casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

24 items

   

Caroline K
Now Wait For Last Year
Ambient - Industrial - Minimal
21/05/2018 : Caroline K - Now Wait For Last Year
Old Captain Records  Old Captain Records
21/05/2018, Dimi Brands

Misschien pleit u ook schuldig deelgenomen te hebben aan het zoveelste Facebook spelletje alwaar je tien hoezen van albums diende te posten, albums die een speciale impact op je leven gehad hebben.

Aangezien we zelf een heel muzikaal aangelegde vriendenkring hebben, zal het u dan ook niet verbazen dat we de afgelopen maanden massa’s veel platenhoezen de revue hebben zien passeren, gaande van de obligatoire klassiekers tot verrassende en/of vergeten undergroundpareltjes.

In deze laatste categorie scoorde onze favoriete dichtster Sofie Verdoodt zeer hoge ogen. Zij was het die, in haar selectie van tien, ook deze Now Wait For The Last Year van Caroline K een plaatsje in de spotlight gunde.

Toevallig was het vorig jaar dertig jaar geleden (1987) dat dit solodebuut het levenslicht zag. Een fijne reden vonden ze bij Old Captain om deze (vergeten) klassieker heruit te brengen op cd.

Dit gebeurde al eerder door Klanggalerie (2010 en 2015), doch in gelimiteerde oplage, waardoor de vraag bleef bestaan.

Maar wie mag die mysterieuze Caroline K dan wel wezen, hoor ik u zich al hardop afvragen.

Caroline Kaye Walters (°1957) was mede-oprichtster van Nocturnal Emissions, samen met Nigel Ayers. We schrijven dan het jaar 1980.

Nocturnal Emissions was in die periode een project dat geluid en kunst samenbracht en dit deed in genres als electro-akoestisch, musique concrete, sound collages, post-industrial, noise en ambient. Maar Nocturnal Emissions was meer dan muziek alleen, deze geluidskunst maakte namelijk deel uit van een doorlopende multimedia campagne die haast op guerrilla wijze van zich af beet met behulp van film, hypertekst en andere documenten.

En over guerrilla gesproken: Caroline hielp in 1986 mee op de Class War single Better Dead Than Wed waarop ze piano speelde.

Class War was een Britse anarchistische krant en organisatie die in 2014 in een opgefriste incarnatie zich als een politieke partij liet registreren.

Jonge Britse anarchisten, zoals leden en fans van de anarcho-punk band Crass lazen maar wat graag Class War (en diens voorloper The Alarm).

De single kwam uit samen met de bruiloft van prins Andrew en Sarah Ferguson en op de achterkant van de sleeve was een afbeelding te zien van de wisseling van de wacht die was bedekt met een zwart-wit beeld van een rel uit de binnenstad. Op de insert stond de houding van Class War tegenover dit huwelijk neergepend, samen met de volledige contactgegevens van regionale Class War-groepen en de krant.

Een jaar later maakte Caroline K dus haar eerste (en enige) solopplaat, Now Wait For Last Year, waarvan ze de titel vond in het science fiction boek van Philip K. Dick uit 1966 met dezelfde titel.

Op de haast iconische hoes, die de soberheid van de muziek perfect in beeld weet om te zetten, zien we een wazige foto van een dromende Caroline K.

Aan de binnenkant zien we dezelfde dame, herkenbaar ondanks de zwarte band voor de ogen die vroeger in zwang was om onherkenbaar te blijven. Waarom onherkenbaar? De verkoolde wagen die op zijn kop ligt, en waarvoor zij glimlachend poseert speelt hierin hoogstwaarschijnlijk wel een rol.

Brengen we deze twee foto’s nu in verband, dan kunnen we ons afvragen welke eerst gezien moet worden. Is de dromende Caroline een plan aan het beramen en is de foto met de auto het resultaat, of was er eerst de stunt met de wagen, en is de Caroline op de voorkant ontoerekeningsvatbaar (we wijzen nogmaals op het misplaatste lachje op de foto) verklaard en gefotografeerd in een of ander verbeteringsgesticht alwaar ze afwezig mijmerend op de gevoelige plaat werd vastgelegd?

Alles in naam van de kunst, dus til niet te zwaar aan deze overpeinzingen want voor zover we weten draait het hier gewoon om artwork, en zegt deze niet bepaald iets over de persoon Caroline K.

Wat we gewoon willen zeggen is dat de minimale compositie van de hoes zodanig veel afstraalt, dat je zelfs zonder er ook maar een noot van gehoord te hebben of zelfs maar te weten wie Caroline K is, maar wat graag deze plaat in je bezit wil hebben.

Dit minimalistische, en van onderhuidse spanning bezwangerd zijnde, vindt ook zijn uiting in de muziek die Caroline K op haar eerste solo plaat Now Wait For The Last Year ten gehore brengt.

Zoals tijdens openingsnummer ‘The Happening World’. Ten tijde van het verschijnen (we schrijven het jaar 1987) nam dit nog een hele plaatkant in beslag, tegenwoordig in digitale tijden is het gewoon een nummer van om en bij de 21 minuten.

Zoals we reeds zeiden is de ambient van Caroline K enorm onheilspellend, al valt het moeilijk precies onder woorden te brengen welke spanning ze daadwerkelijk creëert. Net zoals de hoes ruimte voor interpretatie en (zelf)reflectie laat, zo geven de nummers op Now Wait For The Last Year de luisteraar ook enkel een aanzet. De verdere verwerking en interpretatie is dan ook geen vaststaand feit, en kan voor ieders oren anders zijn. Waarmee we meteen de grootste troef van dit album blootleggen. Post-industriële en minimale invloeden sluipen op kousenvoetjes de geschilderde ambient landschappen binnen, en zorgen voor een rijk eindresultaat.

Naast de reguliere 5 nummers, vinden we er ook het drieluik ‘Between The Spaces (I, II & III)’ op terug, op eerdere reissues ook reeds terug te vinden.

Caroline K huwde in 2001 Daniel Ayers waarna beiden naar Italië verhuisden alwaar ze op 12 juli 2008 overleed aan leukemie.

Dimi Brands
21/05/2018

HomeContactSitemap
lees meer...
CD BESPREKING : Equitant - The Circle Of Agurak

Raymond Dillard Helfin is een artiest waarvan je kan zeggen dat hij al tal van muzikale watertjes heeft doorzwommen. Zo speelde hij mee bij Absu, wat mij betreft toch een van de betere Amerikaanse death/black metal bands onder het pseudoniem Equitant. Rond dezelfde periode, we schrijven beginjaren 90, bracht hij ook onder deze naam ...

lees meer...
CD BESPREKING : Arca - Forces

Het Franse Arca bestaat al achttien jaar en is een project van Joan Cambon en Sylvain Chaveau. De groepsnaam refereert naar de Portugese dichter Fernando Pessoa. Arca betekent koffer in het Portugees. Pas na Pessoa zijn dood werd het gros van zijn gedichten - die hij bewaarde in een koffer - postuum ontdekt. Cambon is naast componist ook producer ...

lees meer...
CD BESPREKING : La Lune Noire - Dictator

Francisco Franco, Idi Amin, Benito Mussolini, Joseph Stalin, … Ze hebben allemaal de stempel van de dictatuur op hun eigen voorhoofd weten te meppen. Maar toch, laat je niet misleiden door de titel van het vierde album van het Nederlandse La Lune Noire. Dat album heet namelijk Dictator maar heeft omzeggens niets met voornoemden ...

lees meer...
CD BESPREKING : BeNe GeSSeRiT - Tournai

Dit elektronisch avantgardistische new wave duo werd in 1980 gevormd door de echtgenoten B. Ghola en Benedict G., beter bekend onder hun echte namen Alain Neffe en Nadine Bal. Alain Neffe is een prominent en legendarisch lid van de Belgische new wave en industrial scene en is (of was) actief in nog tal van andere projecten zoals Kosmose, Sic, ...

lees meer...
NIEUWS 14/11/2018 : Aanstaande zaterdag Dwaalspoor.

Liefhebbers van een portie dark ambient, neofolk, death industrial, martial en meer van dit bombastische lekkers hebben al lang 17 november met dikke viltstift in hun agenda aangekruist. Dan kan u immers in het Nederlandse Alpen aan den Rijn genieten van de -helaas- laatste editie van het fijne festival Dwaalspoor. Op de affiche het Noorse ...

lees meer...
NIEUWS 14/11/2018 : Underviewer en the obsCURE in Retie

In de Stille Kempen hoeft het niet altijd rustig te blijven. Het is een organisatie als Dark Balloon gegund om op gepaste tijden de orde aldaar te verstoren. Een organisatie die er in slaagt gedurfd te programmeren in thuisbasis Retie. Zaterdag 17 november mag het JK2470 in Retie dan ook weer het heimat zijn voor twee uitzonderlijke ...

lees meer...
NIEUWS 14/11/2018 : Killing Joke en Tyske Ludder op W-fest

U dacht dat W-fest reeds alles had om te imponeren. Wel, het kan nog altijd beter. De afgelopen dagen werden nog twee kleppers aan de affiche toegevoegd. Killing Joke is een absolute klepper in het post-punk genre. Ze begonnen eind jaren 70 met de rauwe punk van 'Requiem', deden het later wat zachter aan en scoorden een wereldhit met ...

lees meer...
NIEUWS 14/11/2018 : Zaterdag So What Fest met Funeral Dress, Bollock Brothers en Sex Pistols Experience

So What Fest. Na een eerste editie verleden jaar, geven ze er ook dit jaar een lap op. Op zaterdag 17 november gaat de tweede editie door, en er is weer een keure aan punkgroepen uitgenodigd. Met zelfs een specialeke: Funeral Dress heeft aangekondigd een sabatical te nemen in 2019 en speelt zodoende voor de laatste keer in een club tot 2020 ...

lees meer...
CD BESPREKING : Geir Sundstøl - Brødløs

Sinds zijn besluit in 1988 om te kiezen voor een professioneel bestaan als muzikant kan deze Noorse multi-instrumentalist bogen op een fraai palmares. Hij werkte mee aan zo een driehonderd albums en is één van de meest gevraagde muzikanten. Niet alleen in Noorwegen, maar ook ver daarbuiten. Voor het maken van zijn inmiddels derde ...

lees meer...
FOTO'S : Theatre of Hate - @ Breaking Barriers, Depot Leuven 10/11/2018 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : The Kids - @ Breaking Barriers, Depot Leuven 10/11/2018 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Tv Smith - @ Breaking Barriers, Depot Leuven 10/11/2018 door Luc Luyten

lees meer...
NIEUWS 13/11/2018 : Vrijdag Dark Entries Night met La Scaltra (gothic rock)

Op vrijdag 16 november gaat de 25ste Dark Entries Night door in de Gentse Kinky Star. En we breken daarbij de regels. Op de affiche staat uitzonderlijk slechts één groep en dan nog een buitenlandse, terwijl we doorgaans twee Belgische groepen programmeren. Verwacht van ons geen zure oprispingen over het behouden van onze tradities, ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$
lees meer...
INTERVIEW : 40 JAAR THE NAMES - We hebben het geluk dat iedereen nog in leven is, terwijl veel van onze vrienden bij Factory Records gestorven zijn.

40 jaar new wave is ook 40 jaar The Names, de Belgische groep die het tot op Factory Records schopte en hits had met ‘Calcutta’ en ‘Nightshift’. De verjaardag wordt gevierd met een groots jubileumconcert met tal van verrassingen op 24 november in Drogenbos. Zanger Michel Sordinia tilde al een tip van de sluier op voor ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : LENE LOVICH BAND, MORGAN KING, KIRSTEN MORRISON - 40 jaar Lucky Number, B52, 1/10/2018

40 jaar new wave. Aan het indrukwekkende lijstje namen van groepen die in 1978 gevormd zijn – we vermelden slechts The Cure, Bauhaus, DAF, OMD, Siglo XX, De Brassers, The Names, Clock DVA, Dead Kennedy’s, Echo & The Bunnymen en Minny Pops – voegen we graag Lene Lovich toe. De dame – intussen 68 – viert dit ...

lees meer...
INTERVIEW : ENZO KREFT - Ik blijf hopen dat we het tij kunnen keren, maar ik vrees dat de aarde nu al wraak neemt op wat we haar hebben aangedaan.

35 jaar geleden bracht Enzo Kreft twee minimal synth ep's uit. Toen rond 2010 bleek dat er nog steeds interesse was voor zijn werk van toen, besloot hij het project nieuw leven in te blazen. Er volgden nieuwe platen uit in 2016 en 2017. En sinds een klein jaar is Enzo Kreft - dat totnogtoe en zuiver studioproject was - ook op de planken. ...