casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.965 items

   

Orphax
As Yet Untitled
Drone - Experimental - Noise
01/12/2016 : Orphax - As Yet Untitled
Silken Tofu  Silken Tofu
01/12/2016, Dimi Brands

Orphax, niet te verwarren met de rhythmic industrial act Orphx, is de moniker van Amsterdammer Sietse van Erve, die al sinds de jaren 90 in de weer is met elektronische muziek.

Drone muziek in al zijn variaties, zoals doom metal, microtonale en meer noisy stuf tot het gebruik ervan in traditionele muziek vinden vlotjes hun weg naar de Nederlander. Van Erve zegt zelf dat drones van hem een gelukkig mens maken, iets wat niet bepaald opgaat voor uw recensent, aangezien dit een genre is waarin ik me tot nog toe maar matig in verdiept heb.

Voor As Yet Untitled, een tape op het fijne silken tofu label wou de goede man twee werken naar voren schuiven die nieuwe kenmerken van het genre zoals hij ze in het verleden nog niet gebracht had belichten.

Voor van Erve zit er ook schoonheid in onvolmaaktheden, in zijn zoektocht naar nieuwe geluiden en manieren van werken, integreert hij ook geluiden die door anderen afgedaan zouden worden als foutjes of vergissingen, en mede hierdoor geeft hij het geheel een organisch karakter. Aangezien het leven zelve niet gespaard gaat van fouten, kan je je inderdaad afvragen waarom ze te verbergen. Ligt de weg naar de ware wijsheid immers niet in het leren uit fouten, vragen we ons verder existentieel doch afdwalend af.

Terug dus naar Orphax, wiens werk grotendeels geïmproviseerd is, met behulp van een laptop en willekeurige objecten variërend van keyboards tot plastic bekertjes bespeeld met een strijkstok, alsook vocalen. Het resultaat is een organische lo-fi vorm van drone en minimale muziek, vaak melancholisch tot zelfs verdrietig van nature.

Een beschrijving die aanzet tot luisteren, aangezien we altijd in zijn voor een muzikale ontdekking, en benieuwd of Orphax mij zou kunnen verrassen met zijn benadering van het drone genre, legde ik dan ook mijn oor te luister bij deze cassette.

As Yet Untitled brengt twee tracks, goed voor elk een kantje van de tape dus, die compleet van elkaar verschillen. ‘Not Yet Titled’ op de okerkleurige kant is gebaseerd op opnames voor een nooit afgewerkt project voor een andere Nederlander, Jos Smolders, in 2014.

Het werk van Smolders met zijn oog voor detail is een grote bron van inspiratie geweest voor van Erve. In tegenstelling tot het gebruikelijke werk van Smolders verkent ‘Not Yet Titled’ de meer noisy kant van het drone veld.

Ruw en rauw klinken de elektronische klanken, en de bezwerende 18 minuten durende sonische trip klinkt avontuurlijker dan wat ik gebruikelijk bij drone mocht ervaren. Van Erve giet namelijk de voor mij zo broodnodige variatie in het genre kenmerkende repetitieve karakter, en is voor ondergetekende dan ook een geslaagde verrassing te noemen.

‘As Yet Untitled’ op de paarsgrijze kant van de tape is dan weer andere koek. De track is een ode aan het werk van Phil Niblock, een andere rechtstreekse inspirator van Orphax. Van Erve bestuurde hiervoor de manier van werken van Niblock, en deed dit dan vervolgens netjes over, maar dan wel op zijn eigen manier, en presenteert op ‘As Yet Untitled’ een noisy, haast onaangenaam stuk om naar te luisteren. Een fragment werd bewerkt door verschillende lagen van dit geluid te filteren, waarna deze gefilterde lagen herschikt en over het oorspronkelijke stuk uitgesmeerd werden. Een interessante werkwijze op papier, maar voor uw recensent waren de 20 minuten dat dit aansleepte een beetje te veel voor diens ongeoefende oren, aangezien hier het knellende schoentje voor mij betreffende drone muziek, zijnde te weinig variatie, er niet in slaagde mijn vooroordeel van de baan te schuiven.

Om terug de existentiële toer op te gaan, beschouwen we het leven als een groot leerproces, en blijven we alles proberen, zo ook het drone genre. Het inzicht dat de ware liefhebbers van het genre beslist enthousiaster zullen reageren op deze release dan deze leek is er alvast.

Orphax

Dimi Brands
01/12/2016

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 18/01/2022 : Het Eindejaarslijstje van Henk Vereecken (Moonchild)

ALBUM TOP 10 2021 Het tweede pandemiejaar 2021 was weer een vruchtbaar jaar aan het muzikale front en leverde een mooi internationaal Top 10 gezelschap op met ook drie Belgische acts. 1. Enzo Kreft: Different World Enzo Kreft overleefde de jaren 80 en staat nog steeds (of liever: weer) aan het wave front. Minimal wave uit Mechelen ...

lees meer...
NIEUWS 17/01/2022 : Dirk Da Davo brengt Kings Of Fools uit

Dirk Da Davo heeft een naam die onuitwisbaar tot het einde der tijden zal gelinkt worden aan The Neon Judgement. Dat sentiment der veler jeugd is al even opgehouden met bestaan. Laat Da Davo er vooral niet de man naar zijn om bij ondertussen vergrendelde pakken te blijven zitten. Met Neon Electronics al even in een uitgebreide bezetting, geheel ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 04/01/2022 : Het eindejaarslijstje van Danny Quetin

Het eindejaarslijstje van Danny Quetin 2021. Het jaar waar zowat iedereen naar uit keek. Een jaar waar normaal weer normaal mocht zijn. Op enkele opflakkeringen na was het meer van hetzelfde. Tante Mie deed aan gezinsuitbreiding en legde de wereld andermaal het zwijgen op. 2021. Het jaar waarin de zomer eentje was van De Zondvloed. ...

lees meer...
NIEUWS 02/01/2022 : Het eindejaarslijstje van Xavier Kruth

Laat me starten met jullie allemaal een gelukkig, gezond en muzikaal interessant 2022 toe te wensen. Als ik terugkijk op 2021, dan kijk ik alweer terug op een jaar dat gekleurd werd door de coronapandemie. Artiesten aarzelden om nieuw werk uit te geven, maar minder dan in 2020, en de platen behandelden vaak de gevolgen van corona. Een overzicht ...

lees meer...
NIEUWS 01/01/2022 : To beard or not to beard?

Onder het motto: “het moet niet altijd kommer ende kwel ofte doom ende gloom zijn” duikt Ashtoreth in de gedaante van Sjaack Sjamaan om voor alle kinderkes groot en klein het oude kinder zeemanslied ‘Al die willen te Kap’ren vaeren’ te brengen. Ashtoreth, of Sjaack beter gezegd, zelf een man met baard werkte ...