casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.575 items

   

Othon
Pineal
Ethereal / Heavenly Voices - Ethnic - Psychedelic - Tribal / Ritual
28/07/2015 : Othon - Pineal
Cherry Red Records  Cherry Red Records
28/07/2015, Dimi Brands

De excentrieke Griek Othon Mataragas werd voor zijn debuutplaat gelanceerd door David Tibet, die hem uitbracht op zijn Durtro-label.

Vanaf zijn tweede plaat werd hij opgepikt door het grotere Cherry Red, alwaar deze Pineal, zijn derde album verschenen is.

De inspiratie voor Pineal haalde Othon bij verschillende heilige medicijnceremonies in het verre Brazilië, onder andere met de transformatieve drug Ayahuasca (waar men een thee van brouwt, die garant staat voor een sterke bewustzijnsveranderende ervaring).

We hebben het hier over sjamanisme voor de goede verstaander, de oude leer waarin de sjamaan contact legt met de geestenwereld via krachtdieren en spirithelpers, om zo bovennatuurlijke machten te beïnvloeden.

Pineal is onderverdeeld in twee delen, Othon omschrijft zijn stijl als ‘Pan Muzik’, en in het eerste deel toont hij de luisteraar wat hij daar precies mee bedoelt: een artistieke kunstvorm die grenzen overschrijdt, met sterke nummers tot resultaat.

Luister maar eens naar de twee nummers waarin Othon’s muze, de stemkunstenaar Ernesto Tomasini mag schitteren (op zijn vorige plaat Impermanence kreeg Tomasini nog een hoofdrol toebedeeld, nu moet hij het dus met heel wat minder stellen, maar het resultaat mag er zeker wezen): ‘Pineal Kiss’ (dat het midden houdt tussen Klaus Nomi en (new style) Laibach, als u zich daar iets bij kan voorstellen, theatraliteit en bombast volop zoals u wel kan bevroeden), en ‘Dawn Yet To Come’, een ritueel nummer dat met zijn dwingende beats en etherisch gezang gerust eens op de dansvloer losgelaten mag worden.

‘Your Quantum Future’ stippen we ook graag aan, hier wordt de klassieke toer opgegaan door gastzanger Bird Radio op een manier waarbij John Cale goedkeurend zou knikken.

Hoewel de muzikale inlijsting van een hoog niveau is op deze plaat, wordt er hier veel aandacht besteed aan het zanggegeven, met plaats voor gastzangers, etherische, klassieke, gospel en Ayahuasca gezangen.

In deel 2 gaat Othon aan de slag met de helende songs die hij leerde kennen tijdens de ceremoniën die hij bijwoonde in Brazilië, en laat hij eigentijdse versies horen van inheemse sjamanistische Ikaros (helende liederen) zoals ‘Puca Puca’, ‘Pasha Dume’ en ‘Tayti’, het door medicijnrituelen geïnspireerde ‘Fly’ (dreigende ritmes, compleet met onweergeluiden) en de Braziliaanse Umbanda (religieuze) hymne ‘Cobra Coral’ waar Marc Almond gezellig mee komt plaatsnemen achter de micro, bijna onherkenbaar in het Braziliaans, als je het niet weet.

Othon mengt als een volleerde kruidendokter zijn klassieke achtergrond met zijn liefde voor wilde dansmuziek en de oude wijsheden die worden belichaamd in de heilige Ikaros (healing songs) van Braziliaanse stammen.

Een resultaat dat voor sommigen misschien iets te gekruid zal smaken, maar voor zweverige types wel eens een fijne soundtrack zou kunnen zijn op hun astrale tochten.

En door deze cd aan te kopen doet u in een klap ook aan naastenliefde, want 10% van de opbrengsten geeft Othon terug aan de Kaxinawá mensen uit het Amazone gebied, wiens helende sjamaanwerk de belangrijkste invloed was voor dit album.

De invloed van de (niet-verslavende) Ayahuasca-drug is een andere belangrijke invloed, en Othon, zelf niet vies van de nodige geestesverruimende middelen, stelt ook dat, indien benaderd met kennis en behandeld met respect, drugs therapeutische en transformerende effecten kan hebben. Vandaar dat ook 10 % van de opbrengsten van deze cd geschonken zal worden aan de Beckley Foundation, dat baanbrekend onderzoek naar psychoactieve drugs en bewustzijn doet, en een op bewijzen en gezondheid gericht nationaal en internationaal drugbeleid voert.

"I have the right to explore my own consciousness, I have the right to evolve.", stelt Othon zelf, ervaar gerust zelf eens deze trip, met of zonder geestverruimende hulpmiddelen.

Othon

Dimi Brands
28/07/2015

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 24/01/2021 : Epica zwemt tegen de stroom van het leven in

Epica heeft een nieuwe plaat klaar voor jullie. Op 26 februari komt 'Omega' uit, en dat is de opvolger voor het onder lof bedolven 'The Holographic Principle' uit 2016. Na video's voor 'Abyss Of Time' en 'Freedom - The Wolves Within', is de derde single een mooie ballade op piano: 'Rivers'. '"Rivers" ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2021 : Vaselyne: Waiting to Exhale

Zegt de naam Frank Weyzig u iets? Niet erg als het geen belletje doet rinkelen, maar hij zat in de eerste opstelling van Clan of Xymox en richtte daarna Born For Bliss op, en dat zijn twee groepen waar u hopelijk wel al van gehoord hebt. Sinds jaren heeft hij ook een project met de Nederlandse zangeres Yvette Winkler, die u misschien ook kent ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2021 : Dark Entries zoekt... jou?

Inderdaad, wie weet kan jij ons een dienst bewijzen! Graag houden we ons webzine zo up to date mogelijk, het feit dat we vorig jaar onze 25ste verjaardag mochten vieren bewijst toch wel dat de vrijwilligers die onze redactie telt hiervoor stuk voor stuk telkens weer hun beste beentje voorzetten. Maandelijks worden we bedolven onder de ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2021 : 'All or Nothing', aldus Moonspell

Dark metal sensatie uit Portugal, Moonspell, draait al bijna 30 jaar mee in het vak. Op 26 februari 2021 doet ze opnieuw een gooi naar liefhebbers van donkere goth metalen met album ‘Hermitage’ en dit via metal gigant Napalm Records. Naar eigen zeggen staat dit album symbool voor een epische reis doorheen de donkere dagen van het ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 21/01/2021 : De link tussen Joe Biden en Ministry: Varicella.

Vandaag neemt nieuwbakken (gezien zijn leeftijd misschien niet de beste woordkeuze, maar kom) president Joe Biden zijn intrek in het Witte Huis. Laat ons dat voorzien van een passend nummertje, zo dacht de Amerikaanse industrial metal band Varicella. Speciaal ter gelegenheid van de inauguratie nam de band, voor de gelegenheid samen ...

lees meer...
INTERVIEW : LUC WAEGEMAN - Passie en bezieling, daar draait het om.

De verrassende (en toch ook weer niet) nummer 1 in mijn eindejaarslijstje: de Limburgers van Kregel! Een interview met hen kon je hier reeds lezen, daarom leek het ons het ideale moment om eens een babbeltje te slaan met hun werkgever. Wagonmaniac Music bracht namelijk naast de 4 Kregel EP’s nog tal van sterk materiaal uit, en dit in ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Goethes Erben - Online uitzending NCN Special in lockdown

Een online concert van Goethes Erben, en dat terwijl er in Duitsland een strenge lockdown aan de gang is? Neen, dat is het niet. Het concert dat op zaterdag 26 december werd uitgezonden, was eigenlijk al eerder opgenomen, met name op 4 september, toen Goethes Erben optrad op het NCN festival in de buurt van Leipzig. Het gaat om een concert ...