casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.907 items

   

Peter Bjärgö
Structures And Downfall
Ambient - Downtempo - Neoklassiek
10/10/2019 : Peter Bjärgö - Structures And Downfall
Cyclic Law  Cyclic Law
10/10/2019, Dimi Brands

Nadat vrouwlief Cecilia enkele maanden eerder met nieuw werk van Der Blaue Reiter (het album United Yet Divided -we wachten reikhalzend op de bespreking van Xavier Kruth) kwam aanzetten, kon ook de heer des huizes, Peter Bjärgö, niet achterblijven.

Structures And Downfall volgt vrij snel op het in 2017 verschenen Animus Retinentia, maar dat is niet de enige reden waarom deze in elkaars verlengde liggen.

Je weet namelijk wat je bij Bjärgö kan verwachten, rustig kabbelende etherische ambient met zijn typisch mijmerende mompelzang.

Vernieuwing zal je dus ook hier niet vinden, zekerheid daarentegen wel. Wie een andere Bjärgö wil horen kan immers steeds terecht bij zijn andere projecten zoals Arcana (al is de lijn met deze en zijn solowerk vaak flinterdun) en Sophia (martial industrial/dark ambient).

Bjärgö zou Arcana vorig jaar (definitief?) op pauze gezet hebben, om zijn creatieve energie volledig op zijn solowerk te kunnen richten.

Op Structures And Downfall horen we hem dus weer als de Zweedse Brendan Perry, en kan je onmogelijk de gelijkenis met Dead Can Dance in het algemeen onvermeld laten. Check bijvoorbeeld het oriëntaalse sfeertje van ‘Anemoia & Onism’ en het nummer ‘Disintegration Of The Mind’ dat lijkt weggelopen van DCD’s voorlaatste studioalbum Anastasis.

Ondanks dit exotische uitstapje is Structures And Downfall bovenal een echte winterplaat geworden, zo eentje die uitnodigt om het haardvuur aan te steken.

Niet toevallig schreef Bjärgö de nummers terwijl hij een winters landschap aanschouwde vanuit zijn eigen studio (Asham Room).

Muzikaal klinkt alles heel spaarzaam, maar wie intensief luistert hoort melodieus sfeervol gitaarwerk met weelderige snaararrangementen en trage, zware percussieve ritmes.

Zo ontwaren we tijdens ‘Disintegration Of The Mind’ in het tromgeroffel een duidelijke Sophia-link. Bjärgö's projecten die in elkaar overvloeien, het is nog zo'n zekerheid.

Persoonlijk was ik meer te vinden voor het iets avontuurlijkere Animus Retinentia, maar liefhebbers van de typische Bjärgö-sound doen met Structures And Downfall geen miskoop.

Peter Bjärgö

Dimi Brands
10/10/2019

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 01/12/2021 : Sinner’s Day 2022 al in volle voorbereiding

Misschien hebt u de editie van dit jaar nog niet helemaal verteerd, toch pakt de Sinner’s Day organisatie nu al uit met een reeks nieuwe namen! Zo werden recent aan de affiche toegevoegd; The Birthday Massacre, The Exploited, Actors, Zware Machine, NOYCE™ (met een exclusief verjaardagsconcert voor België), Tiny Magnetic Pets, ...

lees meer...
NIEUWS 30/11/2021 : Wat is er loos met Lacrimosa?

Er komt een nieuwe plaat van Lacrimosa aan. 'Leidenschaft' zal er net op tijd zijn om onder de kerstboom te liggen. Langzamerhand krijgen we meer informatie over de plaat. En ja, de eerste video is een feit. 'Raubtier' is het eerste volledige nummer dat we kunnen beluisteren uit de nieuwe plaat. En we krijgen er zelfs beelden ...

lees meer...
NIEUWS 30/11/2021 : Nog meer video's uit 'The Book Of Fire' van Mono Inc.

Het blijft maar video's regenen uit de laatste plaat van Mono Inc. Intussen hebben al 9 van de 12 nummers op het laatste opus 'THe Book Of Fire' een video gekregen. De laatste nieuwe is 'Nemesis', een meer ingetogen nummer. Waarom zoveel video's? Wel, omdat 'The Book Of Fire' een immens succes is, en daar wil ...

lees meer...
FOTO'S : The Breath of Life - @ Wool-E Fest: Belgian underground music, 27/11/2021 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Enzo Kreft - @ Wool-E Fest: Belgian underground music, 27/11/2021 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : The Ultimate Dreamers - @ Wool-E Fest: Belgian underground music, 27/11/2021 door Luc Luyten

lees meer...
NIEUWS 24/11/2021 : Zaterdag Wool-E Fest in Magasin 4

Het regent afgelastingen van concerten, al is dit gelukkig nog niet overal. Optredens mogen immers nog steeds doorgaan mits er zowel naar een Covid Safe Ticket als naar het dragen van een mondmasker wordt gevraagd. En dat is het geval op Wool-E Fest, dat volgende zaterdag doorgaat in het Brusselse Magasin 4. Wool-E Fest, dat doorgaat op ...

lees meer...
NIEUWS 23/11/2021 : Amerikaanse gothic rock band The Wake gaat de remix toer op!

Na vele jaren wachten verscheen rond deze tijd vorig jaar het album “Perfumes And Fripperies” (klik hier voor de Dark Entries review) van deze Amerikaanse cult formatie. De groep gaat ondertussen weer live de hort op en om zich in de kijker te spelen, pakt de groep nu uit met de ep “Mixers And Elixirs” waarop de gothic ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Porta Nigra Autumn Passage (13/11/2021, JH De Klinker, Aarschot) - Koud vlees en powernoise.

“Zie mij hier nu staan”, verzuchtte Xavier Kruth tijdens het laatste nummer van zijn band Winterstille (met ook Dark Entries collega Gerry Croon in de gelederen). Exact hetzelfde idee hadden we toen we dat moment ons als koopwaar door middel van een barcode moesten laten scannen om de ‘zwarte poort’ van Aarschot ...

lees meer...
INTERVIEW : WHISPERS IN THE SHADOW - Ik ben geen conservatieve songwriter en ik ben niet geïnteresseerd in de status-quo. Ik ben geïnteresseerd in vooruitgang.

Whispers In The Shadow bestaat 25 jaar, en dat mag gevierd worden. Er komt een nieuwe verzamelaar uit, 'Gilding The Lily', die gedeeltelijk bestaat uit nieuwe opnames van de beste nummers uit de afgelopen kwarteeuw. En dat de groep een serieuze evolutie heeft doorgemaakt in die periode, kunt u lezen in het gesprek dat we met frontman ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Sinner’s Day 30 oktober - 1 november, The Max Venues Heusden-Zolder - De eerste Sinner’s Day driedaagse deed even de mijnsite herleven. Het zag er nog een keer ‘zwart’ van het volk. Een eigenzinnige weergave van een beleving.

In covid tijden een onderneming als deze Sinner’s Day uit de grond stampen is geen evidentie. Dat bleek nog maar een keer uit het wegvallen van diverse groepen die vooral om die pandemie reden verstek gaven. Immers covid maakt een Europese toer op poten zetten, waarbij alle landen hun eigen covid ongemakken en dito regeltjes kennen, ...