casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.967 items

   

Numb
Mortal Geometry
EBM - Electro
28/09/2019 : Numb - Mortal Geometry
Metropolis Records  Metropolis Records
28/09/2019, Dimi Brands

21 jaar, maar liefst zo lang heeft het geduurd eer Language Of Silence een opvolger kreeg. Hoewel Dirk Ivens op zijn Minimal Maximal label in 2014 nog de compilatie The Valence Of Noise uitbracht, leek iedereen het er wel over eens te zijn dat de zwanenzang van Numb reeds gezongen was.

Niet dat mastermind Don Gordon op zijn lauweren ging rusten, want in 1999 kwam hij al op de proppen met een nieuw project: Halo_Gen, waarmee hij instrumentale en door IDM en drum ‘n’ bass beïnvloede nummers bracht.

De man die naast Numb en andere projecten (Images In Vogue, Downtime en Sin) ook tal van remixen (bijv. Lung en Esplendor Géometrico) en productiewerk voor zijn rekening nam leek zich na zijn verhuis naar Vietnam (waar hij tegenwoordig nog steeds woont) teruggetrokken te hebben uit de muziekwereld.

Groot was dan ook onze verbazing toen we de naam van dit vroegere goudhaantje uit de Zwijndrechtse KK Records stal opeens weer zagen opduiken en we hoopten op een terugkeer naar de elektronische hoogdagen van een label als Zoth Ommog.

Vanaf opener ‘Redact’ is het wat dat betreft meteen raak en lijkt het alsof de tijd nooit heeft stilgestaan. Het is meteen ook een schoolvoorbeeld van de typische “Vancouver Sound” die we ook kennen dankzij bands als Skinny Puppy en Front Line Assembly.

‘Hush’ doseert de agressie maar de gejaagde synths maken dit tot meer dan enkel stilte voor de storm. ‘Complicit Silence’ en ‘How It Ends’ zijn dan weer onvervalste hits in wording, die het meer dan wat ook verdienen om ook de landelijke clubs te veroveren. “This is how it ends” horen we op laatstgenoemd nummer, laat ons hopen dat het niet over Numb zelve gaat want dat is op Mortal Geometry in bloedvorm.

“Everything falls apart” en “there’s nothing left for us now” klinkt het dan weer pessimistisch tijdens ‘When Gravity Fails’. De negatieve ondertoon valt niet te ontkennen, en bewijst nog maar eens dat negativiteit niet noodzakelijk nefast moet zijn voor de creativiteit.

De twee laatste nummers (we rekenen even de afsluitende remix van ‘Hush’ niet mee) gooien het over een andere boeg, waardoor de zeer vlot in het gehoor liggende eerste helft van de plaat een beetje als een pudding in elkaar zakt. Iets wat ook wel gezegd kan worden van ‘The Waiting Room’ dat zijn titel vrij letterlijk neemt: furieus uit de startblokken schieten om vervolgens op een vreemde manier uit te doven.

Maar meerdere luisterbeurten zorgen ervoor dat we ook deze experimentelere uitstapjes van Gordon kunnen smaken. In het lange ‘Shadow Play’ gaat hij ruim 9 minuten atmosferisch te werk en op het titelnummer gaat hij nog een stapje verder wat betreft experimentele electro.

Niet dat we dit jaar veel albums in het genre gehoord hebben, maar toch bombarderen we Mortal Geometry uit tot dé electroplaat van 2019. Niet alleen omdat het hier een totaal onverwachte comeback betreft maar vooral omdat we dit nu reeds als een onmiskenbaar meesterwerk in het genre beschouwen.

Wanneer deze plaat niet in de eindejaarslijstjes van collega’s Kurt Ingels en Marjolein Laenen zal prijken, zullen zij beslist op het matje geroepen worden!

Numb

Dimi Brands
28/09/2019

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 24/01/2022 : Mildreda scoort in de cinema!

Het dark electro project van Oostendenaar Jan De Wulf is met de clip van “Liaisons Dangereuses” (welke u uiteraard hieronder vindt) zomaar even geselecteerd door het Brusselse festival van de onafhankelijke film en wel in de categorie “The Rabbit Holes”. Een categorie waarin kortfilms worden opgenomen met een surreëel ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2022 : Lacrimosa: Celebrate The Darkness

Leven is lijden. Het is een oude boeddhistische wijsheid die ook Lacrimosa zich eigen gemaakt heeft. Neen, het leven is niet altijd prettig, en houdt ook pijn en teleurstelling in. Maar aangezien we daar toch niets aan kunnen doen, vatten we het beter goed op. Meer zelfs: laten we de duisternis in ons leven vieren. Daar komt de boodschap van ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2022 : Nieuwe Terra Relicta-compilatie: Call Me Darkness

Dark Entries mag dan al het grootste Nederlandstalige gothzine zijn, we zijn op geen enkele manier het enige interessante gothzine. Hebt u al gehoord van onze Sloveense collega's van Terra Relicta? Zij doen het in het Engels. Hun website is zeer aanbevelenswaardig, vooral daar ze niet enkel besprekingen en interviews doen, maar ook een ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2022 : 400ste Dag des oordeels

Kunt u geloven dat we al 399 Dagen des oordeels hebben gekend? Met De dag des oordeels bedoelen we natuurlijk het radioprogramma van onze collega Danny Quetin, die elke maandagavond tussen 22 en 24u de beste post-punk, gothic en electro uitzendt op Radio Benelux. Dat staat gelijk aan 8 jaar hard labeur, en voor aflevering 400 heeft Danny dan ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 21/01/2022 : Nieuw live audio-document 'Kvitravn –First Flight of the White Raven' van Wardruna

Een jaar na de release van zijn meest recente studio-album 'Kvitravn' (en als opmaat naar de komende live data), presenteert Nordic/dark folk/ambient band Wardruna zijn live-document 'Kvitravn –First Flight of the White Raven'. Dit is een luxe release op 2CD en op digitale formaten waaronder het originele studioalbum ...