casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

6.983 items

   

No Festival Of Light
Divide Et Impera
Dark Ambient - Experimental - Industrial
03/08/2018 : No Festival Of Light - Divide Et Impera
Old Captain Records  Old Captain Records
03/08/2018, Dimi Brands

No Festival Of Light heet een van de best bewaarde geheimen uit de dark ambient wereld te zijn. Toch zal de naam bij sommigen misschien nog een belletje doen rinkelen, want in 1998 was het project van Zweed Fredrik Bergström nog te zien op het podium van The Steeple in Waregem.

N.F.O.L. was na dit concert nog enkele jaren actief maar na 2001 werd het stil rond dit project dat echter in 2013 met het album Tautologia nog eens zijn staart roerde.

Bergstörm bleef echter actief en was in deze tussenperiode terug te vinden achter de drums bij Ordo Rosarius Equilibrio met wie N.F.O.L. in 2016 samensmolt tot No Festival Of Neither Light Order Roses Nor Equilibrium voor het maken van de single [ M M I I ].

Het is ook in de geest van het prille Ordo Equilibrio (toen er van Rosarius dus nog geen sprake was) dat de muziek van No Festival Of Light zich laat situeren. Maar ook andere prille Cold Meat Industry acts waaronder vooral In Slaughter Natives (Jouni Havukainen was samen met Bergström op Divide Et Impera trouwens mixer van dienst) vormen een richtingsaanwijzer.

Divide Et Impera, het debuut van N.F.O.L. verscheen in 1994 op cassette maar wordt nu pas op een ander format vrijgegeven.

Old Captain bewijst hiermee nog maar eens te grossieren in leuke hebbedingetjes voor de fans! Aangezien alle begin moeilijk is, het is niet anders op dit debuut, dient de leek zich niet blind te staren op het hier gepresenteerde materiaal.

Als eerste kennismaking dient u zich dan ook eerder te verdiepen in later werk als Enter The Realm Of Satan (1998), Officina Gentium Vagina Nationum (2000) of If God Lived On Earth, We Would Break His Windows (2001).

Wat het eerste schijfje (zijnde de integrale cassette) enorm interessant maakt voor zowel fan als leek zijn de twee live opnames van het nummer ‘Lights Out’, waaronder eentje, jawel, opgenomen tijdens de passage in Waregem. De andere opname dateert van een jaartje later (1999) in San Francisco. Twee maal hetzelfde nummer waarvan het eerste 15 minuten en het tweede bijna 19 minuten duurt, qua vulling kan dat wel tellen, zal u misschien fronsend opmerken.

Geen nood, want hoewel de titel identiek is, verschillen de nummers onderling heel erg (in Waregem kreeg men een sterk percussieve versie te horen, de Amerikanen moesten zich tevreden stellen met experimentele soundscapes).

Het tweede schijfje is een bont allegaartje van bijdrages op compilaties, split cassettes en een EP cassette.

Allereerst zijn er de drie naamloze tracks van de in 1996 verschenen Tape 1 onder de naam Gnom Fritte (een alias van Bergström). Onder dit alias tapt hij wel degelijk uit een ander vaatje en is er in zijn dark ambient nog meer plaats voor drone en industriële noise. Denk bijvoorbeeld nog aan Megaptera, Contagious Orgasm en MZ.412 om een idee te hebben hoe deze cassette (in zijn oorspronkelijk formaat een waar hebbeding) klinkt.

Van de bijdragen aan compilaties vermelden we graag het nummer ‘Male’, een samenwerking met Sator Absentia dat terug te vinden was op de imposante 4CD +7” box Notre Domicile Est L’Europe uit 2001. Verschenen op het Thaglasz label, dat oorspronkelijk een Duitse Death In June fanclub was maar later evolueerde naar een echt label.

We zeiden reeds dat No Festival Of Light een goed bewaard geheim in zijn genre was/is, in die mate zelfs dat we van de split tape samen met Correlation Desordonne (Morgenröte uit 1997) nergens informatie terugvinden. De twee tracks die van deze split geplukt werden en hier ook mooi staan te blinken (‘Buried In Prague’ en ‘Wrong Place-Wrong Time-Anytime’) maken van dit geheel nog meer een hebbedingetje!

Al is ‘dingetje’ ietwat ongelukkig uitgedrukt... Old Captain gaat steevast voor rijkelijk gevulde releases, met deze Divide Et Impera bent u trouwens ook ruim twee en half uur zoet.

No Festival Of Light

Dimi Brands
03/08/2018

HomeContactSitemap
lees meer...
FOTO'S : Bauhaus - @ W-Fest. Amougies, 15/08/2018, door Luc Luyten

lees meer...
CONCERT BESPREKING : M'era Luna 2018 - Dag 1 - 11 augustus - Hildesheim - Dunkelheit für die Seele

Het is een organisatie als FKP Scorpio gegeven om ieder jaar weer te slagen in de omvorming van vliegveld naar heus dorp. Een dorp waar de tijdelijke bewoners zich weten te manifesteren en verzamelen in een eigen gecreëerde wereld. Een dorp waar ieder individu zijn eigen burgemeester is op persoonlijke creatieve wijze. Jawel, een dorp ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : M'era Luna 2018 - Dag 2 - 12 augustus - Hildesheim - Der Tag der Schönheiten

ZONDAG 12 AUGUSTUS 2018 – MAINSTAGE Waar vorig jaar M’era Luna nog te maken had met regenbuien en een drassige weide en een parking herschapen tot modderpoel kondigde dag 2 van 2018 zich aan als een warme zomerse dag. En dat werd het ook. Er werd zelfs al redelijk vroeg postgevat aan het hoofdpodium om Schattenmann deze ...

lees meer...
NIEUWS 14/08/2018 : Eerste namen voor M'era Luna 2019

Het ene is nog maar net afgelopen of er wordt en werd al naarstig gewerkt aan een volgende editie. M’era Luna heeft ondertussen reeds de eerste namen bekend gemaakt voor hun 2019-editie. Zo de traditie het wil zal er ook volgend jaar een totaalpakket worden afgeleverd met de Gothic Fashion Show, een heuse Gothic Fashion Town, de Medieval-markt, ...

lees meer...
NIEUWS 14/08/2018 : W-fest lost een resem namen voor de editie van 2019 (en nog eentje voor de editie van 2018)

Aan de vooravond van W-fest - vijf dagen feest met artiesten als Peter Murphy, Kim Wilde, Project Pitchfork, Chameleons Vox, DAF, Die Krupps, Vive La Fete, Suicide Commando, She Past Away, Paul Young, A Flock Of Seagulls, Parade Ground, Covenant, Clan Of Xymox, Lords Of Acid en Front Line Assembly - worden ook al een hele resem namen gelost ...

lees meer...
INTERVIEW : DJ DREXL (Darker Side Of The 80s) - 'Be there or be a white sock stuck in a Crock!'

Al wie wel eens na de optredens van onze Dark Entries Nights in de Gentse Kinky Star blijft plakken, heeft hem al ongetwijfeld al eens achter de draaitafels zien staan. Maar ook op andere feestjes is DJ Drexl, of wanneer we hem gewoon tussen de feestende massa terugvinden en hem mogen aanspreken met Marco, graag van de partij. Zelf ...

lees meer...
INTERVIEW : A SLICE OF LIFE - We denken dat we alles naar onze hand kunnen zetten en gaan vrolijk door met het uitputten van onze planeet en van elkaar.

Aan de vooravond van hun optreden op W-fest brengt A Slice Of Life zijn debuut uit: Restless. Het is een puike postpunkplaat geworden. Dark Entries was benieuwd naar de ontstaansgeschiedenis van de groep en de plaat, en ging zijn oor te luister leggen bij de stichtende leden Dirk Vreys (zang) en Guy Wilssens (gitaar). A Slice Of Life is ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
FOTO'S : Front 242 - @ Lokerse Feesten, 11/08/2018 door Luc Luyten

lees meer...
NIEUWS 12/08/2018 : Dark Entries Night 24: A Slice Of Life en Donder, Hel & Hagel

Op vrijdag 14 september nodigen we u graag uit op de 24ste editie van de Dark Entries Nights. Op deze gratis concerten stellen we u lokaal talent voor uit de zwarte scene. We hebben het geluk twee groepen te ontvangen die volop aan het losbreken zijn. A Slice Of Life heeft zonet zijn debuut uit, 'Restless', en na de uitstekende ...

lees meer...
FOTO'S : Gary Numan - @ Lokerse Feesten, 11/08/2018 door Luc Luyten

lees meer...
NIEUWS 12/08/2018 : Moonspell brengt concert met drie integraal gespeelde platen uit

In 2017 wilden de Portugese gothic metal-grootheden Moonspell hun trouwe achterban eens verwennen. Voor 4000 fans werd in hun stad Lissabon een concert gehouden waarop drie van hun meest succesvolle platen integraal gepeeld werden: het debuut 'Wolfheart' uit 1995 en diens opvolger 'Irreligious' uit 1996, alsook de meer recente ...

lees meer...
NIEUWS 12/08/2018 : Lord Of The Lost bestormt Duitse hitparades met 'Thornstar'

Het was ons al opgevallen dat Lord Of The Lost bijzonder populair was. Hun debuut dateert slechts van 2010, maar door hun ontzettend hard geluid en compromisloze houding hebben ze meteen een stempel op de Duitse gothscene gedrukt. Hun nieuwe cd 'Thornstar' - hun zesde al - bestormde de Duiste hitparades en staat nu op 6. De plaat is ...