casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.420 items

   

Officer!
Yes Yes No No Yes No Yes
Alternative Rock - Avant-Garde - Folk - Indie - Pop - Psychedelic
11/10/2020 : Officer! - Yes Yes No No Yes No Yes
Klanggalerie  Klanggalerie
11/10/2020, Dimi Brands

Het is het lot van de recensent: luisteren, luisteren, nog eens luisteren en in sommige gevallen blijven luisteren. In het beste geval betekent dit dat we ook na het publiceren van onze tekst nog veel genot aan het kleinood beloven, in het andere geval dient het omdat we ons hoofd trachten te breken wat er in godsnaam van te vinden, laat staan over te schrijven!

In die laatste categorie plaatsen we volmondig Officer!! Althans, toch wat hun album Yes Yes No No Yes No Yes betreft. Als vanzelf moesten we bij het lezen van deze titel aan het typetje van Vicky Pollard uit Little Britain (“Yeah but no but yeah but no...”) denken maar aangezien het hier een onlangs verschenen heruitgave (met vijf onuitgegeven nummers extra) betreft van een album dat oorspronkelijk in 1988 uitkwam, bergen we de gedachte van een mogelijk verband meteen op.

Officer! werd begin jaren 80 opgericht door Londenaar Mick Hobbs wiens muzikale roots lagen in de zogenaamde Rock In Opposition scene van de late jaren en vroege jaren 80.

Deze beweging bestond uit een collectief “progressieve” bands die zich verenigden in hun weerstand tegen de muziekindustrie die hun muziek weigerde te erkennen.

Ook twee Belgische groepen, te weten Univers Zéro en Aksak Maboul voegden zich bij het collectief.

Hobbs begon zijn muzikale carrière als gitarist bij The Work, waarna hij verbonden werd met This Heat en hun Cold Storage Studio in Brixton, waar hij samenwerkte met artiesten als Family Fodder, Catherine Jauniax en Zeena Parkins.

Nadat Klanggalerie eerder Earlier Music uitbracht, een bundeling van de oorspronkelijk op cassette uitgebrachte albums 8 New Songs By Mick Hobbs en Cough, valt nu ook het vierde Officer!-album deze eer te beurt. Voegden zich aan de zijde van Hobbs op dit album: Antoine Gindt, Keisuke Matsui, Claudia Schmid, Bill Gilonis, Daniel Koskowitz en Felix Fiedorowicz.

Maar liefst zeven verschillende artiesten, en bij het beluisteren van dit album kunnen we ons niet van de indruk ontdoen dat de meningen onderling van velerlei aard waren, en iedereen zijn zegje mocht doen.

Songwriter Hobbs heeft een duidelijke gave voor duidelijke melodieën, ingenieuze arrangementen en teksten die tegelijk bijtend en hoffelijk, speels en diepzinnig zijn.

Verwacht je maar aan een flinke geluidsratatouile, lo-fi gitaarpop, avant pop, blanke funk, indie, folk, twee pop, wereldmuziek worden uitgezonden en vinden zowaar allemaal hun weg naar dit album. Waarmee we meteen het grote pijnpunt van Yes Yes... blootleggen: dit klinkt bij tijden zo vermoeiend! Het betreft hier stuk voor stuk mooie liedjes (althans als toonvastheid voor u een overroepen eigenschap binnen muziek is), maar ze zitten zodanig vol dat je er bij momenten een punthoofd van krijgt.

Het ene moment waan je je in de ruimte, dan weer in een soortement Efteling. ‘R Tune’ lijkt door het gebruik van fluit en de ijle zang van Claudia Schmid op neofolk zoals die door Rose McGowan gebracht wordt. Maar net zo graag zoekt het nummer psychedelische sferen op; de melodie van ‘Bright Star’ lijkt toch wel meer dan een half potje mosterd bij het Beatles nummer ‘All My Loving’ gehaald te hebben.

Het album voelt dan ook aan als een grote contradictie: schattige, haast kinderlijke liedjes die langs alle kanten lijken te rammelen en net daardoor zo charmant zijn maar die tegelijkertijd vol technische snufjes en andere spitsvondigheden te proppen. Had men zich beperkt tot het eerste hadden we dat heus niet erg gevonden.

Nu denken we aan uiteenlopende namen als (een minder theatrale) Sparks, Daniel Johnston (mét muzikale bagage), Syd Barrett, Luke Haines en diens bands The Auteurs, Black Box Recorder, Baader Meinhof,... morgen denken we waarschijnlijk iets anders en overmorgen nog iets anders. Eigenlijk denken we vooral te veel, wat kenmerkend is voor Yes Yes...

Bovenal denken we aan overkill, en daarmee doelen we dan niet op de gelijknamige metalband.

We krijgen simpelweg maar geen vat op dit album, wat dat betreft is de titel zeer raak gekozen: de ene dag vinden we dit een meesterwerk binnen de popmuziek, de andere dag bedanken we er feestelijk voor...

Het is het lot van de recensent: luisteren, luisteren, nog eens... Ik begin er al van in herhaling te vallen!

Ohja, nog even vermelden dat Officer! sinds een paar jaar terug aan de slag is (na Yes Yes... was het een goede 15 jaar stil rond de band en speelde Hobbs in tussentijd onder andere bij Half Japanese)

en dit jaar een album met Keltische folk uitbracht. Ik bedank alvast vriendelijk hiervoor.

Officer!

Dimi Brands
11/10/2020

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 31/10/2020 : Comeback van het jaar / de eeuw: Placebo Effect!

U vindt dat de pandemie (te) lang duurt? Denk dan eens aan de schare trouwe old-school electrofans, die meer dan een kwarteeuw hebben moeten wachten op nieuw werk van Placebo Effect. U leest het goed: meer dan 25 jaar na 'Manipulated Mind Control' zijn de Duitse dark electro-pioniers terug met hun gloednieuw album 'Shattered Souls'. ...

lees meer...
NIEUWS 31/10/2020 : Nieuwe clip voor 'Smrt za smrt' van Laibach

Mochten we jaarlijks een prijs uitreiken voor de meest kunstzinnige video die gemaakt wordt, dan was de kans groot dat de prijs voor 2020 ging naar de laatste nieuwe van Laibach. Voor de nieuwe versie van 'Smrt za smrt' - 'dood om dood' in het Nederlands - heeft het kunstcollectief Metastazis immers geweldige constructies in ...

lees meer...
NIEUWS 31/10/2020 : Your Life On Hold: Erase Me

We blijven ons verheugen over de nieuwe lichting gothic rock. Onder meer over Your Life On Hold, het project van Oostendenaar Jan Dewulf aka John Wolf. Zijn laatste plaat 'Echoes From The Bardo' werd hier ontvangen met een lofrede van collega Kurt Ingels: 'Your Life On Hold is zonder meer de Belgische traditionele gothic rock act ...

lees meer...
NIEUWS 31/10/2020 : Concert Whispering Sons online

Whispering Sons wist niet enkel een frisse wind te laten waaien in het postpunk wereldje, ze wisten het genre ook weer populair te maken bij de jongere generatie. Hun nummers worden regelmatig gedraaid op Studio Brussel en Radio Willy. Ondertussen is het alweer twee jaar geleden dat hun langspeler 'Image' uitkwam, een uitgave die uiteraard ...

lees meer...
NIEUWS 29/10/2020 : Documentaire over 'This Corrosion' van Sisters of Mercy

The Sisters of Mercy mogen dan wel ontkennen dat ze gothic zijn, ze hebben de goth-geschiedenis mee geschreven. Trash Theory, een YouTube-kanaal dat wel vaker interessante documentaires maakt over de geschiedenis van de gothicmuziek heeft onlangs een nieuwe video gepost waarin ze zich toespitsen op de Sisters. De docu vertelt eigenlijk het ...

lees meer...
INTERVIEW : KREGEL - Ik denk dat we de zomerhit van Radio 2 niet gaan halen en ook over de Lage Landen Lijst heb ik zo mijn twijfels.

Omdat we ons bij Dark Entries niet graag uitspreken over een bepaald virus dat het hele doen en laten van de samenleving in zijn greep houdt roepen wij 2020 volmondig uit als het jaar van Kregel. Ze vieren dit jaar hun vierde verjaardag en zagen dit als het ideale moment om hun eerder opgenomen demo's voor het eerst op de grote wereld ...