casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.406 items

   

No Festival Of Light
Divide Et Impera
Dark Ambient - Experimental - Industrial
03/08/2018 : No Festival Of Light - Divide Et Impera
Old Captain Records  Old Captain Records
03/08/2018, Dimi Brands

No Festival Of Light heet een van de best bewaarde geheimen uit de dark ambient wereld te zijn. Toch zal de naam bij sommigen misschien nog een belletje doen rinkelen, want in 1998 was het project van Zweed Fredrik Bergström nog te zien op het podium van The Steeple in Waregem.

N.F.O.L. was na dit concert nog enkele jaren actief maar na 2001 werd het stil rond dit project dat echter in 2013 met het album Tautologia nog eens zijn staart roerde.

Bergstörm bleef echter actief en was in deze tussenperiode terug te vinden achter de drums bij Ordo Rosarius Equilibrio met wie N.F.O.L. in 2016 samensmolt tot No Festival Of Neither Light Order Roses Nor Equilibrium voor het maken van de single [ M M I I ].

Het is ook in de geest van het prille Ordo Equilibrio (toen er van Rosarius dus nog geen sprake was) dat de muziek van No Festival Of Light zich laat situeren. Maar ook andere prille Cold Meat Industry acts waaronder vooral In Slaughter Natives (Jouni Havukainen was samen met Bergström op Divide Et Impera trouwens mixer van dienst) vormen een richtingsaanwijzer.

Divide Et Impera, het debuut van N.F.O.L. verscheen in 1994 op cassette maar wordt nu pas op een ander format vrijgegeven.

Old Captain bewijst hiermee nog maar eens te grossieren in leuke hebbedingetjes voor de fans! Aangezien alle begin moeilijk is, het is niet anders op dit debuut, dient de leek zich niet blind te staren op het hier gepresenteerde materiaal.

Als eerste kennismaking dient u zich dan ook eerder te verdiepen in later werk als Enter The Realm Of Satan (1998), Officina Gentium Vagina Nationum (2000) of If God Lived On Earth, We Would Break His Windows (2001).

Wat het eerste schijfje (zijnde de integrale cassette) enorm interessant maakt voor zowel fan als leek zijn de twee live opnames van het nummer ‘Lights Out’, waaronder eentje, jawel, opgenomen tijdens de passage in Waregem. De andere opname dateert van een jaartje later (1999) in San Francisco. Twee maal hetzelfde nummer waarvan het eerste 15 minuten en het tweede bijna 19 minuten duurt, qua vulling kan dat wel tellen, zal u misschien fronsend opmerken.

Geen nood, want hoewel de titel identiek is, verschillen de nummers onderling heel erg (in Waregem kreeg men een sterk percussieve versie te horen, de Amerikanen moesten zich tevreden stellen met experimentele soundscapes).

Het tweede schijfje is een bont allegaartje van bijdrages op compilaties, split cassettes en een EP cassette.

Allereerst zijn er de drie naamloze tracks van de in 1996 verschenen Tape 1 onder de naam Gnom Fritte (een alias van Bergström). Onder dit alias tapt hij wel degelijk uit een ander vaatje en is er in zijn dark ambient nog meer plaats voor drone en industriële noise. Denk bijvoorbeeld nog aan Megaptera, Contagious Orgasm en MZ.412 om een idee te hebben hoe deze cassette (in zijn oorspronkelijk formaat een waar hebbeding) klinkt.

Van de bijdragen aan compilaties vermelden we graag het nummer ‘Male’, een samenwerking met Sator Absentia dat terug te vinden was op de imposante 4CD +7” box Notre Domicile Est L’Europe uit 2001. Verschenen op het Thaglasz label, dat oorspronkelijk een Duitse Death In June fanclub was maar later evolueerde naar een echt label.

We zeiden reeds dat No Festival Of Light een goed bewaard geheim in zijn genre was/is, in die mate zelfs dat we van de split tape samen met Correlation Desordonne (Morgenröte uit 1997) nergens informatie terugvinden. De twee tracks die van deze split geplukt werden en hier ook mooi staan te blinken (‘Buried In Prague’ en ‘Wrong Place-Wrong Time-Anytime’) maken van dit geheel nog meer een hebbedingetje!

Al is ‘dingetje’ ietwat ongelukkig uitgedrukt... Old Captain gaat steevast voor rijkelijk gevulde releases, met deze Divide Et Impera bent u trouwens ook ruim twee en half uur zoet.

No Festival Of Light

Dimi Brands
03/08/2018

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 22/10/2020 : Trail of Tears: terug van weggeweest!

Mag er ook goed nieuws zijn? Na jaren afwezigheid is Trail Of Tears terug. Tijdens de periode 1996-1998 verschenen enkele interessante spelers op het toneel die het genre gothic metal een niveau hoger tilden. Denk aan Tristania, The Sins of thy Beloved en zeker ook Trail of Tears met het heerlijke ‘Disclosure in Red’. Zeven ...

lees meer...
NIEUWS 22/10/2020 : Geen livestream voor 40ste verjaardag Laibach

'Het doel van het coronavirus is om Laibach te verhinderen om zijn veertigste verjaardag te vieren', zo konden we onlangs lezen op de website van de Sloveense industrialmeesters. Ze hadden het nochtans groots gezien. Ze gingen een evenement van maar liefst zeven uur organiseren op een symbolische plek. De Delavski Dom Trbolvje is de ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 19/10/2020 : Livestream De Delvers afgelast

Gisteren nog hebben we de livestream van De Delvers aangekondigd, vandaag al moeten we met spijt aankondigen dat het optreden niet doorgaat. De oorzaak ligt uiteraard bij de coronapandemie. De Kinky Star neemt weliswaar alle mogelijke maatregelen, maar blijft redelijk klein, en De Delvers zijn met vijf. Bovendien is hun toetseniste hoogzwanger, ...

lees meer...
NIEUWS 18/10/2020 : Dark Entries Night: livestream De Delvers i.s.m. Kinky Star (afgelast!)

Vervloekte corona. Door het virus hebben we al drie afleveringen van onze Dark Entries Nights moeten uitstellen. We houden die steeds in de Gentse Kinky Star, en wie deze gezellige plek kent weet dat er weinig ruimte is voor social distancing. En dus gaan er sinds maart geen concerten met publiek door, en dat zal zo nog een tijdje blijven. ...

lees meer...
NIEUWS 18/10/2020 : Psy'Aviah haalt Klara

Het is een link die u misschien niet meteen zou leggen: de electro-crossovergroep Psy'Aviah en de klassieke muziekzender Klara. Maar dan bent u nog niet op de hoogte dat Psy'Aviahs laatste - 'The Earth Keeps Spinning, Without Being Noticed' een dark ambient-cd geworden is met uitgestrekte klankvelden. Bovendien maakt Psy-Aviah-meesterbrein ...

lees meer...
INTERVIEW : KREGEL - Ik denk dat we de zomerhit van Radio 2 niet gaan halen en ook over de Lage Landen Lijst heb ik zo mijn twijfels.

Omdat we ons bij Dark Entries niet graag uitspreken over een bepaald virus dat het hele doen en laten van de samenleving in zijn greep houdt roepen wij 2020 volmondig uit als het jaar van Kregel. Ze vieren dit jaar hun vierde verjaardag en zagen dit als het ideale moment om hun eerder opgenomen demo's voor het eerst op de grote wereld ...