casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.889 items

   

Pauline Anna Strom
Angel Tears In Sunlight
Ambient - Experimental
15/06/2021 : Pauline Anna Strom - Angel Tears In Sunlight
RVNG Intl.  RVNG Intl.
15/06/2021, Dimi Brands

Dark Entries is een new WAVE webzine. Naast new wave heb je ook new age. Op papier slechts een paar lettertjes verschil, maar toch een wereld als het op de vorm aankomt.

New age mag dan wel een vertakking zijn van de grote, veelomvattende ambient-boom, een genre dat ons steevast in grote getale weet te vinden.

Nu is er heel wat ambient die geheel in de trant van ons doelpubliek mooi donker kleurt, bij new age denken we toch steevast spontaan aan de misselijkmakende combinatie van bakfietsen, een weinig appetijtelijke dresscode, fletse natuurgeluiden en thee die niet te zuipen is, maar wel keiveel anti-oxidanten bevat!!

Daarom graag een oproep aan labels en promotors om nog eens goed te lezen waar onze website voor staat wanneer ze hier op zoek naar afnemers op botsen.

Tussen de mazen van het net glipte ene Pauline Anna Strom. Angel Tears In Sunlight is haar eerste album in 30 jaar. Opzoekwerk leert ons dat deze kranige dame vorig jaar op 74 jarige leeftijd het tijdelijke voor het eeuwige inwisselde.

De terugkeer naar de muziek van Strom was dus ook meteen het eindpunt, en de dood lijkt alomtegenwoordig op dit album want het is tevens opgedragen aan haar goede vriend John Jennings die stierf tijdens het maken van Angel Tears In Sunlight.

Maar wie is deze dame nu eigenlijk? Een goede vraag, want er is maar weinig over haar geweten. Wat we wel met zekerheid kunnen zeggen is dat ze een groep toegewijde volgelingen heeft die in haar werk een unieke erfenis zagen ontstaan te midden van de overwegend mannelijke synth-canon van die tijd.

We spreken dan van het begin van de jaren 80. In de periode tussen 1982 en 1988 bracht Strom onder het pseudoniem Trans-Millenia Consort zeven albums uit. Strom werd blind geboren en leerde de wereld grotendeels op auditief vlak te verkennen en zich via haar andere zintuigen tot de wereld te verhouden.

Enthousiastelingen noemen haar een mystieke kracht in de muziek en verder nog een baanbrekende synthesist die oerenergieën kanaliseert naar een toekomstgericht geluid.

Ondanks deze woorden vol lof keerde ze al vrij snel de muziek de rug toe. Wegens financiële problemen verkocht ze al haar apparatuur en ging ze aan de slag als -wat kan het leven soms voorspelbaar zijn- spiritueel heler.

Ze was een Reiki-meester, spiritueel therapeut en genezer. In haar praktijk handelde ze naar het streefdoel om mensen te leren hun eigen hoogste autoriteit te zijn. Je bent zelf de baas over je vrijheid en je eigen leven.

Er valt wat voor te zeggen, natuurlijk.

Als huisdier hield ze een leguaan, die de naam Little Solstice droeg. Een deel van de opbrengsten van Angel Tears In Sunlight gaan trouwens naar een non-profit organisatie die zich inzetten voor leguanen in het wild en hun leefomgeving.

De dierenliefhebbers hebben er dan al meteen een reden bij, want van wat we muzikaal van deze terugkeer mogen verwachten worden we eerlijk gezegd warm noch koud.

De artieste die ooit baanbrekend bleek te zijn, heeft 30 jaar na datum duidelijk de vervaldatum aardig overschreden, lijkt ons.

Het was nochtans het universum zelf dat Strom gezegd had dat ze terug moest keren naar de muziek, of wat had u gedacht?

Iedereen kan missen, dus ook het universum. Wat we horen klinkt namelijk nergens fris of opwindend, maar categoriseren we eerder onder het vage begrip ‘wollig’. Net zo vaag klinken de 10 nummers op dit album. Ze gaan wel telkens ergens heen, al is het nooit helemaal duidelijk naar waar precies. Om nog maar te zwijgen over de samenhang van het album die precies een verkeerde afrit in het oneindige universum genomen heeft. Al schuift het album op die manier wel één gigantisch vooroordeel ten aanzien van new age van de baan: dat het eentonige klanken zijn die tot in het oneindige uitgerekt worden.

Angel Tears In Sunlight klinkt dan ook eerder als een compilatie; we geven in het kort even mee wat je er zoal op mag verwachten.

‘Marking Time’ klinkt nog vrij beloftevol met polyfone stemmen die sacraal uit de hoek komen. We moesten ineens denken aan hoe het geklonken zou hebben moesten de machines van Enigma de destijds zo gevreesde millenniumbug niet overleefd hebben.

‘The Pulsation’ laat exotisch aandoende ritmes spreken. Misschien halen ze bij de gepaste dansmoves naar boven, bij ons werd vooral op de gaapspieren gewerkt.

Met ‘The Eighteen Beautiful Memories’ halen we dan weer herinneringen op aan de soundtrack van Twin Peaks, en dat is nog altijd een aangenaam tijdverdrijf. Ook ‘Small Reptiles On The Forest Floor’ kan ons bekoren met zijn hint richting het ambient werk van Brian Eno.

Ook ‘Tropical Rainforest’ begint met zijn verontrustende klanken veelbelovend. Het past natuurlijk bij de toestand van het woud zelve, helaas wordt het in het nummer niet doorgetrokken en worden we niet bepaald vrolijk van het verdere verloop.

‘Equatorial Sunrise’ dat uit de vuilbak van Kraftwerk opgediept lijkt en het nietszeggende bonusnummer ‘Words In Motion’ slaan de hoop dat er alsnog wat meubelen gered kunnen worden finaal aan diggelen.

Ok, onze kijk op new age mag met dit album dan wel wat breder geworden zijn, toch wijzen we nogmaals bij artiesten en labels erop dat “wave” en “age” twee totaal verschillende woorden zijn.

Rustig lezen dus als jullie nog eens op onze webstek stoten, en aangezien het spreekwoord “haast en spoed zijn zelden goed” als het ware op het lijf van new age types geschreven staat, zal dat op zich wel niet echt een probleem vormen.

Pauline Anna Strom

Dimi Brands
15/06/2021

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 27/10/2021 : Sinner’s Day; the final call!

Aftellen nu! Straks is het zover een eerste editie van Sinner’s Day 2.0, drie dagen en twee podia alsook een heuse danskeet die naar de naam The Batcave luistert. Tickets zijn nog altijd beschikbaar voor de volle drie dagen (beter koop), voor twee dagen naar keuze of gewoon een dagticket. Al kan ik geen goede reden bedenken waarom u ...

lees meer...
NIEUWS 25/10/2021 : Enter the Batcave op Sinner’s Day!

Sinner’s Day komt nu wel zeer dichtbij, rep je dus voor een ticket, u krijgt er drie dagen van 30 oktober tem 1 november maar liefst 54 bands op twee podia. Als u het allemaal niet kunt bij houden kunt u ook de Sinner’s Day app installeren. Stel je eigen tijdstabel samen met deze app en de app laat je ook toe met vriendinnetjes ...

lees meer...
FOTO'S : Front 242 - @ Depot Leuven, 22/10/2021 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Radical G - @ Depot Leuven, 22/10/2021 door Luc Luyten

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Flying Horseman en Peenoise (voorprogramma) - ...weer op de bühne én op de kaart met een geslaagde thuismatch...

Om redenen ons allen wel gekend moest de Antwerpse band Flying Horseman wachten om hun album Mothership, hun zesde album in een zo goed als vlekkeloze carrière, in levende lijve aan ons voor te stellen. Wanneer dat ook nog eens achter mijn hoek, in De Roma, gebeurt dan zeg ik geen nee… Tijdens gekeuvel met oude bekenden kwamen ...

lees meer...
NIEUWS 20/10/2021 : Sinner’ Day, zwart heeft veel tinten (deel 3 Allerheiligen)

Mijn persoonlijke voorkeuren voor de derde dag Sinner’s Day, we zitten immers in de laatste rechte lijn want nog 10 keer slapen en het is zover. Feest. Een ‘Alle Heiligen’ feesten mee op maandag 1 november in Heusden Zolder en wel op twee podia. Hopelijk hebt u dag 1 en dag 2 overleefd. Want ook op 1 november valt er één ...

lees meer...
INTERVIEW : WINTERSTILLE - Dit zijn twee tegenstrijdige aspecten van het individualisme: de belofte dat je alles in het leven kunt bereiken en de beschuldiging aan het individu als je dat niet kunt bereiken.

Eind oktober 2020 kwam ‘Puin van dromen’ uit, het debuut van Winterstille. De plaat biedt een mengeling van folk, chanson en gothic. Winterstille zal op 12 november zijn cd voorstellen in zaal De Krop in Kampenhout, en op 13 november het Porta Nigra Autumn Passage openen in Aarschot. Reden genoeg om eens dieper te graven naar de ...

lees meer...
NIEUWS 19/10/2021 : 25 jaar Whispers In The Shadow: video voor 'Back To The Wound'

Whispers In The Shadow blaast 25 kaarsjes uit. In de afgelopen kwarteeuw hebben ze 10 platen uitgebracht. En dat willen ze in de kijker brengen door een uitstekende compilatie: 'Gilding the Lily - A Restrospective'. Daarop hebben ze niet enkel hun beste nummers verzameld, maar ze hebben ook verschillende nummers terug onder handen ...

lees meer...
NIEUWS 19/10/2021 : A Slice Of Life: Coraline (The Foreing Resort Remix)

Hoe zat het weer met A Slice Of Life? Oh ja, ze hebben in 2018 een prachtig debuut uitgegeven: 'Restless'. We weten uit goede bron dat ze sindsdien heel wat nieuwe nummers geschreven hebben en zelfs dat ze aan een nieuwe plaat werken. In de tussentijd verrassen ze ons nu en dan met een remix uit hun debuut, zoals 'Sweet Sin' ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Aksak Maboul - ...met een nostalgische sound tegelijk de toekomst in @ Het Bos, Antwerpen, 14 oktober 2021

Aksak Maboul is al sinds 1977 onder ons, maar heeft in die tussentijd slechts 4 albums uitgebracht. Een en ander heeft te maken met het feit dat oprichter (en enige oorspronkelijk lid) Marc Hollander daarnaast ook nog zijn label Crammed Disc (voor onze scène vooral bekend van Tuxedomoon) te runnen heeft. Crammed Discs is bekend om zijn ...

lees meer...
FOTO'S : Sovjet War - @ Depot Leuven, Breaking Barriers 09/10/2021 door Luc Luyten

lees meer...
INTERVIEW : GERT - Sinds 2019 zijn we officieel een Nederlandstalig DIY kleinpunk kwartet

Gert - ook bekend als Gert Kleinpunk - maakt al zeventien jaar muziek, maar heeft nog nooit een interview gegeven. Daar moest verandering in komen, vond Malcolm Nix, te meer daar Gert op 9 oktober op Breaking Barriers in Het Depot te Leuven speelt... Zo, eindelijk een interview met Gert, die ondertussen wel al ongeveer zeventien jaar een ...