casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

7.842 items

   

Ordo Rosarius Equilibrio
Let's Play (Two Girls & A Goat)
Dark Folk / Apocalyptic Folk - Neoklassiek
19/09/2019 : Ordo Rosarius Equilibrio - Let's Play (Two Girls & A Goat)
Out Of Line  Out Of Line
19/09/2019, Dimi Brands

De uitstekende EP Ménage à Quatre die onlangs uitkwam beloofde reeds veel goeds voor het aankomende nieuwe Ordo Rosarius Equilibrio (dat we hier vanaf nu als ORE zullen afkorten).

Sommigen opperden na het horen van de digitale promo die op voorhand aan de journalisten werd opgestuurd zelfs van het beste wat ORE tot hiertoe reeds gepresteerd had!

Straffe woorden, want volgens ons is ieder album van deze Zweden van een torenhoog niveau. Het begon allemaal zoals voor zovele van hun landgenoten bij het legendarische Cold Meat Industry label, en tegenwoordig zijn ze al lang niet meer het vreemde eendje in de stal van het grote Out Of Line.

Waren we anno 2010 nog ietwat verrast om ORE tussen de Suicide Commando’s en Hocico’s allerhande te zien opduiken. Met het ijzersterke Songs 4 Hate & Devotion leverden ze het bewijs dat ORE in staat was om het neofolk genre naar ongekende hoogten op te tillen.

Hierna zou het maar liefst zes jaar duren voor er een opvolger zou komen van het album dat met songs als A ‘Song 4 Hate And Devotion’, ‘I M B E C I L E, My Idiot Lover en ‘A World Not So Beautiful’ ware hits had voortgebracht. Nummers die in het hiaat van zes jaar hun weg naar de playlisten van de neofolk dj’s bleef vinden.

Toen in 2016 eindelijk opvolger Vision:Libertine -The Hangman’s Triad verscheen, was dit meteen een dubbelaar. Nuja, eigenlijk ging het om twee vrij korte schijfjes, die gerust op eentje geperst konden worden. Maar ORE denkt aan alles, dus ook aan een mooie vormgeving en een comfortabele ervaring voor de luisteraar.

Het titelnummer had niet veel moeite om ook de hitstatus (op de juiste feestjes weliswaar) te bereiken en als vanzelfsprekend haalde het album de koppositie van ons eindejaarslijstje (en dit in een jaar waarin verder nog uitstekend materiaal uitgebracht van Genocide Organ, Con-Dom, Varunna, Ataraxia en Daemonia Nymphe, om er maar een paar te noemen).

Dat Let’s Play -Two Girls & A Goat in december ook ons eindejaarslijstje zal halen is nu al een zekerheid want ORE pikt de draad netjes terug op waar ze die bij de twee eerder vernoemde succesalbums liet liggen.

Maar net daarom willen we niet meepraten met de stemmen die gewag doen van het beste ORE werk tot nu toe. Het is een feit dat de Zweden hun sound en hun nummers nog meer uitgebalanceerd en van topniveau zijn, maar de weg die hiertoe leidde mag op deze manier niet zomaar teniet gedaan worden.

Frontman Tomas Petterson schreef maar liefst zeven jaar aan de nummers van dit album, geen wonder dus dat er hier sprake is van wat hij zelf ziet als de “finale” versie van zijn project. Laat ons hopen dat het bij de figuurlijke betekenis blijft, want wanneer je zo met een vrij stoïcijns genre dat neofolk is kan spelen, dan smaakt dat absoluut naar meer.

Je kan het een beetje vergelijken met wat Spiritual Front (zoals u weet geen onbekenden van elkaar -herinnert u zich nog het gezamenlijke album Satyriasis -Somewhere Between Equilibrium And Nihilism uit 2005 nog?) vorig jaar deed op het ijzersterke album Amour Braque. Een vriendschap en samenwerking die beide artiesten duidelijk geïnspireerd heeft.

De invloed hiervan kan je bijvoorbeeld heel goed horen tijdens het nummer ‘This Knife Will Steal Your Heart -Let’s Waken The Judas In You’, dat eenzelfde sfeer uitademt als Amour Braque deed.

Neofolk is tegenwoordig ook een veel te beperkt jasje geworden om de sound van ORE aan te duiden, Apocalyptic pop is veel meer aan de orde. Het kan allemaal toegankelijker klinken dan hun eerste albums, maar toch sluipen er slinks invloeden uit het bombastische Cold Meat verleden in deze nummers (ijzige koorgezang, klokken, orgels,...) terwijl er tekstueel geen enkel heilig huisje overeind blijft (hoofdthema’s zijn nog steeds seks in al zijn facetten en geloof) en de lichaamssappen spreekwoordelijk in het rond vliegen. Verder willen we ook nog kwijt dat de percussie van Nicolas Van Meirhaeghe (Empusae, en ondertussen uitgegroeid tot een volwaardig lid van ORE) zeker ook uw aandacht verdient.

Van de EP kan je hier enkel ‘Ménage à Trois’ terugvinden, deze naast het album eveneens aanschaffen raden wij dan ook ten zeerste aan want dan krijg je er nog drie zeer sterke bonusnummers bovenop.

Naast het reguliere album op cd, kan je ook voor de deluxe boxeditie gaan, dan krijg je er naast de EP nog een dubbele vinyl bij, en twee ‘in de geest van ORE passende slaapkamerattributen’.

Wat hits betreft kunnen we er weer een tijdje tegen. We tellen hier immers 13 serieuze kanshebbers, stuk voor stuk topmateriaal dus. Een ‘Ménage à Trois’ op de gotische dansvloer, het is geen nieuwigheid, maar wij zijn blij dat we het nu ook uit de boxen mogen horen schallen.

Binnenkort mag je op Dark Entries een interview met ORE verwachten waar ze zelf het verhaal van Let's Play uit de doeken zullen doen, en op vrijdag 6 maart speelt ORE op Porta Nigra in Aarschot.

Ordo Rosarius Equilibrio

Dimi Brands
19/09/2019

HomeContactSitemap
lees meer...
INTERVIEW : Gore op Breaking Barriers !! - Vroeger was niets beter want de mens is niet in staat echt te veranderen.

Breaking Barriers vindt dit jaar voor de 4de keer plaats in Het Depot te Leuven. Onze locale correspondent met de vlotte pen, Malcolm Nix, stort zich met jeugdig enthousiasme op het legertje groepen dat er optreedt op zaterdag 9 en zondag 10 november. Breaking Barriers viert anno 2019 het punkgenre in al zijn facetten en subgenres vandaar ...

lees meer...
INTERVIEW : GROUND NERO - De financiële afhankelijkheid in een kapitalistische consumptiemaatschappij zorgt ervoor dat het gevoel van vrijheid steeds minder wordt.

'Divergence'. Het is de nieuwe plaat van Ground Nero en hij is verrassend goed. De groep zoekt alle mogelijkheden van de gothic rock op en weet met sterke nummers te voorschijn te komen. Maar dat is nog niet alles. 'Divergence' is een heuse conceptplaat geworden over het ongebreidelde kapitalisme en wat het met de wereld doet, ...

lees meer...
NIEUWS 11/10/2019 : Floor, de beste zangeres?

Het zijn drukke tijden voor Nightwish. Terwijl zangeres Floor Jansen de afgelopen twee maanden in eigen land een landelijke bekendheid werd door haar deelname aan de TV-show 'Beste Zangers', werkt de Finse metalband aan een nieuw studio-album voor 2020 en wordt op vrijdag 6 december het monumentale document 'Decades: Live In ...

lees meer...
NIEUWS 10/10/2019 : Zaterdag So What-punkfestival in Aarschot

Sham 69, Ramonas, Unite Against Society, Capital Scum en Nope, ze staan allemaal op de affiche van het derde So What-festival dat deze zaterdag in De Klinker in Aarschot. Wie nog eens een stevige portie punk wil zoals dat in gouden tijden gemaakt werd, weet waar hij moet zijn. De Klinker: Demervalei 14, 3200 Aarschot Deuren: 17u Facebook ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : October Ritus (Rome, Awen, By The Spirits, La Merde), 04/10/2019, De Wommel, Wommelgem - Kali Yuga Über Alles!

FolkWorld, een Duits label dat ook al eens graag een concert organiseert luidde oktober in met een dubbele affiche. Op donderdag (de nationale Duitse feestdag) sloegen ze hun kampen onder de noemer October Chorus op in Mühltal (nabij Darmstadt) met behalve een andere headliner (Changes) dezelfde line-up. 's Anderdaags verhuisde het ...

lees meer...
FOTO'S : Ground Nero - @ De Klinker Aarschot, 05/10/2019 door Luc Luyten

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Ground Nero – Divergence CD Release Show - 5 oktober 2019 – De Klinker Aarschot

‘Beyond Scales there is Divergence’. Heden ten dage is het zowat de sleutelzin in het leven van Ground Nero. Een trilogie zonder echt een trilogie te zijn, maar na 2 EP’s (Beyond en Scales) is er nu het eerste full-album Divergence. Een album waarmee ze met glans laten horen dat de band sedert hun oprichting enkel maar ...

lees meer...
NIEUWS 02/10/2019 : Walhalla pakt uit met exclusieve rerelease van Ton Lebbink's cult plaat “Luchtkastelen”

Ton Lebbink (1943-2017) was de voormalige drummer van de Nederlandse new wave band en kunstcollectief Mecano en tevens portier bij het wereldberoemde poppodium Paradiso in Amsterdam. In de vroege jaren tachtig van de vorige eeuw was hij één van de allereerste Nederlandse popdichters, samen met anderen zoals Diana Ozon en Bart ...

lees meer...
NIEUWS 30/09/2019 : Soft Riot en Kezdown treden donderdag op in Brussel

De Fantomatic.Nights zijn het kleine broertje van de Fantastique.Nights, en om de haverklap bieden ze je gratis concerten aan in het centrum van Brussel. Deze gaan door in Café Central, op wandelafstand van de AB, en er komen deze keer opnieuw twee heel aanbevelenswaardige groepen af. Soft Riot komt helemaal uit Canada en maakt ...

lees meer...
NIEUWS 30/09/2019 : Enzo Kreft: Biometrics

Enzo Kreft heeft een plaat uitgebracht - 'Control' - over de keerzijde van de technologie die ons omringt en steeds meer ons leven beheerst. Een boodschap die hij wil uitdragen, ook met een nieuwe clip. 'Biometrics' is een goed voorbeeld van wat de nieuwe plaat inhoudt. 'Bij biometrie worden technieken toegepast waarbij ...

lees meer...
FOTO'S : Kollaps - @ Tour à Plomb Brussel 26/09/2019 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Nytt Land - @ Tour à Plomb Brussel, 26/09/2019 door Luc Luyten