casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.724 items

   

Onsturicheit
Waan
Ambient - Experimental - Krautrock - Psychedelic - Soundscape
23/01/2019 : Onsturicheit - Waan
Wool-E Discs  Wool-E Discs
23/01/2019, Henk Vereecken

Ineens vijf cd's kwamen er uit van het project Onsturicheit op het Gentse label Wool-e Discs in de reeks Belgian NeuMusik (Chapter 15 tot 19). Dit is de eerste in de reeks: Belgian NeuMusik Chapter 15. Het schijfje zit in een 4 panel digisleeve, gelimiteerd op 100 copies.

Experimentele ambient met Nederlandstalige stemsamples, dat is wat je kan verwachten van Onsturicheit of tenminste toch op deze release. Peter Moorkens heet de man achter dit project uit Gent en zijn facebook pagina omschrijft de muziek van Onsturicheit als 'een filmisch psychedelisch en elektronisch analoog palet van zeer rijk klinkend materiaal dat ongeziene beelden in je hoofd brengt en je naar plaatsen elders brengt'. De sleutelwoorden zijn soundscapes en samples, sequencers en klanktapijten.

'Onsturicheit' is een Middelnederlands woord dat equivalent is met 'onsturigheid' in hedendaags Nederlands maar dat woord wordt niet echt gebruikt. 'Onsturicheit' of 'onsturigheid' betekent zoveel als rumoer, lawaai, onstuimigheid, wildheid, woestheid, tomeloosheid, uitgelatenheid.

“Waan” (6 tracks, 48 minuten speelduur) werd een eerste keer voor Dark Entries besproken (door collega Peter De Koning was dat), toen het in 2016 uitkwam op tape, gelimiteerd op 33 exemplaren, uitgegeven door Wool-E Tapes. Om me niet ongewild te laten beïnvloeden heb ik deze review niet gelezen alvorens de mijne kant en klaar op de site stond maar over de score zijn Peter en ik het alvast eens.

'Spreek heilzaam valt', deze sample wordt steeds weer herhaald in het uitermate intrigerende openingsnummer “Spreek Heilzaam” waarbij 'spreek' uitgesproken wordt door een dame en 'heilzaam valt' door een man. Dit wordt talrijke keren geloopt wat een behoorlijk bevreemdend effect creëert. Voor de rest bestaat de openingstrack uit psychedelische synthesizermelodieën en een serieus vervormde stem die onverstaanbare dingen zegt. We horen ook een ritmisch getik als van een batterij analoge machines (typmachines, faxen…?).

“Somatische Waan” is vervolgens een dromerige, rustig ambiente track. Elementen van 'Berlin school' kosmische muziek steken regelmatig de kop op op “Waan” en ook drones, in slottrack “Paranoia” bijvoorbeeld en de voorlaatste track “Zondewaan” klinkt als een soort kosmische drone. Allerlei vreemde bliepjes en eigenzinnige effecten duiken constant op doorheen het ganse album.

Gelijkaardige geloopte stemeffecten als in “Spreek Heilzaam” komen we tegen in de track “Denkstoornis”. In “Een Godin Heeft Lippenstift” – de meest uitgesproken psychedelische track – doet de experimentele elektronica van Onsturicheit me zelfs denken aan The Legendary Pink Dots. Dit is mijn favoriete track. De titel komt in het begin van het nummer een aantal keer terug als een geloopte stemsample (alweer) waarbij elk woord wordt uitgesproken door een andere persoon (m/v).

Voor “Waan” werd gebruik gemaakt van een Bariton Eastwood gitaar en van volgende synths: een Korg Volca, een Roland SP 404 Sampler en een Animoog. Ik kan het album warm aanbevelen aan de liefhebber van experimentele ambient en elektronica en van 'kosmische' krautrock. Tot slot wil ik graag nog een pluim geven voor de prachtige hoesfoto. Wie deze boom weet staan, mag het ons komen vertellen.

Facebook

Bandcamp

Henk Vereecken
23/01/2019

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 13/04/2021 : Gary Numan rekent af met heiligen en leugenaars

Gary Numan heeft een nieuwe plaat in de pijplijn. Op 21 mei komt 'Intruder' uit, een conceptplaat die voortbouwt op 'Savage' uit 2017. Waar 'Savage' handelde over een planeet die heropgebouwd moest worden nadat de klimaatverandering alle mogelijke rampen op de mensheid had afgestuurd, gaat 'Intruder' nog een ...

lees meer...
NIEUWS 13/04/2021 : Natuur neemt maatschappij over in laatste video van Enzo Kreft

Het coronavirus is een middel van de natuur om wraak te nemen op de mens. Dat moet zowat de centrale stelling zijn van 'Different World', de laatste plaat van Enzo Kreft. Het is opnieuw een diepzinnige conceptplaat geworden, met deze keer als thema de coronapandemie, maar die ook voortbouwt op vorige werken als 'Turning Point', ...

lees meer...
NIEUWS 12/04/2021 : Gert Kleinpunk weet het: morgen gaat het beter!

Vindt u ook dat er nood is aan perspectief in deze veel te lang aanslepende coronacrisis? Dan raden we u aan om uw oor te luister te leggen bij Gert Kleinpunk. Hij weet immers dat het morgen terug beter zal gaan, en voor dat nummer heeft hij ook een prachtige clip gemaakt, aan de tafel gezeten met zijn companen Ezra (accordeon), Yorick (cajon) ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 06/04/2021 : La Merde lost eerste teaser voor nieuwe album La Vie en Noir.

In Gent worden terug de degens gekruist... wie een beetje op de hoogte is van groepen en de symbolen die ze gebruiken weet dat we het dan hebben over La Merde, het duo dat er aardig in slaagt om de neofolk-vlam in eigen land brandende te houden. Dit resulteerde reeds in 3 zeer goed ontvangen cassettes die ze in eigen beheer uitbrachten. ...

lees meer...
NIEUWS 01/04/2021 : Corona treft Leichtmatrose ...

Andreas Stitz, de anders zo energierijke zanger van het Duitse folk/chanson gezelschap Leichtmatrose heeft zijn gevecht met corona goed doorstaan. Dat het een diepe indruk op hem heeft nagelaten, bewijst deze videoboodschap . Hier bij Dark Entries wensen we hem alvast een verder spoedig herstel toe. Leichtmatrose

lees meer...
INTERVIEW : THE IMAGINARY SUITCASE - Het grootste deel van mijn leven heb ik me gedragen zoals ik dacht dat ze wilden dat ik me gedroeg. En dat is oplichterij.

The Imaginary Suitcase – het soloproject van Laurent Leemans – heeft weer een nieuw epos uitgebracht: ‘The gods gave you victory today only to make your final defeat more bitter’. Dat is een hele mond vol en ook een heel pessimistisch citaat (van een Romeinse veldheer na een verloren veldslag tegen de Kelten), twee ...