casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

7.247 items

   

No Festival Of Light
Divide Et Impera
Dark Ambient - Experimental - Industrial
03/08/2018 : No Festival Of Light - Divide Et Impera
Old Captain Records  Old Captain Records
03/08/2018, Dimi Brands

No Festival Of Light heet een van de best bewaarde geheimen uit de dark ambient wereld te zijn. Toch zal de naam bij sommigen misschien nog een belletje doen rinkelen, want in 1998 was het project van Zweed Fredrik Bergström nog te zien op het podium van The Steeple in Waregem.

N.F.O.L. was na dit concert nog enkele jaren actief maar na 2001 werd het stil rond dit project dat echter in 2013 met het album Tautologia nog eens zijn staart roerde.

Bergstörm bleef echter actief en was in deze tussenperiode terug te vinden achter de drums bij Ordo Rosarius Equilibrio met wie N.F.O.L. in 2016 samensmolt tot No Festival Of Neither Light Order Roses Nor Equilibrium voor het maken van de single [ M M I I ].

Het is ook in de geest van het prille Ordo Equilibrio (toen er van Rosarius dus nog geen sprake was) dat de muziek van No Festival Of Light zich laat situeren. Maar ook andere prille Cold Meat Industry acts waaronder vooral In Slaughter Natives (Jouni Havukainen was samen met Bergström op Divide Et Impera trouwens mixer van dienst) vormen een richtingsaanwijzer.

Divide Et Impera, het debuut van N.F.O.L. verscheen in 1994 op cassette maar wordt nu pas op een ander format vrijgegeven.

Old Captain bewijst hiermee nog maar eens te grossieren in leuke hebbedingetjes voor de fans! Aangezien alle begin moeilijk is, het is niet anders op dit debuut, dient de leek zich niet blind te staren op het hier gepresenteerde materiaal.

Als eerste kennismaking dient u zich dan ook eerder te verdiepen in later werk als Enter The Realm Of Satan (1998), Officina Gentium Vagina Nationum (2000) of If God Lived On Earth, We Would Break His Windows (2001).

Wat het eerste schijfje (zijnde de integrale cassette) enorm interessant maakt voor zowel fan als leek zijn de twee live opnames van het nummer ‘Lights Out’, waaronder eentje, jawel, opgenomen tijdens de passage in Waregem. De andere opname dateert van een jaartje later (1999) in San Francisco. Twee maal hetzelfde nummer waarvan het eerste 15 minuten en het tweede bijna 19 minuten duurt, qua vulling kan dat wel tellen, zal u misschien fronsend opmerken.

Geen nood, want hoewel de titel identiek is, verschillen de nummers onderling heel erg (in Waregem kreeg men een sterk percussieve versie te horen, de Amerikanen moesten zich tevreden stellen met experimentele soundscapes).

Het tweede schijfje is een bont allegaartje van bijdrages op compilaties, split cassettes en een EP cassette.

Allereerst zijn er de drie naamloze tracks van de in 1996 verschenen Tape 1 onder de naam Gnom Fritte (een alias van Bergström). Onder dit alias tapt hij wel degelijk uit een ander vaatje en is er in zijn dark ambient nog meer plaats voor drone en industriële noise. Denk bijvoorbeeld nog aan Megaptera, Contagious Orgasm en MZ.412 om een idee te hebben hoe deze cassette (in zijn oorspronkelijk formaat een waar hebbeding) klinkt.

Van de bijdragen aan compilaties vermelden we graag het nummer ‘Male’, een samenwerking met Sator Absentia dat terug te vinden was op de imposante 4CD +7” box Notre Domicile Est L’Europe uit 2001. Verschenen op het Thaglasz label, dat oorspronkelijk een Duitse Death In June fanclub was maar later evolueerde naar een echt label.

We zeiden reeds dat No Festival Of Light een goed bewaard geheim in zijn genre was/is, in die mate zelfs dat we van de split tape samen met Correlation Desordonne (Morgenröte uit 1997) nergens informatie terugvinden. De twee tracks die van deze split geplukt werden en hier ook mooi staan te blinken (‘Buried In Prague’ en ‘Wrong Place-Wrong Time-Anytime’) maken van dit geheel nog meer een hebbedingetje!

Al is ‘dingetje’ ietwat ongelukkig uitgedrukt... Old Captain gaat steevast voor rijkelijk gevulde releases, met deze Divide Et Impera bent u trouwens ook ruim twee en half uur zoet.

No Festival Of Light

Dimi Brands
03/08/2018

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 15/12/2018 : The Cure bevestigt nieuwe plaat na aankondiging Rock & Roll Hall Of Fame

De Rock & Roll Hall Of Fame is een museum in Ohio, Verenigde Staten, dat zich wijdt aan de geschiedenis van de rockmuziek. Sinds 1986 worden elk jaar een aantal artiesten opgenomen in de lijst van leden. Het gaat om indrukwekkende namen als Elvis Presley, The Beatles, Bob Dylan, David Bowie en nog heel wat groten uit de rockgeschiedenis. ...

lees meer...
NIEUWS 15/12/2018 : Causenation brengt single uit met VV303: Black Lust

Causenation is een jong EBM-project uit Antwerpen. Aan het roer staat Vain Sacrosanct, een man die eerder dj was op Radio Centraal. Live wordt hij bijgestaan door 0.77 en Talking Jazz. In augustus kon u kennis maken met de eerste single van de groep - 'The Things You Promise' - en thans is de tijd gekomen voor een tweede single: 'Black ...

lees meer...
NIEUWS 15/12/2018 : Album release De Delvers 15 december te Boom

Er zijn eigenlijk maar relatief weinig new wave groepen die in het Nederlands zingen. We kennen de eerste platen van De Kreuners en verder De Brassers, Mensen Blaffen, Arbeid Adelt!, Gruppenbild, Bange Konijnen, De Kommeniste, Aroma Di Amore, Zwarte Poëzie, Hedera Helix en sinds kort ook het lichtelijk fantastische Donder, Hel & Hagel. ...

lees meer...
NIEUWS 14/12/2018 : IAMX video: Mile Deep Hollow

‘Alive in New Light’ werd verwelkomd als de verrijzenis van IAMX. In de jaren ervoor heeft Chris Corner zwaar geleden onder depressie en slaapstoornissen, hetgeen zijn weerslag vond op ‘Metanoia’ uit 2015. Daar is hij nu over, en die herwonnen bevrijding was de inspiratie voor ‘Alive in New Light’, dat begin ...

lees meer...
NIEUWS 14/12/2018 : Peter Murphy slaags met veiligheidsdiensten op optreden Stockholm

Straf nieuws van één van de grote heren uit onze scene. Dark Entries is hem zelfs schatplichtig, want is genoemd naar één van zijn liederen. Peter Murphy was ooit de voorman van Bauhaus, en tourt momenteel voor de viering van 40 jaar Bauhaus samen met Bauhaus-bassist David J. Er waren al problemen tijdens de tournee. ...

lees meer...
FOTO'S : Ground Nero - @ Dance Macabre Festival Essen, 06/12/2018 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Astari Nite - @ Dance Macabre Festival Essen, 06/12/2018 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : The Spiritual Bat - @ Dance Macabre Festival Essen, 06/12/2018 door Luc Luyten

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Peter Murphy viert 40 jaar Bauhaus op W-Fest Announcement Party ! - Vooruit, Gent 1 december 2018

Het was even spannend. Peter Murphy had de concerten voorafgaand aan Gent af moeten zeggen wegens ziekte en het werd pas de dag zelf duidelijk dat, tot groot jolijt van onder andere mezelf, het optreden in Gent wel zou kunnen doorgaan. En effectief na het voorprogramma Desert Mountain Tribe, indie geweld met post punk en psychedelische ...

lees meer...
INTERVIEW : THE ARCH - Gezond leven kan behoorlijk stresserend zijn, dus waarom zouden we in een grote boog rondom de geneugten des levens sluipen?

The Arch drukt reeds sinds 1986 zijn stempel op de Belgische wave-scene. Na hun vorige plaat 'Fates' waren de verwachtingen voor een opvolger hooggespannen. Het deed de groep grijpen naar een buitengewoon experiment. Volgende vrijdag ontvangen we The Arch op onze 26ste Dark Entries Night in de Kinky Star, en dat is het ideale moment ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Dwaalspoor (17/11/2018, Stichting Max, Alphen aan den Rijn) - Scandinavië heerst!

De laatste editie van Dwaalspoor, het mocht speciaal zijn. Al zullen alle artiesten die doorheen de jaren al hun opwachting mochten maken bij onze Noorderburen (een greep uit het indrukwekkende aanbod: Foresta Di Ferro, Luftwaffe, Der Blauwe Reiter, Jännerwein, Die Weisse Rose,...) beamen dat ze meer dan in de watten gelegd werden. De ...

lees meer...
INTERVIEW : SIEBEN - De Europese Unie is te verkiezen boven wat we dreigen te krijgen, nu we veinzen geen deel uit te maken van de wereld.

De Brexit laat de gemoederen weer oplaaien. Eén van de mensen die er niet over uitgeraasd raakt, is de Brit Matt Howden van Sieben. Dat heeft zelfs een prachtplaat opgeleverd met ‘Crumbs’, een verzameling nummers over de stand van zaken in de wereld. Een woedende plaat, aangelengd met een flinke portie humor. We deden een ...