casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.313 items

   

Paul Haig
The Wood
Ethnic - Jazz
30/12/2018 : Paul Haig - The Wood
Les disques du crépuscule  Les disques du crépuscule
30/12/2018, Benny Bas

Eerlijk gezegd was ik hem een beetje uit het oog verloren, Paul Haig, de Schotse singer-songwriter, die in de jaren tachtig enkele bescheide hitjes scoorde met 'Heaven Sent' of 'The Only Truth'. Daarvoor was hij de frontman van de post-punkband Josef K. Groot was mijn verbazing dan ook bij het beluisteren van man's nieuwe plaat 'The Wood'.

Weg zijn de donkere, melancholische klanken van destijds. Op 'The Wood' kiest Paul Haig resoluut voor een mix van zachte electrobeats, allerhande wereldse soundclips en muzikaal eclectisme. Deze recensie zal er iets anders uitzien dan gewoonlijk. Dit album omschrijf je best met indrukken die je krijgt en allerlei dingen die je hoort en bevat 8 nummers.

Openingstrack 'Chasing The Trail' begint met wat subtiel pianogetokkel, gevolgd door een repetitief gezongen 'I can't let go' en aansluitende electrobeat.
'I heard music' klinkt exotisch, remember de 'buddha bar'-compilaties, - 'feel the air in my head, I'm moving' - ooit was dit 'trendy'.
'Sun Flicker' - de crispy intro, wat eenvoudige guitar licks,een simpele drumbeat - een 'ghost uit de fles' ondertoon, een jazzy sax en sexy latin voicesamples, doet bij momenten denken aan het Belgische 'Buscemi'.
'Lights' - Na 2,5 minuten stijgt het tempo, wat 'dark and smooth' begon met een vrij vervelende 'We saw lights'- sample steeds herhalend doorheen het nummer, tot trancy met een hevige kwetterende synths-climax.
'Acoustic Mangles' - een fieldrecordings mix en een muziekdoosje samplen met voiceovers, een electrische pianoreutel,sporadische drumbeats, je moet er maar opkomen. Alles achter elkaar en door elkaar gemixt, doet me denken aan de band 'Fourtet' in betere dagen.
'The Walk', is zonder twijfel de beste track van 'The Wood'. Een viool, wat symfonische klanken, cuts en clicks, voice-overs, 3 akkoorden guitarlicks, een snarebeat worden gecombineerd. Het klinkt allemaal bekend in de oren, maar was vooral populair pakweg 5 tot 10 jaar geleden. Of er tegenwoordig nog iemand wakker van ligt?
'The Wood' klinkt jazzy,alweer, en electro-etnisch. Traditionele instrumenten zoals trompet, sax, piano, allen waarschijnlijk komend uit een 'bakje', een sample uit een oud tv-programma, organische sounds, cutting edge guitars,worden vermengd tot het trancy einde het 'orgelpunt' zet.

'floaty apply' - begint als 'orbital' met floating electronics, wordt daarna dromerig en redelijk slaapverwekkend.

Moraal van dit hele verhaal : U hebt het waarschijnlijk al door. Deze plaat vol herhalingen, haalt zijn invloeden onder meer uit de ethno-jazz en is bij momenten redelijk dansbaar maar uiteindelijk totaal ongeschikt voor een duistere dansvloer.

Paul Haig

Benny Bas
30/12/2018

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 14/08/2020 : 'Anywhere out there' kondigt nieuwe plaat van Your Life On Hold aan

Er werd al een tijdje uitgekeken naar nieuw werk van Your Life On Hold, het gothic rock project van Jan Dewulf alias John Wolf, al jaren één van de meest actieve mensen in de Belgische scene. Eerdere platen als 'Burning For The Ancient Connection' en 'My Name Is Legion For We Are Many' werden heel geod onthaald, ...

lees meer...
NIEUWS 14/08/2020 : Whispers In The Shadow in de knel met het verleden

Ondanks de moeilijke omstandigheden hebben Whispers In The Shadow in coronatijden een nieuwe plaat afgewerkt. Dit deden ze dankzij een uitgebreide crowdfunding. En die laat een ander geluid horen dan voorganger 'The Urgency Of Now' uit 2018. Waar die plaat de terugkeer naar een klassiek gitaargeluid inluidde, horen we nu weer meer ...

lees meer...
NIEUWS 14/08/2020 : De Delvers roepen op om wakker te worden voor de cultuursector

Er zijn heel wat mensen en sectoren getroffen door de corona-crisis, maar weinig zijn zo hard getroffen als de cultuursector. Sinds maart al ligt op dat vlak bijna alles dicht. Er gaan veel stemmen op om de cultuursector te ondersteunen, en één van die stemmen zijn De Delvers, het Nederlandstalig nachtorkest dat korte maar fijne ...

lees meer...
NIEUWS 13/08/2020 : ReMission International bouwt een “Tower Of Strength” tegen Covid19

Wayne Hussey verzamelde en elite kransje artiesten om zich heen vanuit de idee een oude The Mission hit opnieuw in te spelen en de opbrengsten te laten gaan naar zij die van dichtbij de strijd aangaan met covid19. Mooi initiatief en zo dachten er vele anderen ook over, want zijn oproep werd massaal gevolgd en het resultaat is binnenkort beschikbaar ...

lees meer...
NIEUWS 03/08/2020 : Goethes Erben: tijd voor een nieuw album!

Corona legt veel stil, maar Oswald Henke krijg je niet zomaar klein. Sinds juli 2020 kon je regelmatig op de facebookpagina van Goethes Erben fragmenten van hun repetities bijwonen. Volledig Corona-proof werd er geknutseld aan nieuw materiaal. Het resultaat hiervan heet ‘Flüchtige Küsse’ en is vanaf september te koop! ...