casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

7.246 items

   

Nocturne
Hypnose Générale
Industrial - Minimal - Noise
03/12/2018 : Nocturne - Hypnose Générale
Art Schock  Art Schock
03/12/2018, Dimi Brands

Wanneer je in het bezit bent van een gigantische platenkast alwaar je ‘speciale formaten’ nogal eens uit het oog dreigt te verliezen, is het voordeel van te mogen werken met een iPod in de oren dat je op deze manier nog eens de tijd vindt om platen die anders stilletjes in de vergeethoek dreigen te raken nog eens hoort passeren.

Het album in kwestie betreft Fleisch Und Metall van Nocturne, een bescheiden meesterwerkje uit het jaar 2007.

Saphi, de man achter de machines bij Nocturne is onder deze naam reeds actief met analoge en industriële muziek sinds 1994. Het door mij zeer gewaardeerde Fleisch Und Metall was echter een toevalstreffer, want even plots als ik Nocturne ontdekte, verloor ik het project even snel uit het oog.

Ik was dus niet op de hoogte dat hierna nog twee albums verschenen (Vers Le Vide (2009) en de dubbelaar Working Ecstasy (2010).

Terug helemaal verliefd op Fleisch Und Metall trok ik mijn stoute schoenen en contacteerde Saphi met de vraag of Nocturne nog steeds actief was.

Hij wist me te vertellen dat sinds 2010 de activiteiten inderdaad op een laag pitje stonden, maar dat er recentelijk een nieuw album uitgebracht werd. Het was of er telepathie mee gemoeid was...

Tevens betekende dit nieuwe album het verwelkomen van een nieuw lid, waardoor Saphi niet langer alleen verantwoordelijk was voor dit Franse staaltje van geluidsterrorisme: Cécile F.

Het man-vrouw gegeven in combinatie van de ijskoude industriële klanken roepen al snel de vergelijking met Haus Arafna voor de geest. Niet alleen muzikaal, maar ook grafisch gezien steekt men niet weg dat dit Franse duo best wat gelijkenissen vertoont met hun Duitse collega’s. Een blik op het gefotografeerde duo wanneer je de ‘deluxe’ cover (16,5 op 16,5 cm) openslaat maakt meteen duidelijk wat we bedoelen.

Toch hebben we hier niet te maken met de zoveelste flauwe kopie van het origineel. Integendeel, in tegenstelling tot alles wat uitkomt op het Galakthorrö label, en waarbij alles van de hand van de Arafna’s zelf lijkt te komen, leggen onze Franse vrienden duidelijk meer creativiteit aan de dag.

Hoewel we ook hier geconfronteerd worden met klinische beeldspraak (het hypnose-thema dat door de titel reeds gesuggereerd wordt) en analoge instrumenten ook bij November Növelet om de oren vliegen, bent u aanvankelijk misschien een beetje ‘Confused’? Toegegeven, de titel van de albumopener zou kunnen duiden op de verwarring van de ietwat achteloze luisteraar.

Teksten in het Engels en Frans wisselen elkaar af, net zoals de zang tussen Saphi en Cécile. Meteen wordt duidelijk dat zij een grote aanwinst blijkt voor Nocturne. Het ene moment killer dan een ijskoningin, het andere furieus van zich afbijtend, zoals Hanin Elias op haar best. (‘Stay Alive’)

Dat het Frans zich ook uitstekend leent voor dit soort muziek, leert ons een nummer als ‘Si Tu Passes’, het bewijs dat minimal en industrial een boeiend huwelijk kunnen aangaan.

In de hysterische tirade door Saphi getiteld ‘Les Villes’ laat Cécile vioolklanken huilen om het schizofrene aspect nog een beetje meer te benadrukken.

Schizofrenie is in deze middens geen zeldzaamheid, maar weinigen weten zo origineel met het thema dat zich graag laat kenmerken door innerlijke stemmetjes (die de meest donkere kant van de uitvoerder laten spreken) om te springen. Saphi blinkt echter uit als onze favoriete hersenchirurg met de even kille als zwoele verpleegster Cécile in zijn kielzog. Als je na zijn diagnose ‘Hypnose Générale’ voorgeschreven krijgt kan het angstzweet je terecht uitbreken, doch wij verschijnen steeds met het nodige enthousiasme op consultatie.

‘Noize Against Democracy’ klinkt dan weer als Ambassador21 zonder gabberbeats, en ‘Rappel’ beroert met behulp van Cécile’s viool zowaar de gevoelige snaar. Uiteraard nog steeds op de Nocturne-manier, dat wil zeggen badend in een dystopisch sfeertje.

Ook Hypnose Générale belandde meteen op de iPod, en zal daar nog geruime tijd therapeut van dienst mogen zijn.

Nocturne

Dimi Brands
03/12/2018

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 15/12/2018 : The Cure bevestigt nieuwe plaat na aankondiging Rock & Roll Hall Of Fame

De Rock & Roll Hall Of Fame is een museum in Ohio, Verenigde Staten, dat zich wijdt aan de geschiedenis van de rockmuziek. Sinds 1986 worden elk jaar een aantal artiesten opgenomen in de lijst van leden. Het gaat om indrukwekkende namen als Elvis Presley, The Beatles, Bob Dylan, David Bowie en nog heel wat groten uit de rockgeschiedenis. ...

lees meer...
NIEUWS 15/12/2018 : Causenation brengt single uit met VV303: Black Lust

Causenation is een jong EBM-project uit Antwerpen. Aan het roer staat Vain Sacrosanct, een man die eerder dj was op Radio Centraal. Live wordt hij bijgestaan door 0.77 en Talking Jazz. In augustus kon u kennis maken met de eerste single van de groep - 'The Things You Promise' - en thans is de tijd gekomen voor een tweede single: 'Black ...

lees meer...
NIEUWS 15/12/2018 : Album release De Delvers 15 december te Boom

Er zijn eigenlijk maar relatief weinig new wave groepen die in het Nederlands zingen. We kennen de eerste platen van De Kreuners en verder De Brassers, Mensen Blaffen, Arbeid Adelt!, Gruppenbild, Bange Konijnen, De Kommeniste, Aroma Di Amore, Zwarte Poëzie, Hedera Helix en sinds kort ook het lichtelijk fantastische Donder, Hel & Hagel. ...

lees meer...
NIEUWS 14/12/2018 : IAMX video: Mile Deep Hollow

‘Alive in New Light’ werd verwelkomd als de verrijzenis van IAMX. In de jaren ervoor heeft Chris Corner zwaar geleden onder depressie en slaapstoornissen, hetgeen zijn weerslag vond op ‘Metanoia’ uit 2015. Daar is hij nu over, en die herwonnen bevrijding was de inspiratie voor ‘Alive in New Light’, dat begin ...

lees meer...
NIEUWS 14/12/2018 : Peter Murphy slaags met veiligheidsdiensten op optreden Stockholm

Straf nieuws van één van de grote heren uit onze scene. Dark Entries is hem zelfs schatplichtig, want is genoemd naar één van zijn liederen. Peter Murphy was ooit de voorman van Bauhaus, en tourt momenteel voor de viering van 40 jaar Bauhaus samen met Bauhaus-bassist David J. Er waren al problemen tijdens de tournee. ...

lees meer...
FOTO'S : Ground Nero - @ Dance Macabre Festival Essen, 06/12/2018 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Astari Nite - @ Dance Macabre Festival Essen, 06/12/2018 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : The Spiritual Bat - @ Dance Macabre Festival Essen, 06/12/2018 door Luc Luyten

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Peter Murphy viert 40 jaar Bauhaus op W-Fest Announcement Party ! - Vooruit, Gent 1 december 2018

Het was even spannend. Peter Murphy had de concerten voorafgaand aan Gent af moeten zeggen wegens ziekte en het werd pas de dag zelf duidelijk dat, tot groot jolijt van onder andere mezelf, het optreden in Gent wel zou kunnen doorgaan. En effectief na het voorprogramma Desert Mountain Tribe, indie geweld met post punk en psychedelische ...

lees meer...
INTERVIEW : THE ARCH - Gezond leven kan behoorlijk stresserend zijn, dus waarom zouden we in een grote boog rondom de geneugten des levens sluipen?

The Arch drukt reeds sinds 1986 zijn stempel op de Belgische wave-scene. Na hun vorige plaat 'Fates' waren de verwachtingen voor een opvolger hooggespannen. Het deed de groep grijpen naar een buitengewoon experiment. Volgende vrijdag ontvangen we The Arch op onze 26ste Dark Entries Night in de Kinky Star, en dat is het ideale moment ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Dwaalspoor (17/11/2018, Stichting Max, Alphen aan den Rijn) - Scandinavië heerst!

De laatste editie van Dwaalspoor, het mocht speciaal zijn. Al zullen alle artiesten die doorheen de jaren al hun opwachting mochten maken bij onze Noorderburen (een greep uit het indrukwekkende aanbod: Foresta Di Ferro, Luftwaffe, Der Blauwe Reiter, Jännerwein, Die Weisse Rose,...) beamen dat ze meer dan in de watten gelegd werden. De ...

lees meer...
INTERVIEW : SIEBEN - De Europese Unie is te verkiezen boven wat we dreigen te krijgen, nu we veinzen geen deel uit te maken van de wereld.

De Brexit laat de gemoederen weer oplaaien. Eén van de mensen die er niet over uitgeraasd raakt, is de Brit Matt Howden van Sieben. Dat heeft zelfs een prachtplaat opgeleverd met ‘Crumbs’, een verzameling nummers over de stand van zaken in de wereld. Een woedende plaat, aangelengd met een flinke portie humor. We deden een ...