casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.399 items

 

Splendor Solis
Via Et Vita
Dark Folk / Apocalyptic Folk
20/10/2020 : Splendor Solis - Via Et Vita
COD Noizes  COD Noizes
20/10/2020, Dimi Brands

Aanvankelijk keken we even raar op bij het beluisteren van deze Via Et Vita, zeker wat de samenhang van de nummers aanbelangde. Deze leek immers op het eerste zicht nogal met haken en ogen aan elkaar vast te hangen. Hetzelfde soort haken en ogen van een groep die nog niet goed weet waar het precies naartoe moet in hun carrière.

Zo horen we tijdens de eerste nummers het soort middeleeuwse neofolk waarop Ataraxia in zijn beginjaren een patent op had, of Sopor Aeternus zo u wil. Gaandeweg slaat dit over op rijker gearrangeerde klassieke neofolk in de stijl van :Of The Wand And The Moon: tot sfeervolle, organische dark ambient. Onze inleidende woorden klinken misschien weinig eerbiedig, voor de slechte verstaander haasten we ons dan ook nog even te zeggen dat ondanks de nogal van elkaar verschillende aanpak deze brede benadering van het neofolk genre immer op een hoog niveau gebracht wordt.

Toen we ons echter iets dieper bogen over het verhaal achter dit album viel het kwartje: Via Et Vita betreft een compilatie van nummers die tot op heden nog niet op een officieel album van Splendor Solis (een nobele onbekende tot voorheen bij ondergetekende, mijn dank ten opzichte van COD om hierin verandering te brengen is dan ook groot!) geraakten.

We kunnen er onze hand niet op leggen, maar we vermoeden dat het hier gaat om een duo (althans, dat maken we op uit de enige wazige foto die we van Splendor Solis hebben teruggevonden op het wereldwijde web met een tussenstop in Noord-Rusland). Het zou alvast de hele stoet aan gastmuzikanten die hun opwachting maakt op Via Et Vita kunnen verklaren. Fluit, cello, viool en traditionele instrumenten zoals bajan (de Russische variant van de knopaccordeon) en Tibetaanse hoorn maken het plaatje van de traditionele neofolk compleet.

Symboliek is deze Russen ook niet vreemd: de Apocalyps, katholieke theologische tradities, de sfeer en attributen van de Europese middeleeuwen: ze passeren allemaal netjes de revue. Een boodschap moet je er echter niet achter zoeken, soortgelijke afbeeldingen dienen enkel als een ‘visuele kaft’ en worden gebruikt voor de uitdrukking van de ideeën waarvan de bronnen diep in de theosofie en het boeddhisme zijn begraven.

Dit doet Splendor Solis sinds de oprichting in 2010, met 2 full albums, 3 EP’s en 4 singles plus nu dus ook deze verzamelaar op de teller.

Wie dus de enkel voornamelijk digitaal verkrijgbare EP’s graag op een blinkend schijfje heeft staan, doet er goed aan Via Et Vita aan te schaffen. Je krijgt hier immers integraal de EP’s Fragmentum (2018), Ordo Septem Radiorum (2013) en Phosphorus (2018) aangeboden, daarnaast nog de song die Splendor Solis aandiende voor de titelloze split single met Bruma, een nummer dat gebruikt werd op de Russische neofolk special in de Colours Of Black compilatiereeks en de bij dit soort overzichten obligatoire nagelnieuwe nummers (twee stuks in dit geval).

Niet in chronologische volgorde gebracht, maar gelukkig staan de nummers wel per oorspronkelijke release gegroepeerd. Wanneer er achter een nummer het woord “demo” tussen haakjes staat, zien we dat in de meeste gevallen als een waarschuwing voor vrij overbodige vulling waarvan de geluidskwaliteit in de meeste gevallen daarenboven nog eens te wensen overlaat. Niet zo bij Splendor Solis die op Via Et Vita heel wat demoversies tentoonspreiden, en bewijzen dat bij hen zelfs deze embryonale fases tot in de puntjes verzorgd klinken.

Liefhebbers van eerder vernoemde bands (vooral :Of The Wand And The Moon: horen we vaak terug) en (Russische) neofolk in het algemeen kunnen onmogelijk rouwig zijn om deze fijne verzamelaar.

Splendor Solis

Dimi Brands
20/10/2020

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 19/10/2020 : Livestream De Delvers afgelast

Gisteren nog hebben we de livestream van De Delvers aangekondigd, vandaag al moeten we met spijt aankondigen dat het optreden niet doorgaat. De oorzaak ligt uiteraard bij de coronapandemie. De Kinky Star neemt weliswaar alle mogelijke maatregelen, maar blijft redelijk klein, en De Delvers zijn met vijf. Bovendien is hun toetseniste hoogzwanger, ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 18/10/2020 : Dark Entries Night: livestream De Delvers i.s.m. Kinky Star (afgelast!)

Vervloekte corona. Door het virus hebben we al drie afleveringen van onze Dark Entries Nights moeten uitstellen. We houden die steeds in de Gentse Kinky Star, en wie deze gezellige plek kent weet dat er weinig ruimte is voor social distancing. En dus gaan er sinds maart geen concerten met publiek door, en dat zal zo nog een tijdje blijven. ...

lees meer...
NIEUWS 18/10/2020 : Psy'Aviah haalt Klara

Het is een link die u misschien niet meteen zou leggen: de electro-crossovergroep Psy'Aviah en de klassieke muziekzender Klara. Maar dan bent u nog niet op de hoogte dat Psy'Aviahs laatste - 'The Earth Keeps Spinning, Without Being Noticed' een dark ambient-cd geworden is met uitgestrekte klankvelden. Bovendien maakt Psy-Aviah-meesterbrein ...

lees meer...
NIEUWS 18/10/2020 : 'Waar komen ze vandaan?' vraagt Gert Kleinpunk

De Leuvense kleinpunktroubadour Gert brengt opnieuw een video uit, en zet daarmee zijn strijd tegen onrecht voort. In 'Waar komen ze vandaan?' gaat het over oorlog en migratie, en de link die er tussen deze twee heikele thema's is. Want oorlog brengt vluchtelingen voort, en dezelfde mensen die hier de vreemdelingen weg willen zijn ...

lees meer...
NIEUWS 14/10/2020 : No Honey From These in 't geniep.

Binnenkort verkrijgbaar op vinyl: The Twelve Secret Hometape Sessions van het Nederlandse minimal duo No Honey From These. Ja maar, zullen de aandachtige lezers opmerken, is die een paar jaar geleden niet reeds uitgebracht? Hier kan je lezen dat dit inderdaad het geval is. Aangezien we niet graag in herhaling vallen moet u dus geen bespreking ...

lees meer...
INTERVIEW : KREGEL - Ik denk dat we de zomerhit van Radio 2 niet gaan halen en ook over de Lage Landen Lijst heb ik zo mijn twijfels.

Omdat we ons bij Dark Entries niet graag uitspreken over een bepaald virus dat het hele doen en laten van de samenleving in zijn greep houdt roepen wij 2020 volmondig uit als het jaar van Kregel. Ze vieren dit jaar hun vierde verjaardag en zagen dit als het ideale moment om hun eerder opgenomen demo's voor het eerst op de grote wereld ...