casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.411 items

   

Nick Cave & The Bad Seeds
Skeleton Tree
Avant-Garde - Unclassifiable
15/09/2016 : Nick Cave & The Bad Seeds - Skeleton Tree
Mute  Mute
15/09/2016, Patrick Plessers

(Klik bij het lezen op de roodgekleurde woorden voor een begeleidende link naar een video, foto of tekst.)

Nicholas Edward "Nick" Cave – 58 jaar - ° Victoria, Australië - Getrouwd met Susie Bick - 4 kinderen. Bijnamen : “Prince of Darkness” – “The grand lord of gothic lushness” (NME) - 16 albums met Nick Cave & The Bad Seeds.

16 albums. Met als 16de Skeleton Tree, veelbesproken, zelfs bij de bakker, en aangekondigd met de wereldwijde vertoning van de docu-film One more time with feeling op de vooravond van de album-release.

Het is niet anders: je zoon valt in de prille lente van zijn leven van een witte rotsklif en valt daarmee letterlijk uit je leven. Dit soort catastrofe verandert je, ongewild, van een persoon die je lijkt te kennen in een onbekend persoon. Een draaikolk van verlies, verdriet, gemis, verlangen, onmacht, ongeloof, rouw, liefde, hoop en misschien komt het ooit; acceptatie.

Het zit allemaal in Skeleton Tree, het “moest” erin. Spijtig genoeg is dit ook voor de hand liggend, als de gewoonlijke onderwerpen van je muziek gaan over dood, religie, liefde en geweld.

Cave lijkt gebroken. De docu-film liet ons ook merken dat hij verward is, hij vraagt zich af waar zijn IPhone en waar zijn stem is. Jonger maakt zo’n incident je ook al niet, beseft Nick, wanneer hij de donkere wallen onder zijn ogen opmerkt in de spiegel.

Dit album is een ode, een persoonlijke rouwverklaring, geschreven tijdens een tocht door het donker. Ingeblikt en afgedamd in 8 songs en bewaard op een zilveren schijfje. 8 songs maar, stel je voor dat het er 12 waren geweest?

Het is een missie, om iets van een meeslepende schoonheid te zeven uit een trauma veroorzaakt door een emotionele uppercut. Een aanval op je creativiteit. Neerzijgen in de hoek van de ring, je moed en kracht bij elkaar rapen, tanden op elkaar, rechtstaan en verder vechten…

In Skeleton Tree ervaren we een minimale productie, vooral elektronisch met dissonante synthesizers die soms aan ambient doen denken en dat in songstructuren die de standaard niet volgen. Er zijn soms zelfs geen akkoorden nodig en dat benadrukt de verwarring nog eens te meer. De elektronische effecten en loops zijn vooral het werk van Warren Ellis die ook de vioolpartijen voor zich neemt.

Ik probeer hier dan wel een samenvatting te maken van de muziek op deze plaat voor zover die aanwezig is. The Bad Seeds hebben immers bij deze opname geen grote rol toebedeeld gekregen. Het is al Cave wat de klok slaat. Alleen op Distant Sky laat hij zangeres Else Torp de voorgrond innemen.

Geen van de songs beschrijven “de gebeurtenis”, het zijn geen verhalen maar onsamenhangende teksten, die het rimpeleffect van zo’n catastrofe op Nick en zijn familie beschrijven en hoe iedereen daarin zijn weg terug zoekt.

Wie ben ik om elk nummer van dit meesterstuk te beschrijven, te interpreteren of er een mening aan te geven? Als ik het dan toch doe, zal ik het doen op een even onsamenhangende manier als de teksten op Skeleton Tree.

God

Moet men nog in God geloven? Zeker nadat je al twijfelde of het lot bepaald wordt door de interventie van Hem. Nick Cave maakt op dit album toch ook weer een aantal verwijzingen naar God en het geloof :

“You believe in God, but you get no special dispensation for this belief now” Jesus alone

“It was the year I officially became the bride of Jesus” Magneto

Liefde

De liefde wordt ook bezongen, waarschijnlijk de enige kracht die de scherpe kantjes van de miserie kan afvijlen :

“When you're feeling like a lover, nothing really matters anymore” I need you

Verlies

Mooie liedjes duren doorgaans niet lang, verlies ligt achter elke hoek grijnzend op de loer, om ons af te pakken wat we zo graag hadden gehouden …

“All the things we love, we love, we love, we lose.
It's our bodies that fall when they try to rise”
Anthrocene

(Betekenis van het woord anthrocene : de periode na de industriële revolutie waarin de mensheid een ingrijpende impact heeft op het klimaat )

Het is zeer moeilijk te aanvaarden dat je je kinderen overleeft, jij gaat eerst, normaal gezien… normaal gezien…:

“They told us our gods would outlive us. They told us our dreams would outlive us
They told us our gods would outlive us. But they lied”
Distant Sky

Girl in amber lijkt te gaan over een verloren liefde, waarbij Cave zich inbeeldt dat ze in een blokje gestolde hars bewaard is gebleven na haar vertrek, zoals je ook wel eens insecten ziet ingekapseld in een blokje hars. (Klik hier voor fotovoorbeeld).

“Girl in amber trapped forever, spinning down the hall”

Maar het blijkt ook over een jongen te gaan :

“You kneel, lace up his shoes, your little blue-eyed boy. Take him by his hand, go move and spin him down the hall. I get lucky, I get lucky cause I tried again. I knew the world it would stop spinning now since you've been gone. I used to think that when you died you kind of wandered the world and slumber til your crumble were absorbed into the earth.”

Fantasie

Dat veel teksten al af waren voordat Arthur Cave zich naar de klif begaf, dat blijkt uit Rings of Saturn. In deze song is (bijna) geen enkele verwijzing te vinden naar die dag. Dit is een geniale trip, een esoterische droom, alleen Cave zal de echte mening weten en jij moet zelf maar een betekenis erin vinden:

“And now she's jumping up with her leaping brain.
Stepping over heaps of sleeping children.
Disappearing and further up and spinning out again.
Up and further up she goes, up and out of the bed.
Up and out of the bed and down the hall where she stops for moment and turns and says
"Are you still here?"
And then reaches high and dangles herself like a child's dream from the rings of Saturn”

Aanvaarding

Als je verder wil, en dat moet je, na een voorval als dit, zal je een soort van berusting in je lot moeten zien te vinden. Veel aanwijzingen daarnaar maakt Cave nog niet in deze nummers, behalve even en voorzichtig sluit hij deze plaat af met deze boodschap:

Sunday morning, skeleton tree. Pressed against the sky. The jittery TV. Glowing white like fire. And I called out, I called out. Right across the sea. I called out, I called out. That nothing is for free. And it's alright now, And it's alright now, And it's alright now… Skeleton tree

Nick Cave is terug, met hyenagehuil op de achtergrond, soms omfloerst maar meestal met onbeschaamde rauwe rouw, bloedend en zoekend...

Fantastische plaat: Zoals gewoonlijk...

Patrick Plessers
15/09/2016

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 25/10/2020 : Wardruna brengt titelnummer nieuwe plaat 'Kvitravn' uit

Wardruna, de Noorse dark folk groep die zich inspireert uit de Noorse mythologie en cultuur - inclusief het gebruik van traditionele instrumenten, brengt in januari 2021 een nieuwe plaat uit. Die zal 'Kvitravn' heten, wat zoveel betekent als 'Witte raaf'. 'Kvitraven' is ook een nummer op de plaat, en volgens de groep ...

lees meer...
NIEUWS 25/10/2020 : Welcome To The Necroclub

U bent hopelijk op de hoogte dat er een nieuwe lichting gothic rock is. The Black Caves uit Griekenland horen er zeker bij, ook al voegen ze een flinke scheut metal aan hun gothic rock toe. Zeer verdienstelijk is hun initiatief om verschillende gelijkgezinde groepen uit te nodigen op hun laatste single: 'Welcome To The Necroclub'. ...

lees meer...
NIEUWS 25/10/2020 : Elle Noir: The Day I Died

Elle Noir is een gothic zangeres uit Italië en een geschoolde sopraan. Over haar werk zegt ze: 'mijn innerlijke werelden zijn altijd autobiografisch, mijn nummers beleef ik altijd in de eerste persoon. Dood, psychische stoornissen en emotionele toestanden van onwennigheid zijn centrale thema's in wat ik schrijf.' Dat geldt ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 22/10/2020 : Trail of Tears: terug van weggeweest!

Mag er ook goed nieuws zijn? Na jaren afwezigheid is Trail Of Tears terug. Tijdens de periode 1996-1998 verschenen enkele interessante spelers op het toneel die het genre gothic metal een niveau hoger tilden. Denk aan Tristania, The Sins of thy Beloved en zeker ook Trail of Tears met het heerlijke ‘Disclosure in Red’. Zeven ...

lees meer...
NIEUWS 22/10/2020 : Geen livestream voor 40ste verjaardag Laibach

'Het doel van het coronavirus is om Laibach te verhinderen om zijn veertigste verjaardag te vieren', zo konden we onlangs lezen op de website van de Sloveense industrialmeesters. Ze hadden het nochtans groots gezien. Ze gingen een evenement van maar liefst zeven uur organiseren op een symbolische plek. De Delavski Dom Trbolvje is de ...

lees meer...
INTERVIEW : KREGEL - Ik denk dat we de zomerhit van Radio 2 niet gaan halen en ook over de Lage Landen Lijst heb ik zo mijn twijfels.

Omdat we ons bij Dark Entries niet graag uitspreken over een bepaald virus dat het hele doen en laten van de samenleving in zijn greep houdt roepen wij 2020 volmondig uit als het jaar van Kregel. Ze vieren dit jaar hun vierde verjaardag en zagen dit als het ideale moment om hun eerder opgenomen demo's voor het eerst op de grote wereld ...