casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.907 items

   

Pauline Anna Strom
Angel Tears In Sunlight
Ambient - Experimental
15/06/2021 : Pauline Anna Strom - Angel Tears In Sunlight
RVNG Intl.  RVNG Intl.
15/06/2021, Dimi Brands

Dark Entries is een new WAVE webzine. Naast new wave heb je ook new age. Op papier slechts een paar lettertjes verschil, maar toch een wereld als het op de vorm aankomt.

New age mag dan wel een vertakking zijn van de grote, veelomvattende ambient-boom, een genre dat ons steevast in grote getale weet te vinden.

Nu is er heel wat ambient die geheel in de trant van ons doelpubliek mooi donker kleurt, bij new age denken we toch steevast spontaan aan de misselijkmakende combinatie van bakfietsen, een weinig appetijtelijke dresscode, fletse natuurgeluiden en thee die niet te zuipen is, maar wel keiveel anti-oxidanten bevat!!

Daarom graag een oproep aan labels en promotors om nog eens goed te lezen waar onze website voor staat wanneer ze hier op zoek naar afnemers op botsen.

Tussen de mazen van het net glipte ene Pauline Anna Strom. Angel Tears In Sunlight is haar eerste album in 30 jaar. Opzoekwerk leert ons dat deze kranige dame vorig jaar op 74 jarige leeftijd het tijdelijke voor het eeuwige inwisselde.

De terugkeer naar de muziek van Strom was dus ook meteen het eindpunt, en de dood lijkt alomtegenwoordig op dit album want het is tevens opgedragen aan haar goede vriend John Jennings die stierf tijdens het maken van Angel Tears In Sunlight.

Maar wie is deze dame nu eigenlijk? Een goede vraag, want er is maar weinig over haar geweten. Wat we wel met zekerheid kunnen zeggen is dat ze een groep toegewijde volgelingen heeft die in haar werk een unieke erfenis zagen ontstaan te midden van de overwegend mannelijke synth-canon van die tijd.

We spreken dan van het begin van de jaren 80. In de periode tussen 1982 en 1988 bracht Strom onder het pseudoniem Trans-Millenia Consort zeven albums uit. Strom werd blind geboren en leerde de wereld grotendeels op auditief vlak te verkennen en zich via haar andere zintuigen tot de wereld te verhouden.

Enthousiastelingen noemen haar een mystieke kracht in de muziek en verder nog een baanbrekende synthesist die oerenergieën kanaliseert naar een toekomstgericht geluid.

Ondanks deze woorden vol lof keerde ze al vrij snel de muziek de rug toe. Wegens financiële problemen verkocht ze al haar apparatuur en ging ze aan de slag als -wat kan het leven soms voorspelbaar zijn- spiritueel heler.

Ze was een Reiki-meester, spiritueel therapeut en genezer. In haar praktijk handelde ze naar het streefdoel om mensen te leren hun eigen hoogste autoriteit te zijn. Je bent zelf de baas over je vrijheid en je eigen leven.

Er valt wat voor te zeggen, natuurlijk.

Als huisdier hield ze een leguaan, die de naam Little Solstice droeg. Een deel van de opbrengsten van Angel Tears In Sunlight gaan trouwens naar een non-profit organisatie die zich inzetten voor leguanen in het wild en hun leefomgeving.

De dierenliefhebbers hebben er dan al meteen een reden bij, want van wat we muzikaal van deze terugkeer mogen verwachten worden we eerlijk gezegd warm noch koud.

De artieste die ooit baanbrekend bleek te zijn, heeft 30 jaar na datum duidelijk de vervaldatum aardig overschreden, lijkt ons.

Het was nochtans het universum zelf dat Strom gezegd had dat ze terug moest keren naar de muziek, of wat had u gedacht?

Iedereen kan missen, dus ook het universum. Wat we horen klinkt namelijk nergens fris of opwindend, maar categoriseren we eerder onder het vage begrip ‘wollig’. Net zo vaag klinken de 10 nummers op dit album. Ze gaan wel telkens ergens heen, al is het nooit helemaal duidelijk naar waar precies. Om nog maar te zwijgen over de samenhang van het album die precies een verkeerde afrit in het oneindige universum genomen heeft. Al schuift het album op die manier wel één gigantisch vooroordeel ten aanzien van new age van de baan: dat het eentonige klanken zijn die tot in het oneindige uitgerekt worden.

Angel Tears In Sunlight klinkt dan ook eerder als een compilatie; we geven in het kort even mee wat je er zoal op mag verwachten.

‘Marking Time’ klinkt nog vrij beloftevol met polyfone stemmen die sacraal uit de hoek komen. We moesten ineens denken aan hoe het geklonken zou hebben moesten de machines van Enigma de destijds zo gevreesde millenniumbug niet overleefd hebben.

‘The Pulsation’ laat exotisch aandoende ritmes spreken. Misschien halen ze bij de gepaste dansmoves naar boven, bij ons werd vooral op de gaapspieren gewerkt.

Met ‘The Eighteen Beautiful Memories’ halen we dan weer herinneringen op aan de soundtrack van Twin Peaks, en dat is nog altijd een aangenaam tijdverdrijf. Ook ‘Small Reptiles On The Forest Floor’ kan ons bekoren met zijn hint richting het ambient werk van Brian Eno.

Ook ‘Tropical Rainforest’ begint met zijn verontrustende klanken veelbelovend. Het past natuurlijk bij de toestand van het woud zelve, helaas wordt het in het nummer niet doorgetrokken en worden we niet bepaald vrolijk van het verdere verloop.

‘Equatorial Sunrise’ dat uit de vuilbak van Kraftwerk opgediept lijkt en het nietszeggende bonusnummer ‘Words In Motion’ slaan de hoop dat er alsnog wat meubelen gered kunnen worden finaal aan diggelen.

Ok, onze kijk op new age mag met dit album dan wel wat breder geworden zijn, toch wijzen we nogmaals bij artiesten en labels erop dat “wave” en “age” twee totaal verschillende woorden zijn.

Rustig lezen dus als jullie nog eens op onze webstek stoten, en aangezien het spreekwoord “haast en spoed zijn zelden goed” als het ware op het lijf van new age types geschreven staat, zal dat op zich wel niet echt een probleem vormen.

Pauline Anna Strom

Dimi Brands
15/06/2021

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 01/12/2021 : Sinner’s Day 2022 al in volle voorbereiding

Misschien hebt u de editie van dit jaar nog niet helemaal verteerd, toch pakt de Sinner’s Day organisatie nu al uit met een reeks nieuwe namen! Zo werden recent aan de affiche toegevoegd; The Birthday Massacre, The Exploited, Actors, Zware Machine, NOYCE™ (met een exclusief verjaardagsconcert voor België), Tiny Magnetic Pets, ...

lees meer...
NIEUWS 30/11/2021 : Wat is er loos met Lacrimosa?

Er komt een nieuwe plaat van Lacrimosa aan. 'Leidenschaft' zal er net op tijd zijn om onder de kerstboom te liggen. Langzamerhand krijgen we meer informatie over de plaat. En ja, de eerste video is een feit. 'Raubtier' is het eerste volledige nummer dat we kunnen beluisteren uit de nieuwe plaat. En we krijgen er zelfs beelden ...

lees meer...
NIEUWS 30/11/2021 : Nog meer video's uit 'The Book Of Fire' van Mono Inc.

Het blijft maar video's regenen uit de laatste plaat van Mono Inc. Intussen hebben al 9 van de 12 nummers op het laatste opus 'THe Book Of Fire' een video gekregen. De laatste nieuwe is 'Nemesis', een meer ingetogen nummer. Waarom zoveel video's? Wel, omdat 'The Book Of Fire' een immens succes is, en daar wil ...

lees meer...
FOTO'S : The Breath of Life - @ Wool-E Fest: Belgian underground music, 27/11/2021 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Enzo Kreft - @ Wool-E Fest: Belgian underground music, 27/11/2021 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : The Ultimate Dreamers - @ Wool-E Fest: Belgian underground music, 27/11/2021 door Luc Luyten

lees meer...
NIEUWS 24/11/2021 : Zaterdag Wool-E Fest in Magasin 4

Het regent afgelastingen van concerten, al is dit gelukkig nog niet overal. Optredens mogen immers nog steeds doorgaan mits er zowel naar een Covid Safe Ticket als naar het dragen van een mondmasker wordt gevraagd. En dat is het geval op Wool-E Fest, dat volgende zaterdag doorgaat in het Brusselse Magasin 4. Wool-E Fest, dat doorgaat op ...

lees meer...
NIEUWS 23/11/2021 : Amerikaanse gothic rock band The Wake gaat de remix toer op!

Na vele jaren wachten verscheen rond deze tijd vorig jaar het album “Perfumes And Fripperies” (klik hier voor de Dark Entries review) van deze Amerikaanse cult formatie. De groep gaat ondertussen weer live de hort op en om zich in de kijker te spelen, pakt de groep nu uit met de ep “Mixers And Elixirs” waarop de gothic ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Porta Nigra Autumn Passage (13/11/2021, JH De Klinker, Aarschot) - Koud vlees en powernoise.

“Zie mij hier nu staan”, verzuchtte Xavier Kruth tijdens het laatste nummer van zijn band Winterstille (met ook Dark Entries collega Gerry Croon in de gelederen). Exact hetzelfde idee hadden we toen we dat moment ons als koopwaar door middel van een barcode moesten laten scannen om de ‘zwarte poort’ van Aarschot ...

lees meer...
INTERVIEW : WHISPERS IN THE SHADOW - Ik ben geen conservatieve songwriter en ik ben niet geïnteresseerd in de status-quo. Ik ben geïnteresseerd in vooruitgang.

Whispers In The Shadow bestaat 25 jaar, en dat mag gevierd worden. Er komt een nieuwe verzamelaar uit, 'Gilding The Lily', die gedeeltelijk bestaat uit nieuwe opnames van de beste nummers uit de afgelopen kwarteeuw. En dat de groep een serieuze evolutie heeft doorgemaakt in die periode, kunt u lezen in het gesprek dat we met frontman ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Sinner’s Day 30 oktober - 1 november, The Max Venues Heusden-Zolder - De eerste Sinner’s Day driedaagse deed even de mijnsite herleven. Het zag er nog een keer ‘zwart’ van het volk. Een eigenzinnige weergave van een beleving.

In covid tijden een onderneming als deze Sinner’s Day uit de grond stampen is geen evidentie. Dat bleek nog maar een keer uit het wegvallen van diverse groepen die vooral om die pandemie reden verstek gaven. Immers covid maakt een Europese toer op poten zetten, waarbij alle landen hun eigen covid ongemakken en dito regeltjes kennen, ...