casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.239 items

   

Peter Murphy
Bare-Boned And Sacred
Downtempo - Gothic
03/05/2017 : Peter Murphy - Bare-Boned And Sacred
Metropolis Records  Metropolis Records
03/05/2017, Danny Quetin

Bela Lugosi : dead. Bauhaus : dead. Dark Entries : eigenlijk nog springlevend, want je leest het nu. Peter Murphy : undead. Voor eeuwig en altijd met het onzichtbare etiket van gothfather gekleefd op zijn voorhoofd. Bauhaus zorgde voor een muzikale stroming die heden ten dage nog nergens gedateerd klinkt en zijn volgelingen nog kent over alle windstreken heen.

Zowel met Bauhaus als tijdens zijn (ondertussen al net iets meer dan 30 jaren durend) soloproject heeft Murphy altijd al wel gezorgd om de concerten te voorzien van het nodige showelement. Hetgeen resulteerde in diverse Live-albums. Het meest legendarische moet wel Press The Eject And Give Me The Tape zijn van wijlen Bauhaus. Met nog steeds relevante opnamen uit 1981 en 1982.

Onder eigen vlag dekt Murphy de lading met 2 handen vol albums, van groteske gothiek tot ingehouden fluwelen schoonheid. Met voldoende evenwicht en toch heel variabel.

Met zijn jongste Stripped-tournee ging hij er prat op om zijn songs te ontmantelen, uit te kleden tot enkel de naaktheid overbleef. De Essentie. Uiterst intiem. De samenvatting er van is nu gebundeld onder het album Bare-Boned And Sacred. Een live-album dat er in eerste instantie niet zat aan te komen, maar wat door een uitstekende akoestiek in Le Poisson Rouge in New York City Murphy van gedacht deed veranderen. En laten we daar goedgezind van worden, want dit is hoe Peter Murphy klinkt op zijn meest fragielst. Enkel ondersteund door gitarist John Andrews en bassist/violist Emilio ‘Zef’ China.

Bare-Boned And Sacred is dan ook meer dan een sfeerbeeld, een tijdsmonument. Het is vooral de kracht van de stem. We Have No Image, We Just Called ‘The Good Friends’, en zo komt het ook over. Als een gezellig samenzijn onder vrienden, met opener Cascade. Het toppunt van muzikale schoonheid heet Marlene Dietrich’s Favourite Poem. Het toppunt van meest tijdloze cover is Bewlay Brothers, alsof de geest van Bowie zelf mee ronddwaalde op het podium.

Bijzonder kwetsbaar is The Rose, terwijl een song als Never Fall Out net zo mooi kon klinken als rond een kampvuur al dan niet met de nodige marshmallows.

Om zijn roots niet te verloochenen is er ook de Bauhaus Medley, met King Volcano, Silent Hedges en Kingdom’s Coming. Maar dan weer op de typische Murphy-manier. Geabsorbeerd in de stem van de leeuw.

De Wet van Murphy is bij deze niet langer de leidraad van het misgaan, maar een toonbeeld van schoonheid en fragiliteit. Met de Stripped-tour en de résumé in Bare-Boned And Sacred toont Peter Murphy zich van zijn meest intieme zijde.

Op 11 juli 2017 wordt hij 60. Op zijn lauweren zal hij niet gaan rusten, want er zou nog een 5CD-Boxset staan aan te komen met zijn albums uitgebracht bij Beggars Banquet. En een nieuw studio-album en zelfs een luisterboek annex biografie. Peter Murphy gaat nog heel wat te vertellen hebben.

Website

Danny Quetin
03/05/2017

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 26/05/2020 : Gothic Pogo Festival zorgt online voor vermaak!

Zoals het Wave Gotik Treffen gaat ook het Gothic Pogo Festival dat naar traditie simultaan in Leipzig plaatsvindt dit jaar niet door. De reden is genoegzaam gekend; corona inderdaad. Maar geen nood. Men wil nu het festival tot bij ons brengen door vanaf vrijdag 29 mei, 19u00 een live stream op te zetten en dit tot en met zondagnacht 31 mei, ...

lees meer...
NIEUWS 26/05/2020 : 'Alles in Allem' komt uit voor 40 jaar Einstürzende Neubauten

Einstürzende Neubauten heeft een nieuwe plaat uit: 'Alles in Allem'. De plaat komt uit bij de veertigste verjaardag van de groep, die in de donkere kelders van West-Berlijn ontstond in 1980. De tournee voor de plaat is evenwel verzet naar 2021 omwille van redenen die u zelf wel kunt raden. De plaat is opnieuw gebaseerd op het ...

lees meer...
NIEUWS 26/05/2020 : 'Obsidian' van Paradise Lost is nu reeds succesplaat

'Obsidian', de zonet verschenen nieuwe plaat van Paradise Lost, is nu reeds een succes. De plaat zit in de hitlijsten in zowel Duitsland als het Verenigd Koninkrijk en is dan ook een mooie staaltje metal vermengd met gothic rock invloeden. De nieuwe single, die samen met de nieuwe plaat uitgegeven is, is 'Darker Thoughts'. ...

lees meer...
NIEUWS 26/05/2020 : Psy'Aviah covert 'Insomnia' van Faithless

Yves Schelpe van Psy'Aviah staat nooit stil. Zonet heeft hij een voorproefje van de binnenkort - 5 juni - te verschijnen ep 'Train Of Thought' uitgebracht. 'Train Of Thought' is natuurlijk afkomstig uit de verleden jaar verschenen plaat 'Soul Searching'. Een aanvullend nummer op die ep is niets minder dan een cover ...

lees meer...
NIEUWS 21/05/2020 : Nieuw album op komst voor Twice A Man

Ze zijn nooit voor 1 gat te vangen geweest, die Zweden van Twice A Man. Al sedert 1981 opgericht uit de assen van Cosmic Overdose en daarbij zowat pioniers van de elektronische pop/rock-bands uit eigen streek. Volgend jaar vieren ze dus hun 40-jarig bestaan, een tijdspanne van 4 decennia waarin ze ondertussen reeds 20 albums opnamen en composities ...

lees meer...
INTERVIEW : LAIBACH - Toen ze Laibach verboden, zegden we: ‘geweldig, laten we verder gaan’!

Onlangs bracht Laibach een uitgebreide box ‘Laibach Revisited’ uit, een heruitgave van hun titelloze debuutplaat uit 1985, aangevuld met vernieuwde opnames van de nummers en een aantal essays over de rol van Laibach in het Joegoslavië en de Sloveense deelrepubliek in de jaren 80. We hebben Laibach al verschillende keren kunnen ...