casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.968 items

   

Pefkin
Celestial Navigations
Ambient - Dreampop - Experimental - Psychedelic
06/05/2020 : Pefkin - Celestial Navigations
Morc  Morc
06/05/2020, Dimi Brands

(Kwalitatieve) muziek heerst in Gent! U kon er al het een en ander over lezen in ons interview met kwaliteitslabel Consouling Sounds, ook Morc Records is al zo’n twintig jaar een vaste waarde uit de Oost-Vlaamse hoofdstad.

Voor de derde keer ontvangen ze bij Morc de Schotse Gayle Brogan die muzikaal onder het alter ego Pefkin door het leven gaat.

Pefkin ontstond nadat het retro-futuristische psych/elektronische duo Electroscope dat Brogan samen vormde met John Cavanagh (die zijn weg verder zette onder de naam Phosphene) in 2000 in diapause ging.

In deze twintig jaar schreef ze al vijftien albums bij elkaar waarin ze zich ontpopte als maakster van zich langzaam ontvouwende rituele gezangen die sterk putten uit beelden van landschappen en de natuurlijke wereld. Beïnvloed door Nico, Movietone, Hood en Syd Barrettt creëerde ze een fragmentarische, meer uitgeklede versie van Electroscope’s slaapkamerpsychedelica.

Haar geluid is een allegaartje dat bestaat uit een even betoverende als raadselachtige gelaagdheid van zang, viool, analoge synth, citer, psalterium (een snaarinstrument uit de familie van de harp of de citer), harp, gitaar, gevonden voorwerpen en field recordings.

In 2018 werd Gayle gevraagd om te spelen op het Øy Festival op Papa Westray (een van de Schotse Orkneyeilanden) waarbij er een link gelegd werd tussen eilandbewoners en ruimteverkenning. De vijf nummers die op Celestial Navigations staan zijn hiervan het resultaat.

Het openende titelnummer beschrijft een vroegere navigatiemethode die gebruikt werd op zee door met behulp van een sextant de sterren te lezen en alzo een koers uit te stippelen. Het nummer brengt de twee vroegere Electroscope leden nog eens samen, want Cavanagh heeft zijn inbreng op analoge synth en taperecorder tijdens dit nummer.

De andere vier nummers zijn dan weer losjes gericht op Arctische verkenning, met name de in Orkney geboren ontdekkingsreiziger John Rae die het lot van Lord Franklin ontdekte en onbedoeld ook de Noordwestelijke Doorvaart (een route van de Atlantische Oceaan naar de Grote Oceaan door de poolarchipel van Canada). Alan Davidson (Kitchen Cynics) is een andere gastmuzikant die het nummer ‘I Am John Rae’ mag opfleuren met mooi psychedelisch gitaarspel.

Een constante in het werk van Pekfin zijn vogels. Niet alleen kijkt er een exemplaar ons argwanend aan vanop de hoes van deze 12”, ook het dromerige stukje psychedelische pop genaamd ‘Tulungusaq’ is gebaseerd op een Inuit scheppingsmythe over de kraai.

Beide plaatkanten worden ten slotte afgesloten in het diep bevroren noorden. ‘Numenius Borealis’ is de wetenschappelijke naam voor de eskimowulp (een vogel die kritiek bedreigd wordt en waarvan men aanneemt dat hij uitgestorven is) en blijft dus in gevleugelde sferen hangen.

Op Papay ontmoette Gayle ook metaalbewerkster Fiona Sanderson die haar Aeolian Chimes uitleende: een sculptuur dat een een koperen schaal en een ouderwetse klok combineert. Deze prachtige creatie kom je tegen doorheen het ganse album, maar eist op het afsluitende ‘Aurora Borealis’ nog een tikkeltje meer de aandacht op.

Conceptueel gezien doet Pefkin dus op Celestial Navigations enorm haar best, en ook over haar stemgeluid dat ons geregeld doet denken aan Gitane Demone in een zeer melancholische bui en het ijle van Joanna Newsom (zeker in combinatie met de harpklanken) zijn we erg te spreken. De gelaagdheid van de nummers maakt dat het album veel langer lijkt dan het eigenlijk is. Het is een beetje de keerzijde van de medaille: de nummers zijn zodanig vol dat we er bij momenten even claustrofobisch van worden als een vogel in een kooitje. Maar dat maakt natuurlijk ook dat er steeds weer nieuwe dingen op te ontdekken vallen, als u het maar voldoende tijd geeft om de vleugels te kunnen spreiden.

Pefkin

Dimi Brands
06/05/2020

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 27/01/2022 : Oracula Records kondigt eindelijk de nieuwe releases aan op vinyl.

Niet dat het label er zo veel aan kan doen... Op de bandcamp pagina van dit fijne Spaanse label staan al een paar maand nieuwe titels te blinken maar diegene die deze ook effectief op de fysieke drager willen kunnen binnenkort eindelijk worden bediend. Door problemen en oponthoud (iets waar wel meerdere kleinere labels mee kampen) in de perserijen ...

lees meer...
NIEUWS 26/01/2022 : Dolva Sana, nieuw en Belgisch

Het project Dolva Sana brengt koude, grimmige en minimalistische synth pop beïnvloed door new wave, krautrock, vroege synth pop en andere pioniers van de elektronische muziek. Het project, een collaboratie tussen muzikant en producer Frederic Caure (Kortrijk, België) en Jake Harding (London, VK), werd opgericht in 2021. "Hard-boiled ...

lees meer...
NIEUWS 25/01/2022 : Nieuw werk van Principe Valiente op komst

Altijd al raar gevonden dat deze Zweedse post punkers niet ietwat meer populariteit genieten. Wat mij betreft mogen ze gerust op de komende Halloween editie van Sinner’s Day staan, temeer daar eind maart, eindelijk (vier jaar na “Oceans”), een nieuw album van deze heren verschijnt dat de titel “Barricades” mee ...

lees meer...
NIEUWS 25/01/2022 : Cold Transmission zet 2022 goed in!

Over dit Duitse post punk label hebt u alvast één en ander gehoord hier bij Dark Entries, en terecht want er zitten een paar heuse pareltjes in hun catalogus. Nu pakt het label uit met een nieuwe release van het Canadese The Gathering, “Parade”, en dat zomaar na 30 jaar windstilte! The Gathering werd in 1985 geformeerd ...

lees meer...
NIEUWS 24/01/2022 : Mildreda scoort in de cinema!

Het dark electro project van Oostendenaar Jan De Wulf is met de clip van “Liaisons Dangereuses” (welke u uiteraard hieronder vindt) zomaar even geselecteerd door het Brusselse festival van de onafhankelijke film en wel in de categorie “The Rabbit Holes”. Een categorie waarin kortfilms worden opgenomen met een surreëel ...