casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.313 items

   

Orphx
Live At Maschinenfest 2008
Industrial - Power Noise - Techno
26/09/2018 : Orphx - Live At Maschinenfest 2008
Raubbau  Raubbau
26/09/2018, Dimi Brands

Binnen enkele weken is er voor de liefhebbers van ritmisch en minder ritmisch lawaai weer de jaarlijkse afspraak met Maschinenfest in het Duitse Oberhausen.

Dit festival met naam en faam in het brede industriële genre blaast sinds de start in 1999 dit jaar twintig kaarsjes uit.

Eerder mochten we al het minder leuke nieuws vermelden dat deze editie van het festival ook onverbiddelijk de laatste zou zijn.

Laat het geen reden zijn voor een afscheid in mineur, zo dacht men duidelijk ook bij het Raubbau label, die met een reeks cassettes komen van acts die in het verleden op het festival stonden, en ook dit jaar weer present tekenen.

We beginnen met het razend populaire Orphx. De invloed op de tegenwoordige golf van industriële techno die dit Canadese duo (bestaande uit Christina Sealey en Rich Oddie) uitoefent valt moeilijk te ontkennen.

Orphx gaf eerder al in 2001 en 2005 zeer gesmaakte shows tijdens het festival, en ook in 2008 was het voor hen een koud kunstje nieuwe zieltjes te winnen. Dit jaar was het trouwens de laatste keer dat Maschinenfest in Krefeld plaatsvond, alvorens naar Oberhausen te verkassen.

Het meerendeel van de gespeelde nummers komt uit de toen als meest recent geldende albums Insurgent Flows (2005) (‘La Nebuleuse’, ‘Autogestion’ en ‘Burning Flags’) en Circuitbreaking (2004) (‘Simulacrum’ en ‘Critical Mass’), maar evenzo gunden ze al een blik op wat nog komen zou middels ‘Cracktest’ (uit de Division EP (2009)) en ‘Stillpoint’ (Black Light EP (2010)).

Verwacht je echter niet aan live gespeelde albumversies van deze nummers, want dat is niet de manier waarop Orphx te werk gaat.

Hierin schuilt natuurlijk ook hun sterkte, want door steeds verder te improviseren, te veranderen, te ontwikkelen en uiteindelijk te verbeteren om uiteindelijk in hun gebied uit te munten.

Clichématig kunnen we bij de man-vrouw samenstelling de yin-yang vergelijking maken, waarbij het mannelijke staat voor de kracht die van hun producties uitgaat, en het vrouwelijke de ritmische kant niet uit het oog verliest. Omdat er in ieder cliché wel iets van waarheid schuilt, is dit ook zo het geval bij Orphx. Stevig genoeg voor de industrial liefhebbers, maar met zodanig aanstekelijke ritmes dat ook de aanhangers van het techno genre niet op hun honger blijven zitten.

Niet verwonderlijk dan ook dat Orphx naast festivals als Maschinenfest ook de affiche mocht delen met zeer uiteenlopende artiesten als Adam X, Luke Slater, Richie Hawtin tot Sunn O))), Jesu en Godflesh.

Bloemen noch kransen voor Maschinenfest. Maar een geslaagd feestje op de tonen van Orphx dat zal ook dit jaar een certitude zijn.

Orphx

Dimi Brands
26/09/2018

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 14/08/2020 : 'Anywhere out there' kondigt nieuwe plaat van Your Life On Hold aan

Er werd al een tijdje uitgekeken naar nieuw werk van Your Life On Hold, het gothic rock project van Jan Dewulf alias John Wolf, al jaren één van de meest actieve mensen in de Belgische scene. Eerdere platen als 'Burning For The Ancient Connection' en 'My Name Is Legion For We Are Many' werden heel geod onthaald, ...

lees meer...
NIEUWS 14/08/2020 : Whispers In The Shadow in de knel met het verleden

Ondanks de moeilijke omstandigheden hebben Whispers In The Shadow in coronatijden een nieuwe plaat afgewerkt. Dit deden ze dankzij een uitgebreide crowdfunding. En die laat een ander geluid horen dan voorganger 'The Urgency Of Now' uit 2018. Waar die plaat de terugkeer naar een klassiek gitaargeluid inluidde, horen we nu weer meer ...

lees meer...
NIEUWS 14/08/2020 : De Delvers roepen op om wakker te worden voor de cultuursector

Er zijn heel wat mensen en sectoren getroffen door de corona-crisis, maar weinig zijn zo hard getroffen als de cultuursector. Sinds maart al ligt op dat vlak bijna alles dicht. Er gaan veel stemmen op om de cultuursector te ondersteunen, en één van die stemmen zijn De Delvers, het Nederlandstalig nachtorkest dat korte maar fijne ...

lees meer...
NIEUWS 13/08/2020 : ReMission International bouwt een “Tower Of Strength” tegen Covid19

Wayne Hussey verzamelde en elite kransje artiesten om zich heen vanuit de idee een oude The Mission hit opnieuw in te spelen en de opbrengsten te laten gaan naar zij die van dichtbij de strijd aangaan met covid19. Mooi initiatief en zo dachten er vele anderen ook over, want zijn oproep werd massaal gevolgd en het resultaat is binnenkort beschikbaar ...

lees meer...
NIEUWS 03/08/2020 : Goethes Erben: tijd voor een nieuw album!

Corona legt veel stil, maar Oswald Henke krijg je niet zomaar klein. Sinds juli 2020 kon je regelmatig op de facebookpagina van Goethes Erben fragmenten van hun repetities bijwonen. Volledig Corona-proof werd er geknutseld aan nieuw materiaal. Het resultaat hiervan heet ‘Flüchtige Küsse’ en is vanaf september te koop! ...