casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.406 items

   

Ordo Rosarius Equilibrio
Let's Play (Two Girls & A Goat)
Dark Folk / Apocalyptic Folk - Neoklassiek
19/09/2019 : Ordo Rosarius Equilibrio - Let's Play (Two Girls & A Goat)
Out Of Line  Out Of Line
19/09/2019, Dimi Brands

De uitstekende EP Ménage à Quatre die onlangs uitkwam beloofde reeds veel goeds voor het aankomende nieuwe Ordo Rosarius Equilibrio (dat we hier vanaf nu als ORE zullen afkorten).

Sommigen opperden na het horen van de digitale promo die op voorhand aan de journalisten werd opgestuurd zelfs van het beste wat ORE tot hiertoe reeds gepresteerd had!

Straffe woorden, want volgens ons is ieder album van deze Zweden van een torenhoog niveau. Het begon allemaal zoals voor zovele van hun landgenoten bij het legendarische Cold Meat Industry label, en tegenwoordig zijn ze al lang niet meer het vreemde eendje in de stal van het grote Out Of Line.

Waren we anno 2010 nog ietwat verrast om ORE tussen de Suicide Commando’s en Hocico’s allerhande te zien opduiken. Met het ijzersterke Songs 4 Hate & Devotion leverden ze het bewijs dat ORE in staat was om het neofolk genre naar ongekende hoogten op te tillen.

Hierna zou het maar liefst zes jaar duren voor er een opvolger zou komen van het album dat met songs als A ‘Song 4 Hate And Devotion’, ‘I M B E C I L E, My Idiot Lover en ‘A World Not So Beautiful’ ware hits had voortgebracht. Nummers die in het hiaat van zes jaar hun weg naar de playlisten van de neofolk dj’s bleef vinden.

Toen in 2016 eindelijk opvolger Vision:Libertine -The Hangman’s Triad verscheen, was dit meteen een dubbelaar. Nuja, eigenlijk ging het om twee vrij korte schijfjes, die gerust op eentje geperst konden worden. Maar ORE denkt aan alles, dus ook aan een mooie vormgeving en een comfortabele ervaring voor de luisteraar.

Het titelnummer had niet veel moeite om ook de hitstatus (op de juiste feestjes weliswaar) te bereiken en als vanzelfsprekend haalde het album de koppositie van ons eindejaarslijstje (en dit in een jaar waarin verder nog uitstekend materiaal uitgebracht van Genocide Organ, Con-Dom, Varunna, Ataraxia en Daemonia Nymphe, om er maar een paar te noemen).

Dat Let’s Play -Two Girls & A Goat in december ook ons eindejaarslijstje zal halen is nu al een zekerheid want ORE pikt de draad netjes terug op waar ze die bij de twee eerder vernoemde succesalbums liet liggen.

Maar net daarom willen we niet meepraten met de stemmen die gewag doen van het beste ORE werk tot nu toe. Het is een feit dat de Zweden hun sound en hun nummers nog meer uitgebalanceerd en van topniveau zijn, maar de weg die hiertoe leidde mag op deze manier niet zomaar teniet gedaan worden.

Frontman Tomas Petterson schreef maar liefst zeven jaar aan de nummers van dit album, geen wonder dus dat er hier sprake is van wat hij zelf ziet als de “finale” versie van zijn project. Laat ons hopen dat het bij de figuurlijke betekenis blijft, want wanneer je zo met een vrij stoïcijns genre dat neofolk is kan spelen, dan smaakt dat absoluut naar meer.

Je kan het een beetje vergelijken met wat Spiritual Front (zoals u weet geen onbekenden van elkaar -herinnert u zich nog het gezamenlijke album Satyriasis -Somewhere Between Equilibrium And Nihilism uit 2005 nog?) vorig jaar deed op het ijzersterke album Amour Braque. Een vriendschap en samenwerking die beide artiesten duidelijk geïnspireerd heeft.

De invloed hiervan kan je bijvoorbeeld heel goed horen tijdens het nummer ‘This Knife Will Steal Your Heart -Let’s Waken The Judas In You’, dat eenzelfde sfeer uitademt als Amour Braque deed.

Neofolk is tegenwoordig ook een veel te beperkt jasje geworden om de sound van ORE aan te duiden, Apocalyptic pop is veel meer aan de orde. Het kan allemaal toegankelijker klinken dan hun eerste albums, maar toch sluipen er slinks invloeden uit het bombastische Cold Meat verleden in deze nummers (ijzige koorgezang, klokken, orgels,...) terwijl er tekstueel geen enkel heilig huisje overeind blijft (hoofdthema’s zijn nog steeds seks in al zijn facetten en geloof) en de lichaamssappen spreekwoordelijk in het rond vliegen. Verder willen we ook nog kwijt dat de percussie van Nicolas Van Meirhaeghe (Empusae, en ondertussen uitgegroeid tot een volwaardig lid van ORE) zeker ook uw aandacht verdient.

Van de EP kan je hier enkel ‘Ménage à Trois’ terugvinden, deze naast het album eveneens aanschaffen raden wij dan ook ten zeerste aan want dan krijg je er nog drie zeer sterke bonusnummers bovenop.

Naast het reguliere album op cd, kan je ook voor de deluxe boxeditie gaan, dan krijg je er naast de EP nog een dubbele vinyl bij, en twee ‘in de geest van ORE passende slaapkamerattributen’.

Wat hits betreft kunnen we er weer een tijdje tegen. We tellen hier immers 13 serieuze kanshebbers, stuk voor stuk topmateriaal dus. Een ‘Ménage à Trois’ op de gotische dansvloer, het is geen nieuwigheid, maar wij zijn blij dat we het nu ook uit de boxen mogen horen schallen.

Binnenkort mag je op Dark Entries een interview met ORE verwachten waar ze zelf het verhaal van Let's Play uit de doeken zullen doen, en op vrijdag 6 maart speelt ORE op Porta Nigra in Aarschot.

Ordo Rosarius Equilibrio

Dimi Brands
19/09/2019

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 22/10/2020 : Trail of Tears: terug van weggeweest!

Mag er ook goed nieuws zijn? Na jaren afwezigheid is Trail Of Tears terug. Tijdens de periode 1996-1998 verschenen enkele interessante spelers op het toneel die het genre gothic metal een niveau hoger tilden. Denk aan Tristania, The Sins of thy Beloved en zeker ook Trail of Tears met het heerlijke ‘Disclosure in Red’. Zeven ...

lees meer...
NIEUWS 22/10/2020 : Geen livestream voor 40ste verjaardag Laibach

'Het doel van het coronavirus is om Laibach te verhinderen om zijn veertigste verjaardag te vieren', zo konden we onlangs lezen op de website van de Sloveense industrialmeesters. Ze hadden het nochtans groots gezien. Ze gingen een evenement van maar liefst zeven uur organiseren op een symbolische plek. De Delavski Dom Trbolvje is de ...

lees meer...
NIEUWS 19/10/2020 : Livestream De Delvers afgelast

Gisteren nog hebben we de livestream van De Delvers aangekondigd, vandaag al moeten we met spijt aankondigen dat het optreden niet doorgaat. De oorzaak ligt uiteraard bij de coronapandemie. De Kinky Star neemt weliswaar alle mogelijke maatregelen, maar blijft redelijk klein, en De Delvers zijn met vijf. Bovendien is hun toetseniste hoogzwanger, ...

lees meer...
NIEUWS 18/10/2020 : Dark Entries Night: livestream De Delvers i.s.m. Kinky Star (afgelast!)

Vervloekte corona. Door het virus hebben we al drie afleveringen van onze Dark Entries Nights moeten uitstellen. We houden die steeds in de Gentse Kinky Star, en wie deze gezellige plek kent weet dat er weinig ruimte is voor social distancing. En dus gaan er sinds maart geen concerten met publiek door, en dat zal zo nog een tijdje blijven. ...

lees meer...
NIEUWS 18/10/2020 : Psy'Aviah haalt Klara

Het is een link die u misschien niet meteen zou leggen: de electro-crossovergroep Psy'Aviah en de klassieke muziekzender Klara. Maar dan bent u nog niet op de hoogte dat Psy'Aviahs laatste - 'The Earth Keeps Spinning, Without Being Noticed' een dark ambient-cd geworden is met uitgestrekte klankvelden. Bovendien maakt Psy-Aviah-meesterbrein ...

lees meer...
INTERVIEW : KREGEL - Ik denk dat we de zomerhit van Radio 2 niet gaan halen en ook over de Lage Landen Lijst heb ik zo mijn twijfels.

Omdat we ons bij Dark Entries niet graag uitspreken over een bepaald virus dat het hele doen en laten van de samenleving in zijn greep houdt roepen wij 2020 volmondig uit als het jaar van Kregel. Ze vieren dit jaar hun vierde verjaardag en zagen dit als het ideale moment om hun eerder opgenomen demo's voor het eerst op de grote wereld ...