casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.277 items

   

Olivia Louvel
SculptOr
Electroacoustic - Experimental - Glitch / IDM
02/04/2020 : Olivia Louvel - SculptOr
Cat Werk Imprint  Cat Werk Imprint
02/04/2020, Dimi Brands

Op haar vorige album, Data Regina (2017) liet de uitermate getalenteerde artieste Olivia Louvel haar licht schijnen op twee belangrijke Britse dames: de twee koninginnen Mary Queen of Scots en Elizabeth 1 die in de 16de eeuw over het eiland regeerden.

‘Zomaar’ een plaatje, daar draait Louvel haar hand niet voor om: Data Regina was een mixed-media project en zelf is ze een artieste die graag muziek, kunst én activisme met elkaar verbindt.

Ook haar nieuwste worp, SculptOr, werd gevormd rond een belangrijke vrouw uit de Britse geschiedenis: Barbara Hepworth.

Hepworth (°1903-+1975) was een van de belangrijkste Engelse beeldhouwsters. Net als kunstenaars als Henry Moore en John Piper was ze lid van de Seven and Five Society. Deze groep kunstenaars in Leeds wilde geen nieuw ‘-isme’ oprichten, maar juist de bestaande modernistische bewegingen zoals kubisme en abstractie verder uitdiepen. Dit was in de geest van de Franse kunstbeweging retour à l’ordre, de strekking in de Europese kunsten die volgde op de Eerste Wereldoorlog en die zich afzette tegen de radicale avant-garde in de kunst tot ongeveer 1917 en inspiratie putte uit klassieke en traditionele waarden in de kunst. Een van haar meest prestigieuze sculpturen is Single Form die ter herinnering aan Dag Hammarskjöld (Zweeds diplomaat, secretaris-generaal van de Verenigde Naties van 1953 tot 1961 toen hij stierf tijdens een vliegtuigongeluk tijdens zijn vredesmissie in Congo. Postuum kreeg hij in 1961 de Nobelprijs voor de Vrede en was naast een verwoed verzamelaar van haar werk tevens een goede vriend) dat is opgesteld bij het gebouw van de Verenigde Naties in New York. Ook de Tate Gallery heeft veel van haar werk in haar collectie opgenomen.

SculptOr opent met ‘Use Your Own Body’ alwaar we een geluidsfragment uit een interview met Hepworth zelve horen. De gehele tekst die je terughoort op dit album is afkomstig van de kunstenares. Bronnen zijn de boeken Barbara Hepworth Writings and Conversations (2015), A pictorial Autobiography (1970) en de DVD The Art Of Barbara Hepworth (2003).

Het zijn slechts enkele zinnen, we beschouwen ze als de ruwe, onbewerkte steen die Hepworth in de richting van Louvel schuift met de bedoeling dat zij hier iets moois van zal maken.

We beschouwen Louvel sowieso als het soort artieste die met om het eender welk onderwerp, hoe onbeduidend ook, een boeiend album kan maken. Hepworth mag dus op beide oren slapen.

Louvels zangkunsten (die tussen spreken en zingen zitten) mogen dan eerder beperkt zijn, soms een beetje op het zeurderige af, ze weet door een clever gebruik van elektronica dit steeds zodanig uit te werken dat dit nooit als storend ervaren wordt. Meer zelfs, de klanken zorgen ervoor dat haar stem als een op maat gemaakt pakje er perfect rond past. Dit pakje is voor de gelegenheid van steen, marmer of messing zo u wil, en het geluid dat er bij hoort doet ook erg een (bewerkt) beeldhouwproces in al zijn facetten denken.

Wat ze hier doet met de woorden van Hepworth is wederom een kunstwerk geworden dat aan het verbluffende grenst. Zo komen we niet alleen meer te weten over de kunstenares Hepworth, door de manier waarop Louvel de accenten legt, kunnen we ook afleiden waar en hoe de invloed op de muzikante is. Althans, dat houden we onszelf voor, want bij een artieste als Louvel (en bij uitbreiding Lucretia Dalt) is de opeenstapeling dubbele bodems en interpretaties zeer uitgebreid.

Het zou een goed idee zijn om een uitvoering van SculptOr te programmeren in de Antwerpse beeldentuin Middelheim. Want SculptOr mag dan wel de focus op Hepworth leggen, het is net zozeer een conceptplaat over beeldhouwkunst in het algemeen geworden.

Deze cd die verscheen op 7 februari is het eerste deel van [Hepworth Resounds]; het tweede deel, getiteld The Sculptor Speaks is een bewerking van een opname van Hepworth’s stem uit 1961 die een goede maand eerder in première ging op de Londense radiozender Resonance FM, en dit ter gelegenheid van de geboortedatum van de beeldhouwster.

Ongelofelijk straf, en wat ons betreft reeds een van dé essentiële platen van 2020.

Olivia Louvel

‘Must Carve A Stone’ Olivia Louvel from Cat Werk Imprint on Vimeo.

Dimi Brands
02/04/2020

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 03/07/2020 : Shining Light: Mono Inc. herneemt 'Lichtgestalt' van Lacrimosa met Tilo Wolff

Er werd ons een nieuwe samenwerking tussen Mono Inc. en Lacrimosa aangekondigd. Martin Engler van Mono Inc. en Tilo Wolff van Lacrimosa waarderen elkaars werk heel erg en zijn ook goede vrienden. Jaren geleden werkten ze al eens samen op de single 'Children Of The Dark' van Mono Inc., een nummer waaraan ook Chris Harms van Lord Of ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 01/07/2020 : Sinners' Day wordt verlegd naar 2021

Het zit de organisatoren van W-Festival en Sinner's Day niet mee. Het W-Festival werd een eerste keer verzet van mei naar augustus, en daarna - toen duidelijk werd dat grote festivals niet meer mochten doorgaan tot minstens eind augustus - naar 2021. Maar de organisatoren lieten de zaak niet vallen. In plaats van W-Fest zou in oktober ...

lees meer...
NIEUWS 27/06/2020 : De wereld is gek geworden, volgens Jaz Coleman en Ondrej Smeykal

Het einde is nabij! Al meer dan 40 jaar verkondigt Jaz Coleman dat de wereld zijn ondergang tegemoet gaat, en hij doet op veschillende wijzen. Het meeste bekendheid geniet natuurlijk de supergroep Killing Joke, maar hij maakt ook solo symfonische muziek. Zijn laatste wapenfeit is een samenwerking met Ondrej Smeykal, een eenpersoonsdidgeridoo-orkest ...

lees meer...
NIEUWS 23/06/2020 : Nieuwe videoclip For Greater Good vandaag in première.

U kon het reeds lezen in onze uitermate lovende recensie van de EP ...Unfolds: For Greater Good is terug van weggeweest. Om dit heugelijke feit nog meer luister bij te zetten gaat vandaag de videoclip bij het nummer ‘Synchronism’ in première. In dit nummer zorgt Raya Schaduwjaagster van Dark Poem voor de vocalen, ...

lees meer...
NIEUWS 22/06/2020 : Enzo Kreft gaat door en door

Enzo Kreft had ons in 2019 al zeer aangenaam verrast met 'Control', een conceptplaat over de nevenwerkingen van de technologische vooruitgang. De plaat was de derde al sinds Enzo in 2016 na een lange pauze terug begon te musiceren. Hij laat er geen gras over groeien, want er staat al een nieuwe plaat in de steigers. De exacte uitgavedatum ...