casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

9.078 items

   

Ō Paradis
Verlo Pasar (1999-2019)
Avant-Garde - Dark Folk / Apocalyptic Folk - Downtempo - Experimental - Neoklassiek
28/01/2020 : Ō Paradis - Verlo Pasar (1999-2019)
NOVAK  NOVAK
28/01/2020, Dimi Brands

Reeds 20 jaar verblijdt Demian Recio, beter bekend onder de naam Ô Paradis, ons met zijn muziekjes. Het uitgelezen moment om dit heugelijke feit te vieren met een overzichtscompilatie.

Keuze genoeg, want in deze tijdspanne schreef de goede man uit de losse pols zo’n 25 albums bij elkaar, met hierbij ook tal van samenwerkingen (met o.a. Nový Svět (waarvan we een nieuwe overzichtscompilatie ook wel zouden zien zitten!), Val Denham en Daina Dieva, om deze te noemen die alhier ook van de partij zijn).

Hoewel Ô Paradis vaak gemakshalve in de neofolk hoek geduwd wordt, laat de experimentele variant die hij brengt zich niet beperken binnen een enkel hokje. Muzikaal draait Ô Paradis dan ook tussen pop, folk, experimenteel en post-industrieel met als handelsmerk de toevoeging van mediterrane invloeden.

Het is dus duidelijk dat het muzikale bij momenten ondergeschikt is aan de teksten die Ô Paradis brengt. Een mondje Spaans verstaan is in deze een pluspunt, aangezien Recio zich immer van zijn moerstaal bediend heeft.

Verlo Pasar is niet de eerste overzichtscompilatie van Ô Paradis. Enkele jaren geleden verscheen er ook de dubbelaar Eon 1999-2015.

Toen al was duidelijk dat er nog heel wat pareltjes ontbraken, waardoor dit nieuwe overzicht geen overbodige aankoop zal zijn. Slechts vier nummers overlappen beide compilaties, van een totaal van negentien nummers die uit dertien verschillende albums werden geplukt.

De kans dat de fans kunnen klagen dat een bepaald nummers de selectie niet gehaald heeft is altijd bestaande, maar lijkt ons toch tot een minimum beperkt op deze best of die deze titel meer dan waardig is.

Positief vinden we ook dat alles in een schijnbaar willekeurige volgorde voorbijkomt. Vaak is de volgorde op een dergelijke compilatie in chronologische volgorde; zo kan je de evolutie van een artiest vaak duidelijk opmerken, maar anderzijds is het toch ook een licht autistische benadering. Hier is geen sprake van op Verlo Pasar, dat zodanig opgebouwd is dat deze verzamelaar voor leken haast klinkt als een regulier album.

Een perfect startpunt dus voor wie zich aan het rijke oeuvre van deze Spanjaard wil wagen waarbij de nadruk vooral ligt bij zijn recentere werk.

Uit de beginperiode noteren we enkel ‘Conversaciones Con Uno Mismo’ (uit debuutalbum Ensueños (2001)), ‘Siento Sencasion’ (de samenwerking met Nový Svět, terug te vinden op Entre Siempre Y Jamás Suben Las Mareas, Duermen Las Ciudades (2003) en de cover van ‘Calling For Vanished Faces die verscheen op de Current 93 tribute The Bell Shall Sound Forever (2003).

Groter is het aandeel van recente platen als Maia Convoy (2017) waaruit maar liefst vier nummers geplukt worden (‘Verlo Pasar’, ‘Cualquier Distancia’, ‘La Hoguera’ en ‘Paskutiné Diena’) en Tierra Embrujada (2018) (‘El Impostor’, ‘El Deseo’ en ‘Si Tu Pierdes’).

‘Mi Luz’ dat deze compilatie mag afsluiten is dan weer afkomstig van Ô Paradis’ laatste studioalbum ÔcasÔ (2019).

Met deze verzamelaar in huis zal de winter een heel stuk zwoeler aanvoelen.

Ô Paradis

Dimi Brands
28/01/2020

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 04/07/2022 : Leeds is gothic city!

U dacht natuurlijk aan Leipzig. Ook. Maar de stad Leeds kent een gothic rock verleden dat als historisch erfgoed moet gekoesterd (denk maar aan bands als The Sisters Of Mercy, The Rose Of Avalanche, March Violets, Salvation, Red Lorry Yellow Lorry,...) Mocht u tussen 7 en 10 juli nog vrij zijn en niks hebben gepland, ga dat horen en zien in ...

lees meer...
NIEUWS 03/07/2022 : Gothic magazine trekt er de stekker uit...

Tenminste grote bezieler en cult figuur bij onze Oosterburen Martin Sprissler besloot recent de stekker uit zijn geesteskind te trekken en biedt zijn titel aan voor overname. Een tweetal jaar geleden was er na een lange pauze sprake van een doorstart maar deze bleek niet helemaal te lopen zoals verwacht. Momenteel is Gothic Magazine 90 in ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : Enzo Kreft met eerste clip als voorbode van het nieuwe album 'Shelter'

De naam Enzo Kreft hoeft geen introductie meer, deze oude krijger werd met de albums “Control” (2019) en “Different World” (2021) weerom ‘wereldberoemd’ in onze scene en scoorde zelfs torenhoog in de eindejaarslijstjes van menig Dark Entries schrijver. Reden, aanstekelijk electro, zowat de overtreffende ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : The Seven Whores Of The Apocalypse, eigentijdse dark electro

De Duitse Dark Dimensions labelgroep ging het trio Chris, Tom en Jason halen in Amerika om hier bij ons hun debuut de ep “Wicked Hands” bij Scanner uit te brengen. Het geluid van deze debuut ep ligt ergens tussen een actuele Placebo Effect en een minder technoïde versie van hun landgenoten Velvet Acid Christ in hun eerste ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Crime and the City Solution @ Can't Live in a Livingroom XIV, Haacht, 11 juni 2022 - ...omdat een cultband in de living nog altijd beter is dan gewoon een avondje TV kijken...

In tussentijd is de tournee van Crime and the City Solution achter de rug en zitten ze alweer in uitvalsbasis Berlijn te broeden op een nieuw studioalbum… Ook de heruitgave van hun backcatalogue door Mute geeft ons iets extra om naar uit te kijken. Voorlopig houden we uw nieuwsgierigheid alvast warm met dit concertverslag van hun huiskamerconcert ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Zondigen op zondag; Sinner’s Day zomert - Als loonslaaf kon ik van deze editie, na veel vijven en zessen, enkel de zondag mee pikken. Gelukkig de dag die mijn goth rockend hartje sneller deed slaan.

Over de vrijdag en zaterdag kan ik hier dus helaas niets kwijt, maar ik twijfel er niet aan dat anderen dat zeker even literair in mijn plaats zullen doen. Laat deze korte review dan ook veeleer een impressie zijn dan een festivalverslag of nog de beleving van één dag. Gelukkig heb ik voor de wintereditie, onder het aloude motto; ...

lees meer...
NIEUWS 27/06/2022 : Sinner’s Day Summer 2023, de eerste namen!

Ja u leest dit goed, de 2022 editie is nog maar net afgelopen en de organisatie gooit nu al een reeks namen voor onze voeten voor volgend jaar en struikelen zult u. Op deze affiche heel wat exclusiviteiten voor 2023; Project Pitchfork, Modern English, When In Rome, Corpus Delicti, Tyske Ludder, Golden Apes, NNHMN, Dorsetshire, Solor Dolorosa, ...

lees meer...
FOTO'S : Within Temptation - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Heilung - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Amenra - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten