canli casino

Dark Entries Logo

23 items

   

Caroline K
Now Wait For Last Year
Ambient - Industrial - Minimal
21/05/2018 : Caroline K - Now Wait For Last Year
Old Captain Records  Old Captain Records
21/05/2018, Dimi Brands

Misschien pleit u ook schuldig deelgenomen te hebben aan het zoveelste Facebook spelletje alwaar je tien hoezen van albums diende te posten, albums die een speciale impact op je leven gehad hebben.

Aangezien we zelf een heel muzikaal aangelegde vriendenkring hebben, zal het u dan ook niet verbazen dat we de afgelopen maanden massa’s veel platenhoezen de revue hebben zien passeren, gaande van de obligatoire klassiekers tot verrassende en/of vergeten undergroundpareltjes.

In deze laatste categorie scoorde onze favoriete dichtster Sofie Verdoodt zeer hoge ogen. Zij was het die, in haar selectie van tien, ook deze Now Wait For The Last Year van Caroline K een plaatsje in de spotlight gunde.

Toevallig was het vorig jaar dertig jaar geleden (1987) dat dit solodebuut het levenslicht zag. Een fijne reden vonden ze bij Old Captain om deze (vergeten) klassieker heruit te brengen op cd.

Dit gebeurde al eerder door Klanggalerie (2010 en 2015), doch in gelimiteerde oplage, waardoor de vraag bleef bestaan.

Maar wie mag die mysterieuze Caroline K dan wel wezen, hoor ik u zich al hardop afvragen.

Caroline Kaye Walters (°1957) was mede-oprichtster van Nocturnal Emissions, samen met Nigel Ayers. We schrijven dan het jaar 1980.

Nocturnal Emissions was in die periode een project dat geluid en kunst samenbracht en dit deed in genres als electro-akoestisch, musique concrete, sound collages, post-industrial, noise en ambient. Maar Nocturnal Emissions was meer dan muziek alleen, deze geluidskunst maakte namelijk deel uit van een doorlopende multimedia campagne die haast op guerrilla wijze van zich af beet met behulp van film, hypertekst en andere documenten.

En over guerrilla gesproken: Caroline hielp in 1986 mee op de Class War single Better Dead Than Wed waarop ze piano speelde.

Class War was een Britse anarchistische krant en organisatie die in 2014 in een opgefriste incarnatie zich als een politieke partij liet registreren.

Jonge Britse anarchisten, zoals leden en fans van de anarcho-punk band Crass lazen maar wat graag Class War (en diens voorloper The Alarm).

De single kwam uit samen met de bruiloft van prins Andrew en Sarah Ferguson en op de achterkant van de sleeve was een afbeelding te zien van de wisseling van de wacht die was bedekt met een zwart-wit beeld van een rel uit de binnenstad. Op de insert stond de houding van Class War tegenover dit huwelijk neergepend, samen met de volledige contactgegevens van regionale Class War-groepen en de krant.

Een jaar later maakte Caroline K dus haar eerste (en enige) solopplaat, Now Wait For Last Year, waarvan ze de titel vond in het science fiction boek van Philip K. Dick uit 1966 met dezelfde titel.

Op de haast iconische hoes, die de soberheid van de muziek perfect in beeld weet om te zetten, zien we een wazige foto van een dromende Caroline K.

Aan de binnenkant zien we dezelfde dame, herkenbaar ondanks de zwarte band voor de ogen die vroeger in zwang was om onherkenbaar te blijven. Waarom onherkenbaar? De verkoolde wagen die op zijn kop ligt, en waarvoor zij glimlachend poseert speelt hierin hoogstwaarschijnlijk wel een rol.

Brengen we deze twee foto’s nu in verband, dan kunnen we ons afvragen welke eerst gezien moet worden. Is de dromende Caroline een plan aan het beramen en is de foto met de auto het resultaat, of was er eerst de stunt met de wagen, en is de Caroline op de voorkant ontoerekeningsvatbaar (we wijzen nogmaals op het misplaatste lachje op de foto) verklaard en gefotografeerd in een of ander verbeteringsgesticht alwaar ze afwezig mijmerend op de gevoelige plaat werd vastgelegd?

Alles in naam van de kunst, dus til niet te zwaar aan deze overpeinzingen want voor zover we weten draait het hier gewoon om artwork, en zegt deze niet bepaald iets over de persoon Caroline K.

Wat we gewoon willen zeggen is dat de minimale compositie van de hoes zodanig veel afstraalt, dat je zelfs zonder er ook maar een noot van gehoord te hebben of zelfs maar te weten wie Caroline K is, maar wat graag deze plaat in je bezit wil hebben.

Dit minimalistische, en van onderhuidse spanning bezwangerd zijnde, vindt ook zijn uiting in de muziek die Caroline K op haar eerste solo plaat Now Wait For The Last Year ten gehore brengt.

Zoals tijdens openingsnummer ‘The Happening World’. Ten tijde van het verschijnen (we schrijven het jaar 1987) nam dit nog een hele plaatkant in beslag, tegenwoordig in digitale tijden is het gewoon een nummer van om en bij de 21 minuten.

Zoals we reeds zeiden is de ambient van Caroline K enorm onheilspellend, al valt het moeilijk precies onder woorden te brengen welke spanning ze daadwerkelijk creëert. Net zoals de hoes ruimte voor interpretatie en (zelf)reflectie laat, zo geven de nummers op Now Wait For The Last Year de luisteraar ook enkel een aanzet. De verdere verwerking en interpretatie is dan ook geen vaststaand feit, en kan voor ieders oren anders zijn. Waarmee we meteen de grootste troef van dit album blootleggen. Post-industriële en minimale invloeden sluipen op kousenvoetjes de geschilderde ambient landschappen binnen, en zorgen voor een rijk eindresultaat.

Naast de reguliere 5 nummers, vinden we er ook het drieluik ‘Between The Spaces (I, II & III)’ op terug, op eerdere reissues ook reeds terug te vinden.

Caroline K huwde in 2001 Daniel Ayers waarna beiden naar Italië verhuisden alwaar ze op 12 juli 2008 overleed aan leukemie.

Dimi Brands
21/05/2018

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 20/06/2018 : Ground Nero: tijdreizigers uit de jaren 80

Tijdreizigers uit de jaren 80, zo wordt Ground Nero voorgesteld in het nieuwe promotiefilmpje van Danse Macabre, het platenlabel waar onze Limburgse vrienden onderdak gevonden hebben voor de uitgave van de nieuwe ep 'Scales'. Ze spelen de gothic rock uit de jaren 80, maar dan nu, zo leggen Nomad, Peter en Gwijde de Eerste uit in het ...

lees meer...
NIEUWS 20/06/2018 : Psy'Aviah voelt de grote scheiding

Met 'Lightflare' kwam Psy'Aviah terug met een conceptalbum rond burn out en depressie. Onze huidige maatschappij is zo hectisch en de informatie waarmee we geconfronteerd worden zo overvloedig dat velen er onder door gaan. Op de recente ep 'Looking For The Sun' gaat Yves Schelpe op het thema door. De ep bevat drie nieuwe ...

lees meer...
NIEUWS 20/06/2018 : PSYCHOstef toont u de weg naar de andere kant

Stefaan Vantyghem kent u misschien als gitarist bij Powerstone, Your Life On Hold of Psychogeneration, of als geluidsman bij de B52 in Eernegem, maar hij heeft ook zijn soloproject PSYCHOstef waarmee hij een mix maakt van black, doom, gothic en andere soorten van metal. Zijn laatste worp heet 'The Other Side' en gaat over de andere ...

lees meer...
FOTO'S : ONRUST - Trouwfe(e)st #2, JH Wommel, Wommelgem, Belgium, 16/06/2018 door Benny Serneels

lees meer...
FOTO'S : TRAUM'ER LEBEN - Trouwfe(e)st #2, JH Wommel, Wommelgem, Belgium, 16/06/2018 door Benny Serneels

lees meer...
FOTO'S : ANEMONE TUBE - Trouwfe(e)st #2, JH Wommel, Wommelgem, Belgium, 16/06/2018 door Benny Serneels

lees meer...
CD BESPREKING : Vidna Obmana - The Trilogy

Dirk Serries is een man die in onze reviewsectie erg vaak de revue passeert. We leerden de man uiteraard kennen via het legendarische Vidna Obmana, waarvan onlangs bij Zoharum het terugblikkende ‘The Trilogy’ heruitgegeven werd. Maar laat ons beginnen bij het begin... De eerste releases onder de Vidna Obmana moniker verschenen ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Trouwfe(e)st #2 - Een eigenzinnige huwelijksverjaardag

Trouwfe(e)st 2 is het vervolg op Trouwfe(e)st, het minifestival voor het huwelijk van Dimi en Sigrid, verleden jaar. Een jaar later vonden ze het de moeite om opnieuw een aantal groepen uit te nodigen in Jeugdhuis Wommel, en opnieuw bevonden deze groepen zich eerder in het bereik van dark ambient en neofolk…. UrZon is het Noise-project ...

lees meer...
CD BESPREKING : Herr Lounge Corps & Cadaverous Condition - The Breath Of A Bird

Hoewel ik vertrouwd ben met het werk van zowel Cadaverous Condition als van Herr Lounge Corps, bleek dit een bijzonder moeilijke cd om te bespreken. Het was Miro Snejdr (Herr Lounge Corps) zelve die me aansprak met de vraag of ik deze wou bespreken. We kennen de man vooral als de huispianist van Douglas P bij Death In June, maar tevens ...

lees meer...
CD BESPREKING : Analogue-X - Course Of Life

Als er één ding is waar ik als recensent de wubbes van krijg, is het wel een gebrek aan transparantie. Echozone zou een samenwerking zijn aangegaan met het Duitse RMP Records om een aantal (toekomstige) releases van de electropop-band Analogue-X uit te brengen, maar ik vind niks terug over dit label. Op Discogs zijn er verschillende ...

lees meer...
CD BESPREKING : protoU - Khmaoch

We lieten u al eerder kennis maken met de Oekraïense artieste protoU, middels haar uitstekende samenwerking met Hilyard. Inderdaad, artiestE, het blijft het vermelden waard, aangezien het vrouwelijk geslacht in het anonieme dark ambient milieu nog steeds zwaar in de minderheid is. Maar dat deze protoU, oftewel Sasha Cats, meer ...

lees meer...
CD BESPREKING : Sophya - Broken Mirrors

Het van oorsprong Israëlische Sophya (niet te verwarren met de Sophia van Peter Bjärgö) resideert al een tijdje in Nederland. Wanneer we de puntjes Nederland en dark wave (want in deze muzikale vijver vist Sophya) met elkaar verbinden komen we als vanzelf bij Clan Of Xymox terecht. Niet verwonderlijk dan ook dat het via Ronny ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
INTERVIEW : THE KIDS - Mensen verwachten onze klassiekers en dat zijn de songs van de eerste twee LP's

Welke groep zette België op de wereldpunkkaart. The Kids natuurlijk! Op zaterdag 10 november spelen ze op Breaking Barriers, het Leuvense festival dat hoopt te bewijzen dat punk nog steeds niet dood is. Malcolm Nix had een gesprek met frontman Ludo Mariman. Eigenlijk hebben we geen behoefte aan een inleiding, want elke Belgische muziekliefhebber ...

lees meer...
NIEUWS 12/06/2018 : Trouwfe(e)st: het trouwfeest met instemming van Dark Entries

Trouwfeesten... Ons advies als Dark Entries luidt dat u ze moet vermijden als de pest. Maar nu en dan maken we wel eens een uitzondering. Als iemand voor zijn trouwfeest - in dit geval gaat het zelfs om de verjaardag van een trouwfeest - gratis optredens organiseert met donkere groepen, bijvoorbeeld. Dimi en Sigrid - het mannelijk deel van ...

lees meer...
NIEUWS 12/06/2018 : Der Klinke wacht op iemand die lacht

Yep, het is eenzaam in de wereld van Der Klinke. Het succes van de laatste cd - The Unexpected - heeft daar helaas niets aan veranderd. Daarop liet Geert 'Chesko' Vandekerkhof al in 'Someone who smiles' weten dat hij graag eens iemand naar hem zou zien lachen. Het is er nog niet van gekomen, en dus herhaalt hij die oproep nog ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Judgement Fest - Feest in de catacomben van de muzikale onderwereld...

Ja, wij horen bij de mensen die vol vreugde uitkijken naar De dag des oordeels. En als De dag des oordeels een feestje houdt, Judgement Fest, dan willen we er graag bij zijn. De dag des oordeels, dat is natuurlijk het radioprogramma van Danny Quetin op Radio VRD, het donkerste programma op Limburgs leukste, elke maandagavond om 22u rechtstreeks ...

lees meer...
INTERVIEW : DEAD MAN'S HILL - Ik wou net als de artiesten op Cold Meat Industry machtige muziek maken die een deur opende naar een totaal andere, veel mysterieuzere wereld.

Het Belgische dark ambient-martial-industrial-black-metal-project Dead Man's Hill bestaat 20 jaar en is cult tot in Polen en Rusland. Optredens zijn schaars, maar de komende weken kunt u Dead Man's Hill aan het werk zien in de Wommel in Wommelgem op 16 juni, en op de Dark Entries Night in Gent op 29 juni. Voor de gelegenheid hadden ...