casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

30 items

   

Caroline K
Now Wait For Last Year
Ambient - Industrial - Minimal
21/05/2018 : Caroline K - Now Wait For Last Year
Old Captain Records  Old Captain Records
21/05/2018, Dimi Brands

Misschien pleit u ook schuldig deelgenomen te hebben aan het zoveelste Facebook spelletje alwaar je tien hoezen van albums diende te posten, albums die een speciale impact op je leven gehad hebben.

Aangezien we zelf een heel muzikaal aangelegde vriendenkring hebben, zal het u dan ook niet verbazen dat we de afgelopen maanden massa’s veel platenhoezen de revue hebben zien passeren, gaande van de obligatoire klassiekers tot verrassende en/of vergeten undergroundpareltjes.

In deze laatste categorie scoorde onze favoriete dichtster Sofie Verdoodt zeer hoge ogen. Zij was het die, in haar selectie van tien, ook deze Now Wait For The Last Year van Caroline K een plaatsje in de spotlight gunde.

Toevallig was het vorig jaar dertig jaar geleden (1987) dat dit solodebuut het levenslicht zag. Een fijne reden vonden ze bij Old Captain om deze (vergeten) klassieker heruit te brengen op cd.

Dit gebeurde al eerder door Klanggalerie (2010 en 2015), doch in gelimiteerde oplage, waardoor de vraag bleef bestaan.

Maar wie mag die mysterieuze Caroline K dan wel wezen, hoor ik u zich al hardop afvragen.

Caroline Kaye Walters (°1957) was mede-oprichtster van Nocturnal Emissions, samen met Nigel Ayers. We schrijven dan het jaar 1980.

Nocturnal Emissions was in die periode een project dat geluid en kunst samenbracht en dit deed in genres als electro-akoestisch, musique concrete, sound collages, post-industrial, noise en ambient. Maar Nocturnal Emissions was meer dan muziek alleen, deze geluidskunst maakte namelijk deel uit van een doorlopende multimedia campagne die haast op guerrilla wijze van zich af beet met behulp van film, hypertekst en andere documenten.

En over guerrilla gesproken: Caroline hielp in 1986 mee op de Class War single Better Dead Than Wed waarop ze piano speelde.

Class War was een Britse anarchistische krant en organisatie die in 2014 in een opgefriste incarnatie zich als een politieke partij liet registreren.

Jonge Britse anarchisten, zoals leden en fans van de anarcho-punk band Crass lazen maar wat graag Class War (en diens voorloper The Alarm).

De single kwam uit samen met de bruiloft van prins Andrew en Sarah Ferguson en op de achterkant van de sleeve was een afbeelding te zien van de wisseling van de wacht die was bedekt met een zwart-wit beeld van een rel uit de binnenstad. Op de insert stond de houding van Class War tegenover dit huwelijk neergepend, samen met de volledige contactgegevens van regionale Class War-groepen en de krant.

Een jaar later maakte Caroline K dus haar eerste (en enige) solopplaat, Now Wait For Last Year, waarvan ze de titel vond in het science fiction boek van Philip K. Dick uit 1966 met dezelfde titel.

Op de haast iconische hoes, die de soberheid van de muziek perfect in beeld weet om te zetten, zien we een wazige foto van een dromende Caroline K.

Aan de binnenkant zien we dezelfde dame, herkenbaar ondanks de zwarte band voor de ogen die vroeger in zwang was om onherkenbaar te blijven. Waarom onherkenbaar? De verkoolde wagen die op zijn kop ligt, en waarvoor zij glimlachend poseert speelt hierin hoogstwaarschijnlijk wel een rol.

Brengen we deze twee foto’s nu in verband, dan kunnen we ons afvragen welke eerst gezien moet worden. Is de dromende Caroline een plan aan het beramen en is de foto met de auto het resultaat, of was er eerst de stunt met de wagen, en is de Caroline op de voorkant ontoerekeningsvatbaar (we wijzen nogmaals op het misplaatste lachje op de foto) verklaard en gefotografeerd in een of ander verbeteringsgesticht alwaar ze afwezig mijmerend op de gevoelige plaat werd vastgelegd?

Alles in naam van de kunst, dus til niet te zwaar aan deze overpeinzingen want voor zover we weten draait het hier gewoon om artwork, en zegt deze niet bepaald iets over de persoon Caroline K.

Wat we gewoon willen zeggen is dat de minimale compositie van de hoes zodanig veel afstraalt, dat je zelfs zonder er ook maar een noot van gehoord te hebben of zelfs maar te weten wie Caroline K is, maar wat graag deze plaat in je bezit wil hebben.

Dit minimalistische, en van onderhuidse spanning bezwangerd zijnde, vindt ook zijn uiting in de muziek die Caroline K op haar eerste solo plaat Now Wait For The Last Year ten gehore brengt.

Zoals tijdens openingsnummer ‘The Happening World’. Ten tijde van het verschijnen (we schrijven het jaar 1987) nam dit nog een hele plaatkant in beslag, tegenwoordig in digitale tijden is het gewoon een nummer van om en bij de 21 minuten.

Zoals we reeds zeiden is de ambient van Caroline K enorm onheilspellend, al valt het moeilijk precies onder woorden te brengen welke spanning ze daadwerkelijk creëert. Net zoals de hoes ruimte voor interpretatie en (zelf)reflectie laat, zo geven de nummers op Now Wait For The Last Year de luisteraar ook enkel een aanzet. De verdere verwerking en interpretatie is dan ook geen vaststaand feit, en kan voor ieders oren anders zijn. Waarmee we meteen de grootste troef van dit album blootleggen. Post-industriële en minimale invloeden sluipen op kousenvoetjes de geschilderde ambient landschappen binnen, en zorgen voor een rijk eindresultaat.

Naast de reguliere 5 nummers, vinden we er ook het drieluik ‘Between The Spaces (I, II & III)’ op terug, op eerdere reissues ook reeds terug te vinden.

Caroline K huwde in 2001 Daniel Ayers waarna beiden naar Italië verhuisden alwaar ze op 12 juli 2008 overleed aan leukemie.

Dimi Brands
21/05/2018

HomeContactSitemap
lees meer...
CD BESPREKING : Ton Globiter - KITNL Dark Hour Reprise (vinyl ep)

Ton Globiter, geboren als Domenikas Blazevicius (niet meteen een 'artiestennaam'), is een Litouwse dj/producer die vooral in de edm/techno en dance scene al enig succes wist te oogsten. Zo verscheen begin 2021 een digitale versie van “Kaunas Is The New London” bij Wrong Era dat werd opgepikt door Oraculo Records. Doch ...

lees meer...
NIEUWS 25/10/2021 : Enter the Batcave op Sinner’s Day!

Sinner’s Day komt nu wel zeer dichtbij, rep je dus voor een ticket, u krijgt er drie dagen van 30 oktober tem 1 november maar liefst 54 bands op twee podia. Als u het allemaal niet kunt bij houden kunt u ook de Sinner’s Day app installeren. Stel je eigen tijdstabel samen met deze app en de app laat je ook toe met vriendinnetjes ...

lees meer...
CD BESPREKING : Glasgow Coma Scale - Sirens

Deze band komt niet uit Schotland zoals de naam zou kunnen laten vermoeden, maar wel uit het Duitse Frankfurt. De bandnaam is afkomstig uit de neurologie. De Glasgow Coma Scale is een internationaal erkende schaal waarmee de graad van bewustzijn van een persoon wordt gemeten. Glasgow Coma Scale laten een hoofdzakelijk instrumentale sound ...

lees meer...
CD BESPREKING : Abraxas - Embrace Capitalism (Until It Strangles You) Remixed

Dansmuziek opnieuw een geweten schoppen en bevrijden van de commerciële mentaliteit waaraan het zich heeft overgegeven. Dansen met lijf en verstand. Anarchisme en rebellie op beat. Dat is waar deze Abraxas kortweg voor staat. Scherp en lekker militant zoals het ooit was. Abraxas is ook het project van de Spaanse Damià Llorens, ...

lees meer...
CD BESPREKING : Here-X - You're Coming Home ep (vinyl)

Here-X is een vrij nieuw soloproject uit Griekenland rond multi-instrumentalist en zanger Stavros Nikolau die zich voor de teksten laat bij staan door verschillende personen, zo ook Roger Waters (Pink Floyd) van wie hij het nummer “Hey You” (zie clip) even leende om er een goede eigentijdse post punk cover uit te puren. Post ...

lees meer...
FOTO'S : Front 242 - @ Depot Leuven, 22/10/2021 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Radical G - @ Depot Leuven, 22/10/2021 door Luc Luyten

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Flying Horseman en Peenoise (voorprogramma) - ...weer op de bühne én op de kaart met een geslaagde thuismatch...

Om redenen ons allen wel gekend moest de Antwerpse band Flying Horseman wachten om hun album Mothership, hun zesde album in een zo goed als vlekkeloze carrière, in levende lijve aan ons voor te stellen. Wanneer dat ook nog eens achter mijn hoek, in De Roma, gebeurt dan zeg ik geen nee… Tijdens gekeuvel met oude bekenden kwamen ...

lees meer...
CD BESPREKING : TRAITRS - Horses In The Abattoir

Hippe post punk uit Canada met goth mascara en pop lipstick in een existentialistische nauw aansluitende outfit die past bij deze geconformeerde depressietijden. Zie, ik kan het ook een bio maken om het nieuwe album “Horses In The Abattoir” van het niet meer geheel onbekende TRAITRS aan te kondigen. Een charmant zagend stemmetje ...

lees meer...
NIEUWS 20/10/2021 : Sinner’ Day, zwart heeft veel tinten (deel 3 Allerheiligen)

Mijn persoonlijke voorkeuren voor de derde dag Sinner’s Day, we zitten immers in de laatste rechte lijn want nog 10 keer slapen en het is zover. Feest. Een ‘Alle Heiligen’ feesten mee op maandag 1 november in Heusden Zolder en wel op twee podia. Hopelijk hebt u dag 1 en dag 2 overleefd. Want ook op 1 november valt er één ...

lees meer...
INTERVIEW : WINTERSTILLE - Dit zijn twee tegenstrijdige aspecten van het individualisme: de belofte dat je alles in het leven kunt bereiken en de beschuldiging aan het individu als je dat niet kunt bereiken.

Eind oktober 2020 kwam ‘Puin van dromen’ uit, het debuut van Winterstille. De plaat biedt een mengeling van folk, chanson en gothic. Winterstille zal op 12 november zijn cd voorstellen in zaal De Krop in Kampenhout, en op 13 november het Porta Nigra Autumn Passage openen in Aarschot. Reden genoeg om eens dieper te graven naar de ...

lees meer...
NIEUWS 19/10/2021 : 25 jaar Whispers In The Shadow: video voor 'Back To The Wound'

Whispers In The Shadow blaast 25 kaarsjes uit. In de afgelopen kwarteeuw hebben ze 10 platen uitgebracht. En dat willen ze in de kijker brengen door een uitstekende compilatie: 'Gilding the Lily - A Restrospective'. Daarop hebben ze niet enkel hun beste nummers verzameld, maar ze hebben ook verschillende nummers terug onder handen ...

lees meer...
NIEUWS 19/10/2021 : A Slice Of Life: Coraline (The Foreing Resort Remix)

Hoe zat het weer met A Slice Of Life? Oh ja, ze hebben in 2018 een prachtig debuut uitgegeven: 'Restless'. We weten uit goede bron dat ze sindsdien heel wat nieuwe nummers geschreven hebben en zelfs dat ze aan een nieuwe plaat werken. In de tussentijd verrassen ze ons nu en dan met een remix uit hun debuut, zoals 'Sweet Sin' ...

lees meer...
NIEUWS 19/10/2021 : Dark Entries zoekt vers bloed

Ware vampieren zijn wij, die in de duisternis jagen op warmbloedige wezens om onze dorst aan te laven… Yep, we zoeken naar vers bloed om ons magazine te versterken. Uiteraard gaat onze voorkeur hierbij uit naar jonge maagden, maar op onze leeftijd en met ons uiterlijk kunnen we niet al te veeleisend zijn. Je geslacht, leeftijd of uiterlijk ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Aksak Maboul - ...met een nostalgische sound tegelijk de toekomst in @ Het Bos, Antwerpen, 14 oktober 2021

Aksak Maboul is al sinds 1977 onder ons, maar heeft in die tussentijd slechts 4 albums uitgebracht. Een en ander heeft te maken met het feit dat oprichter (en enige oorspronkelijk lid) Marc Hollander daarnaast ook nog zijn label Crammed Disc (voor onze scène vooral bekend van Tuxedomoon) te runnen heeft. Crammed Discs is bekend om zijn ...

lees meer...
FOTO'S : Sovjet War - @ Depot Leuven, Breaking Barriers 09/10/2021 door Luc Luyten

lees meer...
INTERVIEW : GERT - Sinds 2019 zijn we officieel een Nederlandstalig DIY kleinpunk kwartet

Gert - ook bekend als Gert Kleinpunk - maakt al zeventien jaar muziek, maar heeft nog nooit een interview gegeven. Daar moest verandering in komen, vond Malcolm Nix, te meer daar Gert op 9 oktober op Breaking Barriers in Het Depot te Leuven speelt... Zo, eindelijk een interview met Gert, die ondertussen wel al ongeveer zeventien jaar een ...