip Samartzis en Fransman Eric La Casa op vooronderzoek.

Beide heren stelden in de periode tussen 18 en 28 maart 2018 hun opnameapparatuur op in het National Park Kruger, dat in de noordoostelijke hoek van Zuid-Afrika in twee gedeeld wordt door de Steenbokskeerkring. Het subtropische park dat grenst aan Zimbabwe en Mozambique is maar liefst ongeveer 360 kilometer lang en 65 kilometer breed en strekt zich uit over de provincies Limpopo en Mpumalanga. Afgezien van de overvloed aan dieren in het wild (de bekendste dieren zijn de zogenaamde ‘Big Five’ (de vijf diersoorten in Afrika die door jagers beschouwd werden als het moeilijks te schieten): leeuw, buffel, luipaard, neushoorn en de Afrikaanse olifant, daarnaast zijn er ook nog vele andere zoals de giraffe, nijlpaard, koedoe, impala, wilde hond, zebra, jachtluipaard, hyena, krokodillen, bavianen en zeldzame vogelsoorten zoals de zuidelijke hoornraaf, bevat het landschap diverse vegetatie, waaronder rood- en buffelgras, mopane-struikgewas en een groot aantal acacia-, baobab- en marula bomen. Verschillende rivieren lopen door het park, waaronder de Crocodile, Letaba, Limpopo, Luvuvhu, Olifants en Sabie.

Verspreid over de uitgestrekte wildernis zijn er verschillende kampen waar je kan overnachten, souvenirwinkels, restaurants en verschillende uitkijkposten om de flora en fauna te bekijken.

Deze stereoversie van Captured Space is afgeleid van een meerkanaals geluidsinstallatie die twee parallelle omgevingen verkent -de natuurlijke en geconstrueerde. Hoewel de natuurlijke wereld van Kruger wild en woest is, is de geconstrueerde wereld van wegen, nederzettingen en voetgangers ontworpen om bezoekers comfortabel en veilig te houden voor de dagelijkse strijd van leven en dood die er plaatsvindt. Tijdens deze safari kan je vanuit het oogpunt van een auto getuige zijn van een opmerkelijke habitat met een bekende reeks personages. Maar hoe ver of breed je ook reist, je kan niet gemakkelijk ontsnappen aan de ruimtelijke beperkingen van de auto zelf of het het elektrische hoogspanningshek dat het toeristenoord omringt. Terwijl Afrikaanse dieren de steunpilaar zijn van dierentuinen over de hele wereld zijn ze bij Kruger de waakzame bewaarders van een exotische mix van mensen die tot de kleinste ruimtes zijn beperkt voor hun eigen zelfbehoud.

De geluiden van Captured Space werden gedurende tien dagen geregistreerd terwijl beide artietsten op een ontspannen manier door het park trokken op zoek naar opnamemogelijkheden. Wat ze niet hadden verwacht was hoe beperkt hun bewegingen zouden worden als gevolg van de strenge regels die het park reguleren. Het werd al snel duidelijk dat dit opnameproject evenzeer zou gaan over de plaatsen waar ze waren opgesloten, als over de ecologie die ze wilden registreren. Daarom werden al de opnames gemaakt vanuit een voertuig, op bruggen en in schuilplaatsen en behuizingen waar ze ‘s nachts verbleven. Vanuit deze gezichtspunten leek het geluid telkens van ergens anders te komen dan van waar ze zich bevonden. Altijd van op een afstand, aan het oog onttrokken en frustrerend ongrijpbaar. Captured Space biedt een caleidoscopische ervaring van de Zuid-Afrikaanse wildernis, uitsluitend via de infrastructuur die wordt gebruikt om de toegang te vergemakkelijken tot een wereld die wordt bewoond door vreemde en bedreigende wezens. Een spectrale wereld waar de soundscape bijtend is, de dagen stralend en de nachten duister.

Het geeft u meteen een beeld wat uw oren van een bezoek aan dit park kunnen verwachten. Door de levendige geluiden kost het ook niet veel moeite om de bijhorende beelden er bij te fantaseren. Een stukje Zuid-Afrika dus in uw woonkamer, daarmee zal u het zolang deze quarantaine blijft aanslepen moeten doen... Of tenzij u liefhebber bent van dit soort auditieve atlassen.

Philip Samartzis

Eric La Casa

Dimi Brands
31/03/2020

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 03/07/2020 : Shining Light: Mono Inc. herneemt 'Lichtgestalt' van Lacrimosa met Tilo Wolff

Er werd ons een nieuwe samenwerking tussen Mono Inc. en Lacrimosa aangekondigd. Martin Engler van Mono Inc. en Tilo Wolff van Lacrimosa waarderen elkaars werk heel erg en zijn ook goede vrienden. Jaren geleden werkten ze al eens samen op de single 'Children Of The Dark' van Mono Inc., een nummer waaraan ook Chris Harms van Lord Of ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 01/07/2020 : Sinners' Day wordt verlegd naar 2021

Het zit de organisatoren van W-Festival en Sinner's Day niet mee. Het W-Festival werd een eerste keer verzet van mei naar augustus, en daarna - toen duidelijk werd dat grote festivals niet meer mochten doorgaan tot minstens eind augustus - naar 2021. Maar de organisatoren lieten de zaak niet vallen. In plaats van W-Fest zou in oktober ...

lees meer...
NIEUWS 27/06/2020 : De wereld is gek geworden, volgens Jaz Coleman en Ondrej Smeykal

Het einde is nabij! Al meer dan 40 jaar verkondigt Jaz Coleman dat de wereld zijn ondergang tegemoet gaat, en hij doet op veschillende wijzen. Het meeste bekendheid geniet natuurlijk de supergroep Killing Joke, maar hij maakt ook solo symfonische muziek. Zijn laatste wapenfeit is een samenwerking met Ondrej Smeykal, een eenpersoonsdidgeridoo-orkest ...

lees meer...
NIEUWS 23/06/2020 : Nieuwe videoclip For Greater Good vandaag in première.

U kon het reeds lezen in onze uitermate lovende recensie van de EP ...Unfolds: For Greater Good is terug van weggeweest. Om dit heugelijke feit nog meer luister bij te zetten gaat vandaag de videoclip bij het nummer ‘Synchronism’ in première. In dit nummer zorgt Raya Schaduwjaagster van Dark Poem voor de vocalen, ...

lees meer...
NIEUWS 22/06/2020 : Enzo Kreft gaat door en door

Enzo Kreft had ons in 2019 al zeer aangenaam verrast met 'Control', een conceptplaat over de nevenwerkingen van de technologische vooruitgang. De plaat was de derde al sinds Enzo in 2016 na een lange pauze terug begon te musiceren. Hij laat er geen gras over groeien, want er staat al een nieuwe plaat in de steigers. De exacte uitgavedatum ...