casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

28 items

   

Caroline K
Now Wait For Last Year
Ambient - Industrial - Minimal
21/05/2018 : Caroline K - Now Wait For Last Year
Old Captain Records  Old Captain Records
21/05/2018, Dimi Brands

Misschien pleit u ook schuldig deelgenomen te hebben aan het zoveelste Facebook spelletje alwaar je tien hoezen van albums diende te posten, albums die een speciale impact op je leven gehad hebben.

Aangezien we zelf een heel muzikaal aangelegde vriendenkring hebben, zal het u dan ook niet verbazen dat we de afgelopen maanden massa’s veel platenhoezen de revue hebben zien passeren, gaande van de obligatoire klassiekers tot verrassende en/of vergeten undergroundpareltjes.

In deze laatste categorie scoorde onze favoriete dichtster Sofie Verdoodt zeer hoge ogen. Zij was het die, in haar selectie van tien, ook deze Now Wait For The Last Year van Caroline K een plaatsje in de spotlight gunde.

Toevallig was het vorig jaar dertig jaar geleden (1987) dat dit solodebuut het levenslicht zag. Een fijne reden vonden ze bij Old Captain om deze (vergeten) klassieker heruit te brengen op cd.

Dit gebeurde al eerder door Klanggalerie (2010 en 2015), doch in gelimiteerde oplage, waardoor de vraag bleef bestaan.

Maar wie mag die mysterieuze Caroline K dan wel wezen, hoor ik u zich al hardop afvragen.

Caroline Kaye Walters (°1957) was mede-oprichtster van Nocturnal Emissions, samen met Nigel Ayers. We schrijven dan het jaar 1980.

Nocturnal Emissions was in die periode een project dat geluid en kunst samenbracht en dit deed in genres als electro-akoestisch, musique concrete, sound collages, post-industrial, noise en ambient. Maar Nocturnal Emissions was meer dan muziek alleen, deze geluidskunst maakte namelijk deel uit van een doorlopende multimedia campagne die haast op guerrilla wijze van zich af beet met behulp van film, hypertekst en andere documenten.

En over guerrilla gesproken: Caroline hielp in 1986 mee op de Class War single Better Dead Than Wed waarop ze piano speelde.

Class War was een Britse anarchistische krant en organisatie die in 2014 in een opgefriste incarnatie zich als een politieke partij liet registreren.

Jonge Britse anarchisten, zoals leden en fans van de anarcho-punk band Crass lazen maar wat graag Class War (en diens voorloper The Alarm).

De single kwam uit samen met de bruiloft van prins Andrew en Sarah Ferguson en op de achterkant van de sleeve was een afbeelding te zien van de wisseling van de wacht die was bedekt met een zwart-wit beeld van een rel uit de binnenstad. Op de insert stond de houding van Class War tegenover dit huwelijk neergepend, samen met de volledige contactgegevens van regionale Class War-groepen en de krant.

Een jaar later maakte Caroline K dus haar eerste (en enige) solopplaat, Now Wait For Last Year, waarvan ze de titel vond in het science fiction boek van Philip K. Dick uit 1966 met dezelfde titel.

Op de haast iconische hoes, die de soberheid van de muziek perfect in beeld weet om te zetten, zien we een wazige foto van een dromende Caroline K.

Aan de binnenkant zien we dezelfde dame, herkenbaar ondanks de zwarte band voor de ogen die vroeger in zwang was om onherkenbaar te blijven. Waarom onherkenbaar? De verkoolde wagen die op zijn kop ligt, en waarvoor zij glimlachend poseert speelt hierin hoogstwaarschijnlijk wel een rol.

Brengen we deze twee foto’s nu in verband, dan kunnen we ons afvragen welke eerst gezien moet worden. Is de dromende Caroline een plan aan het beramen en is de foto met de auto het resultaat, of was er eerst de stunt met de wagen, en is de Caroline op de voorkant ontoerekeningsvatbaar (we wijzen nogmaals op het misplaatste lachje op de foto) verklaard en gefotografeerd in een of ander verbeteringsgesticht alwaar ze afwezig mijmerend op de gevoelige plaat werd vastgelegd?

Alles in naam van de kunst, dus til niet te zwaar aan deze overpeinzingen want voor zover we weten draait het hier gewoon om artwork, en zegt deze niet bepaald iets over de persoon Caroline K.

Wat we gewoon willen zeggen is dat de minimale compositie van de hoes zodanig veel afstraalt, dat je zelfs zonder er ook maar een noot van gehoord te hebben of zelfs maar te weten wie Caroline K is, maar wat graag deze plaat in je bezit wil hebben.

Dit minimalistische, en van onderhuidse spanning bezwangerd zijnde, vindt ook zijn uiting in de muziek die Caroline K op haar eerste solo plaat Now Wait For The Last Year ten gehore brengt.

Zoals tijdens openingsnummer ‘The Happening World’. Ten tijde van het verschijnen (we schrijven het jaar 1987) nam dit nog een hele plaatkant in beslag, tegenwoordig in digitale tijden is het gewoon een nummer van om en bij de 21 minuten.

Zoals we reeds zeiden is de ambient van Caroline K enorm onheilspellend, al valt het moeilijk precies onder woorden te brengen welke spanning ze daadwerkelijk creëert. Net zoals de hoes ruimte voor interpretatie en (zelf)reflectie laat, zo geven de nummers op Now Wait For The Last Year de luisteraar ook enkel een aanzet. De verdere verwerking en interpretatie is dan ook geen vaststaand feit, en kan voor ieders oren anders zijn. Waarmee we meteen de grootste troef van dit album blootleggen. Post-industriële en minimale invloeden sluipen op kousenvoetjes de geschilderde ambient landschappen binnen, en zorgen voor een rijk eindresultaat.

Naast de reguliere 5 nummers, vinden we er ook het drieluik ‘Between The Spaces (I, II & III)’ op terug, op eerdere reissues ook reeds terug te vinden.

Caroline K huwde in 2001 Daniel Ayers waarna beiden naar Italië verhuisden alwaar ze op 12 juli 2008 overleed aan leukemie.

Dimi Brands
21/05/2018

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 14/08/2020 : 'Anywhere out there' kondigt nieuwe plaat van Your Life On Hold aan

Er werd al een tijdje uitgekeken naar nieuw werk van Your Life On Hold, het gothic rock project van Jan Dewulf alias John Wolf, al jaren één van de meest actieve mensen in de Belgische scene. Eerdere platen als 'Burning For The Ancient Connection' en 'My Name Is Legion For We Are Many' werden heel geod onthaald, ...

lees meer...
NIEUWS 14/08/2020 : Whispers In The Shadow in de knel met het verleden

Ondanks de moeilijke omstandigheden hebben Whispers In The Shadow in coronatijden een nieuwe plaat afgewerkt. Dit deden ze dankzij een uitgebreide crowdfunding. En die laat een ander geluid horen dan voorganger 'The Urgency Of Now' uit 2018. Waar die plaat de terugkeer naar een klassiek gitaargeluid inluidde, horen we nu weer meer ...

lees meer...
NIEUWS 14/08/2020 : De Delvers roepen op om wakker te worden voor de cultuursector

Er zijn heel wat mensen en sectoren getroffen door de corona-crisis, maar weinig zijn zo hard getroffen als de cultuursector. Sinds maart al ligt op dat vlak bijna alles dicht. Er gaan veel stemmen op om de cultuursector te ondersteunen, en één van die stemmen zijn De Delvers, het Nederlandstalig nachtorkest dat korte maar fijne ...

lees meer...
NIEUWS 13/08/2020 : ReMission International bouwt een “Tower Of Strength” tegen Covid19

Wayne Hussey verzamelde en elite kransje artiesten om zich heen vanuit de idee een oude The Mission hit opnieuw in te spelen en de opbrengsten te laten gaan naar zij die van dichtbij de strijd aangaan met covid19. Mooi initiatief en zo dachten er vele anderen ook over, want zijn oproep werd massaal gevolgd en het resultaat is binnenkort beschikbaar ...

lees meer...
CD BESPREKING : Zero Call - Stellar Wind (ep vinyl)

Het Spaanse Oraculo Records heeft voor deze zomer weer een aantal strikt gelimiteerde releases voor jullie klaar staan. En al moet er dan weerom gedanst in het eigen kot of buiten op 1,5 meter, voor de nieuwe releases trekt men de kaart van de minimal electro/techno en italo disco met een dark wave twist. Zo ook deze Zero Call, een Italiaans ...

lees meer...
CD BESPREKING : Airbag - A Day At The Beach

Deze band uit Noorwegen is voor Dark Entries lang geen onbekende. In 2012 bespraken we hun tweede album “All Rights Removed” en in 2016 hun vierde album “Disconnected”. Airbag werd opgericht in 2004 in Oslo door vijf schoolkameraden met een gelijkaardige muzieksmaak. In 2008 tekenden ze een contract met het nu behoorlijk ...

lees meer...
CD BESPREKING : Niels Gordon - Land (viny LP)

‘Organische elektronische muziek uit de donkere wouden van Zweden’, zo omschrijft deze artiest zijn muziek op zijn facebook pagina. “Land” (8 tracks, 44 minuten) is het debuutalbum op vinyl van de synthesizerwizard Niels Gordon, die als een volleerde Klaus Schulze met een uitgebreide batterij analoge synthesizers, keyboards ...

lees meer...
CD BESPREKING : Madeleine Cocolas - Ithaca

Na vele jaren in Melbourne, Seattle en New York te hebben gewoond nam Madeleine Cocolas terug haar intrek in geboortestad Brisbane. Het vormde meteen de aanzet voor het schrijven van Ithaca. Meteen ook een rauwe, persoonlijke en louterende ervaring waarin ze de complexe en gevarieerde emoties onderzoekt die ze gewaar werd sinds ze terug ...

lees meer...
CD BESPREKING : Lawrence English - Lassitude

Wanneer we aan een orgel denken krijgen we het visioen van een prachtige kerk die gevuld wordt met barokke klanken er gratis bovenop. Qua sfeerschepping is het immers een instrument dat kan tellen, daarom is het niet verwonderlijk dat het bij tal van gothic en Neue Deutsche Todeskunst artiesten zijn weg vond (Sopor Aeternus, Rosa Crux, ...

lees meer...
NIEUWS 03/08/2020 : Goethes Erben: tijd voor een nieuw album!

Corona legt veel stil, maar Oswald Henke krijg je niet zomaar klein. Sinds juli 2020 kon je regelmatig op de facebookpagina van Goethes Erben fragmenten van hun repetities bijwonen. Volledig Corona-proof werd er geknutseld aan nieuw materiaal. Het resultaat hiervan heet ‘Flüchtige Küsse’ en is vanaf september te koop! ...