casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.081 items

   

Paradis
Verlo Pasar (1999-2019)
Avant-Garde - Dark Folk / Apocalyptic Folk - Downtempo - Experimental - Neoklassiek
28/01/2020 :  Paradis - Verlo Pasar (1999-2019)
NOVAK  NOVAK
28/01/2020, Dimi Brands

Reeds 20 jaar verblijdt Demian Recio, beter bekend onder de naam Ô Paradis, ons met zijn muziekjes. Het uitgelezen moment om dit heugelijke feit te vieren met een overzichtscompilatie.

Keuze genoeg, want in deze tijdspanne schreef de goede man uit de losse pols zo’n 25 albums bij elkaar, met hierbij ook tal van samenwerkingen (met o.a. Nový Svět (waarvan we een nieuwe overzichtscompilatie ook wel zouden zien zitten!), Val Denham en Daina Dieva, om deze te noemen die alhier ook van de partij zijn).

Hoewel Ô Paradis vaak gemakshalve in de neofolk hoek geduwd wordt, laat de experimentele variant die hij brengt zich niet beperken binnen een enkel hokje. Muzikaal draait Ô Paradis dan ook tussen pop, folk, experimenteel en post-industrieel met als handelsmerk de toevoeging van mediterrane invloeden.

Het is dus duidelijk dat het muzikale bij momenten ondergeschikt is aan de teksten die Ô Paradis brengt. Een mondje Spaans verstaan is in deze een pluspunt, aangezien Recio zich immer van zijn moerstaal bediend heeft.

Verlo Pasar is niet de eerste overzichtscompilatie van Ô Paradis. Enkele jaren geleden verscheen er ook de dubbelaar Eon 1999-2015.

Toen al was duidelijk dat er nog heel wat pareltjes ontbraken, waardoor dit nieuwe overzicht geen overbodige aankoop zal zijn. Slechts vier nummers overlappen beide compilaties, van een totaal van negentien nummers die uit dertien verschillende albums werden geplukt.

De kans dat de fans kunnen klagen dat een bepaald nummers de selectie niet gehaald heeft is altijd bestaande, maar lijkt ons toch tot een minimum beperkt op deze best of die deze titel meer dan waardig is.

Positief vinden we ook dat alles in een schijnbaar willekeurige volgorde voorbijkomt. Vaak is de volgorde op een dergelijke compilatie in chronologische volgorde; zo kan je de evolutie van een artiest vaak duidelijk opmerken, maar anderzijds is het toch ook een licht autistische benadering. Hier is geen sprake van op Verlo Pasar, dat zodanig opgebouwd is dat deze verzamelaar voor leken haast klinkt als een regulier album.

Een perfect startpunt dus voor wie zich aan het rijke oeuvre van deze Spanjaard wil wagen waarbij de nadruk vooral ligt bij zijn recentere werk.

Uit de beginperiode noteren we enkel ‘Conversaciones Con Uno Mismo’ (uit debuutalbum Ensueños (2001)), ‘Siento Sencasion’ (de samenwerking met Nový Svět, terug te vinden op Entre Siempre Y Jamás Suben Las Mareas, Duermen Las Ciudades (2003) en de cover van ‘Calling For Vanished Faces die verscheen op de Current 93 tribute The Bell Shall Sound Forever (2003).

Groter is het aandeel van recente platen als Maia Convoy (2017) waaruit maar liefst vier nummers geplukt worden (‘Verlo Pasar’, ‘Cualquier Distancia’, ‘La Hoguera’ en ‘Paskutiné Diena’) en Tierra Embrujada (2018) (‘El Impostor’, ‘El Deseo’ en ‘Si Tu Pierdes’).

‘Mi Luz’ dat deze compilatie mag afsluiten is dan weer afkomstig van Ô Paradis’ laatste studioalbum ÔcasÔ (2019).

Met deze verzamelaar in huis zal de winter een heel stuk zwoeler aanvoelen.

Ô Paradis

Dimi Brands
28/01/2020

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 16/02/2020 : Jubel en juich! Then Comes Silence kondigt nieuw album aan!

Veel te onderschat, tenminste dat is mijn oordeel over deze Zweedse Then Comes Silence, die met “Machine” een nieuw album aankondigt, dat vooraf wordt gegaan door de single ”We Lose The Night”, waarmee u via onderstaande clip kunt kennismaken. Voor Europa staat SPV in voor deze release. Op 25 april speelt Then Comes ...

lees meer...
NIEUWS 16/02/2020 : Quasar is de naam van de nieuwe van Ataraxia

De lente klopt al aardig op de deur, al zult u nog een beetje geduld moeten hebben vóór de nieuwe Ataraxia - die zowel digitaal als fysiek in een digipak en op vinyl verschijnt én als hard cover digibook gelimiteerd op 400 exemplaren - uw muziekverzameling kan aanvullen. Mysterieus als vanouds, maar opgebouwd rond een ...

lees meer...
NIEUWS 16/02/2020 : 14 maart E-Tropolis Festival in Oberhausen

Voor de grotere festivals moet u af en toe ook een keertje bij de oosterburen naar binnen kijken. Traditiegetrouw vindt in de late winter het E-Tropolis Festival plaats, dit jaar op zaterdag 14 maart met in een glansrol (headliner) onze eigenste Front 242. Plaats van het gebeuren: de Turbinenhalle in Oberhausen (niet zo heel ver weg van ...

lees meer...
NIEUWS 15/02/2020 : Jesus And Mary Chain brengt 'Darklands' integraal in de AB

The Jesus And Mary Chain zijn rzanedsnel bekend geworden, midden in de jaren 80. Hun debuut 'Psychocandy' werd onmiddelijk een succes. De muziek is dan ook zeer aanstekelijk. Een paar eenvoudige akkoorde overstemd door noise en feedback, en daarachter zeemzoete melodiën en weemoedige teksten. Het succes kende evenwel ook een weerzijde. ...

lees meer...
NIEUWS 10/02/2020 : Spits uw antennes voor AntennA.

De term experimentele muziek is een vlag die vele ladingen dekt. De kans dat u binnen deze weelderige wildgroei de bomen door het bos niet meer ziet, is dan ook niet gering. Gelukkig bestaan er dan evenementen zoals het AntennA Festival alwaar men ons laat kennismaken met een uitgebreide staalkaart van wat je onder de noemer experimentele ...

lees meer...
INTERVIEW : ORDO ROSARIUS EQUILIBRIO - Evenementen zoals Porta Nigra zijn noodzakelijk!

Met Let’s Play (Two Girls & A Goat) leverde Ordo Rosarius Equilibrio wederom een ijzersterk album af. Frontman Tomas Petterson omschreef het zelfs als zijnde “de finale versie van zijn project.” Binnen enkele maanden keren de Zweden terug naar Aarschot alwaar ze het Porta Nigra festival mogen afsluiten. Voer genoeg ...

lees meer...
FOTO'S : Fx8:Sd8 - @ Downhill CD Release Party, Oefenbunker Landgraaf 25/01/2020 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Grausame Tchter - @ Downhill CD Release Party, Oefenbunker Landgraaf 25/01/2020 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Lapis Exilis - @ Downhill CD Release Party, Oefenbunker Landgraaf 25/01/2020 door Luc Luyten

lees meer...
CONCERT BESPREKING : 40 jaar Joy Division in Plan K - Verrassingsoptreden Ground Nero op mythische plek

Plan K is een zaal die met geschiedenis beladen is. 40 jaar na het optreden van Joy Division in deze zaal wordt een speciale avond gehouden, die slechts voor weinigen bestemd is. Op 17 januari 1980 speelde de groep rond Ian Curtis hier immers voor de tweede en laatste keer. Een van de aanwezigen was Philippe Carly, die foto’s nam van ...