casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.565 items

   

Peter Bjärgö
Structures And Downfall
Ambient - Downtempo - Neoklassiek
10/10/2019 : Peter Bjärgö - Structures And Downfall
Cyclic Law  Cyclic Law
10/10/2019, Dimi Brands

Nadat vrouwlief Cecilia enkele maanden eerder met nieuw werk van Der Blaue Reiter (het album United Yet Divided -we wachten reikhalzend op de bespreking van Xavier Kruth) kwam aanzetten, kon ook de heer des huizes, Peter Bjärgö, niet achterblijven.

Structures And Downfall volgt vrij snel op het in 2017 verschenen Animus Retinentia, maar dat is niet de enige reden waarom deze in elkaars verlengde liggen.

Je weet namelijk wat je bij Bjärgö kan verwachten, rustig kabbelende etherische ambient met zijn typisch mijmerende mompelzang.

Vernieuwing zal je dus ook hier niet vinden, zekerheid daarentegen wel. Wie een andere Bjärgö wil horen kan immers steeds terecht bij zijn andere projecten zoals Arcana (al is de lijn met deze en zijn solowerk vaak flinterdun) en Sophia (martial industrial/dark ambient).

Bjärgö zou Arcana vorig jaar (definitief?) op pauze gezet hebben, om zijn creatieve energie volledig op zijn solowerk te kunnen richten.

Op Structures And Downfall horen we hem dus weer als de Zweedse Brendan Perry, en kan je onmogelijk de gelijkenis met Dead Can Dance in het algemeen onvermeld laten. Check bijvoorbeeld het oriëntaalse sfeertje van ‘Anemoia & Onism’ en het nummer ‘Disintegration Of The Mind’ dat lijkt weggelopen van DCD’s voorlaatste studioalbum Anastasis.

Ondanks dit exotische uitstapje is Structures And Downfall bovenal een echte winterplaat geworden, zo eentje die uitnodigt om het haardvuur aan te steken.

Niet toevallig schreef Bjärgö de nummers terwijl hij een winters landschap aanschouwde vanuit zijn eigen studio (Asham Room).

Muzikaal klinkt alles heel spaarzaam, maar wie intensief luistert hoort melodieus sfeervol gitaarwerk met weelderige snaararrangementen en trage, zware percussieve ritmes.

Zo ontwaren we tijdens ‘Disintegration Of The Mind’ in het tromgeroffel een duidelijke Sophia-link. Bjärgö's projecten die in elkaar overvloeien, het is nog zo'n zekerheid.

Persoonlijk was ik meer te vinden voor het iets avontuurlijkere Animus Retinentia, maar liefhebbers van de typische Bjärgö-sound doen met Structures And Downfall geen miskoop.

Peter Bjärgö

Dimi Brands
10/10/2019

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 19/01/2021 : Ground Nero: In The Blood

Hij is er gekomen. De nieuwe single van Ground Nero werd gisteren voorgesteld op het radioprogramma De dag des oordeels en werd daarna promt ook op YouTube gedeeld. Het is even wennen aan de stem van de nieuwe zanger, want de single is ook het eerste nummer dat uitkomt sinds Gwijde Wampers de groep verlaten heeft en vervangen werd door een ...

lees meer...
NIEUWS 17/01/2021 : Nieuwe single van Ground Nero met nieuwe zanger

Ground Nero heeft zich met hun vorige plaat 'Divergence' tot de top van de Belgische gothic rock verheven. Twee jaar later staat er een nieuwe plaat in de steigers. De eerste single uit de nieuwe plaat, die vooralsnog in een dichte waas van geheimzinnigheid omhuld is, wordt maandagavond op het radioprogramma De dag des oordeels voorgesteld. Het ...

lees meer...
NIEUWS 17/01/2021 : Xtort ziet alles zwart

Hopelijk bent u al vertrouwd met Xtort, het Nederlandse industrialproject van Piet Snijders. Xtort is onder meer de drijvende kracht achter Wave Invasion, een organisatie die verschillende groepen uit de Nederlandse en Belgische wave scene promoot. Wel, die Xtort heeft nu een nieuwe single: 'Zwart'. Xtort had tot nu toe al liedjes ...

lees meer...
NIEUWS 17/01/2021 : 32 Ohm maakt nummer over Dunkirk Beach

Blijven we nog even bij Wave Invasion. Een andere groep uit de Wave Invasion-stal is 32 Ohm. 32 Ohm, dat is die groep Nederlanders die hun muziek 'Meuse-Rhine Delta Wave' noemen. Al sinds 1992 maken ze aangename new wave, en ze deinzen er niet voor terug ernstige onderwerpen aan te snijden in hun nummers. In hun nieuwe single 'Dunkirk ...

lees meer...
NIEUWS 13/01/2021 : Manifest van Mantus

In 1997 zag Mantus het levenslicht ergens in Keulen. Twee jaar geleden verscheen het dubbelalbum ‘“Katharsis” / “Pagan Folk Songs. Om dit jaar goed in te zetten heeft Martin Schindler een nieuw album in petto, dat binnen enkele weken verschijnt. ‘Manifest’ staat terug bol van donkere landschappen, gekaderd ...

lees meer...
INTERVIEW : LUC WAEGEMAN - Passie en bezieling, daar draait het om.

De verrassende (en toch ook weer niet) nummer 1 in mijn eindejaarslijstje: de Limburgers van Kregel! Een interview met hen kon je hier reeds lezen, daarom leek het ons het ideale moment om eens een babbeltje te slaan met hun werkgever. Wagonmaniac Music bracht namelijk naast de 4 Kregel EP’s nog tal van sterk materiaal uit, en dit in ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Goethes Erben - Online uitzending NCN Special in lockdown

Een online concert van Goethes Erben, en dat terwijl er in Duitsland een strenge lockdown aan de gang is? Neen, dat is het niet. Het concert dat op zaterdag 26 december werd uitgezonden, was eigenlijk al eerder opgenomen, met name op 4 september, toen Goethes Erben optrad op het NCN festival in de buurt van Leipzig. Het gaat om een concert ...