casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

7.586 items

   

Nocturne
Hypnose Générale
Industrial - Minimal - Noise
03/12/2018 : Nocturne - Hypnose Générale
Art Schock  Art Schock
03/12/2018, Dimi Brands

Wanneer je in het bezit bent van een gigantische platenkast alwaar je ‘speciale formaten’ nogal eens uit het oog dreigt te verliezen, is het voordeel van te mogen werken met een iPod in de oren dat je op deze manier nog eens de tijd vindt om platen die anders stilletjes in de vergeethoek dreigen te raken nog eens hoort passeren.

Het album in kwestie betreft Fleisch Und Metall van Nocturne, een bescheiden meesterwerkje uit het jaar 2007.

Saphi, de man achter de machines bij Nocturne is onder deze naam reeds actief met analoge en industriële muziek sinds 1994. Het door mij zeer gewaardeerde Fleisch Und Metall was echter een toevalstreffer, want even plots als ik Nocturne ontdekte, verloor ik het project even snel uit het oog.

Ik was dus niet op de hoogte dat hierna nog twee albums verschenen (Vers Le Vide (2009) en de dubbelaar Working Ecstasy (2010).

Terug helemaal verliefd op Fleisch Und Metall trok ik mijn stoute schoenen en contacteerde Saphi met de vraag of Nocturne nog steeds actief was.

Hij wist me te vertellen dat sinds 2010 de activiteiten inderdaad op een laag pitje stonden, maar dat er recentelijk een nieuw album uitgebracht werd. Het was of er telepathie mee gemoeid was...

Tevens betekende dit nieuwe album het verwelkomen van een nieuw lid, waardoor Saphi niet langer alleen verantwoordelijk was voor dit Franse staaltje van geluidsterrorisme: Cécile F.

Het man-vrouw gegeven in combinatie van de ijskoude industriële klanken roepen al snel de vergelijking met Haus Arafna voor de geest. Niet alleen muzikaal, maar ook grafisch gezien steekt men niet weg dat dit Franse duo best wat gelijkenissen vertoont met hun Duitse collega’s. Een blik op het gefotografeerde duo wanneer je de ‘deluxe’ cover (16,5 op 16,5 cm) openslaat maakt meteen duidelijk wat we bedoelen.

Toch hebben we hier niet te maken met de zoveelste flauwe kopie van het origineel. Integendeel, in tegenstelling tot alles wat uitkomt op het Galakthorrö label, en waarbij alles van de hand van de Arafna’s zelf lijkt te komen, leggen onze Franse vrienden duidelijk meer creativiteit aan de dag.

Hoewel we ook hier geconfronteerd worden met klinische beeldspraak (het hypnose-thema dat door de titel reeds gesuggereerd wordt) en analoge instrumenten ook bij November Növelet om de oren vliegen, bent u aanvankelijk misschien een beetje ‘Confused’? Toegegeven, de titel van de albumopener zou kunnen duiden op de verwarring van de ietwat achteloze luisteraar.

Teksten in het Engels en Frans wisselen elkaar af, net zoals de zang tussen Saphi en Cécile. Meteen wordt duidelijk dat zij een grote aanwinst blijkt voor Nocturne. Het ene moment killer dan een ijskoningin, het andere furieus van zich afbijtend, zoals Hanin Elias op haar best. (‘Stay Alive’)

Dat het Frans zich ook uitstekend leent voor dit soort muziek, leert ons een nummer als ‘Si Tu Passes’, het bewijs dat minimal en industrial een boeiend huwelijk kunnen aangaan.

In de hysterische tirade door Saphi getiteld ‘Les Villes’ laat Cécile vioolklanken huilen om het schizofrene aspect nog een beetje meer te benadrukken.

Schizofrenie is in deze middens geen zeldzaamheid, maar weinigen weten zo origineel met het thema dat zich graag laat kenmerken door innerlijke stemmetjes (die de meest donkere kant van de uitvoerder laten spreken) om te springen. Saphi blinkt echter uit als onze favoriete hersenchirurg met de even kille als zwoele verpleegster Cécile in zijn kielzog. Als je na zijn diagnose ‘Hypnose Générale’ voorgeschreven krijgt kan het angstzweet je terecht uitbreken, doch wij verschijnen steeds met het nodige enthousiasme op consultatie.

‘Noize Against Democracy’ klinkt dan weer als Ambassador21 zonder gabberbeats, en ‘Rappel’ beroert met behulp van Cécile’s viool zowaar de gevoelige snaar. Uiteraard nog steeds op de Nocturne-manier, dat wil zeggen badend in een dystopisch sfeertje.

Ook Hypnose Générale belandde meteen op de iPod, en zal daar nog geruime tijd therapeut van dienst mogen zijn.

Nocturne

Dimi Brands
03/12/2018

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 22/05/2019 : Struggler maakt een update van Life Update+

“It Was A Very Long Conversation But At The End We Didn’t Shake Hands”. Het is en blijft de legendarische debuutplaat van Struggler. Hamont-Achel leerde tegen en wil en dank zijn eigen duistere kant kennen. De goegemeente heeft er mee leren omgaan en de band op zich is gedurende 40 jaren nog steeds zijn eigen koers aan het ...

lees meer...
NIEUWS 22/05/2019 : Darkdweller reist straks af naar Leipzig en hoopt van u hetzelfde. Hier zijn gratis tips!

Tip 1. indien u nog twijfelt, doen, kies voor een vakantie / city trip met Pinksteren naar het mooie, groene en historisch relevante Leipzig. Weerbarstig lief of vrouw? Doe alsof u neus bloedt u weet zogezegd van niets want er zijn nog tickets beschikbaar aan de kassa en als je er dan toch bent... U vindt trouwens een ticket stalletje recht ...

lees meer...
NIEUWS 21/05/2019 : Al die willen te kaap'ren varen...

Hoewel het legendarische Cold Meat Industry label al sinds 2014 op apegapen ligt, vond men het in 2017 toch wel gepast om de 30ste verjaardag van hun bestaan te vieren. In stijl, in dit geval met een tweedaags festival en een heleboel acts die het mede dankzij dit kwaliteitslabel tot grote namen wisten te schoppen. Wie er bij was daar ...

lees meer...
NIEUWS 21/05/2019 : Het WGT elftal van Dimi Brands.

Nog een tweetal weekjes en de jaarlijkse bedevaart naar Leipzig kan een aanvang nemen, geef maar toe dat u er weer een gans jaar naar heeft uitgekeken. Ondergetekende stuurt dit jaar zijn kat, maar laat niet na zijn persoonlijke elftal mee te geven, kwestie dat u niet bezwijkt aan keuzestress. 1.CAMERATA MEDIOLANENSE Italiaans ...

lees meer...
NIEUWS 19/05/2019 : Second Still exclusief in Retie

De Westkust van de US of A weet schoon volk tot zijn inwoners te tellen. Paraderend langs de Hollywood Boulevard onder het alziend oog van de paparazzi. Al zien we een band als Second Still er weinig last van te weten ondervinden. Bijzonder straf dan weer wel in de postpunk / coldwave-subcultuur waarin ze zich als trio al enkele jaren ...

lees meer...
FOTO'S : Praga Khan - @ YAP Leopoldsburg, 11/05/2019 daar Luc Luyten

lees meer...
INTERVIEW : Trouwfe(e)st #3: PANTSER FABRIEK - Het werkt inderdaad motiverend om op te mogen treden in het land van Front 242!

Op de affiche van Trouwfe(e)st ligt de nadruk ontegensprekelijk op de genres dark ambient, dark folk en waagt men ook graag een uitstapje naar het meer industriële genre. De naam van het Nederlandse Pantser Fabriek kwam dan ook als een verrassing. Deze pure EBM act is een project van Willem Witte, die we kennen van zijn neofolk alias ...

lees meer...
FOTO'S : De Klinke - @ MysteriA Fantasy-Fair Aarschot, 04/05/2019 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : La Lune Noire - @ MysteriA Fantasy-Fair Aarschot, 04/05/2019 door Luc Luyten

lees meer...
INTERVIEW : 10 JAAR DER KLINKE - Mijn eerste vrouw zei me ooit dat echte kunst ontstaat uit het lijden van de ziel. Gelijk heeft ze.

Der Klinke blaast tien kaarsjes uit. Dat doen ze met een geschenk aan hun fans: een nieuwe plaat 'Decade' met daarop een aantal herwerkte versies van nummers uit hun eerste decennium, een aantal remixen en zelfs een handvol nieuwe nummers. De plaat moet een hoofdstuk afsluiten. Oorspronkelijk zou het zelfs de zwanezang van de groep ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : BLACK EASTER -Dag 2 - Neem er een loopje mee.

Ondanks onze warme oproep om toch wat massaler op het appel te verschijnen, moesten we bij het betreden van de Zappa tot onze teleurstelling vaststellen dat deze in dovemansoren was gevallen. Een spijtige zaak, zowel voor de organisatie, maar in de eerste plaats voor de afwezigheden, die, getuige de klinkende namen die vandaag op de Black ...