casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.355 items

   

No Festival Of Light
Divide Et Impera
Dark Ambient - Experimental - Industrial
03/08/2018 : No Festival Of Light - Divide Et Impera
Old Captain Records  Old Captain Records
03/08/2018, Dimi Brands

No Festival Of Light heet een van de best bewaarde geheimen uit de dark ambient wereld te zijn. Toch zal de naam bij sommigen misschien nog een belletje doen rinkelen, want in 1998 was het project van Zweed Fredrik Bergström nog te zien op het podium van The Steeple in Waregem.

N.F.O.L. was na dit concert nog enkele jaren actief maar na 2001 werd het stil rond dit project dat echter in 2013 met het album Tautologia nog eens zijn staart roerde.

Bergstörm bleef echter actief en was in deze tussenperiode terug te vinden achter de drums bij Ordo Rosarius Equilibrio met wie N.F.O.L. in 2016 samensmolt tot No Festival Of Neither Light Order Roses Nor Equilibrium voor het maken van de single [ M M I I ].

Het is ook in de geest van het prille Ordo Equilibrio (toen er van Rosarius dus nog geen sprake was) dat de muziek van No Festival Of Light zich laat situeren. Maar ook andere prille Cold Meat Industry acts waaronder vooral In Slaughter Natives (Jouni Havukainen was samen met Bergström op Divide Et Impera trouwens mixer van dienst) vormen een richtingsaanwijzer.

Divide Et Impera, het debuut van N.F.O.L. verscheen in 1994 op cassette maar wordt nu pas op een ander format vrijgegeven.

Old Captain bewijst hiermee nog maar eens te grossieren in leuke hebbedingetjes voor de fans! Aangezien alle begin moeilijk is, het is niet anders op dit debuut, dient de leek zich niet blind te staren op het hier gepresenteerde materiaal.

Als eerste kennismaking dient u zich dan ook eerder te verdiepen in later werk als Enter The Realm Of Satan (1998), Officina Gentium Vagina Nationum (2000) of If God Lived On Earth, We Would Break His Windows (2001).

Wat het eerste schijfje (zijnde de integrale cassette) enorm interessant maakt voor zowel fan als leek zijn de twee live opnames van het nummer ‘Lights Out’, waaronder eentje, jawel, opgenomen tijdens de passage in Waregem. De andere opname dateert van een jaartje later (1999) in San Francisco. Twee maal hetzelfde nummer waarvan het eerste 15 minuten en het tweede bijna 19 minuten duurt, qua vulling kan dat wel tellen, zal u misschien fronsend opmerken.

Geen nood, want hoewel de titel identiek is, verschillen de nummers onderling heel erg (in Waregem kreeg men een sterk percussieve versie te horen, de Amerikanen moesten zich tevreden stellen met experimentele soundscapes).

Het tweede schijfje is een bont allegaartje van bijdrages op compilaties, split cassettes en een EP cassette.

Allereerst zijn er de drie naamloze tracks van de in 1996 verschenen Tape 1 onder de naam Gnom Fritte (een alias van Bergström). Onder dit alias tapt hij wel degelijk uit een ander vaatje en is er in zijn dark ambient nog meer plaats voor drone en industriële noise. Denk bijvoorbeeld nog aan Megaptera, Contagious Orgasm en MZ.412 om een idee te hebben hoe deze cassette (in zijn oorspronkelijk formaat een waar hebbeding) klinkt.

Van de bijdragen aan compilaties vermelden we graag het nummer ‘Male’, een samenwerking met Sator Absentia dat terug te vinden was op de imposante 4CD +7” box Notre Domicile Est L’Europe uit 2001. Verschenen op het Thaglasz label, dat oorspronkelijk een Duitse Death In June fanclub was maar later evolueerde naar een echt label.

We zeiden reeds dat No Festival Of Light een goed bewaard geheim in zijn genre was/is, in die mate zelfs dat we van de split tape samen met Correlation Desordonne (Morgenröte uit 1997) nergens informatie terugvinden. De twee tracks die van deze split geplukt werden en hier ook mooi staan te blinken (‘Buried In Prague’ en ‘Wrong Place-Wrong Time-Anytime’) maken van dit geheel nog meer een hebbedingetje!

Al is ‘dingetje’ ietwat ongelukkig uitgedrukt... Old Captain gaat steevast voor rijkelijk gevulde releases, met deze Divide Et Impera bent u trouwens ook ruim twee en half uur zoet.

No Festival Of Light

Dimi Brands
03/08/2018

HomeContactSitemap
lees meer...
FOTO'S : Star-Industry - @ Liège New Wave Festival 19/09/2020 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Dear Deer - @ Liège New Wave Festival 19/09/2020 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Larva - @ Liège New Wave Festival 19/09/2020 door Luc Luyten

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 18/09/2020 : Gothic rockers der lage landen verenigt u! The Wake komt met nieuw album “Perfumes And Fripperies”

Liefhebbers en liefhebsters van gothic rock opgelet! Het Amerikaanse The Wake (opgericht in 1986 in Columbus USA), één van de meest onderschatte old school gothic rock bands van de tweede golf, pakt tegen Halloween uit met een nagelnieuw album, “Perfumes And Fripperies” waarvan het nummer “Hammer Hall” ...

lees meer...
NIEUWS 18/09/2020 : Dead Can Dance op tournee, twee data in Antwerpen

Dead Can Dance kan er prat op gaan zowat op zijn eentje de neoklassieke variant op darkwave te hebben uitgevonden. Ze zijn de onbetwiste pioniers in het genre, die intussen veel navolging heeft gekregen. Lisa Gerrard en Brendan Perry hebben in 2019 een zeer succesvolle tournee gemaakt na de uitgave van 'Dionysus', en ze willen dat ...

lees meer...
NIEUWS 18/09/2020 : Gratis download van Zauber

U houdt van sterk georkestreerde electro? Dan hopen we dat u al gehoord hebt van Zauber, het electroproject van Fransman Ludovic Dhenry. Zauber geeft een nummer gratis weg via bandcamp, een voorafname op de nieuwe plaat waar Zauber momenteel aan werkt. Het is niet het enige waar Ludovic zich momenteel mee bezig is. De nieuwe plaat van Exponentia ...

lees meer...
NIEUWS 18/09/2020 : Abstrackt Black: Dat we moesten sterven

In principe ging op 19 september onze Dark Entries Night door met De Delvers en Abstrackt Black, in de Kinky Star te Gent. Voorlopig gaat deze concertenreeks helaas niet door, maar dat betekent nog niet dat de groepen zelf niets meer van zich laten horen. Abstrackt Black bracht een paar dagen geleden bijvoorbeeld nog een nummer uit: 'Dat ...

lees meer...
INTERVIEW : HUGS OF THE SKY (finalist Humo's Rock Rally 2020) - Na wat research staan we nog harder te popelen om Andrew Eldritch te ontmoeten.

Na het horen van hun laatste album Virtual Lullaby Circus tipten we hen reeds als favorieten in de momenteel lopende Humo’s Rock Rally. En zie, we hadden het maar weer eens bij het rechte eind: kwaliteit komt altijd bovendrijven en bijgevolg stootte het Limburgse Hugs Of The Sky door tot de finale van dit prestigieuze concours. Even ...

lees meer...
NIEUWS 16/09/2020 : Athamay geeft een teken van leven...

'Wie?' hoor ik u al denken. Athamay, een groepje dat in de tweede helft van de jaren 90 via het Britse Nightbreed label wat furore genoot met donkere gotisch aandoende electro fetish muziek die de wereld van de bdsm celebreerde. De groep scoorde ook bij ons een paar eenvoudige maar doeltreffende hitjes als “Domination” ...

lees meer...
INTERVIEW : RAYA SCHADUWJAAGSTER - Ik ben echt een dummie als het aankomt op mediteren en ademen.

Onlangs, tijdens volle maan, volgend op Lugghnasadh bracht Sven Visterin (Ernst H. Störzhendr/The Horny Hour (Radio Centraal)) in samenwerking met Sombre Soniks de compilatie The Central Throne uit. Het is een album dat gaat over hartcoherentie. Bij een album dat ademhalingsoefeningen moet begeleiden denken wij spontaan aan het soort ...