|
|||||||||||||
Na zes jaar presenteren ze hun lang verwachte tweede cd op het gerenommeerde Tesco label. Het tweede album van Objekt/Urian houdt het midden tussen ritmische noise en powerelectronics. Hun inspiratie halen ze uit het muzikale erfgoed van bands als Throbbing Gristle en SPK, al moeten we in de praktijk eerder aan een Whitehouse en vooral een Haus Arafna denken. Objekt/Urian werd opgericht in 1998 in het Duitse Darmstadt en bestaat uit het duo Carsten Krebs en Thorsten Maier. Met een voorliefde voor zelfgebouwde instrumenten en analoge synthesizers maakten Objekt/Urian met “Agitation” (11 tracks, 43 minuten) een fenomenaal industrial noise album met een combinatie van vocale en instrumentale tracks dat van begin tot eind kriept en piept dat het een lieve lust is. De dreigende opener “Warning” is niet veel meer dan het geluid van luchtalarmsirenes met een stemsample en een gierend synthesizergeluid. De tweede track “The Price We Have To Pay” is ineens goed raak met een soort ritmisch schrapend gepiep en het steeds herhaalde ‘this is the price we have to pay’. Met titeltrack “Agitation” krijgen we vervolgens een meedogenloze ritmische noise track in de maag gesplitst. “Anneliese M.” is nog zo’n geniale ritmische noise track en evenals de titeltrack zelfs heel dansbaar, zoals ook een Sonar, Esplendor Geometrico, Winterkälte of Haus Arafna dansbaar kunnen zijn. Nog meer dansbaars met “Chamber Music” (qua misleidende titel kan dit tellen) een ritmisch kriepende noisetrack met een industriële beat en onderkoelde, gedeprimeerde zang.
“Jesus”, “Purpose” en “Liberty” zijn dan weer powerelectronics songs met agressieve en zwaar vervormde vocals die vol haat maatschappij en politiek aan de schandpaal nagelen. “Gulag” en “Despair” (met enigszins aan Die Form herinnerende zang) nemen een beetje gas terug met een trage industriële beat, maar kraken en kriepen doen ze evenzeer. Slottrack “Lebenswille” is zowaar een rustige en toegankelijke dark electro/industrial track met intrigerende ritmisch krakende geluiden op duistere, ambiente en minimale analoge synthtonen waarop in het Duits gezongen wordt.
Het schijfje zit in een digipack met op de achterkant de slogan ‘He who attacks first dies second’. Als we dit een ware topper in het genre noemen is dat niks overdreven. Het maximum der punten is dus zeker gerechtvaardigd. Horen is geloven!
http://www.myspace.com/objekturian Henk Vereecken |
Volgende besprekingen
Haus Arafna - You
Death In June - Peaceful snow/Lounge Corps
Johannes Helden - Title Sequence
Peterlicker - Nicht
John Foxx And The Maths - Interplay
Sharon Next - Fast Farewell
Bee Mask - Canzoni del Laboratorio del Silenzio Cosmico
Animal Version - demo
Pan Spherics - Nebula
Gorgot - Schmerzkiller
In dezelfde genre-combinatie: INDUSTRIAL ; NOISE
Geistform - Transistor Music
Corazzata Valdemone vs. Fukte - Manipulations
Folkstorm - Archive Series 5 - The Culturecide Campaigns
13th Monkey - Return of the Monkey
Ke/Hil - Hellstation
Nullvektor - I Walk Alone
Melmac - Le Désert Avance
Blackhouse - 25th Years Anniversary + Hope...
Schachtanlage Gegenort - Denise Ritter - Aufgelassen
Dexy Corp_ - Uchronopolis
In hetzelfde genre: INDUSTRIAL
Noisuf-X - Dead End District
Vigilante - The New Resistance (Featuring John Bechdel)
Francisco Lopez & Novi_Sad - Titans
Surgyn - Vanity
Silver Lady - Inclus Concentré De Génie Avec Morceaux Dedans
23 Trublion 23 - Chants Et Danses Au Temps De Graffen Walder
The Cutmen - Seconds Out
Stendeck - Scintilla
Weena Morloch - Amok
Le Testament De La Lumičre - Echoes Out Of Time
In hetzelfde genre: NOISE
Dim Arcana - Ars Populi
Various Artists - Archipel Electronique Vol.1
Controlled Bleeding - Odes To Bubbler
Mika Vaino - Life (...It Eats You Up)
Bettina Köster - Queen Of Noise
Infinite Light Ltd. - Infinite Light Ltd.
Merzbow - Marmo
Labasheeda - The Twilight State
Knurl - Halometh
Trumpets of Death - Teeth + Teeth = Teeths