casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.420 items

   

Orplid
Deus Vult
Dark Folk / Apocalyptic Folk - Dark Wave
08/10/2020 : Orplid - Deus Vult
Auerbach Tonträger  Auerbach Tonträger
08/10/2020, Dimi Brands

De missie van Orplid op deze nieuwe plaat is om de westerse beschaving en haar traditie te beschermen. Wanneer je je album met deze woorden aankondigt, jaag je ongetwijfeld heel wat mensen tegen je in het harnas. Maar om dat te bewerkstelligen heb je als neofolk artiest vaak slechts een half woord nodig, we vermoeden dan ook niet dat men er bij Orplid een minuut slaap om laat moest dit het geval zijn.

Om die missie te bereiken betrekken ze er de kruisvaarders bij, door hun motto ‘Deus Vult’ (vrij vertaald: het is Gods wil) te adopteren.

Zoals we van het Duitse duo (bestaande uit Uwe Nolte en Frank Machau) gewoon zijn betreft het hier een uit de kluiten gewassen kruistocht, een kerstening van maar liefst 72 minuten, goed voor 18 nummers.

Ik zal maar meteen met de deur in huis vallen: hoewel ik bekend sta als een groot neofolk liefhebber heeft Orplid me nooit volledig kunnen bekoren. Zo nu en dan een nummer kan ik wel verdragen maar een heel album was me altijd net iets van het goede te veel. Zoals reeds aangegeven zijn hun albums dan ook niet bepaald laagdrempelig te noemen, aangezien het bijna altijd platen betreft die boordevol (lange) songs zitten en zo’n lange speelduur is wat mij betreft bij groepen waar het kwartje niet meteen valt, een serieuze dooddoener.

De intentie zou je deze keer haast letterlijk kunnen noemen, benieuwd of ze me alsnog met hun zevende langspeler zouden kunnen bekeren.

Een statement zoals hetgeen Deus Vult vergezelde kan je natuurlijk wel van een neofolk act verwachten. Maar Orplid is het soort groep dat mijns inziens slechts gedeeltelijk binnen het genre staat, het andere been staat even stevig in het darkwave genre. Het zou me ook niet verbazen dat wie Orplid niet kent en de stem van Nolte voor het eerst hoort, hierin de wel zeer typische stem van Alexander Veljanov (Deine Lakaien) zou herkennen. De gelijkenissen vallen absoluut niet te ontkennen, en ook muzikaal leunt Orplid dichter bij Deine Lakaien, dan bij pakweg een Death In June of Blood Axis. Neofolkhaters die bij de hang naar het conservatieve die met Deus Vult samengaat denken aan bombastische marsmuziek waarop het aangenaam vendelzwaaien is mogen dus opgelucht ademhalen: het nostalgische beperkt zich enkel tot de inhoudelijke vormgeving, de invulling ervan klinkt in tegenstelling erg modern en vooral erg gevarieerd.

De eerste vraag die dan natuurlijk op de lippen brandt hoe die typiche Europese identiteit zich dan wel mag uiten?

Zoals je al tussen de regels kan lezen is Orplid het soort groep waarvoor het neofolk keurslijf iets te strak om het vel zit om nog vrij te kunnen blijven ademen. Zie ook de evolutie die groepen als Rome of Naevus ondergingen. Zonder evenwel aan fans te moeten inboeten. Noem het gerust ook conservatief, ik noem het eerder de bijna legendarische loyaliteit die heerst binnen de neofolk scene.

Voor Orplid is vooral de gemoedstoestand van vernieuwing van belang, anders dan neofolk als een muzikaal genre te zien, wat een vrijgeleide is voor hun diversiteit. Het duurde maar liefst 12 jaar voor deze opvolger van Greifenherz (2008) klaar was en het is er duidelijk aan te horen dat Orplid niets aan het toeval overliet.

Het Europa van Orplid is met andere woorden dus zeer divers. Niet verwonderlijk want wat is Europa ook anders dan een aantal afzonderlijke landen die op een hoop gegooid zijn?

De focus op Deus Vult wordt gelegd op “een goed doel”, en meer bepaald het vechten en sterven hiervoor. Inspiratie vond Orplid bij enkele tragische levenslopen door de geschiedenis heen, ongeacht afkomst of ideologie. Zo schreef Nolte gedichten over de Tsjechische student Jan Palach (die zichzelf in brand stak uit protest tegen de bezetting van Tsjecho-Slowakije door de Warschaupacttroepen als antwoord op de Praagse Lente van 1968 en vanwege het gebrek aan democratie in zijn land), de communistische revolutionaire Tamara Bunke of de protestantse predikant en arts Kurt Reuber, de schilder van de beroemde Madonna van Stalingrad tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Niet alleen inhoudelijk, ook muzikaal valt er moois van allerlei slag te rapen: op ‘Jan Palach’ experimenteert Machau succesvol met koorzang, voor het nummer ‘Dunkle Stunde’ werd de 73-jarige Katrin Lindner uitgenodigd, zowaar een rockicoon in de voormalige DDR. Wanneer Nolte zijn stem nog meer laat zwellen dan de heer Veljanov (die we, moesten we zijn klankkleur in één woord moeten samenvatten, van zichzelf al reeds zeer ‘gezwollen’ zouden noemen) komt hij zowaar aardig dicht in de buurt van über-albino Heino. De heimat-lievende neofolkers en andere “treue Bergvagabunden” zullen hier niet rouwig om zijn (‘Bald Kommt Der Krieg In Dein Haus’).

Als verrassende cover vinden we op het einde van de plaat ‘Cortez’, Orplids interpretatie van Neil Youngs ‘Cortez The Killer’. Volgens Nolte geeft dit nummer Orplids intentie weer: het gaat over hebzucht en wat er gebeurt als we vergeten wat in ons inherent is. De huidige tijd lijdt aan vervreemding en Orplid zegt het tegengif te bieden. Ook waagt men zich aan een herwerking van een eigen nummer. Uit hun titelloze debuutalbum (1998) krijgt het nummer ‘Das Abendland’ een nieuw jasje aangemeten.

Van een verrassing gesproken dus, deze Deus Vult! Net op het moment dat ik dacht dat het waarschijnlijk wel nooit iets zou worden tussen Orplid en mij, bewijzen ze met dit frisse album overtuigend het tegendeel.

Mij hebben deze kruisvaarders zowaar bekeerd, en dat voor een hardcore atheïst, dat kan tellen!

Orplid

Dimi Brands
08/10/2020

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 31/10/2020 : Comeback van het jaar / de eeuw: Placebo Effect!

U vindt dat de pandemie (te) lang duurt? Denk dan eens aan de schare trouwe old-school electrofans, die meer dan een kwarteeuw hebben moeten wachten op nieuw werk van Placebo Effect. U leest het goed: meer dan 25 jaar na 'Manipulated Mind Control' zijn de Duitse dark electro-pioniers terug met hun gloednieuw album 'Shattered Souls'. ...

lees meer...
NIEUWS 31/10/2020 : Nieuwe clip voor 'Smrt za smrt' van Laibach

Mochten we jaarlijks een prijs uitreiken voor de meest kunstzinnige video die gemaakt wordt, dan was de kans groot dat de prijs voor 2020 ging naar de laatste nieuwe van Laibach. Voor de nieuwe versie van 'Smrt za smrt' - 'dood om dood' in het Nederlands - heeft het kunstcollectief Metastazis immers geweldige constructies in ...

lees meer...
NIEUWS 31/10/2020 : Your Life On Hold: Erase Me

We blijven ons verheugen over de nieuwe lichting gothic rock. Onder meer over Your Life On Hold, het project van Oostendenaar Jan Dewulf aka John Wolf. Zijn laatste plaat 'Echoes From The Bardo' werd hier ontvangen met een lofrede van collega Kurt Ingels: 'Your Life On Hold is zonder meer de Belgische traditionele gothic rock act ...

lees meer...
NIEUWS 31/10/2020 : Concert Whispering Sons online

Whispering Sons wist niet enkel een frisse wind te laten waaien in het postpunk wereldje, ze wisten het genre ook weer populair te maken bij de jongere generatie. Hun nummers worden regelmatig gedraaid op Studio Brussel en Radio Willy. Ondertussen is het alweer twee jaar geleden dat hun langspeler 'Image' uitkwam, een uitgave die uiteraard ...

lees meer...
NIEUWS 29/10/2020 : Documentaire over 'This Corrosion' van Sisters of Mercy

The Sisters of Mercy mogen dan wel ontkennen dat ze gothic zijn, ze hebben de goth-geschiedenis mee geschreven. Trash Theory, een YouTube-kanaal dat wel vaker interessante documentaires maakt over de geschiedenis van de gothicmuziek heeft onlangs een nieuwe video gepost waarin ze zich toespitsen op de Sisters. De docu vertelt eigenlijk het ...

lees meer...
INTERVIEW : KREGEL - Ik denk dat we de zomerhit van Radio 2 niet gaan halen en ook over de Lage Landen Lijst heb ik zo mijn twijfels.

Omdat we ons bij Dark Entries niet graag uitspreken over een bepaald virus dat het hele doen en laten van de samenleving in zijn greep houdt roepen wij 2020 volmondig uit als het jaar van Kregel. Ze vieren dit jaar hun vierde verjaardag en zagen dit als het ideale moment om hun eerder opgenomen demo's voor het eerst op de grote wereld ...