casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

7.323 items

   

Nick Cave & The Bad Seeds
Skeleton Tree
Avant-Garde - Unclassifiable
15/09/2016 : Nick Cave & The Bad Seeds - Skeleton Tree
Mute  Mute
15/09/2016, Patrick Plessers

(Klik bij het lezen op de roodgekleurde woorden voor een begeleidende link naar een video, foto of tekst.)

Nicholas Edward "Nick" Cave – 58 jaar - ° Victoria, Australië - Getrouwd met Susie Bick - 4 kinderen. Bijnamen : “Prince of Darkness” – “The grand lord of gothic lushness” (NME) - 16 albums met Nick Cave & The Bad Seeds.

16 albums. Met als 16de Skeleton Tree, veelbesproken, zelfs bij de bakker, en aangekondigd met de wereldwijde vertoning van de docu-film One more time with feeling op de vooravond van de album-release.

Het is niet anders: je zoon valt in de prille lente van zijn leven van een witte rotsklif en valt daarmee letterlijk uit je leven. Dit soort catastrofe verandert je, ongewild, van een persoon die je lijkt te kennen in een onbekend persoon. Een draaikolk van verlies, verdriet, gemis, verlangen, onmacht, ongeloof, rouw, liefde, hoop en misschien komt het ooit; acceptatie.

Het zit allemaal in Skeleton Tree, het “moest” erin. Spijtig genoeg is dit ook voor de hand liggend, als de gewoonlijke onderwerpen van je muziek gaan over dood, religie, liefde en geweld.

Cave lijkt gebroken. De docu-film liet ons ook merken dat hij verward is, hij vraagt zich af waar zijn IPhone en waar zijn stem is. Jonger maakt zo’n incident je ook al niet, beseft Nick, wanneer hij de donkere wallen onder zijn ogen opmerkt in de spiegel.

Dit album is een ode, een persoonlijke rouwverklaring, geschreven tijdens een tocht door het donker. Ingeblikt en afgedamd in 8 songs en bewaard op een zilveren schijfje. 8 songs maar, stel je voor dat het er 12 waren geweest?

Het is een missie, om iets van een meeslepende schoonheid te zeven uit een trauma veroorzaakt door een emotionele uppercut. Een aanval op je creativiteit. Neerzijgen in de hoek van de ring, je moed en kracht bij elkaar rapen, tanden op elkaar, rechtstaan en verder vechten…

In Skeleton Tree ervaren we een minimale productie, vooral elektronisch met dissonante synthesizers die soms aan ambient doen denken en dat in songstructuren die de standaard niet volgen. Er zijn soms zelfs geen akkoorden nodig en dat benadrukt de verwarring nog eens te meer. De elektronische effecten en loops zijn vooral het werk van Warren Ellis die ook de vioolpartijen voor zich neemt.

Ik probeer hier dan wel een samenvatting te maken van de muziek op deze plaat voor zover die aanwezig is. The Bad Seeds hebben immers bij deze opname geen grote rol toebedeeld gekregen. Het is al Cave wat de klok slaat. Alleen op Distant Sky laat hij zangeres Else Torp de voorgrond innemen.

Geen van de songs beschrijven “de gebeurtenis”, het zijn geen verhalen maar onsamenhangende teksten, die het rimpeleffect van zo’n catastrofe op Nick en zijn familie beschrijven en hoe iedereen daarin zijn weg terug zoekt.

Wie ben ik om elk nummer van dit meesterstuk te beschrijven, te interpreteren of er een mening aan te geven? Als ik het dan toch doe, zal ik het doen op een even onsamenhangende manier als de teksten op Skeleton Tree.

God

Moet men nog in God geloven? Zeker nadat je al twijfelde of het lot bepaald wordt door de interventie van Hem. Nick Cave maakt op dit album toch ook weer een aantal verwijzingen naar God en het geloof :

“You believe in God, but you get no special dispensation for this belief now” Jesus alone

“It was the year I officially became the bride of Jesus” Magneto

Liefde

De liefde wordt ook bezongen, waarschijnlijk de enige kracht die de scherpe kantjes van de miserie kan afvijlen :

“When you're feeling like a lover, nothing really matters anymore” I need you

Verlies

Mooie liedjes duren doorgaans niet lang, verlies ligt achter elke hoek grijnzend op de loer, om ons af te pakken wat we zo graag hadden gehouden …

“All the things we love, we love, we love, we lose.
It's our bodies that fall when they try to rise”
Anthrocene

(Betekenis van het woord anthrocene : de periode na de industriële revolutie waarin de mensheid een ingrijpende impact heeft op het klimaat )

Het is zeer moeilijk te aanvaarden dat je je kinderen overleeft, jij gaat eerst, normaal gezien… normaal gezien…:

“They told us our gods would outlive us. They told us our dreams would outlive us
They told us our gods would outlive us. But they lied”
Distant Sky

Girl in amber lijkt te gaan over een verloren liefde, waarbij Cave zich inbeeldt dat ze in een blokje gestolde hars bewaard is gebleven na haar vertrek, zoals je ook wel eens insecten ziet ingekapseld in een blokje hars. (Klik hier voor fotovoorbeeld).

“Girl in amber trapped forever, spinning down the hall”

Maar het blijkt ook over een jongen te gaan :

“You kneel, lace up his shoes, your little blue-eyed boy. Take him by his hand, go move and spin him down the hall. I get lucky, I get lucky cause I tried again. I knew the world it would stop spinning now since you've been gone. I used to think that when you died you kind of wandered the world and slumber til your crumble were absorbed into the earth.”

Fantasie

Dat veel teksten al af waren voordat Arthur Cave zich naar de klif begaf, dat blijkt uit Rings of Saturn. In deze song is (bijna) geen enkele verwijzing te vinden naar die dag. Dit is een geniale trip, een esoterische droom, alleen Cave zal de echte mening weten en jij moet zelf maar een betekenis erin vinden:

“And now she's jumping up with her leaping brain.
Stepping over heaps of sleeping children.
Disappearing and further up and spinning out again.
Up and further up she goes, up and out of the bed.
Up and out of the bed and down the hall where she stops for moment and turns and says
"Are you still here?"
And then reaches high and dangles herself like a child's dream from the rings of Saturn”

Aanvaarding

Als je verder wil, en dat moet je, na een voorval als dit, zal je een soort van berusting in je lot moeten zien te vinden. Veel aanwijzingen daarnaar maakt Cave nog niet in deze nummers, behalve even en voorzichtig sluit hij deze plaat af met deze boodschap:

Sunday morning, skeleton tree. Pressed against the sky. The jittery TV. Glowing white like fire. And I called out, I called out. Right across the sea. I called out, I called out. That nothing is for free. And it's alright now, And it's alright now, And it's alright now… Skeleton tree

Nick Cave is terug, met hyenagehuil op de achtergrond, soms omfloerst maar meestal met onbeschaamde rauwe rouw, bloedend en zoekend...

Fantastische plaat: Zoals gewoonlijk...

Patrick Plessers
15/09/2016

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 18/01/2019 : Draconian in Antwerpen!

Zo’n kans krijg je niet dikwijls. Allicht de beste gothic doom metal act uit Zweden zal op 27 januari 2019 optreden te Antwerpen (Kavka). Voor onze vrienden uit Nederland: helaas, de dag ervoor, op 26 januari doen ze ook Rotterdam (Baroeg) aan maar dat is al uitverkocht! Als opwarmer kan je ook het optreden van Sojourner meepikken. Dat ...

lees meer...
NIEUWS 16/01/2019 : Downhill XIII New Years Edition

Het is die periode van het jaar dat je hier en daar wordt uitgenodigd voor een nieuwjaarsreceptie. Doorgaans staan we daar niet zo voor te springen. Gelukkig zijn er uitzonderingen, want eentje waar we echt naar uit kijken is de New Years Edition van Downhill. Alwaar je de benaming receptie mag vervangen door een feest waarin je jezelf ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Modern Bön III: Phurpa / The Nent / Skrei, (15/01/2019, Magasin4, Brussel) - Hopend op genezing in Magasin4, een veilige haven voor ons zwijnen op zoek naar parels.

Mijn vrouw en ik hebben klaarblijkelijk iets met rituelen. Getuige ons huwelijk dat bestond uit een openlucht ritueel, met live optreden van Kinderen Van Moeder Aarde. Dezelfde band die optrad exact 4 jaar geleden op onze eigenste Dark Entries Night alwaar de vonk tussen ons ontstaan is. Ook voor de viering van ons vierjarig samenzijn konden ...

lees meer...
NIEUWS 15/01/2019 : Achtste single op rij voor The Arch: 'Tangled Stones'

The Arch volhardt in de boosheid. 12 singles op rij ging de groep uitgeven, die dan na afloop een nieuwe plaat moeten vormen. Het concept dwingt de groep om steeds weer te scoren, want met deze werkmethode kunnen de heren zich geen zwak nummer veroorloven. Uiterst ambitieus dus, misschien zelfs te ambitieus. Het oorspronkelijke doel om maandelijks ...

lees meer...
NIEUWS 15/01/2019 : Concerttip: Dear Deer in Kinky Star

Sabatel is een bezig bijtje in de Franse deathrockgemeenschap. Vorige week kon u haar nog aan het werk zien in het voorprogramma van het sublieme Fangs On Fur in Brussel, met haar minimalistische batcaveband Cheshire Cat (The Bouncing). Enkel bas, tribale drums en gestoorde zang. Met haar partner Frederico Lovino – en dat is dan weer ...

lees meer...
INTERVIEW : MILITIA - Ambiorix verdween in de mist van de geschiedenis, maar hij zal voor de muzikanten van Militia nooit vergeten worden.

De anarchistische industialgroep Militia brengt een cd uit over de geschiedenis van Ambiorix, de Gallische leider die het opnam tegen Julius Caesar toen hij Gallië veroverde. De ideale gelegenheid om heel te geschiedenis nog eens te overlopen. Militia stuurde ons achtergrond bij hun nieuwe werk en bij de verschillende nummers op de cd. Voorgeschiedenis Toen ...

lees meer...
NIEUWS 14/01/2019 : Darkest Night 2019 in Retie

Energiebesparende maatregelen in Retie. Of toch niet. Feit is wel dat de organisatie van Dark Balloon helemaal klaar is voor de Darkest Night 2019. Het licht zal dan wel uit gaan, het stroomverbruik zal stijgen. Omdat het ondertussen een jaarlijks wederkerend gegeven is dat Dark Balloon er in slaagt om een affiche samen te stellen met ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : The Hu - Nieuwe Mongoolse internet sensatie combineert metal met traditionele folk en keelzang

De nieuwe muzikale internet sensatie heet The Hu, ze komen uit Mongolië en ze spelen heavy metal met traditionele folk instrumenten en keelzang. 'Hu' is een Mongools woord dat evenveel betekent als mens. The Hu zijn dus eigenlijk zo een beetje de Mongoolse versie van De Mens. The Hu creëerden hun eigen unieke genre dat ...

lees meer...
FOTO'S : La Muerte - @ AB Brussel 12-01-2019 door Luc Luyten

lees meer...
INTERVIEW : GOETHES ERBEN - Vreemd genoeg zijn diegenen die het luidst jammeren niet diegenen die verdrinken tijdens hun vlucht.

In 2014 doorbrak Goethes Erben het jarenlange stilzwijgen waarin de theatrale avant-garde groep zich sinds 2006 omhuld had, toen de groep voor onbepaalde tijd op pauze ging. Er volgden optredens en een muziektheater, maar met ‘Am Abgrund’ is er ook de eerste studioplaat in 12 jaar. ‘Te lang gezwegen’, zegt de plaat. ...

lees meer...
FOTO'S : Star Industry - @ EGW-Rock Gent, 23-12-2008 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : DaGeist - @ EGW-Rock Gent, 23-12-2008 door Luc Luyten