casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

30 items

   

The Velvet Underground & Nico
The Velvet Underground & Nico
Avant-Garde - Psychedelic - Rock
15/01/2015 : The Velvet Underground & Nico - The Velvet Underground & Nico
Verve Records  Verve Records
15/01/2015, Dimi Brands

Toen op de redactievergadering geopperd werd welk album in aanmerking kwam voor de ‘Oud Goud’-rubiek, had ik mijn antwoord al pasklaar: ‘De banaan, natuurlijk!’

Deze banaan, oftewel het naamloze debuut van The Velvet Underground & Nico is voor mij (en ik ben heus niet de enige) de beste plaat ooit gemaakt, en invloedrijk? Jawel meneer, dit album was bij het verschijnen niet enorm populair maar bleek door de jaren heen, en nu nog steeds een heleboel muzikanten te inspireren om ook de instrumenten ter hand te nemen.

Of, om Brian Eno te citeren: "It's definitely the most influential album of all time. There were only a few people who bought The Velvet Underground & Nico, but those who did, started a legendary rockband themselves. Without it, rock would never become what it is today."

We schrijven het jaar 1967, inderdaad, binnen twee jaar viert dit album zijn 50ste (!!!) verjaardag, en anno nu klinkt het allesbehalve gedateerd. Als je dat kan, kan je met recht en reden spreken van een onvervalste klassieker.

Lou Reed, John Cale, Maureen Tucker en Sterling Morrison vormen The Velvet Underground, een experimentele rockgroep in het jaar 1965.

Al snel worden ze ontdekt door de befaamde popartkunstenaar Andy Warhol die bezig is met een multimediashow (The Exploding Plastic Inevitable) en de Velvets meeneemt op tour als onderdeel hiervan.

De band wordt een gebrek aan uitstraling verweten, en daardoor introduceerde Warhol Christa Päffgen alias Nico, een Duits fotomodel die tevens zong.

Reed zag wel meer dan enkel de zangkunsten van de Duitse ijskoningin, maar zij sloeg zijn avances af en begon een verhouding met Cale in de plaats.

Door de jaloezie van Reed, ook geen gemakkelijk baasje, werd een grotere rol voor Nico ontzegd, uit wraak zong hij sommige nummers die door haar ingezongen waren, gewoon opnieuw in en in die versie zijn ze ook op de plaat verschenen.

Het aandeel van Nico bedraagt dan ook maar drie ingezongen nummers, als het succes van deze plaat uitblijft verlaat ze de band om zich op een solo-carriere te werpen.

De plaat opent lieflijk met een deuntje uit een muziekdoosje, zelden dekte de vlag de lading zo goed qua titel als op “Sunday Morning”, deze rust is echter van korte duur, want het jachtige “I’m Waiting For The Man” dat voortdrijft op een stuwende ‘barrelhouse’-piano en verhaalt over een man die in New York met $26 op zijn dealer staat te wachten voor zijn portie heroïne.

Dat ze niet vies zijn van een portie ‘bruine suiker’ wordt verder op de plaat nog duidelijk.

Contrastrerend met de vaart van “I’m Waiting For The Man” is het door Nico gezongen “Femme Fatale”, een verzoek van Warhol aan Reed, om een nummer te schrijven over een van zijn supersterren, Edie Sedgwick.

De viool van John Cale jankt in “Venus In Furs”, een nummer over BDSM, het verhaal van Leopold Sacher-Masoch op muziek gezet. (de naam Velvet Underground is trouwens ook ontleend aan het gelijknamige boek van Michael Leigh, dat ook handelt over de BDSM-thematiek).

Dit blijft voor mij het beste nummer allertijden, en is trouwens ook een graag gecoverd nummer in het “zwarte genre” (waar deze thematiek natuurlijk ook wel aanslaat), zo zijn er versies van o.a. Ordo Rosarius Equilibrio, Christian Death, Rosetta Stone, The Creatures,...

“Run Run Run” vind ik persoonlijk een wat minder nummer, klinkt als een niemendalletje, maar ook deze song handelt dus over... drugs.

Maar niet getreurd want hierna weer een prijsbeest, het door Nico gezongen, ultra-depressieve “All Tomorrow’s Parties”, Lou Reed zou voor deze song zijn inspiratie opgedaan hebben door het observeren van de Warhol-kliek, Warhol zelve was er alvast zeer over te spreken, want dit was zijn favoriete nummer.

“Heroin”, waarop Lou Reed 7 minuten lang een bezwerende ode brengt aan de drug, die zijn ‘wife and life’ is, en waardoor hij zich voelt als ‘Jesus’ son’.

“There She Goes Again” kabbelt een beetje verder om ons warm te maken voor een zeer mooi liefdesnummer, gezongen door Nico, ‘I’ll Be Your Mirror’, Nico zou na een show in ‘65 tegen Reed gezegd hebben ‘dat ze zijn spiegel zou zijn’, en dat inspireerde hem tot het schrijven van deze song.

Nog een persoonlijke favoriet is “The Black Angel’s Death Song”, dat volgens de legende leidde tot de ontmoeting met Warhol, dit nummer was een bandfavoriet en op live-optredens improviseerden ze er lustig op los, wat de aandacht van de kunstenaar trok en hem deed besluiten om hun debuutplaat te produceren. (Al is de functie van producer van deze plaat niet volledig toe te schrijven aan Warhol, hij assisteerde wel het opnameproces maar had eigenlijk maar weinig directe invloed op de sound. De hoes is natuurlijk wel van zijn hand). Ook op dit nummer speelt de viool van Cale een prominente rol, en wordt er door het sissende microfoongeluid en feedback een fijn ‘pre-industrial’ sfeertje geproduceerd.

De plaat sluit af met “European Son”, een noisy, psychedelische trip waar de Velvets nog eens alle registers opentrekken en er lekker op los improviseren.

Wie deze plaat nog niet in zijn kast heeft staan, zou zich stante pede met het schaamrood op de kaken naar de dichtsbijzijnde winkel moeten begeven.

Maar wie meer wil, kan ik ook de volgende releases aanbevelen:

in 2012 (bij de 45ste verjaardag dus), verscheen een 6CD-box van dit album, aangevuld met de mono-versie, repetities, live-opnames, B-kantjes, een volledig overzicht met andere woorden.

Ook heel interessant is de in 1995 verschenen 5CD-Box “Peel Slowly And See”, dat de eerste vier albums van VU bevat (naast VU& Nico ook White Light/White Heat, The Velvet Underground en Loaded), met naast de reguliere nummers ook tal van demo-versies.

Zonder dank!

The Velvet Underground

Dimi Brands
15/01/2015

HomeContactSitemap
lees meer...
CD BESPREKING : Creux Lies - Goodbye Divine

Het wiegje van Creux Lies staat in Sacramento (Amerika) maar via het Duitse Freakwave label is hun muziek tegenwoordig ook vlotjes (sic) bij ons verkrijgbaar. Hun debuut “The Hearth” verscheen reeds in 2018 bij het Amerikaanse Cleopatra Records en schopte het ook bij ons in post punk minnende kringen tot cult sensatie. Zelf ...

lees meer...
CD BESPREKING : Feeling Of Presence - Of Lost Illusion

Het nieuwe soloproject van de Duitse multi-instrumentalist Andreas Hack, wiens vorige band Frequency Drift (progrock met female vocals) met zijn 8 uitgebrachte albums (2008-2018) en talrijke concerten een internationale fan base verwierf. Nu staat Andreas Hack er dus nagenoeg alleen voor maar krijgt voor dit eerste album met zijn soloproject ...

lees meer...
INTERVIEW : WINTERSTILLE - Dit zijn twee tegenstrijdige aspecten van het individualisme: de belofte dat je alles in het leven kunt bereiken en de beschuldiging aan het individu als je dat niet kunt bereiken.

Eind oktober 2020 kwam ‘Puin van dromen’ uit, het debuut van Winterstille. De plaat biedt een mengeling van folk, chanson en gothic. Winterstille zal op 12 november zijn cd voorstellen in zaal De Krop in Kampenhout, en op 13 november het Porta Nigra Autumn Passage openen in Aarschot. Reden genoeg om eens dieper te graven naar de ...

lees meer...
NIEUWS 19/10/2021 : 25 jaar Whispers In The Shadow: video voor 'Back To The Wound'

Whispers In The Shadow blaast 25 kaarsjes uit. In de afgelopen kwarteeuw hebben ze 10 platen uitgebracht. En dat willen ze in de kijker brengen door een uitstekende compilatie: 'Gilding the Lily - A Restrospective'. Daarop hebben ze niet enkel hun beste nummers verzameld, maar ze hebben ook verschillende nummers terug onder handen ...

lees meer...
NIEUWS 19/10/2021 : A Slice Of Life: Coraline (The Foreing Resort Remix)

Hoe zat het weer met A Slice Of Life? Oh ja, ze hebben in 2018 een prachtig debuut uitgegeven: 'Restless'. We weten uit goede bron dat ze sindsdien heel wat nieuwe nummers geschreven hebben en zelfs dat ze aan een nieuwe plaat werken. In de tussentijd verrassen ze ons nu en dan met een remix uit hun debuut, zoals 'Sweet Sin' ...

lees meer...
NIEUWS 19/10/2021 : Dark Entries zoekt vers bloed

Ware vampieren zijn wij, die in de duisternis jagen op warmbloedige wezens om onze dorst aan te laven… Yep, we zoeken naar vers bloed om ons magazine te versterken. Uiteraard gaat onze voorkeur hierbij uit naar jonge maagden, maar op onze leeftijd en met ons uiterlijk kunnen we niet al te veeleisend zijn. Je geslacht, leeftijd of uiterlijk ...

lees meer...
NIEUWS 18/10/2021 : Sinner’s Day, zwart heeft veel tinten (deel of dag 2, Halloween).

Hier ben ik weer, trick or treat, met mijn bijzondere en smaakvolle voorkeuren voor de tweede dag Sinner’s Day van 31 oktober. Ondertussen hebben we al een dag achter de kiezen en belanden we meteen in de helft. Zondigen nu het nog kan want ook op 31 oktober staat veel moois op de affiche. Eén en ander passeerde reeds de Dark ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 17/10/2021 : Andrea Meyer (Andrea Haugen, Nebelhexë, Aghast, Hagalaz’ Runedance) omgekomen bij aanslag in Kongsberg, Noorwegen

Jullie hebben waarschijnlijk wel gehoord van de vijfvoudige kruisboogmoord in Kongsberg, Noorwegen door een plaatselijke inwoner met psychiatrische problematiek. Volgens een verschrikkelijke speling van het lot is onder de slachtoffers Andrea Meyer (°1969), bij sommigen eerder bekend onder de namen Andrea Haugen of Andrea Nebel (Aghast, ...

lees meer...
CD BESPREKING : Dark - Nightmare

Deze Dark uit Hamburg wordt al een ongeveer een jaar gehypet als zijnde het project dat de pure dark wave / goth weer op het voorplan moet zetten. Online werden reeds heel wat nummers de ether in gegooid en dat het moest komen tot een heus album is dus niet meteen een verrassing, al blijf ik 8 nummers wel wat mager vinden. Vorig jaar verscheen ...

lees meer...
CD BESPREKING : Ahráyeph - XXV E.P.

25 jaar. Een kwarteeuw. Dat is de tijd dat de Leuvense gothic rock-formatie Ahráyeph bestaat. En dat wil hij niet ongemerkt laten voorbijgaan. Hij, want Ahráyeph is fundamenteel het werk van één man: Raf Ahráyeph (Ahráyeph is trouwens een wat creatievere schrijfwijze voor ‘Raf’). Ook al ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Aksak Maboul - ...met een nostalgische sound tegelijk de toekomst in @ Het Bos, Antwerpen, 14 oktober 2021

Aksak Maboul is al sinds 1977 onder ons, maar heeft in die tussentijd slechts 4 albums uitgebracht. Een en ander heeft te maken met het feit dat oprichter (en enige oorspronkelijk lid) Marc Hollander daarnaast ook nog zijn label Crammed Disc (voor onze scène vooral bekend van Tuxedomoon) te runnen heeft. Crammed Discs is bekend om zijn ...

lees meer...
CD BESPREKING : Ulesa - Ulesa

Wie kent er Aghast nog op het Cold Meat Industry label? Twee jammerende heksen in een donker bos, zo klonk dat ongeveer in 1995 op hun eerste en enige album “Hexerei Im Zwielicht Der Finsternis”. Dit debuutalbum van Ulesa zit zo een beetje in hetzelfde straatje. Vergelijkingen gaan ook wel op met dingen als Wardruna, Heilung of ...

lees meer...
FOTO'S : Sovjet War - @ Depot Leuven, Breaking Barriers 09/10/2021 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Gert - @ Depot Leuven, Breaking Barriers 09/10/2021 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : The Ultimate Dreamers - @ Fantastique.Nights, Cali Club Drogenbos 2/10/2021 door Luc Luyten

lees meer...
INTERVIEW : GERT - Sinds 2019 zijn we officieel een Nederlandstalig DIY kleinpunk kwartet

Gert - ook bekend als Gert Kleinpunk - maakt al zeventien jaar muziek, maar heeft nog nooit een interview gegeven. Daar moest verandering in komen, vond Malcolm Nix, te meer daar Gert op 9 oktober op Breaking Barriers in Het Depot te Leuven speelt... Zo, eindelijk een interview met Gert, die ondertussen wel al ongeveer zeventien jaar een ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Nacht van de Experimentele Film rond icoon Nico - OFFoff Artcinema te gast in Brusselse AB, 16 september 2021

Zoals aangekondigd maakte Dark Entries in hoofde van ondergetekende haar (of is het zijn?) opwachting op de Nacht van de Experimentele Film, de welke door OFFoff Cinema deze keer in de Brusselse AB georganiseerd werd… Niét in de AB-Club, zoals ondergetekende eerst dacht, maar wel degelijk in de grote zaal… Deze editie ...