casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

7.246 items

   

Nihil Novi Sub Sole
Forlorn
Martial - Neoklassiek
05/12/2018 : Nihil Novi Sub Sole - Forlorn
Lichterklang
05/12/2018, Dimi Brands

Mede door het tijdelijk ‘on hold’ zetten van martial label bij uitstek Rage In Eden, kregen we dit jaar maar weinig van ons favoriete genre voorgeschoteld.

Gelukkig hebben we dan iemand als Michael Kuhlen van Lichterklang, die me tijdens Dwaalspoor de nieuwe release van Nihil Novi Sub Sole in handen stak.

We moeten het de goede man nageven, aan overtuigingskracht lijkt het hem niet te mankeren: Nihil Novi Sub Sole is wederom een act die hij na jaren in de vergeethoek geraakt te zijn, heeft weten te overtuigen om nog eens een album uit te brengen. Want ook het werk van Forlorn werd reeds opgenomen in de periode 2008-2010 maar hoeft gelukkig geen stille dood te sterven.

Iets wat hij in het verleden ook deed voor Area Bombardment en :werra:, de aanhouder wint, en in het geval van Lichterklang plukken wij er volop mee de vruchten van.

Nihil Novi Sub Sole leerden we in 2010 kennen middels de prima debuutplaat Jupiter Temple. Hiervoor was Marco Kehren (de man achter NNSS) actief bij de Nederlandse metal band Deinonychus en tussendoor ook nog enkele jaren bij het Duitse Bethlehem. In 2008 sloot hij niet alleen het Deinonychus hoofdstuk af, maar in één weg zijn hele metalcarrière, om zich te concentreren op het componeren van neoklassieke muziek onder de noemer Nihil Novi Sub Sole.

Ongebreidelde oorlogsverheerlijking, zo zal het martial genre voor velen in de oren klinken.

Toegegeven, ze kunnen er wat van in dit genre, maar toch wijzen we ook op de melancholie die steevast een van de belangrijkste peilers is. Verdoofd door inslaande granaten en samples uit een vervlogen verleden of verblind door bepaalde symboliek die gretig zijn weg naar weet te vinden, kijkt u er misschien naast.

Wie het na het horen van Forlorn nog niet horen wil, moet wel van heel slechte wil zijn. De sfeer op dit album is namelijk zodanig beladen en zwaarmoedig dat Marco Kehren lijkt te willen zeggen dat er aan iedere medaille een keerzijde hangt. Het beeld van de bij elkaar troost zoekende soldaten op de hoes vat de 40 minuten die Forlorn nodig heeft om ons hiervan te vergewissen mooi samen in één enkel beeld.

Toch lijkt ook Forlorn zijn martial ook netjes uit het boekje geplukt te hebben: bombastische composities met strijdvaardige trommels, klassieke arrangementen en koorzang die naar martial maatstaven overwegend ingetogen klinkt.

Extra accentjes die we plaatsen zijn de mooie strijkers die ‘Killing Of An Emotion’ opfleuren, de soundscapes van titelnummer ‘Forlorn’ doen ons denken aan een vertraagde versie van ‘Being Boiled’ (Human League) of ‘Fade To Grey’ (Visage) (-ben ik de enige die vind dat deze nummers haast identiek klinken?), en een titel als ‘Illusion Eternal’ illustreert nog eens de keerzijde van de oorlogsmedaille: hoe het bij de soldaten begint te dagen dat ze er door hun oversten ingeluisd zijn, denken wij dan.

Dat dit genre baat heeft bij opzwepend tromgeroffel leert ons ‘Morning Blood Lost’, het eerste moment op de plaat dat de trommelstokken stevig de vellen beroeren. Een ander voorbeeldje is het ijzersterke ‘Swift Blade’, waarbij ook het koorgezang net dat ietsje opzwepender klinkt.

Forlorn is niets nieuws onder de martial zon, maar te oordelen aan de naam van dit project, lijkt men dit ook niet te pretenderen.

Wij zijn al blij dat we dit jaar alsnog een kwalitatief meer dan degelijke martial plaat mochten horen. Maar ook dat Lichterklang er wederom in slaagt om een vergeten gewaand project terug onder de aandacht te brengen, stemt ons zeer gelukkig.

Nihil Novi Sub Sole

Dimi Brands
05/12/2018

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 15/12/2018 : The Cure bevestigt nieuwe plaat na aankondiging Rock & Roll Hall Of Fame

De Rock & Roll Hall Of Fame is een museum in Ohio, Verenigde Staten, dat zich wijdt aan de geschiedenis van de rockmuziek. Sinds 1986 worden elk jaar een aantal artiesten opgenomen in de lijst van leden. Het gaat om indrukwekkende namen als Elvis Presley, The Beatles, Bob Dylan, David Bowie en nog heel wat groten uit de rockgeschiedenis. ...

lees meer...
NIEUWS 15/12/2018 : Causenation brengt single uit met VV303: Black Lust

Causenation is een jong EBM-project uit Antwerpen. Aan het roer staat Vain Sacrosanct, een man die eerder dj was op Radio Centraal. Live wordt hij bijgestaan door 0.77 en Talking Jazz. In augustus kon u kennis maken met de eerste single van de groep - 'The Things You Promise' - en thans is de tijd gekomen voor een tweede single: 'Black ...

lees meer...
NIEUWS 15/12/2018 : Album release De Delvers 15 december te Boom

Er zijn eigenlijk maar relatief weinig new wave groepen die in het Nederlands zingen. We kennen de eerste platen van De Kreuners en verder De Brassers, Mensen Blaffen, Arbeid Adelt!, Gruppenbild, Bange Konijnen, De Kommeniste, Aroma Di Amore, Zwarte Poëzie, Hedera Helix en sinds kort ook het lichtelijk fantastische Donder, Hel & Hagel. ...

lees meer...
NIEUWS 14/12/2018 : IAMX video: Mile Deep Hollow

‘Alive in New Light’ werd verwelkomd als de verrijzenis van IAMX. In de jaren ervoor heeft Chris Corner zwaar geleden onder depressie en slaapstoornissen, hetgeen zijn weerslag vond op ‘Metanoia’ uit 2015. Daar is hij nu over, en die herwonnen bevrijding was de inspiratie voor ‘Alive in New Light’, dat begin ...

lees meer...
NIEUWS 14/12/2018 : Peter Murphy slaags met veiligheidsdiensten op optreden Stockholm

Straf nieuws van één van de grote heren uit onze scene. Dark Entries is hem zelfs schatplichtig, want is genoemd naar één van zijn liederen. Peter Murphy was ooit de voorman van Bauhaus, en tourt momenteel voor de viering van 40 jaar Bauhaus samen met Bauhaus-bassist David J. Er waren al problemen tijdens de tournee. ...

lees meer...
FOTO'S : Ground Nero - @ Dance Macabre Festival Essen, 06/12/2018 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Astari Nite - @ Dance Macabre Festival Essen, 06/12/2018 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : The Spiritual Bat - @ Dance Macabre Festival Essen, 06/12/2018 door Luc Luyten

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Peter Murphy viert 40 jaar Bauhaus op W-Fest Announcement Party ! - Vooruit, Gent 1 december 2018

Het was even spannend. Peter Murphy had de concerten voorafgaand aan Gent af moeten zeggen wegens ziekte en het werd pas de dag zelf duidelijk dat, tot groot jolijt van onder andere mezelf, het optreden in Gent wel zou kunnen doorgaan. En effectief na het voorprogramma Desert Mountain Tribe, indie geweld met post punk en psychedelische ...

lees meer...
INTERVIEW : THE ARCH - Gezond leven kan behoorlijk stresserend zijn, dus waarom zouden we in een grote boog rondom de geneugten des levens sluipen?

The Arch drukt reeds sinds 1986 zijn stempel op de Belgische wave-scene. Na hun vorige plaat 'Fates' waren de verwachtingen voor een opvolger hooggespannen. Het deed de groep grijpen naar een buitengewoon experiment. Volgende vrijdag ontvangen we The Arch op onze 26ste Dark Entries Night in de Kinky Star, en dat is het ideale moment ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Dwaalspoor (17/11/2018, Stichting Max, Alphen aan den Rijn) - Scandinavië heerst!

De laatste editie van Dwaalspoor, het mocht speciaal zijn. Al zullen alle artiesten die doorheen de jaren al hun opwachting mochten maken bij onze Noorderburen (een greep uit het indrukwekkende aanbod: Foresta Di Ferro, Luftwaffe, Der Blauwe Reiter, Jännerwein, Die Weisse Rose,...) beamen dat ze meer dan in de watten gelegd werden. De ...

lees meer...
INTERVIEW : SIEBEN - De Europese Unie is te verkiezen boven wat we dreigen te krijgen, nu we veinzen geen deel uit te maken van de wereld.

De Brexit laat de gemoederen weer oplaaien. Eén van de mensen die er niet over uitgeraasd raakt, is de Brit Matt Howden van Sieben. Dat heeft zelfs een prachtplaat opgeleverd met ‘Crumbs’, een verzameling nummers over de stand van zaken in de wereld. Een woedende plaat, aangelengd met een flinke portie humor. We deden een ...