casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

28 items

 

Eva3
The Great Divide
Industrial - Power Noise
24/06/2020 : Eva3 - The Great Divide
Fich-Art  Fich-Art
24/06/2020, Dimi Brands

Voor velen was Riotmiloo tot vorig jaar nog een onbekende naam. Hun optreden op Trouwfest bracht daar, zo bleek de belangstelling achteraf aan de merchandising stand, in ieder geval verandering in.

Het is een beetje verwarrend wanneer we over Riotmiloo in het meervoud spreken. Akkoord, op het podium zien we twee personen: Emilie (zang) en Paul (elektronica). Riotmiloo is echter de naam die zangeres Emilie zich toe eigende, om de verwarring nog wat groter te maken koos Paul voor het vrouwelijk klinkende synoniem Eva|3.

Niet alleen op het podium maar ook in het dagelijks leven een koppel, maar muzikaal dus ook twee los van elkaar opererende entiteiten.

Vandaar dat La Pierre Soudée, het debuutalbum van Riotmiloo ook onder de noemer Riotmiloo & Friends uitgebracht werd. Een indrukwekkend vriendenlijstje trouwens van deze Frans-Britse dame met namen als o.a. Dirk Ivens, Philipp Münch en Chrysalide.

De samenwerking tussen Riotmiloo en Eva|3 was aanvankelijk slechts bedoeld voor 1 enkel nummer. Het nummer in kwestie is ‘Sweet Abuse’, maar daar gaan we straks verder op in.

Samen traden ze eenmalig op in het voorprogramma van Pneumatic Death in de Londense Slimelight. De samenwerking sloeg aan waardoor meer optredens volgden, onder meer op Maschinenfest ter promotie van het album The Great Divide.

We schrijven het jaar 2002 wanneer Eva|3 aanvangt met het schrijven aan The Great Divide. Riotmiloo is ondertussen nog vooral actief met riot grrrl band Venom Seeds, en zet haar eerste schuchtere stappen in de elektronische muziek bij 3 Ant Riot.

Eva|3 en Riotmiloo ontmoetten elkaar voor het eerst om samen te werken aan het nummer ‘Sweet Abuse’. Wanneer je naar The Great Divide luistert is dit ook het nummer dat het snelst blijft hangen, vooral ook omdat je duidelijk kan horen dat de zaden van het typische Riotmiloo geluid van tegenwoordig (militante riot grrrl vocals en kwalitatief hoogstaande Ant-Zen elektronica) hier reeds in vruchtbare bodem gestrooid worden.

De samenwerking tussen de twee artiesten krijgt nog een vervolg, want ook het nummer ‘The Black Lodge’ laat ons horen tot wat het koppel in staat is. Is ‘Sweet Abuse’ het meest in het oor springende nummer van het album, dan is ‘The Black Lodge’ ongetwijfeld het meest bizarre. Daar waar ze in het eerste nummer nog strijdvaardig onrecht aankaartte (een van Riotmiloo’s stokpaardjes), lijkt ze hier tussen de elektronische maalstroom die Eva|3 creëert en de als willekeurig aangeslagen pianotoetsen ondertussen in een dwangbuis gepropt, en klinkt ze alsof ze ‘Sweet Abuse’ nog eens tracht te zingen, maar dan met een fikse dosis narcose in haar bloedbaan gespoten.

Beide nummers laten dus een embryonale versie van wat Riotmiloo later zou brengen voor het eerst aan het publiek horen. Een geluid dat dicht in de buurt komt bij wat Hanin Elias zoal op haar soloplaten liet horen. Niet toevallig opende Atari Teenage Riot met straffe madammen Elias en Nic Endo voor Emilie zowat de deuren naar elektronische muziek, zo vertelde ze ons vorig jaar in een interview.

Tot zover dus het begin van een eerste samenwerking die niet alleen nog zou uitmonden in veel meer muzikaal moois, maar waar ook een relatie uit voortvloeide.

Maar bij het maken van The Great Divide stond Eva|3 er dus voornamelijk alleen voor. Het allereerste nummer dat hij schreef voor het album was ‘Stars’ (nummer 8 op de tracklist). Net zoals de overige 12 nummers die op The Great Divide staan klinkt dit erg als werk zoals we dat doorgaans terugvinden bij het Ant-Zen label. Vandaar misschien enige verbazing wanneer u onderaan het label Fich-art ziet staan. Even nuanceren, want Fich-art is het label van Asche (Andreas Schramm), zoals u weet een oudgediende op datzelfde Ant-Zen label. Wanneer we ‘Stars’ onder de loep nemen horen we een nummer dat het aanvankelijk vooral van zijn atmosferische aanpak moet hebben, maar zich al snel weet te ontpoppen tot een sterk opbouwende powernoise kraker met vage etnische invloeden (genre Monolith of Ah-Cama Sotz), doch dit nummer blijkt niet helemaal representatief voor het hele album, want Eva|3 schiet namelijk graag meerdere pijlen tegelijk af.

Akkoord, er wordt geregeld stevig ingevlogen (‘At First Sight’, ‘Attraction<>Repulsion’) waarbij we dan duidelijke gelijkenissen horen met bijvoorbeeld het werk van Geistform (check die splijtende bassen tijdens ‘Isocele’!).

Maar net zo graag kiest Eva|3 voor heerlijk koppige tegendraadsheid (‘Low Secret Dreams’, ‘Crawling’), zelfs voor lawaaierige power electronics (‘Little Inside So Addicted’) en industriële techno (‘Rejected By Both’) zijn er plaatsjes voorzien.

Het is misschien eigen aan debuut dat er meerdere richtingen tegelijkertijd uitgegaan wordt, maar op The Great Divide klinkt Eva|3 nooit als een ongeleid projectiel. Je krijgt dan ook niet de indruk te luisteren naar een artiest die nog niet weet welke weg hij wil uitslaan, eerder lijkt hij ons te overtuigen dat hij in meerdere disciplines kan uitblinken. Los daarvan nog even de anekdote vermelden dat op Trouwfest hij ook uitblonk in het overtuigen zijn favoriete drank gin-tonic aan de man te brengen. In de backstage ontpopte hij zich tot mijn persoonlijke butler, de gevolgen daarvan waren ‘s anderdaags op zijn minst pijnlijk te noemen. Maar we dwalen af...

Asche was niet alleen zo gastvrij om zijn label ter beschikking te stellen, ook levert hij een (en wat voor een!) remix (‘Crawling Rejection’), Lith (Fransman David Valléé) zorgt in zijn bewerking voor een verdubbeling van het nummer ‘At First Sight’. Geen overbodige luxe, want het oorspronkelijke nummer vonden we net iets aan de korte kant. Ook Philipp Münch gaat aan de slag met een van de nummers op The Great Divide. Hij voorziet prijsbeest ‘Sweet Abuse’ van een onweerstaanbaar minimal jasje dat perfect past voor de dansvloer.

Na jaren voor en met anderen gewerkt te hebben, begon het vorig jaar terug te kriebelen om nog eens alleen iets te creëeren: het resultaat daarvan heet ‘Théorie’ en vind je terug op Bandcamp. Onlangs vernamen we ook het nieuws dat Eva|3 samen met Riotmiloo de laatste hand legt aan een nieuw album.

We kijken er samen met het gros van de Trouwfest publiek reikhalzend naar uit, maar doe eerst nog maar een gin-tonic, James!

Eva|3

Dimi Brands
24/06/2020

HomeContactSitemap
lees meer...
FOTO'S : Star-Industry - @ Liège New Wave Festival 19/09/2020 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Dear Deer - @ Liège New Wave Festival 19/09/2020 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Larva - @ Liège New Wave Festival 19/09/2020 door Luc Luyten

lees meer...
NIEUWS 18/09/2020 : Gothic rockers der lage landen verenigt u! The Wake komt met nieuw album “Perfumes And Fripperies”

Liefhebbers en liefhebsters van gothic rock opgelet! Het Amerikaanse The Wake (opgericht in 1986 in Columbus USA), één van de meest onderschatte old school gothic rock bands van de tweede golf, pakt tegen Halloween uit met een nagelnieuw album, “Perfumes And Fripperies” waarvan het nummer “Hammer Hall” ...

lees meer...
NIEUWS 18/09/2020 : Dead Can Dance op tournee, twee data in Antwerpen

Dead Can Dance kan er prat op gaan zowat op zijn eentje de neoklassieke variant op darkwave te hebben uitgevonden. Ze zijn de onbetwiste pioniers in het genre, die intussen veel navolging heeft gekregen. Lisa Gerrard en Brendan Perry hebben in 2019 een zeer succesvolle tournee gemaakt na de uitgave van 'Dionysus', en ze willen dat ...

lees meer...
NIEUWS 18/09/2020 : Gratis download van Zauber

U houdt van sterk georkestreerde electro? Dan hopen we dat u al gehoord hebt van Zauber, het electroproject van Fransman Ludovic Dhenry. Zauber geeft een nummer gratis weg via bandcamp, een voorafname op de nieuwe plaat waar Zauber momenteel aan werkt. Het is niet het enige waar Ludovic zich momenteel mee bezig is. De nieuwe plaat van Exponentia ...

lees meer...
NIEUWS 18/09/2020 : Abstrackt Black: Dat we moesten sterven

In principe ging op 19 september onze Dark Entries Night door met De Delvers en Abstrackt Black, in de Kinky Star te Gent. Voorlopig gaat deze concertenreeks helaas niet door, maar dat betekent nog niet dat de groepen zelf niets meer van zich laten horen. Abstrackt Black bracht een paar dagen geleden bijvoorbeeld nog een nummer uit: 'Dat ...

lees meer...
CD BESPREKING : Empusae - Sounds From Beyond

Empusae verblijdde ons in 2019 pas nog met het uitstekende audiovisuele spektakel Iter In Tenebris. 2020 was het jaar van het gedwongen binnenzitten, wat tijd met zich meebracht om reeds over nieuw werk te buigen. Empusae presenteert Sounds From Beyond als een tussendoortje, ook al weigeren we het in die hoedanigheid te zien. Daarvoor ...

lees meer...
CD BESPREKING : Ashtoreth / Grey Malkin - Hermit Remixes

Het begint stilaan een (fijne) traditie te worden: nadat Ashtoreth een album uitbrengt, strooit opperhoofd Peter Verwimp de afzonderlijke stukken in de schoot van bevriende muzikanten waarna een remix-versie van het album in kwestie uitgebracht wordt. Het was het geval bij Pilgrim, de samenwerking tussen Ashtoreth en Grey Malkin, nu is ...

lees meer...
INTERVIEW : HUGS OF THE SKY (finalist Humo's Rock Rally 2020) - Na wat research staan we nog harder te popelen om Andrew Eldritch te ontmoeten.

Na het horen van hun laatste album Virtual Lullaby Circus tipten we hen reeds als favorieten in de momenteel lopende Humo’s Rock Rally. En zie, we hadden het maar weer eens bij het rechte eind: kwaliteit komt altijd bovendrijven en bijgevolg stootte het Limburgse Hugs Of The Sky door tot de finale van dit prestigieuze concours. Even ...

lees meer...
CD BESPREKING : Sutcliffe Jügend - Slaves No More

We nemen het u niet kwalijk als u totaal niet meer mee bent met het hele Sutcliffe Jügend-verhaal. Vorig jaar in februari maakte Kevin Tomkins bekend de stekker uit het project te trekken, waarna nog een laatste album (The Deluge) zou uitgebracht worden op 4iB. Ondertussen verscheen er bij Death Continues Records ook nog de even uitgebreide ...

lees meer...
NIEUWS 16/09/2020 : Athamay geeft een teken van leven...

'Wie?' hoor ik u al denken. Athamay, een groepje dat in de tweede helft van de jaren 90 via het Britse Nightbreed label wat furore genoot met donkere gotisch aandoende electro fetish muziek die de wereld van de bdsm celebreerde. De groep scoorde ook bij ons een paar eenvoudige maar doeltreffende hitjes als “Domination” ...

lees meer...
CD BESPREKING : TraumaSutra & Peter Geysels - L'Appel du Vide

We schrijven maart 2018. Na vele keren vragen heb ik Peter De Koning – de man achter TraumaSutra – kunnen overtuigen om op te treden op een Dark Entries Night. Peter was toen nog een gewaardeerde collega, die sindsdien op vriendschappelijke wijze gestopt is met bijdragen aan Dark Entries. We waren steeds verwonderd over het ontelbare ...

lees meer...
CD BESPREKING : De Brassers - Alternative News (live vinyl)

Nu de magie van de echte live optredens, met dank aan covid19, is verdwenen brengen De Brassers de live sfeer uw woonkamer binnen. Toegegeven, het is niet helemaal hetzelfde, maar het is alvast beter dan niets. De Brassers dus, jawel de ooit verguisde punk / cold wavers uit het vredige Limburg, die nu zowat in elke Limburgse plattelands parochie ...

lees meer...
INTERVIEW : RAYA SCHADUWJAAGSTER - Ik ben echt een dummie als het aankomt op mediteren en ademen.

Onlangs, tijdens volle maan, volgend op Lugghnasadh bracht Sven Visterin (Ernst H. Störzhendr/The Horny Hour (Radio Centraal)) in samenwerking met Sombre Soniks de compilatie The Central Throne uit. Het is een album dat gaat over hartcoherentie. Bij een album dat ademhalingsoefeningen moet begeleiden denken wij spontaan aan het soort ...