casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.718 items

   

Paradis
Liquido
Dark Wave - Downtempo - Experimental - Folk
25/02/2021 :  Paradis - Liquido
Dark Vinyl Records
25/02/2021, Dimi Brands

Verstand komt met de jaren. Die gedachte kwam bij me op toen bleek dat collega Kurt Ingels in het neofolk genre dook en de recent verschenen Backworld compilatie Sacred And Profane Songs besprak.

Grapje natuurlijk, want wat muzikaal verstand betreft geldt onze veteraan nog immer als een flink gevulde vergaarbak.

Toen het label waar deze Backworld verscheen hem ook nog het laatste album van Ô Paradis toestuurde, bleek dit toch een brug te ver voor de reeds van het pad zijner comfortzone afgedwaalde redacteur.

Ieder vogeltje zingt nu eenmaal zoals het gebekt is, en wanneer uit dat bekje neofolk en aanverwante deuntjes klinkt, dan staat mijn kooitje altijd open.

Nu, het Spaanse vogeltje dat Ô Paradis is, staat ieder jaar garant voor (op zijn minst toch) een nieuw album. Onnodig te zeggen dat na zo’n twintig jaar de rek er zowat uit begint te raken.

We waren met andere woorden niet zo verwonderd toen Kurt ons meedeelde hier niet meteen iets zinnigs over te zeggen hebben.

Als het een troost mag wezen worstel ik een beetje met hetzelfde dilemma. Met die uitzondering dat ik heel wat albums van deze man (Demian Recio) in de kast heb staan en dus wel degelijk kan vergelijken.

Net wanneer deze vergelijking gemaakt wordt, moeten we constateren dat er haast geen enkel nummer op Liquido staat waarbij we niet denken dat we het allemaal al wel eens gehoord hebben bij Ô Paradis.

Wie totaal geen benul heeft van hoe dat precies klinkt willen we allereerst erop wijzen dat je de term neofolk hier niet al te letterlijk moet nemen.

Net zoals bij nog wel andere Zuid-Europese groepen die onder dit genre vallen horen we ook bij Ô Paradis de klanken die typisch voor deze contreien veel warmer klinken dan zijn noordelijke variant. Het neofolk genre waarin Ô Paradis steevast in geduwd wordt is dan ook veel te beperkend voor deze artiest, want net zozeer kan je hier het etiket angstpop (luister maar eens naar het titelnummer) op kleven en zijn er heel wat nummers te horen die zich als een gemuteerde minimal vorm laten omschrijven (‘Sant Felip Neri’).

Dat warme klanken niet noodzakelijk gelijk aan vrolijk moeten zijn, daarvan levert Ô Paradis ook op Liquido weer het bewijs. Hierbij meer dan een aardig handje geholpen door de weemoedige vioolklanken van Aloma Ruiz Boada (ook terug te horen op Current 93’s album The Light Is Leaving Us All). Op zijn best klinkt dat dan zoals op ‘La Plaça Bella’, een klein meesterwerkje waarin de tegenstrijdigheid van onze woorden haast even groot is als het contrast warm en koud in Ô Paradis’ muziek.

Versta ons daarom niet verkeerd: Liquido kent zo goed als geen enkel zwak moment. Maar omdat we het project al geruime tijd volgen is het verrassingseffect bij ons nagenoeg helemaal verdwenen.

Is dit je eerste kennismaking met Ô Paradis, (en nogmaals: we kunnen het enkel aanraden deze naam eens op te zoeken) dan krijg je met dit album reeds een goed beeld van aan wat je je bij deze artiest mag verwachten. Toch schuif ik als eerste kennismaking liever de overzichtscompilatie Verlo Pasar (1999-2019) naar voren, zodat je je op basis van de aldaar gepresenteerde nummers verder kan verdiepen in de reguliere albums.

Less is more, het geldt ook voor dit uitvoerig kwetterende vogeltje.

Ô Paradis

Dimi Brands
25/02/2021

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 06/04/2021 : La Merde lost eerste teaser voor nieuwe album La Vie en Noir.

In Gent worden terug de degens gekruist... wie een beetje op de hoogte is van groepen en de symbolen die ze gebruiken weet dat we het dan hebben over La Merde, het duo dat er aardig in slaagt om de neofolk-vlam in eigen land brandende te houden. Dit resulteerde reeds in 3 zeer goed ontvangen cassettes die ze in eigen beheer uitbrachten. ...

lees meer...
NIEUWS 01/04/2021 : Corona treft Leichtmatrose ...

Andreas Stitz, de anders zo energierijke zanger van het Duitse folk/chanson gezelschap Leichtmatrose heeft zijn gevecht met corona goed doorstaan. Dat het een diepe indruk op hem heeft nagelaten, bewijst deze videoboodschap . Hier bij Dark Entries wensen we hem alvast een verder spoedig herstel toe. Leichtmatrose

lees meer...
NIEUWS 29/03/2021 : Digitale rereleases voor cult act Ghosting

Bij Dark Dimensions verschijnen twee cult albums opnieuw: “Romantic Death”(1993) en “Lips Like Red”(1995) van de Duitse gothic cult formatie Ghosting. Ghosting was een groep rond frontman Sascha Tayefeh die in 1989 te Koblenz werd opgericht. Ook bij ons surfte de groep mee op de hernieuwde belangstelling in het gothic ...

lees meer...
NIEUWS 29/03/2021 : Nieuwe digitale ep voor You Life On Hold

Your Life On Hold verwacht een hete zomer maar wil tot het zover is het vuur brandende houden. Dat doen John Wolf en de zijnen met een nieuwe digitale ep "Imprisoned" die komende vrijdag, 2 april, op alle gangbare digitale platformen staat te verschijnen. 1 April was een beetje lullig geweest, vandaar. Op de ep “Imprisoned” ...

lees meer...
NIEUWS 25/03/2021 : Gnl Yarası: Liana met pijn in het hart.

Liana, oftewel de samensmelting tussen de zussen Lia en Lena wisten met hun vorige singles het hart van Dark Entries reeds te beroeren. Met hun Turks/Armeense roots die ze niet schromen om in hun elektronische, dromerige muziek te verwerken, mikken ze met hun nieuwste single weer, en deze keer ook vrij letterlijk, richting de hartstreek. ‘Gönül ...

lees meer...
INTERVIEW : THE IMAGINARY SUITCASE - Het grootste deel van mijn leven heb ik me gedragen zoals ik dacht dat ze wilden dat ik me gedroeg. En dat is oplichterij.

The Imaginary Suitcase – het soloproject van Laurent Leemans – heeft weer een nieuw epos uitgebracht: ‘The gods gave you victory today only to make your final defeat more bitter’. Dat is een hele mond vol en ook een heel pessimistisch citaat (van een Romeinse veldheer na een verloren veldslag tegen de Kelten), twee ...