casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.724 items

   

Onsturicheit
Splinter
Ambient - Drone - Experimental - Krautrock - Psychedelic - Soundscape
25/01/2019 : Onsturicheit - Splinter
Wool-E Discs  Wool-E Discs
25/01/2019, Henk Vereecken

Vijf cd's kwamen er begin december 2018 uit van het project Onsturicheit op het Gentse label Wool-e Discs in de reeks Belgian NeuMusik (Chapter 15 tot 19). Dit is de derde: Belgian NeuMusik Chapter 17. Het schijfje zit in een 4 panel digisleeve, gelimiteerd op 100 copies. Het geheel van de vijf albums bestaat trouwens ook als box: "Wanneer De herder Doolt, Zo Dolen De Schapen".

'Onsturicheit' (= 'onsturigheid') is een Middelnederlands woord dat zoveel betekent als rumoer, lawaai, onstuimigheid, wildheid, woestheid, tomeloosheid, uitgelatenheid. Onsturicheit is nu ook het project van Gentenaar Peter Moorkens en zijn facebook pagina omschrijft de muziek van zijn project als 'een filmisch psychedelisch en elektronisch analoog palet van zeer rijk klinkend materiaal dat ongeziene beelden in je hoofd brengt en je naar plaatsen elders brengt'. De sleutelwoorden zijn soundscapes en samples, sequencers en klanktapijten. De muziek van Onsturicheit is grotendeels elektronisch en onvoorspelbaar, klinkt altijd weer anders. Zijn derde cd “Splinter” is een stuk ritmischer dan voorgangers “Waan” en “Angstzweet” en een aantal tracks klinken nadrukkelijk etnisch geïnspireerd.

Het album “Splinter” (6 tracks en 60 minuten speelduur) werd gecreëerd naar aanleiding van de 'Splinter sessies', live radio sessies voor de vrije radio en jongerenzender Villa Bota (op internet en fm 106,4) te Brugge. Ook voor dit album werd weer een rijk klankenpalet gecreëerd vol weirde elektronische effecten en psychedelische klanken zoals je die ook bijvoorbeeld terugvindt bij The Legendary Pink Dots.

Opener “Splinter”is een soort dronescape die begint met zwaar vervormde, vertraagde en daardoor compleet onverstaanbare stemsamples. Deze worden gecombineerd met nogal naar de achtergrond gemixte versnelde 'smurfenstemmetjes' waarna de drones de kop opsteken… Ook “Splinter In De Ziel” is in de eerste plaats een dronetrack.

“Gespleten Hoef” is dan weer een compositie waarin voor het eerst etnische beats de kop opsteken als van trommelende stamleden. Deze 'junglebeats' geven het nummer een lichtelijk ritueel karakter en in combinatie met melodieuze synthesizertonen gaat het geheel wel een klein beetje richting Hybryds.

In “Verbrande Dode Bomen” zitten zowel gierende als huppelende synthesizertonen welke combinatie het nummer een intrigerende dynamiek verleent. Ook dit nummer is nadrukkelijk etnisch getint met Oosterse muziekmelodieën die de kop opsteken zodat het me doet denken aan de rustiger meer ambiente composities van Ah Cama-Sotz of Muslimgauze. Dit is mijn favoriete track van dit album.

“Stapvoets Afdalende” is weer een erg ritmische track vlotte electro-ambient en de meest dansbare track die ik al van hem heb gehoord. Ook hier zitten weer etnische invloeden geïntegreerd en maak ik de Ah Cama-Sotz referentie. Het tweede hoogtepunt van het album.

De slottrack “Een Deur Op Een Kier Intrappen (Angstzweet Deel 2)” is tevens de langste (een klein kwartier) en grijpt terug naar de geloopte Nederlandstalige stemsamples van het debuut “Waan”. 'Maar waarom had ze dan nooit de deur weer opengemaakt. / En ze opende ze sedert nooit' zijn de quotes die door een dame met licht Nederlandse tongval steeds weer worden herhaald. Ook de woorden 'angst' en 'zweet' komen steeds terug tussen de meerlagige synthesizertapijten die me evenals de compositie “Zweet” op voorganger “Angstzweet” weer doen denken aan horrorfilmsoundtracks van Mike Oldfield (“The Exorcist”) of Goblin (“Suspiria”). Het meest beatgerichte album uit de Onsturicheit reeks kan ik weer warm aanbevelen aan de experimentele ambient, krautrock en modular synth fan.

Facebook

Bandcamp

Henk Vereecken
25/01/2019

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 13/04/2021 : Gary Numan rekent af met heiligen en leugenaars

Gary Numan heeft een nieuwe plaat in de pijplijn. Op 21 mei komt 'Intruder' uit, een conceptplaat die voortbouwt op 'Savage' uit 2017. Waar 'Savage' handelde over een planeet die heropgebouwd moest worden nadat de klimaatverandering alle mogelijke rampen op de mensheid had afgestuurd, gaat 'Intruder' nog een ...

lees meer...
NIEUWS 13/04/2021 : Natuur neemt maatschappij over in laatste video van Enzo Kreft

Het coronavirus is een middel van de natuur om wraak te nemen op de mens. Dat moet zowat de centrale stelling zijn van 'Different World', de laatste plaat van Enzo Kreft. Het is opnieuw een diepzinnige conceptplaat geworden, met deze keer als thema de coronapandemie, maar die ook voortbouwt op vorige werken als 'Turning Point', ...

lees meer...
NIEUWS 12/04/2021 : Gert Kleinpunk weet het: morgen gaat het beter!

Vindt u ook dat er nood is aan perspectief in deze veel te lang aanslepende coronacrisis? Dan raden we u aan om uw oor te luister te leggen bij Gert Kleinpunk. Hij weet immers dat het morgen terug beter zal gaan, en voor dat nummer heeft hij ook een prachtige clip gemaakt, aan de tafel gezeten met zijn companen Ezra (accordeon), Yorick (cajon) ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 06/04/2021 : La Merde lost eerste teaser voor nieuwe album La Vie en Noir.

In Gent worden terug de degens gekruist... wie een beetje op de hoogte is van groepen en de symbolen die ze gebruiken weet dat we het dan hebben over La Merde, het duo dat er aardig in slaagt om de neofolk-vlam in eigen land brandende te houden. Dit resulteerde reeds in 3 zeer goed ontvangen cassettes die ze in eigen beheer uitbrachten. ...

lees meer...
NIEUWS 01/04/2021 : Corona treft Leichtmatrose ...

Andreas Stitz, de anders zo energierijke zanger van het Duitse folk/chanson gezelschap Leichtmatrose heeft zijn gevecht met corona goed doorstaan. Dat het een diepe indruk op hem heeft nagelaten, bewijst deze videoboodschap . Hier bij Dark Entries wensen we hem alvast een verder spoedig herstel toe. Leichtmatrose

lees meer...
INTERVIEW : THE IMAGINARY SUITCASE - Het grootste deel van mijn leven heb ik me gedragen zoals ik dacht dat ze wilden dat ik me gedroeg. En dat is oplichterij.

The Imaginary Suitcase – het soloproject van Laurent Leemans – heeft weer een nieuw epos uitgebracht: ‘The gods gave you victory today only to make your final defeat more bitter’. Dat is een hele mond vol en ook een heel pessimistisch citaat (van een Romeinse veldheer na een verloren veldslag tegen de Kelten), twee ...