casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.406 items

   

Norma Loy
Baphomet
Electro - Experimental - New wave - Post Punk
31/08/2016 : Norma Loy - Baphomet
Unknown Pleasures Records  Unknown Pleasures Records
31/08/2016, Danny Quetin

Aanbeden door de Tempeliers. De Vader van de Wijsheid. Met bokkenhoofd, vrouwenlichaam en gespleten hoeven. De figuur Baphomet kruipt gestaag uit de groezelige kelder. Ondersteund door het al even zoveel aanbeden gezelschap van Norma Loy.

Want ook Chelsea en Usher kennen ondertussen weer een heropleving. 7 jaar na hun laatste album Un/Real sloten ze een pact met een illustere duivel, in de vorm van Unknown Pleasure Records. Met Baphomet toont Norma Loy zijn ware gelaat.

Norma Loy vierde zijn hoogdagen vooral in de jaren 80 met de EP Psychic Altercation en het album Sacrifice. Toonaangevend in de Franse Coldwave, maar het buitenbeentje wegens het lef om het experiment nu en dan eens toe te laten. Met succes.

Met Baphomet toont Norma Loy eens te meer van vele duistere markten thuis te zijn. 14 tracks die nergens een zweem van eentonigheid vertonen. Die zorgen voor heel wat muzikale afwisselingen, zonder enig etiket, maar zonder eveneens hun identiteit te verliezen.

Baphomet Sunrise is de soundtrack van de morbiditeit, de donkere wandelgang doorheen de gedachtegang van Aleister Crowley. Goed voor bijna 7 minuten kennismaking met het onheilspellende. Somber maar artistiek.

Sterke elektro/synthwave doorspekt met de nodige effecten en de beatbox van 30 jaar geleden. Het is iets wat we niet zo direct zouden verwachten van Norma Loy. Toch maken ze er met (The Sound Of) Apocalypse iets mooi mee. De virtuele wereld, hij weze geïnfecteerd door de God-machine.

Oudgediende Norma Loyer Mika Chrome toont in Freak zijn kunde van het gitaarspel. Doorspekt op de groezelige klanken van de rest. Opdat de freaks van de seksualiteit zich niet langer hoeven te schamen voor hun fantasieën.

Het einde van het tijdperk der hippies vond plaats op 6 december 1969. Het drama dat nog steeds staat geboekstaafd als de donkerste dag van de rock. Meditatief gesampled uit iets van Kalacakra, sinister teruggrijpend naar wat zich afspeelde in Altamont. Norma Loy doet er iets mysterieus mee. Be sure to wear some flowers in your hair.

Strange Summer en Golden Fish maken in stilte gebruik van synth-noises waarmee Norma Loy laat weten het experiment nog niet verleerd te zijn. Vooral het tweede zorgt voor dronegeluiden voorgelezen door de spoken words van Chelsea. Mooi aangevuld door het pianogeluid van Usher en een melodieus refrein.

Hun roots niet verloochenend doen ze met Les Fleurs waar ze op hun onnavolgbare manier hun eigen invulling geven van het Frans Chanson.

Eerder postuum door het overlijden van Alan Vega doet Je Me Rappelle weerklinken als zijnde de cover van Suicide. De protopunk die zich dapper schuilhoudt in het oeuvre van Norma Loy. Dat ze beste vriendjes waren met Vega moge duidelijk zijn omdat ze volgens insiders hun groepsnaam hebben gekregen door niemand minder dan Alan Vega zelve. Niet zo bedoeld, maar toch een mooi eerbetoon.

Even onheilspellend en experimenteel is (I Hate Your) Heroin. Verdovende middelen als taboe van de mensheid. Krachtdadig en kwaad. Schor geschreeuwde vocals die laten blijken dat je ook op andere manieren in hogere sferen kan geraken.

Heel verrassend is de remake van de jazzevergreen Blue Moon, dat in een vorige leven hoorde bij de geluiden van Billie Holiday, Elvis Presley en Frank Sinatra. Norma Loy toont zich van zijn meest weemoedige zijde.

Elektronica met een gitaartapijt en een overdosis aan melodieusheid maakt van Strangers In The Dark een leuke song die nog wel even blijft nazinderen.

Wat zich in Parijs afspeelde op 13 november 2015 zal niemand vlug vergeten. De aanslagen die de hele wereld wakker schudde. De Bataclan onder meer als mikpunt van het terrorisme. Met 13 Novembre steken ze de figuurlijke kaars aan op het graf van de onschuldigen. Pijnlijk maar heel mooi. Love And Fears gaat hierop verder, met een rustgevend maar niet te onderschatten boodschap. Het leven in de angst, teweeggebracht door de geradicaliseerden.

De aura, de chakra, de energieleverancier door middel van het opwekken van spirituele krachten. Met rituele geluiden, met samples, en doordacht experiment. Kundalini Rising sluit Baphomet af in het volledige mysterie.

Met Baphomet toont Norma Loy eens te meer zich niet te hoeven houden aan de spelregels der muzikaliteit. Wars van welke trend dan ook doen ze er hun eigen ding mee. Eclectisch, zeer variabel, en daarom alleen een album dat dient gekoesterd te worden.

Facebook

Unknown Pleasures

Danny Quetin
31/08/2016

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 22/10/2020 : Trail of Tears: terug van weggeweest!

Mag er ook goed nieuws zijn? Na jaren afwezigheid is Trail Of Tears terug. Tijdens de periode 1996-1998 verschenen enkele interessante spelers op het toneel die het genre gothic metal een niveau hoger tilden. Denk aan Tristania, The Sins of thy Beloved en zeker ook Trail of Tears met het heerlijke ‘Disclosure in Red’. Zeven ...

lees meer...
NIEUWS 22/10/2020 : Geen livestream voor 40ste verjaardag Laibach

'Het doel van het coronavirus is om Laibach te verhinderen om zijn veertigste verjaardag te vieren', zo konden we onlangs lezen op de website van de Sloveense industrialmeesters. Ze hadden het nochtans groots gezien. Ze gingen een evenement van maar liefst zeven uur organiseren op een symbolische plek. De Delavski Dom Trbolvje is de ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 19/10/2020 : Livestream De Delvers afgelast

Gisteren nog hebben we de livestream van De Delvers aangekondigd, vandaag al moeten we met spijt aankondigen dat het optreden niet doorgaat. De oorzaak ligt uiteraard bij de coronapandemie. De Kinky Star neemt weliswaar alle mogelijke maatregelen, maar blijft redelijk klein, en De Delvers zijn met vijf. Bovendien is hun toetseniste hoogzwanger, ...

lees meer...
NIEUWS 18/10/2020 : Dark Entries Night: livestream De Delvers i.s.m. Kinky Star (afgelast!)

Vervloekte corona. Door het virus hebben we al drie afleveringen van onze Dark Entries Nights moeten uitstellen. We houden die steeds in de Gentse Kinky Star, en wie deze gezellige plek kent weet dat er weinig ruimte is voor social distancing. En dus gaan er sinds maart geen concerten met publiek door, en dat zal zo nog een tijdje blijven. ...

lees meer...
NIEUWS 18/10/2020 : Psy'Aviah haalt Klara

Het is een link die u misschien niet meteen zou leggen: de electro-crossovergroep Psy'Aviah en de klassieke muziekzender Klara. Maar dan bent u nog niet op de hoogte dat Psy'Aviahs laatste - 'The Earth Keeps Spinning, Without Being Noticed' een dark ambient-cd geworden is met uitgestrekte klankvelden. Bovendien maakt Psy-Aviah-meesterbrein ...

lees meer...
INTERVIEW : KREGEL - Ik denk dat we de zomerhit van Radio 2 niet gaan halen en ook over de Lage Landen Lijst heb ik zo mijn twijfels.

Omdat we ons bij Dark Entries niet graag uitspreken over een bepaald virus dat het hele doen en laten van de samenleving in zijn greep houdt roepen wij 2020 volmondig uit als het jaar van Kregel. Ze vieren dit jaar hun vierde verjaardag en zagen dit als het ideale moment om hun eerder opgenomen demo's voor het eerst op de grote wereld ...