casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.088 items

   

Ordo Rosarius Equilibrio
Let's Play (Two Girls & A Goat)
Dark Folk / Apocalyptic Folk - Neoklassiek
19/09/2019 : Ordo Rosarius Equilibrio - Let's Play (Two Girls & A Goat)
Out Of Line  Out Of Line
19/09/2019, Dimi Brands

De uitstekende EP Ménage à Quatre die onlangs uitkwam beloofde reeds veel goeds voor het aankomende nieuwe Ordo Rosarius Equilibrio (dat we hier vanaf nu als ORE zullen afkorten).

Sommigen opperden na het horen van de digitale promo die op voorhand aan de journalisten werd opgestuurd zelfs van het beste wat ORE tot hiertoe reeds gepresteerd had!

Straffe woorden, want volgens ons is ieder album van deze Zweden van een torenhoog niveau. Het begon allemaal zoals voor zovele van hun landgenoten bij het legendarische Cold Meat Industry label, en tegenwoordig zijn ze al lang niet meer het vreemde eendje in de stal van het grote Out Of Line.

Waren we anno 2010 nog ietwat verrast om ORE tussen de Suicide Commando’s en Hocico’s allerhande te zien opduiken. Met het ijzersterke Songs 4 Hate & Devotion leverden ze het bewijs dat ORE in staat was om het neofolk genre naar ongekende hoogten op te tillen.

Hierna zou het maar liefst zes jaar duren voor er een opvolger zou komen van het album dat met songs als A ‘Song 4 Hate And Devotion’, ‘I M B E C I L E, My Idiot Lover en ‘A World Not So Beautiful’ ware hits had voortgebracht. Nummers die in het hiaat van zes jaar hun weg naar de playlisten van de neofolk dj’s bleef vinden.

Toen in 2016 eindelijk opvolger Vision:Libertine -The Hangman’s Triad verscheen, was dit meteen een dubbelaar. Nuja, eigenlijk ging het om twee vrij korte schijfjes, die gerust op eentje geperst konden worden. Maar ORE denkt aan alles, dus ook aan een mooie vormgeving en een comfortabele ervaring voor de luisteraar.

Het titelnummer had niet veel moeite om ook de hitstatus (op de juiste feestjes weliswaar) te bereiken en als vanzelfsprekend haalde het album de koppositie van ons eindejaarslijstje (en dit in een jaar waarin verder nog uitstekend materiaal uitgebracht van Genocide Organ, Con-Dom, Varunna, Ataraxia en Daemonia Nymphe, om er maar een paar te noemen).

Dat Let’s Play -Two Girls & A Goat in december ook ons eindejaarslijstje zal halen is nu al een zekerheid want ORE pikt de draad netjes terug op waar ze die bij de twee eerder vernoemde succesalbums liet liggen.

Maar net daarom willen we niet meepraten met de stemmen die gewag doen van het beste ORE werk tot nu toe. Het is een feit dat de Zweden hun sound en hun nummers nog meer uitgebalanceerd en van topniveau zijn, maar de weg die hiertoe leidde mag op deze manier niet zomaar teniet gedaan worden.

Frontman Tomas Petterson schreef maar liefst zeven jaar aan de nummers van dit album, geen wonder dus dat er hier sprake is van wat hij zelf ziet als de “finale” versie van zijn project. Laat ons hopen dat het bij de figuurlijke betekenis blijft, want wanneer je zo met een vrij stoïcijns genre dat neofolk is kan spelen, dan smaakt dat absoluut naar meer.

Je kan het een beetje vergelijken met wat Spiritual Front (zoals u weet geen onbekenden van elkaar -herinnert u zich nog het gezamenlijke album Satyriasis -Somewhere Between Equilibrium And Nihilism uit 2005 nog?) vorig jaar deed op het ijzersterke album Amour Braque. Een vriendschap en samenwerking die beide artiesten duidelijk geïnspireerd heeft.

De invloed hiervan kan je bijvoorbeeld heel goed horen tijdens het nummer ‘This Knife Will Steal Your Heart -Let’s Waken The Judas In You’, dat eenzelfde sfeer uitademt als Amour Braque deed.

Neofolk is tegenwoordig ook een veel te beperkt jasje geworden om de sound van ORE aan te duiden, Apocalyptic pop is veel meer aan de orde. Het kan allemaal toegankelijker klinken dan hun eerste albums, maar toch sluipen er slinks invloeden uit het bombastische Cold Meat verleden in deze nummers (ijzige koorgezang, klokken, orgels,...) terwijl er tekstueel geen enkel heilig huisje overeind blijft (hoofdthema’s zijn nog steeds seks in al zijn facetten en geloof) en de lichaamssappen spreekwoordelijk in het rond vliegen. Verder willen we ook nog kwijt dat de percussie van Nicolas Van Meirhaeghe (Empusae, en ondertussen uitgegroeid tot een volwaardig lid van ORE) zeker ook uw aandacht verdient.

Van de EP kan je hier enkel ‘Ménage à Trois’ terugvinden, deze naast het album eveneens aanschaffen raden wij dan ook ten zeerste aan want dan krijg je er nog drie zeer sterke bonusnummers bovenop.

Naast het reguliere album op cd, kan je ook voor de deluxe boxeditie gaan, dan krijg je er naast de EP nog een dubbele vinyl bij, en twee ‘in de geest van ORE passende slaapkamerattributen’.

Wat hits betreft kunnen we er weer een tijdje tegen. We tellen hier immers 13 serieuze kanshebbers, stuk voor stuk topmateriaal dus. Een ‘Ménage à Trois’ op de gotische dansvloer, het is geen nieuwigheid, maar wij zijn blij dat we het nu ook uit de boxen mogen horen schallen.

Binnenkort mag je op Dark Entries een interview met ORE verwachten waar ze zelf het verhaal van Let's Play uit de doeken zullen doen, en op vrijdag 6 maart speelt ORE op Porta Nigra in Aarschot.

Ordo Rosarius Equilibrio

Dimi Brands
19/09/2019

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 27/02/2020 : Zachery Allan Starky (ZAS) verzoent postpunk en techno!

Kan dat dan? Wel deze Amerikaan is al jaren actief in de ondergrond van New York, ondermeer als dj. Hij analyseert de scene zeer scherp en na heel wat productiewerk pakt hij binnenkort uit met zijn debuutplaat “Fear City”die een hedendaags muzikaal beeld moet geven van de grootstad New York anno 2020. De eerste singel “No ...

lees meer...
NIEUWS 27/02/2020 : Last call voor Porta Nigra... en meer festival plezier!

In onze scene bestaat er niet zoiets als een festivalseizoen. Gans het jaar vieren we feest. Zo kunt u straks, op vrijdag 6 en zaterdag 7 maart voor twee dagen in Aartschot terecht voor Porta Nigra. Twee dagen, waarbij Dark Entries onder andere uitkijkt naar de passages van Rosa Crux, Ordo Rosarius Equilibrio, Siglo XX en een herrezen The ...

lees meer...
NIEUWS 27/02/2020 : Dark Entries geeft 5 vrijkaarten weg voor de New Wave Club Class-X Party in Aarschot

Het is een jaarlijkse traditie, de New Wave Club Class-X in de stadsfeestzaal van Aarschot. Dj Wildhoney zal je er trakteren op de beste plaatjes in meer dan 40 jaar new wave. Het feestje gaat door op zaterdag 7 maart. En Dark Entries mag 5 vrijkaarten weggeven. Niet zomaar, hé, je moet een vraag beantwoorden. Welk instrument speelde ...

lees meer...
NIEUWS 26/02/2020 : 'Het lijkt wel vrede'-tour van Gert Kleinpunk

Gert Kleinpunk - de tegendraadse troubadour uit Leuven - heeft een nieuwe ep afgewerkt, en die heet net zoals de optredens die hij al meer dan 30 jaar organiseert: 'Het lijkt wel vrede'. Daarop staan alweer 8 scherpe en rake liederen over de toestand van de maatschappij, over de achteruitgang van het milieu, over de corruptie van de ...

lees meer...
NIEUWS 19/02/2020 : The Epic Apocalypse Tour

EPICA en Apocalyptica bundelen de krachten voor een tournee die alle monden zal doen open vallen. De twee groepen kondigen 'The Epic Apocalypse Tour' aan, die tot groot jolijt van de Belgische fans ook langskomt in de Ancienne Belgique, en dat op vrijdag 4 december. De Nederlanders van EPICA staan al bijna twee decennia aan de ...

lees meer...
INTERVIEW : ORDO ROSARIUS EQUILIBRIO - Evenementen zoals Porta Nigra zijn noodzakelijk!

Met Let’s Play (Two Girls & A Goat) leverde Ordo Rosarius Equilibrio wederom een ijzersterk album af. Frontman Tomas Petterson omschreef het zelfs als zijnde “de finale versie van zijn project.” Binnen enkele maanden keren de Zweden terug naar Aarschot alwaar ze het Porta Nigra festival mogen afsluiten. Voer genoeg ...