casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.312 items

   

Paleowolf
Genesis
Dark Ambient - Tribal / Ritual
28/03/2017 : Paleowolf - Genesis
Cryo Chamber  Cryo Chamber
28/03/2017, Dimi Brands

Sommige artiesten gaan graag terug in de tijd, zo zweren de klassieke goths nog steeds bij de Victoriaanse tijd, kijken de neofolkers (al dan niet met heimwee) terug naar de oorlogsjaren en haalt men in medieval kringen nog graag het zwaard en maliënkolder uit de kast. In dark ambient kringen is het echter niet zo afgelijnd en staat de beluistering van een stapeltje albums vaak garant voor een dolle rit met de teletijdmachine richting heden als toekomst.

Paleowolf neemt alvast een gigantische stap in de tijd. Bollebozen kunnen uit de naam van het project wellicht het paleolithicum afleiden. Voor degenen die dit hoofdstuk uit de geschiedenisles vergeten zijn: een andere benaming voor de oude steentijd, en de oudste periode in de voorgeschiedenis van de mens en zijn materiële cultuur. Het paleolithicum zelf wordt nog onderverdeeld in een vroeg-, midden- en laat-paleolithicum met tal van interessante feiten die later hun “steentje” zouden bijdragen aan de verdere beschaving, gaande van de eerste stenen werktuigen, het tijdvak van de neanderthaler (die als je eens rond je heen kijkt soms nog steeds niet uit het straatbeeld verdwenen lijkt te zijn) en de grotschilderkunst.

Doch, Scorpio V, want dat is de man achter Paleowolf, wil ons geen lesje geschiedenis bijbrengen. Alleszins niet rechtstreeks, zijn opzet is eerder om ons, met zijn dreigende (oer)geluiden mee te nemen op een prehistorische reis, een tijd voor de zogenaamde beschaving zijn stempel drukte op de wereld.

De Serviër die onder dit pseudoniem opereert is trouwens geen onbekende voor ons, want eerder mochten we al twee releases van zijn andere project Metatron Omega (Gnosis Dei en Sanctum) bespreken. Aan inspiratie geen gebrek bij Scorpio V, want net zoals de Metatron Omega releases elkaar snel opvolgen, is ook de Paleowolf machine goed geolied. (Primordeal dat Genesis voorafging verscheen in april 2015, Genesis zelf eind december 2016, en enkele weken terug was er al een opvolger (Prehistoric Meditations) klaar).

Antieke drumgeluiden laten hun echo weerschallen door de donkere bossen en visioenen van dikke rook die uit vreugdevuren opstijgt, verkoolde en geschilderde schedels, stammen die voortdurend in onderling conflict liggen, doemen al snel op.

Het veelvuldig gebruik van trommels, geluiden die bij wijlen klinken als didgeridoo, maar vooral door hun donkere tint extreem zwaar doorwegen, en boventoonzanggeluiden geven de songs op Genesis een sjamanistisch karakter mee. Deze paleolithische sjamaan laat niet met zich sollen en schildert de transformatie van prooi naar roofdier middels zes sterke muzikale stukken. Met dit in het achterhoofd is Genesis nog een stuk spannender om te beluisteren.

Ervaring is nog steeds de beste leerschool, en daarom is een plaat als Genesis beduidend boeiender dan alle wijsheid die je uit boeken over sjamanisme kan vissen.

Voor de geïnteresseerden toch even een quick guide met een beetje duiding: het sjamanisme baseert zich op de veronderstelling dat de zichtbare wereld met onzichtbare krachten of geesten is doordrongen die het leven van de levenden beïnvloeden. Door in trance te geraken kan de sjamaan in direct contact komen met de geestenwereld (dit kan zowel opstijgen naar de bovenwereld, als afdalen naar de onderwereld betekenen). De sjamaan kan op deze wijze door deze geesten veroorzaakte ziektes genezen, en is in vele stammen dan ook een soort van medicijnman. De sjamanen maken ook gebruik van krachtdieren, die ze aanschouwen als beschermgeesten. In het geval van Scorpio V dus een wolf.

De zes nummers op Genesis vloeien mooi in elkaar over en vormen dan ook een volmaakt geheel dat ondanks de dreigende aard toch ook een rustgevend karakter prijsgeeft.

Met releases als deze prijst mijn eega, zelf zeer into sjamanisme, mijn lidmaatschap bij Dark Entries keer op keer. Ten huize (db) zal Genesis dan ook voor de rest van het jaar nog veelvuldig garant staan voor een fijne tijdreis.

Paleowolf

Dimi Brands
28/03/2017

HomeContactSitemap
Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 03/08/2020 : Goethes Erben: tijd voor een nieuw album!

Corona legt veel stil, maar Oswald Henke krijg je niet zomaar klein. Sinds juli 2020 kon je regelmatig op de facebookpagina van Goethes Erben fragmenten van hun repetities bijwonen. Volledig Corona-proof werd er geknutseld aan nieuw materiaal. Het resultaat hiervan heet ‘Flüchtige Küsse’ en is vanaf september te koop! ...

lees meer...
NIEUWS 22/07/2020 : Nieuwe Evanescence-video 'The Game Is Over' nu online.

De Amerikaanse rockband Evanescence heeft zojuist de video van de albumtrack 'The Game Is Over' online gezet, afkomstig van het eerste studio-album in negen jaar, getiteld 'The Bitter Truth'. Afgelopen woensdag kwam deze song al als 2e single uit. Volgend jaar september (2021 dus) geeft de band vijf shows in de Benelux, samen ...

lees meer...
NIEUWS 21/07/2020 : The Cure belooft het beste album ooit!

Mocht u zich afvragen hoe het zit met het nieuwe album van The Cure dat reeds voor eind vorig jaar, begin dit jaar werd aangekondigd, wel er is eindelijk nog eens nieuws. Van de twee of zelfs drie albums die oorspronkelijk werden beloofd is niet meteen sprake meer. Bij monde van Roger O’ Donnel, de man achter de toetsen wordt het nieuwe ...

lees meer...
NIEUWS 21/07/2020 : Online vertier; release the bats!

Zo, nu het einde van de wereld schoorvoetend als covid19 - ik stond erbij en keer er naar - op ons afkomt kunnen we virtueel elke vierde vrijdag terecht bij de "release the bats show" en dit tot de wereld weer normaal wordt of gewoon ophoudt te bestaan. Gothic en death rock recht uit Amerika (Californië) tot in je huiskamer, ...

lees meer...
NIEUWS 21/07/2020 : Gratis avant! Records compilatie!

Nu u geniet van uw wel verdiend verlof hoort daar uiteraard een passend muziekje bij. Dark Entries wil u hierbij graag attenderen op de gratis compilatie “Year Of The Mask” van het Avant! Label. Een leuke portie underground uit eigen stal die je beslist eens moet gehoord hebben! Om het u niet al te moeilijk te maken heb ik hierbij ...