casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.355 items

   

Non Toxique Lost
S.O.T.A.
Experimental - Industrial
06/08/2020 : Non Toxique Lost - S.O.T.A.
Klanggalerie  Klanggalerie
06/08/2020, Dimi Brands

We geven hipsters niet graag gelijk, maar het feit dat Berlijn een van de coolste (muziek)steden van Europa is, daarin kunnen we hen ook onmogelijk ongelijk geven. Als alternativo kan je er niet omheen: noem eender welk subgenre en de Duitse hoofdstad heeft er wel een bruisende scene van.

Zo had de stad in de jaren 80 een vermaarde industrial scene met namen als Einstürzende Neubauten, Sprung aus den Wolken en Die Tödliche Doris. En ook Non Toxique Lost: minder gekend, zeg gerust ondergewaardeerd, want volgens sommigen een van de belangrijkste exponenten.

Het Berlijn van die periode was, denk aan de muur, een verdeelde stad. Iets wat zich ook vertaalde in stompe politieke teksten die Non Toxique Lost frontman Gerd Neumann boven de industriële geluiden uitschreeuwde.

Het soort industrial dat even jachtig en smerig klinkt zoals we dat leerden kennen op het debuut van Suicide (de ene noemt het punk, een ander industrial, sommigen electro,... feit is dat het titelloze debuut van Suicide een tijdloos album is dat iedere serieuze muziekliefhebber in zijn collectie zou moeten staan hebben.)

Aanvankelijk kwamen, zoals dat vaak het geval was (en nog steeds is) binnen dit genre, hun albums enkel op cassette uit. Het album Wanton (1986) kwam uit op vinyl, waarna het lange tijd stil werd rond dit collectief. Het bleek echter niet hun zwanenzang want halverwege de jaren 00 vond men duidelijk een tweede adem, en bleek Non Toxique Lost terug even actief als in de beginjaren. Zelfs het tragische verlies van oud-lid Steffen Schütze zette geen rem op de groep en een jaar later werd Non Toxique Lost (voor de gelegenheid omgedoopt tot het duo Sea Wanton & Jammin’ Unit) door het Oostenrijkse label Klanggalerie uitgenodigd om hun 25-jarig jubileum op te luisteren, dit naast klinkende namen als Renaldo & The Load, Zea, John Avery, Ron Wright, Rapoon, Simon Crab, Tabor Radosti, Zahgurim, Thighpaulsandra en Eric Random.

Duitsers wordt weleens verweten dat ze nogal standvastig kunnen zijn, maar net zoals de krasse knarren van Kraftwerk het reeds bewezen, zo bleek ook Non Toxique Lost niet vastgeroest aan het eigen verleden.

De verrassend dansbare set die ze die avond in 2018 brachten werd bijna integraal gefilmd, doch een audio-opname bleef helaas achterwege.

Zonde, zo bedachten ook de muzikanten die een paar dagen later unaniem besloten om de studio in te duiken en dezelfde set opnieuw in te spelen in hun studio.

Zo hebben de aanwezigen alsnog dat begeerde souvenir, maar ook voor anderen is dit een meer dan aangenaam document geworden.

We haalden reeds de Suicide-sfeer aan, Alan Vega en Martin Rev leerden ons dat het heus niet al glitter en glamour is wat er zich in de New Yorkse straten afspeelde, ‘Bewegen Wir Uns Noch’ lijkt haast het Berlijnse antwoord, met als gemeenschappelijk kenmerk dat het ook alhier niet allemaal rozengeur en maneschijn is.

Het souveniertje uit de Koude Oorlog (de muur, weet u wel), mag ondertussen al wel al zo’n 30 jaar tegen de vlakte liggen), toch lijkt de invloed van deze verdelende factor een immer drukkende stempel op de muziek van Non Toxique Lost gehad te hebben. Je kan je dan afvragen of het ondanks dan niet juist omwille van die hoop stenen is dat het gezichtsveld des te breder werd. ‘Dulce Et Deorum Est’, ‘I.N.T.A.S.B.T.L.A.S.S.’ en ‘Studie Zur Wahrheit’ zijn geslaagde oefeningen in dansmuziek. Net zoals industrial in de jaren 80 zou later techno een prominente hoofdrol gaan spelen in de Duitse hoofdstad. Iets zegt ons dat de leden van Non Toxique Lost met veel opwinding ook deze ontwikkeling gevolgd hebben.

En wie Duitsland en techno met elkaar verbindt komt als vanzelf dus ook bij Kraftwerk terecht. Wanneer je in een nummer (‘Untergang’) verschillende stemmen tal van getallen (van boven 2000 -we vermoeden jaartallen) hoort opsommen, gebeurt deze vergelijking haast even spontaan.

‘Buchenwald’ is het muzikale equivalent van de figuurlijke bloem op de vuilnisbelt.

Wederom moet gezegd dat een label als Klanggalerie serieus wat kransen van ons krijgt, door in plaats van het gemakkelijke succes na te jagen, net die artiesten terug onder de aandacht te brengen voor wie de mazen van het net iets te groot waren.

Non Toxique Lost

Dimi Brands
06/08/2020

HomeContactSitemap
lees meer...
FOTO'S : Star-Industry - @ Liège New Wave Festival 19/09/2020 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Dear Deer - @ Liège New Wave Festival 19/09/2020 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Larva - @ Liège New Wave Festival 19/09/2020 door Luc Luyten

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 18/09/2020 : Gothic rockers der lage landen verenigt u! The Wake komt met nieuw album “Perfumes And Fripperies”

Liefhebbers en liefhebsters van gothic rock opgelet! Het Amerikaanse The Wake (opgericht in 1986 in Columbus USA), één van de meest onderschatte old school gothic rock bands van de tweede golf, pakt tegen Halloween uit met een nagelnieuw album, “Perfumes And Fripperies” waarvan het nummer “Hammer Hall” ...

lees meer...
NIEUWS 18/09/2020 : Dead Can Dance op tournee, twee data in Antwerpen

Dead Can Dance kan er prat op gaan zowat op zijn eentje de neoklassieke variant op darkwave te hebben uitgevonden. Ze zijn de onbetwiste pioniers in het genre, die intussen veel navolging heeft gekregen. Lisa Gerrard en Brendan Perry hebben in 2019 een zeer succesvolle tournee gemaakt na de uitgave van 'Dionysus', en ze willen dat ...

lees meer...
NIEUWS 18/09/2020 : Gratis download van Zauber

U houdt van sterk georkestreerde electro? Dan hopen we dat u al gehoord hebt van Zauber, het electroproject van Fransman Ludovic Dhenry. Zauber geeft een nummer gratis weg via bandcamp, een voorafname op de nieuwe plaat waar Zauber momenteel aan werkt. Het is niet het enige waar Ludovic zich momenteel mee bezig is. De nieuwe plaat van Exponentia ...

lees meer...
NIEUWS 18/09/2020 : Abstrackt Black: Dat we moesten sterven

In principe ging op 19 september onze Dark Entries Night door met De Delvers en Abstrackt Black, in de Kinky Star te Gent. Voorlopig gaat deze concertenreeks helaas niet door, maar dat betekent nog niet dat de groepen zelf niets meer van zich laten horen. Abstrackt Black bracht een paar dagen geleden bijvoorbeeld nog een nummer uit: 'Dat ...

lees meer...
INTERVIEW : HUGS OF THE SKY (finalist Humo's Rock Rally 2020) - Na wat research staan we nog harder te popelen om Andrew Eldritch te ontmoeten.

Na het horen van hun laatste album Virtual Lullaby Circus tipten we hen reeds als favorieten in de momenteel lopende Humo’s Rock Rally. En zie, we hadden het maar weer eens bij het rechte eind: kwaliteit komt altijd bovendrijven en bijgevolg stootte het Limburgse Hugs Of The Sky door tot de finale van dit prestigieuze concours. Even ...

lees meer...
NIEUWS 16/09/2020 : Athamay geeft een teken van leven...

'Wie?' hoor ik u al denken. Athamay, een groepje dat in de tweede helft van de jaren 90 via het Britse Nightbreed label wat furore genoot met donkere gotisch aandoende electro fetish muziek die de wereld van de bdsm celebreerde. De groep scoorde ook bij ons een paar eenvoudige maar doeltreffende hitjes als “Domination” ...

lees meer...
INTERVIEW : RAYA SCHADUWJAAGSTER - Ik ben echt een dummie als het aankomt op mediteren en ademen.

Onlangs, tijdens volle maan, volgend op Lugghnasadh bracht Sven Visterin (Ernst H. Störzhendr/The Horny Hour (Radio Centraal)) in samenwerking met Sombre Soniks de compilatie The Central Throne uit. Het is een album dat gaat over hartcoherentie. Bij een album dat ademhalingsoefeningen moet begeleiden denken wij spontaan aan het soort ...