casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

30 items

   

(25 Jaar Dark Entries) Het Collectief
Black Book - De Dag Dat Het Zonlicht Niet Meer Scheen - Wave In België
02/05/2019 : (25 Jaar Dark Entries) Het Collectief - Black Book - De Dag Dat Het Zonlicht Niet Meer Scheen - Wave In België
Eigen beheer  Eigen beheer
02/05/2019, Dimi Brands

25 jaar Dark Entries is het uitgelezen moment om terug te blikken op een kwart eeuw “donkere muziek” in België.

Onvermijdelijk komen we dan uit bij het fameuze Black Book, of De Dag Dat Het Zonlicht Niet Meer Scheen met als ondertitel Wave in België. Het boek verscheen reeds in 1998, Dark Entries was dus nog een vrij prille organisatie. Heden ten dage krijg ik zo nu en dan nog steeds de vraag of dit boek nog ergens te koop is.

Dan kan je wel zeggen dat het hier een heus cultboek betreft, en we vrezen dat de geïnteresseerden teleurgesteld achter zullen blijven want de trotse bezitters van dit op 500 exemplaren (deze eigenaar bezit n°423) verschenen boekwerk koesteren het als een heilig relikwie.

Hoewel in het nawoord afgeraden wordt dit boek als een soort bijbel te aanschouwen (de Belgische bescheidenheid wijst in dat geval naar de Engelse Goth Bible van Mick Mercer), was het voor velen in die tijd toch een zeer handige leidraad in deze ondergrondse subcultuur. Voor de jongsten onder ons: hou in het achterhoofd dat het internet toen nog niet zo’n evidentie was!

Wat dat laatste betreft kan je ook in dit boek ontdekken hoe snel sommige dingen kunnen evolueren: over het internet lezen we dat “het positieve kanten heeft, maar dat het gevaarlijk wordt als dit tot de standaard wordt verheven waaraan binnen de kortste keren iedereen moet voldoen.

We zijn slechts 20 jaar later en kunnen al niet meer functioneren zonder een internetaansluiting...

Men haalde dit onderwerp aan om te doelen op de beïnvloedbaarheid van jongeren, waar door de commercie graag op ingespeeld wordt. De ene stijl is nog niet goed en wel van de grond of de volgende staat al klaar om gehypet te worden. In dit opzicht zegt men ook op voorhand dat het Black Book niet pretendeert een volledig beeld weer te geven en alwetend te zijn, wat in een underground subcultuur ook haast onbegonnen werk is natuurlijk. Toch kunnen we zeggen dat Het Collectief een fijn beeld heeft geschetst van hoe het er in België aan toe ging, en hebben we zelf ook heel wat leuke ontdekkingen mogen doen dankzij dit boek.

Het boek werd uitgegeven door het mysterieus getitelde “Het Collectief”, in het hoofdstuk over “Het Actieve Waverke” (hierover later meer) lezen we hierover: “Het kransje eigenzinnige, ouwe rotten dat deze organisatie runt is er zowaar de oorzaak van dat u nu leest wat u leest. Derhalve kan u de aanschaf van een nieuwe cd, het consumeren van enige emmers alcohol of het uitstapje naar Nederland (u weet wel!?) wel vergeten. U houdt momenteel het eerste en enige echte Nederlandstalige boek in uw handen dat op een iet of wat gedegen manier (we hebben het op z’n minst geprobeerd) het fenomeen “new wave” in België probeert te belichten.

Het Collectief ontstond in het brein van een aantal Gentse studenten die het (zwarte) gat dat Merciful (...) in Gent omstreeks 1993 had achter gelaten, opnieuw zou opvullen. De organisatie wordt een vzw, hun Weltschmerznachten in de Gentse Twieoo genieten als parties nog steeds een relatieve bekendheid. Ooit introduceerden ze de Hybryds binnen de scene maar besloten later het organiseren van concerten opzij te zetten voor de realisatie van dit boek... dus, wie weet, in de toekomst?

In dit Collectief ontdekken we een zekere Kurt Ingels, actief bij Dark Entries en als hoofdredacteur van dit boek, een beetje de Belgische Mick Mercer. De teksten in het Black Book zijn verder van de hand van Joris Blondeel.

In het eerste deel tracht men een beeld te schetsen van het begrip new wave. Een kind met vele koppen. Elke vertakking van de wave boom wordt toegelicht aan de hand van enkele belangrijke groepen uit het desbetreffende genre, en ook vinden we steeds een selecte discografie terug die een handige gebruiksaanwijzing vormt voor het verder ontdekken van het genre in kwestie.

Na een voorgeschiedenis (ook hier merken we dat de “times a-changing” zijn: in 1998 kon je blijkbaar nog zonder dat er aanstoot aan werd genomen het woord “neger” schrijven) komen de volgende subgenres aan bod: een uitgebreid hoofdstuk over gothic, verder nog cold wave (vooral over de invloed van Joy Division), EBM (natuurlijk met het onvermijdelijke Front 242), industrial/experimenteel (met aandacht voor Throbbing Gristle maar ook zeer terecht de opmerking dat dit genre het verst terug gaat in de tijd, met Karlheinz Stockhausen als geestelijke vader), synth pop (new romantics en electro pop), dark techno (inderdaad, toen kreeg de term die we later dark electro gingen noemen nog het achtervoegsel techno. Begin jaren 90 was het techno genre in opmars en de wave dreigde een stille dood te sterven. Vanuit Duitsland kwamen groepen als Project Pitchfork die met één been in de wave wereld stonden, maar het andere in de nieuwe techno rage doopte.), darkwave (met aandacht voor de Neue Deutsche Todeskunst (hier evenwel niet zo vermeld) van Das Ich, Goethes Erben, Lacrimosa en Relatives Menschsein), tenslotte nog enkele vertakkingen die geen eigen hoofdstukje kregen of genres die kruisbestuivingen zijn en eigenlijk bij verschillende subgenres thuishoren, zoals neofolk, dark ambient, crossover (industrial metal), we leren er verder ook dat fetisj bands als Die Form, Seelenkrank, Call, Umbra Et Imago en Sleep Chamber de term perv toebedeeld krijgen.

Dit eerste deel kan een beetje drammerig overkomen, maar bovenal laat het uitschijnen dat het Black Book geschreven is met een enthousiasme, eigen aan jonge honden (enkele schrijffouten inbegrepen) die toen de behoefte hadden hun (on)Heilige Boodschap te verkondigen.

Deel 1 sluit af middels een interview met een artiest wiens carrière als een rode draad doorheen Dark Entries loopt. In dit boeiende gesprek met Dirk Ivens en zijn levenspartner Martine komen we heel wat anekdotes te weten over diens vele projecten (Absolute Body Control, The Klinik, Sonar, Dive). Een artiest die dankzij deze verschillende projecten zichzelf in de onsterfelijkheid heeft geschreven en immer tot de verbeelding blijft spreken. Toen Dark Entries nog mede verantwoordelijk was voor de affiche van het BIM Festival (voluit Belgian Independent Music Festival -in den beginne met een, conform de naam, compleet Belgische line-up) wisten we een golf van blijde verbazing doorheen wavend België te blazen toen bekend gemaakt werd dat speciaal ter gelegenheid van dit festival het legendarische The Klinik nog eens op de planken zou staan.

Deel 2 is gewijd aan Ondergronds België: een alfabetisch overzicht van Belgische wave groepen en bijhorend een selecte discografie. Van de Limburgse cold wavers A.A. tot (ex-)Hybryds chanteuse Yasnaïa. Maar liefst 126 acts verspreid over gans België, waarvan er tot onze grote tevredenheid er nog heel wat actief zijn (al dan niet terug van geweest). Twintig jaar later zijn er natuurlijk ook heel wat nieuwe namen bijgekomen, en kan het brede genre gerust zeggen dat het op belangstelling kan blijven rekenen.

Hoewel er ook hier heel wat obscure namen tussen zitten (die vaak heel aangename ontdekkingen waren zo bleek, en dan hebben we het ook over de zoektocht zelf -ik herhaal nogmaals: internet was toen nog niet zo ingeburgerd als nu) gaat het tweede hoofdstuk nog een stapje verder en belicht Belgische bands die op het moment van schrijven nog in de demofase zitten (ook dit waren de jaren 90: een beginnend bandje bracht een demo cassette uit en geen digitale download). Uiteraard zijn er heel wat van die namen die uiteindelijk niet veel verder zijn geraakt dan dit stadium, maar toch zien we ook hier en daar namen opduiken die het wel gelukt is (al dan niet in een andere gedaante): Gestalt (tegenwoordig Hedera Helix), Empusae, Lizard Smile, Mildreda (met Jan Dewulf, ook actief bij gothic rock band Your Life On Hold), Sygo Cries en A Slice Of Life.

Het Actieve Waverke belicht ten slotte nog organisaties, magazines, radio programma’s die elk het promoten van de wave cultuur in België als gemeenschappelijk doel hebben.

Hier valt heel hard op hoeveel er in twintig jaar veranderd is, want van de vermelde organisaties schiet er nog een handvol over (waaronder dus de vlag van Dark Entries een nog immer fier wapperende vlag is). Natuurlijk was het een immer komen en gaan van organisaties, het is nu niet anders. De schrijvers pleiten wel voor een samenhorigheid in dit kleine milieu, wil het zijn overlevingskansen hoog houden. De geschiedenis zou leren dat dit ook niet altijd even evident was. Maar dat is een ander verhaal. We kunnen besluiten dat boeken geschreven door een stel hobbyisten vaak nogal gekunsteld overkomen. De passie druipt van de pagina’s af en dankzij een vleugje humor en een bij wijlen heerlijk kritische pen (zo worden acts als o.a. The Neon Judgement en The Arch op de vingers getikt omwille van hun muzikale evolutie) weet dit zeer informatieve boek zich toch te onderscheiden.

Ik hoor u al afkomen dat de informatie die terug te vinden is in het Black Book niet bepaald up to date is, en dat een herziening zich opdringt. Wel, ik ben het volkomen met u eens. Begin dus al maar volop benefietacties te organiseren voor het nodige geld in het laatje, en lever ons enkele denkbeeldige vrachtwagens tijd, en wie weet komt het er dan ooit wel van en zien we elkaar op de Boekenbeurs. Of worden boeken tegenwoordig niet meer gelezen?

Dimi Brands
02/05/2019

HomeContactSitemap
lees meer...
CD BESPREKING : Ton Globiter - KITNL Dark Hour Reprise (vinyl ep)

Ton Globiter, geboren als Domenikas Blazevicius (niet meteen een 'artiestennaam'), is een Litouwse dj/producer die vooral in de edm/techno en dance scene al enig succes wist te oogsten. Zo verscheen begin 2021 een digitale versie van “Kaunas Is The New London” bij Wrong Era dat werd opgepikt door Oraculo Records. Doch ...

lees meer...
NIEUWS 25/10/2021 : Enter the Batcave op Sinner’s Day!

Sinner’s Day komt nu wel zeer dichtbij, rep je dus voor een ticket, u krijgt er drie dagen van 30 oktober tem 1 november maar liefst 54 bands op twee podia. Als u het allemaal niet kunt bij houden kunt u ook de Sinner’s Day app installeren. Stel je eigen tijdstabel samen met deze app en de app laat je ook toe met vriendinnetjes ...

lees meer...
CD BESPREKING : Glasgow Coma Scale - Sirens

Deze band komt niet uit Schotland zoals de naam zou kunnen laten vermoeden, maar wel uit het Duitse Frankfurt. De bandnaam is afkomstig uit de neurologie. De Glasgow Coma Scale is een internationaal erkende schaal waarmee de graad van bewustzijn van een persoon wordt gemeten. Glasgow Coma Scale laten een hoofdzakelijk instrumentale sound ...

lees meer...
CD BESPREKING : Abraxas - Embrace Capitalism (Until It Strangles You) Remixed

Dansmuziek opnieuw een geweten schoppen en bevrijden van de commerciële mentaliteit waaraan het zich heeft overgegeven. Dansen met lijf en verstand. Anarchisme en rebellie op beat. Dat is waar deze Abraxas kortweg voor staat. Scherp en lekker militant zoals het ooit was. Abraxas is ook het project van de Spaanse Damià Llorens, ...

lees meer...
CD BESPREKING : Here-X - You're Coming Home ep (vinyl)

Here-X is een vrij nieuw soloproject uit Griekenland rond multi-instrumentalist en zanger Stavros Nikolau die zich voor de teksten laat bij staan door verschillende personen, zo ook Roger Waters (Pink Floyd) van wie hij het nummer “Hey You” (zie clip) even leende om er een goede eigentijdse post punk cover uit te puren. Post ...

lees meer...
FOTO'S : Front 242 - @ Depot Leuven, 22/10/2021 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Radical G - @ Depot Leuven, 22/10/2021 door Luc Luyten

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Flying Horseman en Peenoise (voorprogramma) - ...weer op de bühne én op de kaart met een geslaagde thuismatch...

Om redenen ons allen wel gekend moest de Antwerpse band Flying Horseman wachten om hun album Mothership, hun zesde album in een zo goed als vlekkeloze carrière, in levende lijve aan ons voor te stellen. Wanneer dat ook nog eens achter mijn hoek, in De Roma, gebeurt dan zeg ik geen nee… Tijdens gekeuvel met oude bekenden kwamen ...

lees meer...
CD BESPREKING : TRAITRS - Horses In The Abattoir

Hippe post punk uit Canada met goth mascara en pop lipstick in een existentialistische nauw aansluitende outfit die past bij deze geconformeerde depressietijden. Zie, ik kan het ook een bio maken om het nieuwe album “Horses In The Abattoir” van het niet meer geheel onbekende TRAITRS aan te kondigen. Een charmant zagend stemmetje ...

lees meer...
NIEUWS 20/10/2021 : Sinner’ Day, zwart heeft veel tinten (deel 3 Allerheiligen)

Mijn persoonlijke voorkeuren voor de derde dag Sinner’s Day, we zitten immers in de laatste rechte lijn want nog 10 keer slapen en het is zover. Feest. Een ‘Alle Heiligen’ feesten mee op maandag 1 november in Heusden Zolder en wel op twee podia. Hopelijk hebt u dag 1 en dag 2 overleefd. Want ook op 1 november valt er één ...

lees meer...
INTERVIEW : WINTERSTILLE - Dit zijn twee tegenstrijdige aspecten van het individualisme: de belofte dat je alles in het leven kunt bereiken en de beschuldiging aan het individu als je dat niet kunt bereiken.

Eind oktober 2020 kwam ‘Puin van dromen’ uit, het debuut van Winterstille. De plaat biedt een mengeling van folk, chanson en gothic. Winterstille zal op 12 november zijn cd voorstellen in zaal De Krop in Kampenhout, en op 13 november het Porta Nigra Autumn Passage openen in Aarschot. Reden genoeg om eens dieper te graven naar de ...

lees meer...
NIEUWS 19/10/2021 : 25 jaar Whispers In The Shadow: video voor 'Back To The Wound'

Whispers In The Shadow blaast 25 kaarsjes uit. In de afgelopen kwarteeuw hebben ze 10 platen uitgebracht. En dat willen ze in de kijker brengen door een uitstekende compilatie: 'Gilding the Lily - A Restrospective'. Daarop hebben ze niet enkel hun beste nummers verzameld, maar ze hebben ook verschillende nummers terug onder handen ...

lees meer...
NIEUWS 19/10/2021 : A Slice Of Life: Coraline (The Foreing Resort Remix)

Hoe zat het weer met A Slice Of Life? Oh ja, ze hebben in 2018 een prachtig debuut uitgegeven: 'Restless'. We weten uit goede bron dat ze sindsdien heel wat nieuwe nummers geschreven hebben en zelfs dat ze aan een nieuwe plaat werken. In de tussentijd verrassen ze ons nu en dan met een remix uit hun debuut, zoals 'Sweet Sin' ...

lees meer...
NIEUWS 19/10/2021 : Dark Entries zoekt vers bloed

Ware vampieren zijn wij, die in de duisternis jagen op warmbloedige wezens om onze dorst aan te laven… Yep, we zoeken naar vers bloed om ons magazine te versterken. Uiteraard gaat onze voorkeur hierbij uit naar jonge maagden, maar op onze leeftijd en met ons uiterlijk kunnen we niet al te veeleisend zijn. Je geslacht, leeftijd of uiterlijk ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Aksak Maboul - ...met een nostalgische sound tegelijk de toekomst in @ Het Bos, Antwerpen, 14 oktober 2021

Aksak Maboul is al sinds 1977 onder ons, maar heeft in die tussentijd slechts 4 albums uitgebracht. Een en ander heeft te maken met het feit dat oprichter (en enige oorspronkelijk lid) Marc Hollander daarnaast ook nog zijn label Crammed Disc (voor onze scène vooral bekend van Tuxedomoon) te runnen heeft. Crammed Discs is bekend om zijn ...

lees meer...
FOTO'S : Sovjet War - @ Depot Leuven, Breaking Barriers 09/10/2021 door Luc Luyten

lees meer...
INTERVIEW : GERT - Sinds 2019 zijn we officieel een Nederlandstalig DIY kleinpunk kwartet

Gert - ook bekend als Gert Kleinpunk - maakt al zeventien jaar muziek, maar heeft nog nooit een interview gegeven. Daar moest verandering in komen, vond Malcolm Nix, te meer daar Gert op 9 oktober op Breaking Barriers in Het Depot te Leuven speelt... Zo, eindelijk een interview met Gert, die ondertussen wel al ongeveer zeventien jaar een ...