casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

28 items

   

The Velvet Underground & Nico
The Velvet Underground & Nico
Avant-Garde - Psychedelic - Rock
15/01/2015 : The Velvet Underground & Nico - The Velvet Underground & Nico
Verve Records  Verve Records
15/01/2015, Dimi Brands

Toen op de redactievergadering geopperd werd welk album in aanmerking kwam voor de ‘Oud Goud’-rubiek, had ik mijn antwoord al pasklaar: ‘De banaan, natuurlijk!’

Deze banaan, oftewel het naamloze debuut van The Velvet Underground & Nico is voor mij (en ik ben heus niet de enige) de beste plaat ooit gemaakt, en invloedrijk? Jawel meneer, dit album was bij het verschijnen niet enorm populair maar bleek door de jaren heen, en nu nog steeds een heleboel muzikanten te inspireren om ook de instrumenten ter hand te nemen.

Of, om Brian Eno te citeren: "It's definitely the most influential album of all time. There were only a few people who bought The Velvet Underground & Nico, but those who did, started a legendary rockband themselves. Without it, rock would never become what it is today."

We schrijven het jaar 1967, inderdaad, binnen twee jaar viert dit album zijn 50ste (!!!) verjaardag, en anno nu klinkt het allesbehalve gedateerd. Als je dat kan, kan je met recht en reden spreken van een onvervalste klassieker.

Lou Reed, John Cale, Maureen Tucker en Sterling Morrison vormen The Velvet Underground, een experimentele rockgroep in het jaar 1965.

Al snel worden ze ontdekt door de befaamde popartkunstenaar Andy Warhol die bezig is met een multimediashow (The Exploding Plastic Inevitable) en de Velvets meeneemt op tour als onderdeel hiervan.

De band wordt een gebrek aan uitstraling verweten, en daardoor introduceerde Warhol Christa Päffgen alias Nico, een Duits fotomodel die tevens zong.

Reed zag wel meer dan enkel de zangkunsten van de Duitse ijskoningin, maar zij sloeg zijn avances af en begon een verhouding met Cale in de plaats.

Door de jaloezie van Reed, ook geen gemakkelijk baasje, werd een grotere rol voor Nico ontzegd, uit wraak zong hij sommige nummers die door haar ingezongen waren, gewoon opnieuw in en in die versie zijn ze ook op de plaat verschenen.

Het aandeel van Nico bedraagt dan ook maar drie ingezongen nummers, als het succes van deze plaat uitblijft verlaat ze de band om zich op een solo-carriere te werpen.

De plaat opent lieflijk met een deuntje uit een muziekdoosje, zelden dekte de vlag de lading zo goed qua titel als op “Sunday Morning”, deze rust is echter van korte duur, want het jachtige “I’m Waiting For The Man” dat voortdrijft op een stuwende ‘barrelhouse’-piano en verhaalt over een man die in New York met $26 op zijn dealer staat te wachten voor zijn portie heroïne.

Dat ze niet vies zijn van een portie ‘bruine suiker’ wordt verder op de plaat nog duidelijk.

Contrastrerend met de vaart van “I’m Waiting For The Man” is het door Nico gezongen “Femme Fatale”, een verzoek van Warhol aan Reed, om een nummer te schrijven over een van zijn supersterren, Edie Sedgwick.

De viool van John Cale jankt in “Venus In Furs”, een nummer over BDSM, het verhaal van Leopold Sacher-Masoch op muziek gezet. (de naam Velvet Underground is trouwens ook ontleend aan het gelijknamige boek van Michael Leigh, dat ook handelt over de BDSM-thematiek).

Dit blijft voor mij het beste nummer allertijden, en is trouwens ook een graag gecoverd nummer in het “zwarte genre” (waar deze thematiek natuurlijk ook wel aanslaat), zo zijn er versies van o.a. Ordo Rosarius Equilibrio, Christian Death, Rosetta Stone, The Creatures,...

“Run Run Run” vind ik persoonlijk een wat minder nummer, klinkt als een niemendalletje, maar ook deze song handelt dus over... drugs.

Maar niet getreurd want hierna weer een prijsbeest, het door Nico gezongen, ultra-depressieve “All Tomorrow’s Parties”, Lou Reed zou voor deze song zijn inspiratie opgedaan hebben door het observeren van de Warhol-kliek, Warhol zelve was er alvast zeer over te spreken, want dit was zijn favoriete nummer.

“Heroin”, waarop Lou Reed 7 minuten lang een bezwerende ode brengt aan de drug, die zijn ‘wife and life’ is, en waardoor hij zich voelt als ‘Jesus’ son’.

“There She Goes Again” kabbelt een beetje verder om ons warm te maken voor een zeer mooi liefdesnummer, gezongen door Nico, ‘I’ll Be Your Mirror’, Nico zou na een show in ‘65 tegen Reed gezegd hebben ‘dat ze zijn spiegel zou zijn’, en dat inspireerde hem tot het schrijven van deze song.

Nog een persoonlijke favoriet is “The Black Angel’s Death Song”, dat volgens de legende leidde tot de ontmoeting met Warhol, dit nummer was een bandfavoriet en op live-optredens improviseerden ze er lustig op los, wat de aandacht van de kunstenaar trok en hem deed besluiten om hun debuutplaat te produceren. (Al is de functie van producer van deze plaat niet volledig toe te schrijven aan Warhol, hij assisteerde wel het opnameproces maar had eigenlijk maar weinig directe invloed op de sound. De hoes is natuurlijk wel van zijn hand). Ook op dit nummer speelt de viool van Cale een prominente rol, en wordt er door het sissende microfoongeluid en feedback een fijn ‘pre-industrial’ sfeertje geproduceerd.

De plaat sluit af met “European Son”, een noisy, psychedelische trip waar de Velvets nog eens alle registers opentrekken en er lekker op los improviseren.

Wie deze plaat nog niet in zijn kast heeft staan, zou zich stante pede met het schaamrood op de kaken naar de dichtsbijzijnde winkel moeten begeven.

Maar wie meer wil, kan ik ook de volgende releases aanbevelen:

in 2012 (bij de 45ste verjaardag dus), verscheen een 6CD-box van dit album, aangevuld met de mono-versie, repetities, live-opnames, B-kantjes, een volledig overzicht met andere woorden.

Ook heel interessant is de in 1995 verschenen 5CD-Box “Peel Slowly And See”, dat de eerste vier albums van VU bevat (naast VU& Nico ook White Light/White Heat, The Velvet Underground en Loaded), met naast de reguliere nummers ook tal van demo-versies.

Zonder dank!

The Velvet Underground

Dimi Brands
15/01/2015

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 18/09/2020 : Gothic rockers der lage landen verenigt u! The Wake komt met nieuw album “Perfumes And Fripperies”

Liefhebbers en liefhebsters van gothic rock opgelet! Het Amerikaanse The Wake (opgericht in 1986 in Columbus USA), één van de meest onderschatte old school gothic rock bands van de tweede golf, pakt tegen Halloween uit met een nagelnieuw album, “Perfumes And Fripperies” waarvan het nummer “Hammer Hall” ...

lees meer...
NIEUWS 18/09/2020 : Dead Can Dance op tournee, twee data in Antwerpen

Dead Can Dance kan er prat op gaan zowat op zijn eentje de neoklassieke variant op darkwave te hebben uitgevonden. Ze zijn de onbetwiste pioniers in het genre, die intussen veel navolging heeft gekregen. Lisa Gerrard en Brendan Perry hebben in 2019 een zeer succesvolle tournee gemaakt na de uitgave van 'Dionysus', en ze willen dat ...

lees meer...
NIEUWS 18/09/2020 : Gratis download van Zauber

U houdt van sterk georkestreerde electro? Dan hopen we dat u al gehoord hebt van Zauber, het electroproject van Fransman Ludovic Dhenry. Zauber geeft een nummer gratis weg via bandcamp, een voorafname op de nieuwe plaat waar Zauber momenteel aan werkt. Het is niet het enige waar Ludovic zich momenteel mee bezig is. De nieuwe plaat van Exponentia ...

lees meer...
NIEUWS 18/09/2020 : Abstrackt Black: Dat we moesten sterven

In principe ging op 19 september onze Dark Entries Night door met De Delvers en Abstrackt Black, in de Kinky Star te Gent. Voorlopig gaat deze concertenreeks helaas niet door, maar dat betekent nog niet dat de groepen zelf niets meer van zich laten horen. Abstrackt Black bracht een paar dagen geleden bijvoorbeeld nog een nummer uit: 'Dat ...

lees meer...
CD BESPREKING : Empusae - Sounds From Beyond

Empusae verblijdde ons in 2019 pas nog met het uitstekende audiovisuele spektakel Iter In Tenebris. 2020 was het jaar van het gedwongen binnenzitten, wat tijd met zich meebracht om reeds over nieuw werk te buigen. Empusae presenteert Sounds From Beyond als een tussendoortje, ook al weigeren we het in die hoedanigheid te zien. Daarvoor ...

lees meer...
CD BESPREKING : Ashtoreth / Grey Malkin - Hermit Remixes

Het begint stilaan een (fijne) traditie te worden: nadat Ashtoreth een album uitbrengt, strooit opperhoofd Peter Verwimp de afzonderlijke stukken in de schoot van bevriende muzikanten waarna een remix-versie van het album in kwestie uitgebracht wordt. Het was het geval bij Pilgrim, de samenwerking tussen Ashtoreth en Grey Malkin, nu is ...

lees meer...
INTERVIEW : HUGS OF THE SKY (finalist Humo's Rock Rally 2020) - Na wat research staan we nog harder te popelen om Andrew Eldritch te ontmoeten.

Na het horen van hun laatste album Virtual Lullaby Circus tipten we hen reeds als favorieten in de momenteel lopende Humo’s Rock Rally. En zie, we hadden het maar weer eens bij het rechte eind: kwaliteit komt altijd bovendrijven en bijgevolg stootte het Limburgse Hugs Of The Sky door tot de finale van dit prestigieuze concours. Even ...

lees meer...
CD BESPREKING : Sutcliffe Jügend - Slaves No More

We nemen het u niet kwalijk als u totaal niet meer mee bent met het hele Sutcliffe Jügend-verhaal. Vorig jaar in februari maakte Kevin Tomkins bekend de stekker uit het project te trekken, waarna nog een laatste album (The Deluge) zou uitgebracht worden op 4iB. Ondertussen verscheen er bij Death Continues Records ook nog de even uitgebreide ...

lees meer...
NIEUWS 16/09/2020 : Athamay geeft een teken van leven...

'Wie?' hoor ik u al denken. Athamay, een groepje dat in de tweede helft van de jaren 90 via het Britse Nightbreed label wat furore genoot met donkere gotisch aandoende electro fetish muziek die de wereld van de bdsm celebreerde. De groep scoorde ook bij ons een paar eenvoudige maar doeltreffende hitjes als “Domination” ...

lees meer...
CD BESPREKING : TraumaSutra & Peter Geysels - L'Appel du Vide

We schrijven maart 2018. Na vele keren vragen heb ik Peter De Koning – de man achter TraumaSutra – kunnen overtuigen om op te treden op een Dark Entries Night. Peter was toen nog een gewaardeerde collega, die sindsdien op vriendschappelijke wijze gestopt is met bijdragen aan Dark Entries. We waren steeds verwonderd over het ontelbare ...

lees meer...
CD BESPREKING : De Brassers - Alternative News (live vinyl)

Nu de magie van de echte live optredens, met dank aan covid19, is verdwenen brengen De Brassers de live sfeer uw woonkamer binnen. Toegegeven, het is niet helemaal hetzelfde, maar het is alvast beter dan niets. De Brassers dus, jawel de ooit verguisde punk / cold wavers uit het vredige Limburg, die nu zowat in elke Limburgse plattelands parochie ...

lees meer...
INTERVIEW : RAYA SCHADUWJAAGSTER - Ik ben echt een dummie als het aankomt op mediteren en ademen.

Onlangs, tijdens volle maan, volgend op Lugghnasadh bracht Sven Visterin (Ernst H. Störzhendr/The Horny Hour (Radio Centraal)) in samenwerking met Sombre Soniks de compilatie The Central Throne uit. Het is een album dat gaat over hartcoherentie. Bij een album dat ademhalingsoefeningen moet begeleiden denken wij spontaan aan het soort ...